Šta je novo?

OnePlus 13

Šteta što je ekran isti kao na OnePlus 12, da su ga makar podigli na oko 2k nitsa, ali šta je tu je.

Edit:
Uz preorder u De dele i sat => OnePlus Watch 2R
Nisu bas nesto odusevljeni, kao sto je bio slucaj sa 12-icom...
O kamera smo pricali vec ovde, u odnosu na OP12 i nije neki veci upgrade, hsv je lepo objasnio.

1055e je cena u AT kao deo early bird akcije...
Sta znam... "zelena" vise mozda Find 8 pro da se pojuri...
3 "zelene" manje OP12.

Izbaciše svi reviewe. Mene zanima JerryRig kad ga skrši 😁

Edit: evo ga

GSMArena slepci rade copy/paste, review. Baš su se degradirali
1000001353.jpg

Dobih neki vaučer za OP 13, 50$ za kupovinu do 14.1. Ako nekome treba, javite se, poklanjam naravno.

Je l' stvarno ovako dobra baterija?
Kamera kao bolja od s24u i 16pm? 🤨🧐

Pa i nije neki problem da ima kameru u rangu S24U, iP 16 Pro Max, pa čak i bolju u nekim situacijama, ili na nekim poljima (npr. telefoto).
Ovde je to objašnjeno, kao i u ostalim kamera poređenjima na tom YT kanalu:

Here are some OnePlus 13 camera samples from Sri Lanka

Ozbiljno dobar telefon, generalno ništa lošiji od najboljeg Samsunga u Android klasi. Ali je problem što su Vivo i Oppo postavili nove standarde za kamere na telefonu, pa ni S24U ni OP 13 ne deluju impresivno na tom polju u odnosu na Vivo/Oppo.
Ali dobro, OP 13 bar nije preskup.

Što se GSMA testa tiče, na njihovu krajnju ocenu dosta utiče i početna cena uređaja, pa i pored toga kao da neće da daju višu ocenu od 4.3 za OP 12 ili OP 13. Što nije ni mnogo bitno, ali je ipak čudno, jer su skuplje, a malo lošije modele ocenili sa višim ocenama, npr. Magic5 Pro, Magic6 Pro, S23/S24(+), P60 Pro, Pura 70 itd, tako da deluje kao da iz nekog razloga prepisuju ocene za određene serije i brendove.

Ne da prepisuju ocene nego i kompletne delove prethodnih testova :) jeste da Oppo Find X8 Pro i OnePlus 13 dele isti glavni senzor ali color science je potpuno drugačiji, ne možeš jednostavno kopirati isti tekst i ne testirati zasebno. Zato krajnja ocena koja je isto verovatno prepisana ne može biti relevantna.

Na ovom testu kamera mislio sam da ce Vivo da oduva OP, sto i jeste slucaj kada se zumira i snima, tu OP nema sta da trazi, ali jedna stvar je razlika a to je da je na OP jos uvek normalna velicina ovog modula kamere iza, dok je na Vivu i Oppou katastrofalno veliko da je cak i komicno. Na jednom testu koji sam gledao bukvalno pola telefona je kamera, sto meni licno nikako ne bi odgovaralo pa ne znam kakve fotke da pravi. Jos malo pa kornjaca u dzepu. Osim npr neko ko zivi od toga ili je zaljubljenik u fotografiju pa hoce tako nesto. Kamera na OP skroz ok, mada vidi se da su im snimci bas tamni u nekim situacijama, jos to malo jedino da srede. Na dnevnom svetlu odlicno izgleda ne verujem da bi neki prosecan korisnik imao zamerku na to.

Jos baterija da se vidi na duze kakva ce biti ali za sada po ovome sto vidim na testovima, jako zaokruzen telefon.

https://www.phonearena.com/reviews/oneplus-13-review_id6717

https://www.phonearena.com/news/oneplus-13-camera_id164056

Dosta dobre kamere, ali skoro pa iste kao OP 12 po kvalitetu.
Mislim da jednostavno nemaju drugo rešenje za OP, jer da su ugradili kamera setup sa najboljih kamera modela (X200 Pro, X8 Pro, da ne računam Ultra seriju) onda ti uređaji ne bi imali mnogo smisla pored OP 13.

Ovaj četvrti modul ipak nije samo za LED blic, tu su smešteni i senzori. Tako da to malo ublažava utisak o mid-range dizajnu kamera ''ostrva'', posebno u odnosu na OP 12.

BK6A9731.jpg

2:31-2:46 :D

Sto je mnogo mnogo je. Ako je stvarno ip69, onda je ovo sasvim normalno da moze da "prezivi".

