Šta je novo?

OnePlus 13

Izašao je prvi .403 OTA update.
Za rootovane korisnike samo se preflešuje preko .402
Ostaju sve aplikacije, magisk moduli...
(Ako bude neko sa kineskom verzijom još napraviću pojednostavljeni tutorijal)

Izašao je i prvi Gcam za op13.
Gornja slika Gcam, donja stock camera app
1000000135.jpg
1000000136.jpg

Bilo bi lepo da neko od kineza napravi nesto u samsung dex fazonu al izgleda da niko ne razmislja u tom pravcu. Kolega kaze da kuci nije upalio sluzbeni laptop od kada koristi s23u.
Probaj sa Motorola edge serijom.

OnePlus 13 je jedan od glavnih kandidata za moj sledeći telefon. Zaokružen paket, iako ima telefona sa nešto boljim kamerama, među kojima Samsung svakako nije. Ima li ko iskustva sa naručivanjem iz Čajne sa Trejding Šenžena?

Mislim da su nedavno krenuli da šalju opet za Srbiju, nisu slali zadnje tri godine. I mislim da mogu oni odmah da uflešuju oxygenos.

Nakon gledanja reviewa, sve više razmišljam da li da menjam S24+ snapdragon verziju za OnePlus 13. Stari S22+ pravi daleko bolje fotografije nego trenutni S24+. Takođe i boje na ekranu su lošije. U kući imamo dva OnePlus 12 i impresioniran sam kamerama. Daleko bolje nego na S24+, verujem da je 13 još više unapređen na tom polju. Dakle, da li vredi menjati?

Go for it! :) OnePlus je svakako interesantniji fon zbog modovanja.

Novi CN > Global rom

Izasli opisi za 13r na sve strane i isto je poprilicno hvaljen svuda mada nisam siguran koliko je ovo dobra kupovina za vecinu ljudi kad za iste/slicne para ima 12-ica.

OP12 ako se uhvati na akciji meni deluje kao bolja opcija od 13r.
Ostaje pitanje kakva ce biti podrska sada za 12 seriju.

Kme kme... 😅

Mada ni ja ne bih dao tolike pare za EU verziju i da nema punjač.

Stavio ga na mute :D, taman da vidim ovu crnu verziju sa mate okvirom, po meni najlepsa opcija

evo jos jedan review crne verzije:

Poslednja izmena:
Klizava je jako crna, mada je lepa tekstura pozadi.

Moram da dodam nešto što me kopka vezano generalno za sve reviewe.

ColorOs (breeno asistent, nešto kineskih app)
=
OxygenOs (Gemini, debloatovani ColorOs sa jako zakasnelim updateima)

Verzija ColorOs-a sa koje sam prešao je .500 (aktuelna je .504) na verziju .400 Oxygen Os.
Falilo je dosta tu funkcija koje je .500 verzija imala, što oko kamere što generalno oko neke customizacije i sl.

Recenzenti su dobili telefon sa prastarom verzijom .305 možda čak i mesec dana pre zvanične objave i ta verzija nije imala signal. Što se može videti na dosta reviewa da je sim kartica neaktivna, pa i kod ovog momka gore.
Par dana pred izlazak globalne verzije, OnePlus je pustio Sota na verziju .404 sa kojom su i oni dobili signal i nešto fixova za kameru i battery life. Pitanje koliko su oni svi imali vremena da testiraju čak i sa tom verzijom.

Šta hoću da kažem, Oxygen kaska sigurno dva meseca što se tiče poboljšanja i implementiranja novih funkcija u odnosu na ColorOs.

Inače još jedna stvar koju kineska verzija telefona nema, bez obzira na flešovanje global roma jeste 6ghz wifi.
Uzeo sam tri band wifi7 ruter, vidi 2.4ghz i 5ghz mrežu ali 6ghz ne.

Ma ovaj Ryan koliko vidim ima par videa kako hvali 12 i ovo mu nije dovoljno dobra nova verzija, mada dobro.

Punjaca nema samo kod nas u Evropi zbog nekog zakona koji je donesen krajem decembra ili kako vec, da mozes da punis jednim punjacem sve uredjaje i da ne moraju da salju punjace u kutijama a da ljudi ustede hah, inace najgore trziste za uzeti ovaj telefon je Evropa, u Indiji je 870e.

