Pozdrav svima
Imam sledeći problem.
Uselili smo se u novu kuću u februaru ove godine. Kuća je stavljena pod krov pre godinu dana, celu prošlu godinu i toplo leto sam svaki dan ujutru otvarao a uveče zatvarao prozore da se suši kuća, dok je celu zimu radilo grejanje (podno i zidno) da dodatno suši.
Od kad smo se uselili vazduh u kući je bio težak, što sam prepisivao svim radovima i nameštaju koji je bio nov. Vremenom se taj miris nameštaja izgubio ali je težina vazduha ostala. Tek kad sam pre 2 nedelje kupio u Lidlu merač da pratim temperaturu u kući, sam video da nešto ne štima, jer mi je stalno treptala crvena lampica.
Ispalo je da imamo visoku vlažnost u kući. Konkretno, ujutru bude oko 70%. To objašnjava i obilni kondenz na prozorima tokom zime. Kada otvorim prozore i proluftiram, brzo padne na oko 55%, ali dovoljno je 4-5 sati da su zatvoreni i opet je na 65%.
Kuća je od napravljena od stare cigle, 130 kvadrata, ali ima 3 male sobe od 13 m2, izolacija stiropor 10cm, prozori pvc troslojni, imamo vešeraj odvojen sa mašinom za sušenje veša, ventilaciju u oba kupatila i aspirator u kuhinji. Grejanje i hladjenje je zidno/podno.
Sad mi je potreban savet šta mi je najbolje činiti. Moja pretpostavka je da ta vlaga dolazi iz zidova jer su nisu dovoljno prosušili.
Dobio sam od izvodjača radova profesionalni odvlaživač Dizair 1200 (piše na 26c i 60% da izvlači 30 lit/dan), stavio sam ga u dečiju sobu (13 m2) koju sam zatvorio. Sa 60 na 30% je spustio za 6 sati, onda sam ga ugasio, pa kad se ponovo podigao do 60%, tada je za 3 sata spustio na 30%. Ali sad je isključena 2 dana i u toj sobi ne pokazuje manju vlagu od ostatka kuće.
Nisam siguran šta mi je činiti. Da li iznajmiti još jednu profesionalnu mašinu pa otići na odmor 10 dana i pustiti ih da rade non stop, da li ću neki dugoročan efekat uopšte dobiti za tih 10 dana.
Da li investirati u neki od ovih sušača što ste u ovoj temi predlagali, ali gde ga postaviti, kada imamo veliku prostoriju od 50m2, dugačak uzak hodnik na čijem su kraju 3 male sobe i kupatilo (možda uzeti i više manjih komada).
Čak sam gledao i opciju rekuperatora (ventilacije), Lunos se zove sistem, mada on dosta košta a nisam siguran da bi mi rešio problem.
S obzirom da nemamo klimu koja kada hladi vazduh i suši ga, nego se hladimo preko cevi u zidu i podu, tu je isto problem, jer kad se ohladi vazduh u kući, on ima manji kapacitet za vlagu. Iz tog razloga pretpostavljam parket u spavaćoj sobi se na jednom mestu i podigao.
Elem, svi saveti su dobrodošli, hvala unapred.