Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Posto je kasno/rano uradjena izolacija u zidovima je ostala nakupljena vlaga. Verovatno su upili preko zime poprilicnu kolicinu. Ovaj aparat je slab. Ali posto ide leto ja ne bih sada kupovao nikakav uređaj nego redovno luftirao i pratio sta ce biti tokom leta. E onda na jesen meriti vaznost. Potrebno je vreme dok zarobljena vlaga iz zidova izadje vani. Ako i tada bude velika onda razmislajti o odvlazivaču. ili iznajmite one industrijske i putiti par dana da rade i uzvuku iz zidova sve to.
Baš sad bi treba da pratiš vlažnost. Meni se D20M preko zime retko i uključivao (držim na 45% vlažnost). Sada displej prikažuje 75% kada ga isključim radi testiranja. Po ceo dan izvlači.

@reksys
Kako rešavaš druge prostorije u stanu, da li stavljanje u centar kuće/stana rešava tj snižava vlagu ili mora da se seli iz prostorije u prostoriju?
Pratim vlažnost u svim prostirijama. Posto mi je stan do 70 kvadrata ispod ploce, verovatno negde ravan krov propusta. Uređaj koji imam je za 20 kvadrata i onda g aselim u 2 kriticne prostorije. Mada raspored prostorija nije takav da moze i jedan veci da resi problem. Koristio sam i one industrijske.Ono cudo pokupi vlagu za dan,ali i jede struju. Sad ga selim, po prostorijama, pa kad treba u špajz od 4 kvadrata da se ubaci za noc a ako ne onda se javi buđ... Stara je zgrada a cigla kad upije vodu, majko moja....Kad bi drzava ulozila.nase pare, samo na zgrade iz 70 tih godina 60 posto energetskih gubitaka bi bilo reseno. Da li kreditima, dali donacijama... Pa ne bi trebale ni vetrenjace ni solane elektrane, samo izolacija svugde...

Poslednja izmena od urednika:
Što se tiče buđi ona se neće pojaviti sad na proleće i kad je 70% vlage da je decembar to bi već bila druga priča. Šta hoću da kažem za proleće i leto visoka vlažnost vazduha nije problem za pojavu buđi jer se neće pojaviti, problem su ledeni meseci i ako je tad vlaga visoka eto buđi.

Upravo tako , to sto sad meraci pokazuju 60-70-75% vlagu nema nikakve veze.. Kome se jos budj javljala u prolece i leto kad je dobra provetrenost i cesto se luftira,a i zidovi su mlaki..? Koliko ja znam nikom.. Osim ako u stanu-kuci negde nesto katastrofalno curi i budja 24/7 ....
Problem je zima , kad imamo hladne mostove pa u nekim coskovima kuce zidovi budu hladni , vazduh pri plafonu topao pa se izmedju tj na hladnoj povrsini kondenzuje vlaga koja se vrlo brzo budja.. Susenje vesa , kuvanje, par dana da ne luftiras redovno vise puta na dan i odma problemi...
Da cigla i zidovi upijaju dobro vlagu sam ja naucio na tezi nacin prosle godine...Krajem oktobra menjao prozor u kuhinji i dozidao jedan deo sto je ostao prazan , bilo lepo vreme pa sam mislio da ce to dobro ispasti.. Medjutim zidanje , pa lepilo mrezica , pa glet 2-3 ruke pa krecenje.. Uneo sam u tu kuhinju gomilu vode kroz raznorazne premaze ,lepkove itd i to sve u kratkom periodu... Kad sam zavrsio bio pocetak novembra.. Luftirao do besvesti ma nema sanse da se osusi i spusti vlaga... Zid bio mokar-oznojan 2 meseca naredna.. I naravno na hladnom zidu u celoj kuhinji pri plafonu budj crnilo katastrofa... Lekcija naucena , u buduce sve vrste lepljenja , gletovanja , krecenja itd u unutrasnjem prostoru radim do maksimum mesec dana pred pocetak grejne sezone.

Kad govorite o radovima upravo krećem s krečenem cele kuće tj sutra krećem dečiju sobu pa ostale. uvek ali uvek krečim maja, da bi zidovi mogli preko leta da se osuše. kao što je neko napisao pratiću % vlage preko leta, ako ne bude pao i pored 10cm stiropora i pvc uzeću neki odvlaživač. vetriti preko zime kad je i ovako napolju ledara 4-5 puta na dan samo da bi se snizio % vlage...mislim da je svakako pametnije uzeti odvlaživač i rešiti se problema visoke vlage

Zašto ne sačekaš da još otopli pa da onda kreneš sa krečenjem.Mislim da treba krečiti kada je toplo da se boja brže osuši tako da što manje ode vlage u zid.