Znaci ipak je istina ono sto sam video i nekoj recenziji da OnePlus zna da kasni da izbaci update, mada Oppo je veca kompanija i sve, ipak je razumljivo da tamo brze stize.

Ugh edit time je prekratak 😩

Ali jako bitna stvar, developeri koji su doneli global na kinesku su probali indijsku verziju koja je bila poslednja nada da se dobije full 100% radna verzija sa zaključanim bootloaderom i sota updateima. I problem ostaje isti.
Sada se zasigurno može reći da neće biti 100% stabilne verzije bez rootovanja.
Znaci ipak je istina ono sto sam video i nekoj recenziji da OnePlus zna da kasni da izbaci update, mada Oppo je veca kompanija i sve, ipak je razumljivo da tamo brze stize.
Ne kasni OnePlus, često izbacuju ažuriranja ali OxygenOs je u startu krenuo ogoljen bez dosta funkcija i fixeva koje je COS imao. Ali polako će se i to dovesti u red.

Dakle global rom može da se flešuje na CN verziju uređaja? Android auto mi je jako bitan, da ne bacam pare na EU verziju ako istu dobijam sa CN + global, ušteda od par stotina. :)

Napunio sam bateriju sinoć do 100% čisto da vidim okvirno SOT. Mislim da moze preko 10h lagano. QHD+ i 120hz
1000000263.jpg

Kme kme... 😅

Mada ni ja ne bih dao tolike pare za EU verziju i da nema punjač.
Pa u principu je u pravu. Taj lik je toliko hajpovao OP 12, da su mnogi mislili da reklamira OP brend za lovu. I sada je rekao da je OP 13 odličan telefon, ali da nije tako ubedljiv u odnosu na cenu, kao OP 12.
OP 12 je bio primetno bolji uređaj u odnosu na OP 11, posebno na nekoliko najbitnijih polja, i to je prvi OnePlus sa pravim flagship kamerama. Uz to je zadržao nisku cenu i puno pakovanje, pa je i zaslužio hajp kao best-buy flagship.

OP 13 je mali apgrejd posle 12 modela, a cena je viša, i dolazi bez punjača. Uz to je sve više onih koji kažu da telefoto i ultrawide kamere ipak malo zaostaju za OP 12.
Dakle, i dalje odličan telefon za te pare, ali nedovoljno bolji od OP 12. Jednostavno, kao da nisu smeli da naprave bolji uređaj, jer bi onda obesmislili postojeće i dolazeće Vivo i Oppo modele, koji će očigledno biti bolji i od S25 Ultra, bar kada su kamere u pitanju.

Sa druge strane, OP 13R je pun pogodak ove godine, i OP 12R je bio ok ali mu je falila telefoto kamera, sada 13R ima 2X zoom modul, koji je skroz ok u smislu foto kvaliteta.

OnePlus 13R vs. OnePlus 13

Nisam video ni u jednoj recenziji da je neko rekao da su ultrawide i tele lošije. Tele je unapređena i to solidno, stvar je u softveru samo. Još koja softverska iteracija i to će doći na svoje. Op12 se peglao godinu dana. Op13 još treba da preleži neke dečije bolesti :)

U prvim (hajp) testovima ni ja to nisam video, dok nisam počeo malo više da obraćam pažnju na semplove, a evo ovih dana svi više autora navodi da telefoto kamera ili ništa nije unapređena, ili je blagi downgrade u smislu foto kvaliteta.
Kažu da je post-processing agresivniji, uz više softverskog oštrenja i forsiranja Ai, a upravo je veoma prirodan izgled OP 12 telefoto semplova bio pun pogodak, i za klasu bolji od većine konkurencije. Dok UW modul ima primetno manji senzor, i što su svetlosni uslovi teži, OP 13 UW je postepeno malo lošija od 12.

