Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Stoje jedan pored drugog više od 2 sata.
60,65 i 69% što i nije mala razlika, ********* nije isto dal je 55 ili 65 tj 65 i 75 %.
Temp je za divno čudo maltene na sva 3 ista.
Jel ima neki precizniji vlagometar kod nas ili aliexpress?
Bilo je u lidlu ja kupio prosle godine dva komada i tacni su. Koliko odvlazivac pokazuje toliko i taj aparat isto.
Ako si vlaznim rukama pomerao te uredjaje moguce da pokazuje vise trenutno.

Koja im je cena bila u lidlu? Stoje 5 sati jedan pored drugog i dalje različito pokazuju, ok da je razlika do 10% ovde je razlika 20%.za temp maltene isto pokazuju +-0.5 razlika

Ako kažeš da pokazuje isti % kao na odvlaživaču onda je tačan. Hvala ti za info. Nije skup stvarno.

Zbog ovog ludila od vremena i ja cu morati da uzmem neki odvlazivac za stan od oko 40 kvm. Ima ovde par predlozenih modela, pa cu videti.
Situacija je da mi vlaga ne pada ispod 70%, pa do nekih 75%, spoljna temperatura trenutno oko 15 stepeni, unutra imam manje od 22 stepena.
Da je vlaga unutra oko 45-50% ja bih palio grejanje na ovoj unutrasnjoj temperaturi, a sad se mislim da stavim na hladjenje i 18C, sto ne bi bilo bas pametno.
Redovno vetrim itd, ali ovo je osecaj kao da mi je unutra jedno 28 stepeni. Znaci odvlazivac je izgleda jedino resenje za ovu lepotu od vremena.

Ja sam uzeo Gorenje D20M to vam je prepakovani Trotec TTK 66E,troši 250w po satu ne znam zašto su napisali 440w što je inače super za 8h do sad i do 3l je izvlačio,par dana ga koristim i za sad sam zadovoljan.Blago zagreva prostoriju.Glasan jeste i to samo ventilator kompresor se ne čuje,ali spavao bez problema a bio u susednoj prostoriji,open space na 5 m od kreveta.Glasniji je Xiaomi prečišćivač vazduha kad se zaleti na max.
Inače uzet na akciji za oko 26k nemojte uzaludno bacati pare na Trotec kad je to isto....Voleo bi da sam našao Modela cube ali ih nema kod nas,mada sam i ovog mog automatizovano sa utičnicom koja ima upravljanje preko mobilnog telefona.:).
Inače kada ga upalim očita oko 70% vlagu i za tih 8h spusti je na 50%.Do sada sam koristio samo najagresivniji da kažem program Dry na max brzini ventilatora,koji je namenjen inače za sušenje veša,ali najviše izvlači.

Poslednja izmena:
Hvala, koristan info. Tek od jutros sam krenuo da citam iskustva, gledam modele itd.
I ja imam u planu tako nesto, da mi stoji u open space oko 30 kvm, a kad spavam vrata od male spavace su ionako uvek otvorena.
Buka mi svakako ne bi bila problem jer je stan na prvom spratu na 6 metara od prometne ulice, tako da...
Inace ovo je odlicno, ako uspe ovoliko da skine vlagu.
Verovatno bi i klima uspela, kad bih je setovao na 18-20c, ali onda temp ode dodjavola.

Pronašao sam firmu koja se bavi iznajmljivanjem opreme za isušivanje vlage.
Pozvaću ih da vidim da li će oni rešiti problem.vlaga je trenutno u rasponu 55-70% ali mi trenutno ne smeta dok ne krenu vrućine od nedelje najavljuju 35 stepeni. Pitam se šta i ako ti uređaji izvuku vlagu iz zidova ko mi garantuje da se ista neće vratiti novembra, decembra kad krene grejanje.