Не могу да чекам, "стоји" ми над главом, хоћу све да завршим до недеље, сл викенд идем на свадбу па хоћу да се решим хаоса у кући а и доста ми је мајсторисања и мајстора. и да, кад је јако топло теже је радити, јер затворим прозоре кад радим и кад завршим онда све отворим.

Upravo tako , to sto sad meraci pokazuju 60-70-75% vlagu nema nikakve veze.. Kome se jos budj javljala u prolece i leto kad je dobra provetrenost i cesto se luftira,a i zidovi su mlaki..? Koliko ja znam nikom.. Osim ako u stanu-kuci negde nesto katastrofalno curi i budja 24/7 ....
Problem je zima , kad imamo hladne mostove pa u nekim coskovima kuce zidovi budu hladni , vazduh pri plafonu topao pa se izmedju tj na hladnoj povrsini kondenzuje vlaga koja se vrlo brzo budja.. Susenje vesa , kuvanje, par dana da ne luftiras redovno vise puta na dan i odma problemi...
Da cigla i zidovi upijaju dobro vlagu sam ja naucio na tezi nacin prosle godine...Krajem oktobra menjao prozor u kuhinji i dozidao jedan deo sto je ostao prazan , bilo lepo vreme pa sam mislio da ce to dobro ispasti.. Medjutim zidanje , pa lepilo mrezica , pa glet 2-3 ruke pa krecenje.. Uneo sam u tu kuhinju gomilu vode kroz raznorazne premaze ,lepkove itd i to sve u kratkom periodu... Kad sam zavrsio bio pocetak novembra.. Luftirao do besvesti ma nema sanse da se osusi i spusti vlaga... Zid bio mokar-oznojan 2 meseca naredna.. I naravno na hladnom zidu u celoj kuhinji pri plafonu budj crnilo katastrofa... Lekcija naucena , u buduce sve vrste lepljenja , gletovanja , krecenja itd u unutrasnjem prostoru radim do maksimum mesec dana pred pocetak grejne sezone.
Nažalost, itekako ima veze. Kao neko ko je imao/imao zdravstvene probleme, morao sam da uđem u materiju malo dublje. To što se buđ vizeulno manifestuje na zimu ili kad već, ne znači da buđ pre toga nije postojala. Imate dosta i studija na Pubmed-u o tome, naravno ako vas zanima (kucajte mold spores). To je kao rak - saznali ste da ga imate, a to ne znači da se 10 godina nije razvijao. Nisam ovde nikog da plašim, samo sam se dosta napatio sa tim, pa sam osetljiviji na tu temu.

Svako ima različitu situaciju sa prostorom u kom živi, mogućnostima itd., tako da najbolje je da svako proceni za sebe.

Kolika vam je vlažnost vazduha kad je napolju visoka kao sad u proleće? Kod mene u spavaćoj s otvorenim prozorom na kip ne pada ispod 65% a bude i više i preko 70%

Isto tako. Zato i sad koristim u stanu odvlaživač, a ne klimu jer je u stanu temperatura oko 24 C u dnevnoj, a oko 21 C u spavaćim sobama. Nema svrhe koristiti klimu.
Na poslu ovih dana koristimo odvlaživanje. Ova godina je baš nikakva...

Da upalim klimu smrzli bi se i odma razboleli. Mislio sam da je visoka vlaga samo kod mene... Proleće i kraj septembra su takvi, kad je kiša i posle sunce normalno je da je napolju visoka vlažnost vazduha nelogično bi bilo i unutra da bude niska.

Ne mora da znači da bi se smrzli. U modu odvlaživanja mali je protok vazduha, tako da se i ne oseti nešto mnogo pad temperature.

