Bozza Bench
Moderator
- Učlanjen(a)
- 27.04.2003
- Poena
- 620
Stvarno extra test, samo što su mogli malo više da se pozabave sa OC testovima. Mene recimo interesuje bitka između 2160 @ 3GHz i x2 4xxx @ ~2.8GHz.
Nisam dugo u ovim vodama (jedno godinu i po dana ništa ne čitam) pa mi je malo čudno to da se x2 5000+ OC-uje sa 2.6GHz na samo 2.86GHz?? Svega 10?? Pa to nisam nikad video (xp 1700 sam terao sa 1.43 na 2.4GHz, a ovog a64 3000+ sa 1.8 teram na 2.4GHz).
Kakva bi bila situacija u igrama u poređenju klok za klok (recimo oba na 2.8GHz) između ova 2 modela: 2160 i x2 4200+ pošto su oni cenovno tu negde (par € razlika).
Srbin sanja o tome da cim pre postane veliki gazda, da kupi "skupa" kola i da posle toga uposli "entuzijaste" da rade, naravno za smesnu platu.
Zato ovakvi testovi nisu ni moguci u domacim medijima, iz prostog razloga sto se isti ne rade za prosecnu srpsku platu! Ko ima znanje, motivaciju i strpljenje da napise jedan ovakav test, nece ga pisati za kes koji nude domaci mediji!
Ma test je OK, ali overclocking deo je truba. Nesto im tu nije bas najbolje funkcionisalo, BE-2350 mora da ide do 2,7-2.8GHz bez vecih problema.
P.S. Pazi kad su na Biostarovom sajtu naveli Editors Choice sa Benchmarkovog testa AM2 maticnih ploca: http://www.biostar.com.tw/app/en-us/news/awards.php?id=24
Kako onda objašnjavaš ove testove:
Uporedni test SATA2 hard diskova
Pleomax tastature - po meni beskoristan test, pošto ljudi koji posećuju bench će uvek rado kupiti Logitech ili M$ tastaturu
Uporedni test LGA775 kulera - za ovo je bilo potrebno dosta vremena
Samo po ovim testovima, ovo šta si ti napisao definitivno otpada.
Ja ću za koji dan odraditi mali test 2 verzije jednog cooler-a (cooler master TX za intela i TX2) i neće me mrzeti, (a odradiću za free, tj da ljudima ovde "pomognem" tj da napokon dođemo do zaključka šta je bolje) jer znam da ću nekom pomoći.
Takođe voleo bih da imam par cenovno sličnih mid-range konfiguracije (e2180 i x2 4400+) sa 2gb rama, i hd2600pro i da vidimo šta je bolje i u čemu (ovo je po meni neki trenutni Best Buy)
Džaba meni da čitam testove gde oni testiraju recimo 2160 sa 2gb i tu stave neku 8800karticu, a na drugom mestu nađem x2 4000+ takođe sa 2gb rama, ali sa 8600 serijom i onda jedni testiraju u 1024x768, a drugi u 1280x1024 tako da je nemoguće uporediti takve stvari.
Bilo bi lepo videti recimo test u ovim kategorijama:
mid-game - e2180 -vs- x2 4400+
high-game - e4400 -vs- x2 5000+
ultimate-game - e6320 -vs- x2 6000+
i porediti ih sa ISTIM istatkom konfiguracije.
Naravno nemislim testirati to na jednoj te istoj ploči, već odabrati neko "best buy" rešenje za lga775 (recimo ASUS P5K) i am2 (Asus M2N-SLI Deluxe) pošto su one cenovno ~iste.
Ovo je neko moje mišljenje, i ja kad bih imao ovih 6 procesora i ove 2 ploče kao i 2 iste grafike (koje bi ostale na default-u (i posle probano na najskupljoj varijanti SLI) i memoriju, uvek bi našao vremena da se ovo istestira (mislim da se za jedan dan mogu odraditi 2 računara iz iste klase).
Mišljenja sam da bi ovo pomoglo MNOGIM ljudima (mada zna se da je Intel brži) pri odabiru konfiguraciji, tj znali bi šta dobijaju za svoj novac (kog se mali procenat rešava trošeći ga na HW) i da li njima znači to što će imati AMD odnosno Intel procesor u svom kućištu (od 23e).
Nadam se da nisam smorio ljude sa ovolikim postom, ali nekako sam imao inspiraciju da kuckam
:wave:
... kakva je razlika u igrama izmedju E2180 (2GHz), E4400 (2GHz) i E6320 (1,8GHz) (koje si ti naveo) kad su overclockovani na 3 GHz ?
Pa nema je covece, kolicina kesh memorije je bitna kod drugih aplikacija (rendering, video montaza...), ali kod igara to ne igra nikakvu ulogu.
...
Pa da ne bacamo pare, da uzmemo Celerone i Semprone.
Sta, ponestalo ili nisi narucio E2xxx ili imas mnogo E4xxx i E6xxx (koje si skupo platio pa si
Znam ja da si mi bio sumnjiv, prvog dana kada si dosao na forum, tvoja prva poruka je bila u temi vezano za kupovinu novog racunara, i tada si debilne stvari predlagao, "pametne" koliko i ova tvoja teza da treba izbegavati E2xxx...
To obično nije ništa strašno ali ako nam neki od kondenzatora na ploči nije baš najbolji ili je imao jedva primetnu greškicu prilikom izrade i nije pokazivao nikavu grešku na default setovanjima to će svakako učiniti pri OC-u.
Neverovatan broj ploča sam video sa 'burićima' umesto kondenzatora, naročito po igraonicama gde su mašine bile danonoćno u upotrebi.
@ vukasin-coral
A za shta sluze Solid kondenzatori na plochi ??
@ vukasin-coral
A za shta sluze Solid kondenzatori na plochi ?? A i gx-x sigurno gura na 340 x 10 a toj plochi je default FSB 333 MHz tako da...
:wave:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari