Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

napravim promaju 5-10 minuta, padne na 48-55% vlaga (u zavisnosti od spoljne vlage). Zatvorim prozore jer se prostor hladi podno/zidno i posle sat vremena opet 65% vlage. Ne mogu luftirati na svakih sat vremena, cesto i pola dana nismo kuci.

druže sad su noći hladne ja sam tek oko 21h otvorio sve prozore u kući,naravno ne pravim promaju zbog ukućana. U dnevnom boravku imam 2 dvokrilna koja skroz otvorim i držim do 7 ujutru. Probaj i ti tako pa ćeš videti. Kako je opala vlažnost spoljnog vazduha tako je i unutra opala vlažnost. Sada mi je oko 45% svuda a bila je 65~70% kad su bile kišurine.
Treba iskoristiti ovo toplo vreme da se zidovi isuše a kad dođe grejanje onda ćemo lupati glavu s odvlaživačima.

Sve stoji, ali kuca je prizemna, prozori nisko. Bas da preko noci ostavim prozore i kucu na izvolte ne cini mi se kao najpametnija ideja.

slažem se nije baš bezbedno, osuđen si onda na kip. mi smo na spratu kuće i ja sve širom pootvaram do pre polaska na posao kada zatvorim. i na dry mode stavim na 27-28 stepeni i unutra bude prijatnih 27 stepeni jer je nizak % vlage. pre izolacije klima je radila 24h i ispod 28 nije uspela da spusti, kad je ugasim popodne, odemo na kupanje, posle 2 sata bilo je 30 unutra. sad ako pre odlaska unutra bude 27 toliko bude i kad se vratimo. ipak stiropor radi posao

Čak sam gledao i opciju rekuperatora (ventilacije), Lunos se zove sistem, mada on dosta košta a nisam siguran da bi mi rešio problem.
Prvi put vidim Lunos rekuperatore , vidim da su na isti fazon kao Prana rekuperatori. I na istu foru marketing , sve lepo opisano , napisano.. promotivni klipovi , sve bajno krasno samo cene nigde... Cak i mail kad im posaljes sa osnovnim pitanjima ne odgovaraju... Koju cenu potrazuju za taj jedan Lunos uredjaj?

ffs.JPG

Kad sam video cifru, brzo sam odustao. Navodno fazon je da uvek treba da rade u paru, kako bi imao strujanje vazduha u kuci. Ovo je neka ponuda na osnovu mog plana kuce, ali previse mi je, a i opet nisam siguran da bi mi resio problem. Koliko sam uspeo da pohvatam, taj izmenjivac smanjuje gubitke toplote, ali što se tiče vlage tu ne pomaže ništa, osim što izjednačava spolja i napolju vlagu. Onda mi je logično pitanje a šta kad je napolju veća vlaga nego unutra, što je isto često slučaj.

Da treba da rade u paru.. Kad jedan uvlaci svez vazduh drugi recimo u prostoriji pored istovremeno izvlaci los vazduh i onda se na svakih minut i nesto zamene uloge... Generalno rekuperatori su stvarno korisni i treba ih imati u vidu u nekoj buducnosti.. Zadnjih 10-15 god. jako se gura ta prica energetske efikasnosti , izolacija stiropor , pvc prozori itd itd i na taj nacin se sve vise zatvaramo u "konzervu" tojes nase "efikasne-stedljive" kuce sve manje "disu" sto je naravno jako lose i zato sve vise ljudi ima problema sa vlagom.. Jos kad na to dodamo kuhinju bez aspiratora u kojoj se svaki dan kuva , staromodno klasicno susenje vesa na strik dobijemo recept za katastrofu :confused: Ja sam u slicnoj nedoumici kao ti i slazem se sa covekom koji ti je predlozio da sad sacekas i da pustis leto i vrucine da odrade svoje pa cemo onda na jesen videti dalje sta i kako. Tako odprilike i ja razmisljam, jedan krsteni odvlazivac da uzmem pre zime za prvu ruku da se resim vlage , budji , da se ves susi brze i da privremeno resim problem a posle vremenom kako finansije dozvole cu poraditi na tome da eliminisem sve te uzrocnike stvaranja vlage...
Cena koju su ti ovi ponudili je zaista tragikomicna...30k din za obican ventilator koji cak i ne vrsi rekuperaciju energije... Strasno..

a posle vremenom kako finansije dozvole cu poraditi na tome da eliminisem sve te uzrocnike stvaranja vlage...
Po mojoj logici razmišljanja, moj jedini problem je što se zid nije osušio dovoljno pre nego što je "zatvoren" stiroporom spolja. Aspirator, ventilatore u kuci imam, izolacija je uradjena odole, tu ne bi smela vlaga da ulazi, nemam hladnih mostova, tj betona u ćoškovima itd

Razmisljam se da iznajmim industrijske isusivace, ostavim ih da rade 10 dana dok smo na odmoru, pa me ba szanima kakav se efekat moze dobiti za tih 10 dana.

Da upravo to , zadihtovan si sa tim stiroporom i sada vlaga i zidovi mogu da se suse samo iznutra.. Prozore na kip celo leto i to je to... Pa ces na jesen imati cistiju sliku sta i kako dalje...

Ljudi, treba mi savet. Moj deda želi da kupi profesionalni odvlaživač vazduha.
Hteo bi da sanira neku vlagu u kući i da posle iznajmljuje taj uređaj.
Pretražila sam dva sajta i mali je izbor dostupnih uređaja.
Videla sam da ima neka firma u Bgu koja bukvalno pravi svoje odvlaživače ali nekako nisam sigurna da li je kvalitetno to....
Pronašla sam i neki Fral i Trotec. Ovaj Trotec mi dobro zvuči...
Šta da izaberem? Fral, Trotec ili domaći KMB? Razume li se neko?

Sva tri su najverovatnije rebrenidrani kinezi.

Pitanje:
Ako kupim kompresorski odvlazivac .. za koje vreme rada moze da spusti vlagu na normalan nivo ...ili da preformulisem ovako:
Zima, napolju pala kisa vlaga, nedelja, u stanu se kuva, cene peru kose, feniraju, svi se kupaju. E sad taj kompresorski odvlazivac, vidim da ima performanse 15-25l/dan. Mene zanima da li mogu da ga palim 1.5h-2h pre spavanja da pokupi vlagu ili je neophodno da radi non-stop ?

Koliko sam razumeo ti uredjaju daleko su od necujnih a posto treba da se spava mislio sam da ga upalim pred spavanje neko vreme da odradi posao.

Inace prethodna zima je iz mog iskustva bila ekremna po pitanju vlage. Padala je kisa na sva 2-3 dana konstantno, cak i tokom zime. Ja sam provalio da mi se najvise vlage skuplja kad je napolju 0-10'c i 2-3 dana posle kise. Na sve to i vlaga iz stana. Ja sam i raniej imao malo problema sa budji u uglovima ali prethodne zime sam svaka 3-4 dana skidao novonastalu budj.
Zato sam ersio da uzmem neki kompresorski odvlazivac.

U uslovima visoke vlage mora raditi non stop.

Pitanje:
Ako kupim kompresorski odvlazivac .. za koje vreme rada moze da spusti vlagu na normalan nivo ...
To se tesko moze proceniti.. Puno faktora igra ulogu. Odvlazivac najbolje radi kad je u prostoriji i vlaga i temperatura visoka.. Onda mozes da ocekujes tih 20-25L na dan.. Ali kakve su sanse da ces ti u kuci imati 80% vlagu i 28c temperature? Vrlo verovatno nikakve... Sto je manja vlaga i temperatura u prostoriji to ce uredjaj manje i sporije da odvlazuje... U realnim uslovima recimo 65% vlaga i 23c predpostavljam da ako izvuces 5-10L na dan to ce biti premija... Tako da nemoj ocekivati nikakvo cudo ako ga upalis na svega par sati na dan...
Sto se tice buke najbolje da uredjaj pozicioniras negde u dnevnom borakvu-kuhinji.. Upalis , namestis da se aktivira na recimo vlagi vecoj od 60% i pustis ga na miru da radi svoj posao i da se pali-gasi sam , po potrebi...
Ako je buka zaista problem onda nebi bilo lose obratiti paznju i kupiti neki noviji "pametniji" uredjaj koji ima tajmer.. Pa ga namestis da se pali svaki dan recimo u 6 ujutro i gasi u 11 uvece...

Ako ništa drugo ove temp od 40 stepeni koje su bile prošle nedelje napolju su uticale na to da se klima nije gasila i da je ujedno i izvlačila vlagu iz zidova. Ujedno i visoka temp prostorija će uticati na to da se vlaga iz zidova osuši. A oktobra, novembra jovo nanovo visok % vlage napolju preneće i vlagu unutra i onda ponovo kupuj odvlaživač i rešavaj problem.

Kod mene radi od 22h do 7h. Kapacitet 10L, izasao me ovde 120e. Niti jedna fleka, nigde, dok kod ostalih u zgradi katastrofa. Skupa im struja za to, ok ***** se.

Prethodna zima (a i cela godina uopste) je bila posebno vlazna. Gotovo da nije bilo 5 dana bez kise i to je trajalo od oktobra prosle godine.
Ja sam primetio da najgora kombinacija kad je napolju ~+5'c, pala kisa, vikend je, kuva se, pegla se, svi se kupaju, suse kosu ... sve to emituej vlagu a pritom je i napolju vlazno, ne pomaze ni luftiranje. Ujutru mokri prozori
Pritom kad je napolju vlazno zidovi bolje "hvataju" ladnocu i eto uslova za stvaranje budji. Jo pogotovo na mestima gde je slabija cirkulacija vazduha, iza namestaja ili u uglovima.

Koliko su efikasni odvlazivaci zimi kad je temperatura 21-24'c ? U specifikacijama daju performanse na temperaturama koje su visoke i vise odgovaraju letnjem vremenu.

Zimi svakako nakupi vise vode.

Prethodna zima (a i cela godina uopste) je bila posebno vlazna. Gotovo da nije bilo 5 dana bez kise i to je trajalo od oktobra prosle godine.
Ja sam primetio da najgora kombinacija kad je napolju ~+5'c, pala kisa, vikend je, kuva se, pegla se, svi se kupaju, suse kosu ... sve to emituej vlagu a pritom je i napolju vlazno, ne pomaze ni luftiranje. Ujutru mokri prozori
Pritom kad je napolju vlazno zidovi bolje "hvataju" ladnocu i eto uslova za stvaranje budji. Jo pogotovo na mestima gde je slabija cirkulacija vazduha, iza namestaja ili u uglovima.

Koliko su efikasni odvlazivaci zimi kad je temperatura 21-24'c ? U specifikacijama daju performanse na temperaturama koje su visoke i vise odgovaraju letnjem vremenu.

Retko kada je temperatura zimi 21-24 C u našim krajevima.

Ali ako si mislio na proleće ove godine, rade odlično posao

Pitanje ti je bilo malo nejasno. Skoro svima nama se unutrašnja temperatura kreće u ovom rasponu, a ako si čitao zimske postove, video si da rade posao. Generalno, baš tada, zimi, se i javlja kondenz na hladnim mostovima.

Racunajte 3% po stepenu celziusa.
Tako da ako vam ne 30% na 30 stepeni to je 60% na 20 stepeni.
Samu relarivnu vlaznlst nema smisla iznositi bez temperature.
Opet je zadnjih par dana vlaznoni napolju. Ako je napolju 20 stepeni i 95% vlaznost ne mozete nista tu izluftirati.
Mozetw odvlaziti vazduh ili ugrejati i time smanjiti relativnu vlaznost.
Nikad u avgustu u Novom Sadu nije bila zelena trava do ove godine to govori o vlaznosti i padavinama.

Ispada da je na 27 stepeni 81% vlage a ustvari je 35? Ne razumem zašto 3% po stepenu celzijusa

Raste za 3 % ukoliko apsolutna količina vlage ostaje konstanta, a ne da na određenoj temperaturi vazduh sadrži onoliko vlage koliko je naveo u primeru.

Da li ima neki krsteni ovlazivac vazduha do 15000rsd, potreban mi je za spavacu sobu (22kvadrata)

Da li ima neki krsteni ovlazivac vazduha do 15000rsd, potreban mi je za spavacu sobu (22kvadrata)
Za te pare (tj malko više) imaju Trotec, Gree, Gorenje... i ostali istog izgleda a različite nalepnice.
Tast ima Trotec 24e (mala crna kutija) i kaže da mu radi posao.

Nazad
Vrh Dno