Da upalim klimu smrzli bi se i odma razboleli. Mislio sam da je visoka vlaga samo kod mene... Proleće i kraj septembra su takvi, kad je kiša i posle sunce normalno je da je napolju visoka vlažnost vazduha nelogično bi bilo i unutra da bude niska.
To nije vlaga to je kondezacija.
Od jutros kod mene je podiglo vlaznost na 79%,napravio promaju i spistilo na 65%. Sad sam zagrejao sobu na 27c i napravio promaju 15 minuta sada je 43% i ukljucio sam odvlazivac i spuatio je vlagu na 38% sto je super. Pusticu da se digne vlaznost do 40%. Jel necu ceodan grejati kucu pa ce opet da se digne vlaznost ali mora da radi odvlazivac.
Dok nisam kupio odvlazivace meni su zidovi bili zeleni ko zabokrecina. Zima je bolja sto se kondezacije tice zagrejes kucu dobro, napravis promaju hladan vazduh istera vlagu i bude oko 28% do 38% vlaznosti najgore je ovo sad vreme sad ako se ne povede racuna zidovi se budjaju.

1 slika spavaća
2 slika dečija
3 slika dnevni boravak
Stavljen stiropor 10 cm pre 3 nedelje i pvc stolarija

Prilozi

• IMG_20230527_144544.jpg
    IMG_20230527_144544.jpg
    83 KB · Pregleda: 33
  • IMG_20230527_144512.jpg
    IMG_20230527_144512.jpg
    140.5 KB · Pregleda: 32
  • IMG_20230527_144446.jpg
    IMG_20230527_144446.jpg
    61.4 KB · Pregleda: 33
1 slika spavaća
2 slika dečija
3 slika dnevni boravak
Stavljen stiropor 10 cm pre 3 nedelje i pvc stolarija
Naso tamu gde sam pisao o tome pa cu ti kopirati ovde. PVC stolarija je smrt zarobio si vlazan vazduh. Samo promaja i odvlazivac ili ce poceti budj da se kavlja i zelenilo po zidovima.

Sacekaj jun ili jul da bude napolje iznad 30c i pocnes radove.
Prvo ti nemas vlagu vec kondezaciju hladni zidovi topao vazduh ti stvaraju kondezaciju i vlaznost u sobi, vlaga je nesto drugo a kondez nesto drugo ljudi to mesaju.
Vlaga je kada ti je zid mokar curi sto moze izazvati da pri velikim padavina da vuce iz temelja, moze pucanjem cevi itd..
Kondezacija je kada su zidovi hladni a soba nije dovoljno zagrejana i javlja se kondez sto stvara povisenu vlaznost u sobi i uzrukuje pojavu gljivica to jest budji po coskovima i zidovima.
Kako resiti luftiranjem prostorije to jest promajom i dobrim zagrevanjem prostorije i odvlazivacem.
Kako ukloniti budj i spreciti ponovno pojavljivanje budji:
Ovo se radi leti prvo kupis varikinu gde ti je budj tu naprskas cistu varikinu i obrises budj te gljivice i opet naprskaj varikinu da ostoji i da ubije gljivice da se ne sire i sacekaj 24h.
Onda uzmes spaklu i ostruzi taj deo, nakvasis zid cetkom valjkom sacekaj pet minuta i sve ostruzes to jes skines do zdravo, onda uzmi podlogu kupi za vlagu to jest za kondezaciju i nanesije na to mesto gde si ostrugao zid, kada se osusi podloga uzmi glet masu i izgletuj taj deo u dve ruke kada se osusi glet masa osmirglaj sa smirglom 80p da nemas riseve i da se ne vidi prelaz. Kada si sve to zavrsio kupis stop kondez on greje zidove i kosta jedan litar 1700 din. Njega nanosis malim valjkom na tu cos gde si gletovao, kada si naneo sacekaj 6h da prode tako nanesi drugu ruku i cekas opet 6h i trecu ruku i cekas 24h da se lepo osusi.
Onda kupis maksi dis-f imas od 1kg naj manje pakovanje pa do 25kg. Onda uzmes i razblazis je prema upustvu proizvodjaxa pise na kutiji i prekrecis taj deo u dve ruke ali kad naneses prvu ruku valjkom sacekas opet 6h da prodje pa drugu ruku ti to bi bilo to nebi trebalo da ti se vise pojavljuje budj.
Posle toga posto si na podkrovlje leti ne zatvaraj prozor a zimi pravi promaju minimum 2 x dnevno po 15 min.
Ovo pisem iziskustva ja sam imo vlaznost u sobi do 80% zidovi su mi bili zeleno crni samo pecurke sto nisu izrasle, kada sam ovo odradio sve za sad nemam ali kupio sam i odvlazivac i za sad nemam vise vlaznost a ni budj. I kup neki merac vlaznosti da uvek znas koliko je posto u sobi imas u lidlu ja tamo kupio dva komada tacni su i precizni.