Ja još nisam otpisao kupovinu OP 13, čekam da vidim razliku u ceni na KP između 12 i 13 modela. Ravniji (da ne kažem ravan kada to nije) ekran, veća baterija i posebno IP69 me vuku ka kupovini OP 13, ali mislim da će biti preskup u odnosu na 12, uz 2 od 3 kamere koje su blago degradirane u odnosu na OP 12, bar je moj utisak za sada takav.

Ja iskreno nisam video da je niko spomenuo da su tele i UW upgrade u odnosu na OP12, čak šta više spomenuše da nisu na nivou OP12...
Mislim da su negde morali da "uštede" što je ovog puta bilo staklo (ne nužno loše pored Vic2) i kamere, jer kao što reče hsv (a i moj utisak je isti) da su ubacili bolje module za UW i TF (vs OP12) , sigurno bi bio bolja kupovina od X8P i VX200p... A košta sigurno 200ak evra manje i važe da imaju bolju podršku i Ui od 2 "rodjaka" ...
Ali i ovako je dobra kupovina za te pare.
OP12, ako nastave sa podrškom kao sto su obećali i po manjoj ceni je odlična kupovina i nažalost 13r im je u limbu.

@hsv.stoned
Isti utisak imam, zato sam i gledao ka X8 pro tj vivo x200, da nije ovo sa OP12 naletelo ovako povoljno realno bih zavrsio sa jednim od ta 2.

Ne verujem da će biti dobrih dilova na KP. Nemanja i ekipa što uvoze kineske varijante osnovnu verziju cene 810.
Eventualno za pola godine neko ako bude prodavao malo korišćen nešto niže.
Ako imaš nekog preko sad dok je preorder može solidno da se prođe.

Ja sad da kupujem za sebe a ograničeno gledam samo u pravcu kamera i zanemarujem sve ostalo onda import Vivo X100 Ultra bez razmišljanja.

Jednostavno, kao da nisu smeli da naprave bolji uređaj, jer bi onda obesmislili postojeće i dolazeće Vivo i Oppo modele, koji će očigledno biti bolji i od S25 Ultra, bar kada su kamere u pitanju.
Ovo je cela poenta price , makar sto se Oppo telefona tice jer da su stavili kamere od x8 pro na OP13 onda nema poente izbacivati ostale modele. Ali po meni OP13 opet odlicna kupovina za ono sto nudi, ko ima OP12 pa i da razmislja da li uzeti ili ne ali ko kupuje prvi put greske nema. Mada pocetak je godine treba sacekati i ostale pa videti.

Screenshot_1.jpg
Ovo su menjali sto se kamera tice i ovaj glavni senzor isto.

Ne mogu sada da nađem konkretne primere (listao sam i gledao 20-30 testova u poslednjih 5 dana) ali kod telefoto kamera razlika je otprilike ovakva - kvalitet 3x fotografija je otprilike isti, ili je OP 12 malo bolji (manje softverskog oštrenja i prirodnije boje). Kvalitet 6x fotografija često bolji sa OP 12 kamerom, dok je kvalitet npr. 30-60x zoom semplova na strani OP 13, jer agresivniji softver i Ai budže kontrast, boje, oštrinu, pa su naizgled te fotke upotebljivije. Ali meni je to totalno nebitno, svakako se radi o krš kvalitetu, interesuju me samo 3x i 6x zoom mogućnosti, bar u ovom slučaju.

Uz to OP 13 telefoto modul ima 50cm focusing distance, tu je OP 12 dosta bolji (20cm focusing distance), tako da je za close-up fotografisanje sa telefoto kamerom OP 13 praktično neupotrebljiv.

E sad, ostaje da se vidi poređenje video snimanja, shutter lag i burst/action moda vs OP 12, moguće da će 13 tu biti malo bolji.

Ja sad da kupujem za sebe a ograničeno gledam samo u pravcu kamera i zanemarujem sve ostalo onda import Vivo X100 Ultra bez razmišljanja.
Slažem se, ali previše je to cimanja, a i novca, za uređaj bez ikakve garancije. Znam da tu nema šta da rikne, osim što ekran može da ''izbaci'' raznobojne vertikalne linije i onda telefon može da ide u kantu, ili da jurim ko u BG-u može da zameni ekran, za 400e verovatno.

Poslednja izmena:
Vrh Dno