Ja sam uzeo Gorenje D20M to vam je prepakovani Trotec TTK 66E,troši 250w po satu ne znam zašto su napisali 440w što je inače super za 8h do sad i do 3l je izvlačio,par dana ga koristim i za sad sam zadovoljan.Blago zagreva prostoriju.Glasan jeste i to samo ventilator kompresor se ne čuje,ali spavao bez problema a bio u susednoj prostoriji,open space na 5 m od kreveta.Glasniji je Xiaomi prečišćivač vazduha kad se zaleti na max.
Inače uzet na akciji za oko 26k nemojte uzaludno bacati pare na Trotec kad je to isto....Voleo bi da sam našao Modela cube ali ih nema kod nas,mada sam i ovog mog automatizovano sa utičnicom koja ima upravljanje preko mobilnog telefona.:).
Inače kada ga upalim očita oko 70% vlagu i za tih 8h spusti je na 50%.Do sada sam koristio samo najagresivniji da kažem program Dry na max brzini ventilatora,koji je namenjen inače za sušenje veša,ali najviše izvlači.

A Trotec je opet prepakovani Kinez...
Pronašao sam firmu koja se bavi iznajmljivanjem opreme za isušivanje vlage.
Pozvaću ih da vidim da li će oni rešiti problem.vlaga je trenutno u rasponu 55-70% ali mi trenutno ne smeta dok ne krenu vrućine od nedelje najavljuju 35 stepeni. Pitam se šta i ako ti uređaji izvuku vlagu iz zidova ko mi garantuje da se ista neće vratiti novembra, decembra kad krene grejanje.

Kondenz uzrokujete vi stanari, a ne komšija Mile. Sa ustaljenim životnim navikama koje praktikujete, kondenz će se vratiti.
Ne shvati me pogrešno u vezi životnih navika.

Ukoliko ti je takva garancija bitna, pretpostavljam da bi mogli da ti garantuju da će se vlaga vratiti. 😁

Meni je u dnevnom boravku vlaznost 75% uzas. A u drugu manju sobu imam odvlazivac Trotec i radi lepo i tamo je vlaznost 45%. Mora da kupim neki za dnevni boravak odvlazivac. Gledam ovaj gorenje d20m a skup ko djavo.

Ono što sam primetio u radu odvlaživača je da ventilator može slobodno da se postavi u najnižu brzinu i da efikasno obavlja posao. Vazduh sporije prolazi kroz izmenjivač i na taj način se vlaga efikasnije kondenzuje na izmenjivaču. Po istom principu radi i klima u dry modu (fan na min)

Meni je u dnevnom boravku vlaznost 75% uzas. A u drugu manju sobu imam odvlazivac Trotec i radi lepo i tamo je vlaznost 45%. Mora da kupim neki za dnevni boravak odvlazivac. Gledam ovaj gorenje d20m a skup ko djavo.
Bio je pre dve nedelje 26k sad ima da se nadje za 28k nemoj gledati u Gorenju gde je 32+k.
Ono što sam primetio u radu odvlaživača je da ventilator može slobodno da se postavi u najnižu brzinu i da efikasno obavlja posao. Vazduh sporije prolazi kroz izmenjivač i na taj način se vlaga efikasnije kondenzuje na izmenjivaču. Po istom principu radi i klima u dry modu (fan na min)
Baš ću da probam noćas na minimumu da li će biti više vode.

Kondenz uzrokujete vi stanari, a ne komšija Mile. Sa ustaljenim životnim navikama koje praktikujete, kondenz će se vratiti.
Ne shvati me pogrešno u vezi životnih navika.
Sad mi je prozor 24h otvoren što širom što na kip (pvc). Pre mesec dana postavljen stiropor 10cm na spratu kuće, išao sam pola metra ispod terase. Na jesen postavljaju i moji u prizemlju. Nije problem otvarati zimi prozore 3x dnevno na 10 min kako bi ušao svež spoljni vazduh. Do ove zime to nisam praktikovao jer mi je i ovako unutra bilo ledeno bez izolacije, još da sam vetrio... Ove zime će biti problem i to što nemam gasni kotao koji bi držao temp kad nisam kući na 20 stepeni. Za sada se grejem na etazno na drva, svakako je u planu gasni kotao u narednih 2 god. Kad klinac ide popodne u školu upalim ujutru grejanje a keva nastavi da loži. Kad ide prepodne ne loži se 12 sati tj od 11 uveče do 11 ujutru i tad već vidim da će %vlage da divlja.
Ukoliko ti je takva garancija bitna, pretpostavljam da bi mogli da ti garantuju da će se vlaga vratiti. 😁
Onda je i ovo bacanje para, verujem da te mašine rade posao a takođe verujem i da će se vlaga vratiti pri uslovima u prethodnom postu koji sam napisao. Onda je bolja investicija da kupim odvlaživač za zimu nego da plaćam iznajmljivanje.

Ako imaš poverenja u ANAN_ _ i te vockaste sajtove.....tu ti je 27,500 ,ali ja sam vise za sledeću radnju kao veoma pouzdanu BC GRO _ _ gde je 28,060 din.
Kod njih bi i uzeo da u GIG_ _ _ _ _ nije bio na 20% pa je bio najjeftiniji 26k.
Ima i odloženo paljenje i tajmer za gašenje e sad u uputstvu ima kao i da može da se podesi za koliko da se upali i u isto vreme da se podesi i kad da se ugasi ali ja to nisam uspeo.Ali pošto ima auto reset,tj kad nestane i dodje struja nastavlja gde je stao ja koristim wifi pametnu utičnicu pa na uređaju podesimo kad da se upali tj za koliko a na utičnici podesim kad da prekine napajanje.:) Tako da je sad postao i pametan kao Midea Cube.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima

Imam sledeći problem.

Uselili smo se u novu kuću u februaru ove godine. Kuća je stavljena pod krov pre godinu dana, celu prošlu godinu i toplo leto sam svaki dan ujutru otvarao a uveče zatvarao prozore da se suši kuća, dok je celu zimu radilo grejanje (podno i zidno) da dodatno suši.
Od kad smo se uselili vazduh u kući je bio težak, što sam prepisivao svim radovima i nameštaju koji je bio nov. Vremenom se taj miris nameštaja izgubio ali je težina vazduha ostala. Tek kad sam pre 2 nedelje kupio u Lidlu merač da pratim temperaturu u kući, sam video da nešto ne štima, jer mi je stalno treptala crvena lampica.

Ispalo je da imamo visoku vlažnost u kući. Konkretno, ujutru bude oko 70%. To objašnjava i obilni kondenz na prozorima tokom zime. Kada otvorim prozore i proluftiram, brzo padne na oko 55%, ali dovoljno je 4-5 sati da su zatvoreni i opet je na 65%.
Kuća je od napravljena od stare cigle, 130 kvadrata, ali ima 3 male sobe od 13 m2, izolacija stiropor 10cm, prozori pvc troslojni, imamo vešeraj odvojen sa mašinom za sušenje veša, ventilaciju u oba kupatila i aspirator u kuhinji. Grejanje i hladjenje je zidno/podno.

Sad mi je potreban savet šta mi je najbolje činiti. Moja pretpostavka je da ta vlaga dolazi iz zidova jer su nisu dovoljno prosušili.

Dobio sam od izvodjača radova profesionalni odvlaživač Dizair 1200 (piše na 26c i 60% da izvlači 30 lit/dan), stavio sam ga u dečiju sobu (13 m2) koju sam zatvorio. Sa 60 na 30% je spustio za 6 sati, onda sam ga ugasio, pa kad se ponovo podigao do 60%, tada je za 3 sata spustio na 30%. Ali sad je isključena 2 dana i u toj sobi ne pokazuje manju vlagu od ostatka kuće.