Nema buđi u proleće, leto i jesen makar bilo i 80% vlage u prostoriji. Prozor je 24h otvoren na kip tako da ne pije vodu što kažeš da sam zarobio vazduh. Zarobio sam ga kad radi grejanje tad je logično i prozor zatvoren. Baš ću da pitam brata kolika mu je sad vlaga u stanu kod njega je zimi bila jako mala tipa do 35% uvek sam se pitao kako. Sad me baš zanima kad je napolju visoka kolika mu je unutra baš ću ga pitati.

Ako imate problem sa kondenzacijom u stanu, nema poente držati otvorene prozore kada je napolju 25 C i rvv 90%+, s obzirom da je spoljni vazduh i topliji i vlažniji od onoga u stambenom prostoru.

Mislim da mi ne gine odvlaživač kad krene sezona grejanja. Razlog je buđ koja će se sigurno javljati na 65%-70% vlage iako imam izolaciju i pvc. Jedino da pokušam s onim industrijskim što iznajmljuju ako uopšte neko i izdaje u mom mestu. Na kp ima za 100e dal se isplate?

Ja sam pre neko dan kada je roknulo na 80% napolju, upalio grejalicu i klimu na dry na 20c 😂

Ja sam upalio klimu na dry stavio na 24 stepena skinula je s 74 na 61 baš ću da vidim do koliko će ići.ugasila je ventilator skroz i sad je u operate modu. Čim se popne vlaga ona se pali

Mislim da je danas najgori dan što se tiče vlage. Upalio sam obe klime kući na dry.

Kod mene 72% vlaznos ne mogu nikako da je spustim u dnevnom boravku, a u drugoj sobi gde radi odvlazivac tamo je 48% vlaznost. Mora da kupim odvlazivac i za dnevni boravak koji vuce do 50 kvadrata.
Sad zidovi upijaju vlagu i ako se ne spreci oni do jun, jul pocnu da zelene i javlja se budj, bar tako je kod mene

limontus

prvi put čujem da se nekom javlja buđ kad je najtoplili deo godine jula. Kod mene obrnuto do ove god decembra-februara jer nisam imao izolaciju. stavio je pre 3 nedelje pa ću videti razliku. problem je što se i dalje grejem na centralno na drva pa temp neće biti konstatnna danju 22, noću 20, kad smo na poslu grejanje je ugašeno. faktički završim sa grejanjem u 22-23h i narednih 15 sati se ne greje eventualno ako klinac ide popodne u školu upalim ujutru u pola 8.

Kod mene 72% vlaznos ne mogu nikako da je spustim u dnevnom boravku, a u drugoj sobi gde radi odvlazivac tamo je 48% vlaznost. Mora da kupim odvlazivac i za dnevni boravak koji vuce do 50 kvadrata.
Sad zidovi upijaju vlagu i ako se ne spreci oni do jun, jul pocnu da zelene i javlja se budj, bar tako je kod mene
Da nemaš od negde prodor vode u tu dnevnu, ili je pored kupatilo pa otud vlaga?!

Nema potrebe da se čudite odakle buđ. Visoka vlažnost i relativno visoka temperatura pogoduju razvoju iste.

Dokle god je ovaj monsun ne vredi donosite odluke na osnovu zadnjih 15 dana. Nemojte gledati relativnu vlasnost vazduha. Nego temleraturu na kojoj bi imali 100% apsolutnu vlaznost vazduva. Vrednost treba da vam ke do 15(dew point) . Kondenzacija se javlja zbog toplo hladnih veza i visoke vlaznosti. Znachi razlika temperatura i visoka vlaznost.
Naveo sam namerno da ne gledate relativnu vlaznost posto je ona zavisna od temperature, znachi kad vidite napolju 100% i 12 stepeni odma krene panika i zatvaranje prozora, a to je sjajna vlaznost pri 24 stepena. U ludari cete zavrsiti.

Stoje jedan pored drugog više od 2 sata.
60,65 i 69% što i nije mala razlika, *** nije isto dal je 55 ili 65 tj 65 i 75 %.
Temp je za divno čudo maltene na sva 3 ista.
Jel ima neki precizniji vlagometar kod nas ili aliexpress?

Prilozi

• IMG_20230603_121707.jpg
    IMG_20230603_121707.jpg
    82.6 KB · Pregleda: 46
Nazad
Vrh Dno