JerryRig ga je polivao motornim uljem, bacao sa krova, prao u sudomasini. Ja ne bih išao tako daleko, oprao sam ga jednom u vodi samo.

Čekam da mi lik pošalje novi build oxygen os-a na telegramu i krećem sa flešovanjem ColorOs > OxygenOs. Ako me nema F 🫡

Da olaksam ljudima:

Conclusion:
Battery 13 > 12 (though the 12 is still amazing battery)

Camera 13 = 12 (better regular lens on 13, better 3x lens on 12, Ultrawide is about even)

Video 13 > 12 (better video stabilization at higher resolution)

IP rating 13 > 12 (IP68/69 vs IP65 -> "na papiru" IP65 ali u praksi ip68 sudeci po teardownu)

Fingerprint Scanner 13 > 12 (though i've had no issues with 12)

CPU 13 > 12

pritom, dodao bih, ravan ekran >> zakrivljen (barem kada je rec o izdrljivosti i aftermarket zastitnim resenjima)

Da olaksam ljudima:

Conclusion:
Battery 13 > 12 (though the 12 is still amazing battery)

Camera 13 = 12 (better regular lens on 13, better 3x lens on 12, Ultrawide is about even)

Video 13 > 12 (better video stabilization at higher resolution)

IP rating 13 > 12 (IP68/69 vs IP65 -> "na papiru" IP65 ali u praksi ip68 sudeci po teardownu)

Fingerprint Scanner 13 > 12 (though i've had no issues with 12)

CPU 13 > 12

pritom, dodao bih, ravan ekran >> zakrivljen (barem kada je rec o izdrljivosti i aftermarket zastitnim resenjima)
Dal je zaista novi telefoto gori od onog realno zaostalog za to doba 64mp resenja na OP12?

I ovo je "zaokruzen" paket ali nisu hteli da naprave pomak po pitanju kamera, BBK/Oppo nije hteo da kanibalizuje X8 find pro koji ima bolji setup...
OP12 je rekao bih bio dosta blizu top tier flagship nivoa, bolja kupovina od s24u i P9p XL zbog vise memorije, priblizno dobre kamere, vise memorije i rama, u samom vrhu po pitanju baterije...
OP13 je zaokruzen proizvod ali nije fokusiran na kamere i po tom pitanju bice verovatno boljih opcija.

Sta znam... Early bird 950e u DE/AT... 1050 regularna....
OP12 je za oko 745e mogao da se kupi u EU protekle nedelje... Verujem da ce cene jos malo dole.
Svako moze da proceni da li je sve navedeno 300e vredno doplate.

Poslednja izmena:
@Solesoslav
Ta ''zaostala'' 64MP (3x) telefoto kamera sa OP 12 je i dalje jedna od najboljih na tržištu (senzor, optika, post-processing/foto i video kvalitet).

@Yojinbo
Lepo sažeto.
Dok sam gledao testove kineske verzije, i meni je delovalo tako. Sada bih rekao da OP 13 ima malo bolju glavnu kameru (plus burst/action mod), otprilike istu telefoto (uz malo lošiji macro mod ali i malo bolje low-light mogućnosti), a UW kamere nisam nešto ni poredio mnogo. Loše je to što su prešli na manji senzor za UW, ali ovako, po semplovima, i nema neke primetne razlike u odnosu na OP 12.

Iz tech radar testa: Cameras aren’t quite as good as the absolute best, but close

Ovo je najveći ''problem'' OP 13, jednostavno Kinezi su napravili bolje kamera Androide, pa ni generalno odlične OP 13 kamere ne fasciniraju.
Ali dobro, u odnosu na početnu cenu, dimenzije i umereno veliko kamera ostrvo, to i nije neka mana. Da ima kamere u rangu X200 Pro, koštao bi i više od tog Vivo modela.

Generalno odličan telefon za te pare, bez neke izražene mane.

^
Glavni senzor je ostao isti ako se ne varam, LYT-808, verovatno je drugaciji post processing... Isti se nalazi kao main kod Realme GT 7 pro
Menjali su senzore za telephote i UW...
Znam da sam cuo vise puta u recenzijama da je prilicno slican setup kao kod Oppo Find 8 (pro?) ali sigurno drugi cip za procesiranje slika.

Cini mi se da Sony LYT-900 je top-end serija koju koriste "flagship" camera telefoni.

Btw. meni je za oko zapao Xiaomi 14t pro u prodavnicama (650e) u smislu ima poprilicno masivne kamera senzore pozadi, rekao bih medju najvecim u tom cenovnom rangu do 800e.
Cini mi se da sam samo Redmagic 6pro video sa vecim.
U principu kome treba fon za fotkanje, kada mu padne cena na oko 500e bice odlicna opcija

Sad je najbolja varijanta naruciti iz Kine i flesovati OOS15. Nema ispod ~750e 16/512gb?