Nisam siguran šta mi je činiti. Da li iznajmiti još jednu profesionalnu mašinu pa otići na odmor 10 dana i pustiti ih da rade non stop, da li ću neki dugoročan efekat uopšte dobiti za tih 10 dana.
Da li investirati u neki od ovih sušača što ste u ovoj temi predlagali, ali gde ga postaviti, kada imamo veliku prostoriju od 50m2, dugačak uzak hodnik na čijem su kraju 3 male sobe i kupatilo (možda uzeti i više manjih komada).

Čak sam gledao i opciju rekuperatora (ventilacije), Lunos se zove sistem, mada on dosta košta a nisam siguran da bi mi rešio problem.

S obzirom da nemamo klimu koja kada hladi vazduh i suši ga, nego se hladimo preko cevi u zidu i podu, tu je isto problem, jer kad se ohladi vazduh u kući, on ima manji kapacitet za vlagu. Iz tog razloga pretpostavljam parket u spavaćoj sobi se na jednom mestu i podigao.

Elem, svi saveti su dobrodošli, hvala unapred.

Na koliko stepeni ohladite prostorije kada je uključeno hlađenje.

Ništa ekstremno, stavim temperaturu vode da bude oko 23 stepena, unutra tada bude oko 25 stepeni.
Ali hladjenje je radilo samo 2 dana, sad ću ga tek uključivati. A meni je vlaga uvek visoka.

Možda je bolje da za hlađenje koristiš klime zato što isušuju vazduh dok hlade a imaju i dry mod koji je namenjem pojačanom isušivanju vazduha i hlađenju.

Ovog proleća je svima unutrašnja vlažnost bila visoka zbog puno padavina i visoke spoljnje vlažnosti. Nisam neki gradjevinac ali mislim da svaka kuća treba da ima uradjenu drenažu koja će da odvodi višak vode od zidova i temelja.

Možda je bolje da za hlađenje koristiš klime zato što isušuju vazduh dok hlade a imaju i dry mod koji je namenjem pojačanom isušivanju vazduha i hlađenju.
Pa sad kad sam platio 4000e toplotnu pumpu, ne planiram kupovati još 2 klime. One će rešiti problem sad u leto, a šta ćemo sa zimom? Naročito što je tada i provetravanje nezgodno, jer je često napolju vazduh katastrofa.

Ovog proleća je svima unutrašnja vlažnost bila visoka zbog puno padavina i visoke spoljnje vlažnosti. Nisam neki gradjevinac ali mislim da svaka kuća treba da ima uradjenu drenažu koja će da odvodi višak vode od zidova i temelja.
Iskreno, prvi put čujem za ovu drenažu. Proleće jeste, ali meni je od februara stalno visoka.

kod nas je loš izbor odvlaživača, dok ovlaživača ima i u trafikama...nisam znao da je ljudima toliko suv vazduh kod nas...

pošto zaista nemam prostora za neki veći uzeo sam ovaj koji je navodno do 30 kvadrata, ne očekujem bogzna šta, ali kupio sam ga napolju po daleko nižoj ceni od ove pa ajde da vidim ima li ikakvog efekta...pitao sam već ovde za preporuku za neki odvlaživač kompaktnijih dimenzija ali nisam dobio nikakav predlog..

Da li mislite da je bolje ici na neki jači model odvlaživača (tipa Trotec ttk 75), pa ga staviti da stoji usred kuće, pa videti šta će uspeti da izvuče iz svih soba, ili ici na neki manji pa ga setati iz sobe u sobu.

Da li mislite da je bolje ici na neki jači model odvlaživača (tipa Trotec ttk 75), pa ga staviti da stoji usred kuće, pa videti šta će uspeti da izvuče iz svih soba, ili ici na neki manji pa ga setati iz sobe u sobu.
Sada ce vrucine otvori sve prozore sirom vrata i neka cepa peomaja par sati i tako svaki dan. Meni je bila vlaznost 75% do pre par dana i sada otvaram pravim promaju i sada je Od 45% do 57% max ali to bude uvece.

Nazad
Vrh Dno