Ovaj OOS15 je još "test build" što su dobili recezenti.
Mora da se rootuje posle instalacije, instalira Magisk i flešuje jedan modul da bi proradio signal. Ovo podrazumeva da ti ostane otključan bootloader.
Druga opcija je da se flešuje carrier files od ColorOs, onda može da se zaključa ali ne radi Google feed kad se svajpuje levo i Gemini asistent na power dugme.

Ne znam šta da ti kažem za naručivanje iz Kine, moraš da pratiš Ali kad deli kupone pa taj 750$ da bude 650$ i da te ukenja carina ko mene.
Mene je 12/256 izašao 600$ tj koliko je to 550e? Sad konvertovan na global mi još deluje kao nestvarna kupovina. Ali moraš da pratiš akcije. Ja ne bih uzimao bez nekog dobrog kupona.
Sad je presale, ako imaš nekog preko može dobro da se prođe i sa global varijantom.

@Solesoslav
Ta ''zaostala'' 64MP (3x) telefoto kamera sa OP 12 je i dalje jedna od najboljih na tržištu (senzor, optika, post-processing/foto i video kvalitet).

@Yojinbo
Lepo sažeto.

Dok sam gledao testove kineske verzije, i meni je delovalo tako. Sada bih rekao da OP 13 ima malo bolju glavnu kameru (plus burst/action mod), otprilike istu telefoto (uz malo lošiji macro mod ali i malo bolje low-light mogućnosti), a UW kamere nisam nešto ni poredio mnogo. Loše je to što su prešli na manji senzor za UW, ali ovako, po semplovima, i nema neke primetne razlike u odnosu na OP 12.

Iz tech radar testa: Cameras aren’t quite as good as the absolute best, but close

Ovo je najveći ''problem'' OP 13, jednostavno Kinezi su napravili bolje kamera Androide, pa ni generalno odlične OP 13 kamere ne fasciniraju.
Ali dobro, u odnosu na početnu cenu, dimenzije i umereno veliko kamera ostrvo, to i nije neka mana. Da ima kamere u rangu X200 Pro, koštao bi i više od tog Vivo modela.

Generalno odličan telefon za te pare, bez neke izražene mane.
Daleko od toga da je ista na OnePlus 12 ili 13 lose, ali jedna od najboljih kamera na trzistu sigurno nije. Pa da je jedna od najboljih ne bi Oppo u Find X7(dakle non pro) ubacio istu tu 64MP kameru, a u Find X7 Ultra ubacio istu onu sa X6 Pro i dodao jos jednu. Znaci, realno je gora od one u Oppo X6 Pro koji je flagship od generacije pre.

Nemojte da me razumete pogresno, nemam nista protiv telefona, ali ovo je realno Oppo X8 (non pro) sa drugim(gorim) ekranom(koji na zalost nije unapredjen u odnosu na ekran od OnePlus 12), Snapdragon procesorom i boljom autonomijom baterije(sto zbog procesora sto zbog malo vece baterije). Ne vidim otkud sve te fame da je u pitanju neki iPhone killer kad Oppo X8 i X8 Pro ove godine izlaze globalno za razliku od prethodne 2 godine kada su ostajali u Kini.

Da su mu kamere bolje od Sony Xperia 1 i verovatno Samsung S24+. Jesu. Da su najbolje na trzistu, pa realno nisu.

Niko nije rekao da je jedna od najboljih ako se gledaju telefoni od 1k+, ali u sub 1k da...
OP12 sistem kamera je bio blizu flagship nivoa u 2024 ali generalno tik ispod najboljih telefona,imas i uporedne testove. Situaciono je mogao da parira flagship modelima..

Ne znam iz kog konteksta vadiš i sta si razumeo, ali to sada od tebe čujemo...

Poslednja izmena:
Al je vama dosadno.

Magisk + Play integrity fix = radi GPay! 😍
Ubacio YouTube modul (nema više jebenog microga). Za sad kidanje.

Videćemo prvi OTA update kad izađe kakva će biti procedura.

Bilo bi lepo da neko od kineza napravi nesto u samsung dex fazonu al izgleda da niko ne razmislja u tom pravcu. Kolega kaze da kuci nije upalio sluzbeni laptop od kada koristi s23u.

Dex postaje prošlost sa S25 serijom. Koristiće Microsoft PhoneLink.
OnePlus 13 podržava video out.

Sad vidim da i OP ima phone link, eto ne treba ni kabel da se klonira ekran na win.
1000000107.jpg

Nazad
Vrh Dno