Šta je novo?

Odlican test, nesto sto nedostaje Benchmarku

Stvarno extra test, samo što su mogli malo više da se pozabave sa OC testovima. Mene recimo interesuje bitka između 2160 @ 3GHz i x2 4xxx @ ~2.8GHz.
Nisam dugo u ovim vodama (jedno godinu i po dana ništa ne čitam) pa mi je malo čudno to da se x2 5000+ OC-uje sa 2.6GHz na samo 2.86GHz?? Svega 10?? Pa to nisam nikad video (xp 1700 sam terao sa 1.43 na 2.4GHz, a ovog a64 3000+ sa 1.8 teram na 2.4GHz).
Kakva bi bila situacija u igrama u poređenju klok za klok (recimo oba na 2.8GHz) između ova 2 modela: 2160 i x2 4200+ pošto su oni cenovno tu negde (par € razlika).

Stvarno extra test, samo što su mogli malo više da se pozabave sa OC testovima. Mene recimo interesuje bitka između 2160 @ 3GHz i x2 4xxx @ ~2.8GHz.
Nisam dugo u ovim vodama (jedno godinu i po dana ništa ne čitam) pa mi je malo čudno to da se x2 5000+ OC-uje sa 2.6GHz na samo 2.86GHz?? Svega 10?? Pa to nisam nikad video (xp 1700 sam terao sa 1.43 na 2.4GHz, a ovog a64 3000+ sa 1.8 teram na 2.4GHz).
Kakva bi bila situacija u igrama u poređenju klok za klok (recimo oba na 2.8GHz) između ova 2 modela: 2160 i x2 4200+ pošto su oni cenovno tu negde (par € razlika).

Isto i mene interesuje odnos ova dva procesora... :banana:

odusevljen sam ovim testom !
Neko se bas potrudio !

Svaka cas za test, ovako bi trebalo cesce!!!
Sveobuhvatan, pravi test, nista nije preskoceno! Pozz za postera!

Lepo je razjasnjena i razgranicena namena procesora. Sa grafikona se jasno vide stvari...

Srbin sanja o tome da cim pre postane veliki gazda, da kupi "skupa" kola i da posle toga uposli "entuzijaste" da rade, naravno za smesnu platu.

Zato ovakvi testovi nisu ni moguci u domacim medijima, iz prostog razloga sto se isti ne rade za prosecnu srpsku platu! Ko ima znanje, motivaciju i strpljenje da napise jedan ovakav test, nece ga pisati za kes koji nude domaci mediji!

Па ми смо волонтерска земља.

Srbin sanja o tome da cim pre postane veliki gazda, da kupi "skupa" kola i da posle toga uposli "entuzijaste" da rade, naravno za smesnu platu.

Zato ovakvi testovi nisu ni moguci u domacim medijima, iz prostog razloga sto se isti ne rade za prosecnu srpsku platu! Ko ima znanje, motivaciju i strpljenje da napise jedan ovakav test, nece ga pisati za kes koji nude domaci mediji!

Kako onda objašnjavaš ove testove:
Uporedni test SATA2 hard diskova
Pleomax tastature - po meni beskoristan test, pošto ljudi koji posećuju bench će uvek rado kupiti Logitech ili M$ tastaturu
Uporedni test LGA775 kulera - za ovo je bilo potrebno dosta vremena

Samo po ovim testovima, ovo šta si ti napisao definitivno otpada.
Ja ću za koji dan odraditi mali test 2 verzije jednog cooler-a (cooler master TX za intela i TX2) i neće me mrzeti, (a odradiću za free, tj da ljudima ovde "pomognem" tj da napokon dođemo do zaključka šta je bolje) jer znam da ću nekom pomoći.
Takođe voleo bih da imam par cenovno sličnih mid-range konfiguracije (e2180 i x2 4400+) sa 2gb rama, i hd2600pro i da vidimo šta je bolje i u čemu (ovo je po meni neki trenutni Best Buy)
Džaba meni da čitam testove gde oni testiraju recimo 2160 sa 2gb i tu stave neku 8800karticu, a na drugom mestu nađem x2 4000+ takođe sa 2gb rama, ali sa 8600 serijom i onda jedni testiraju u 1024x768, a drugi u 1280x1024 tako da je nemoguće uporediti takve stvari.
Bilo bi lepo videti recimo test u ovim kategorijama:
mid-game - e2180 -vs- x2 4400+
high-game - e4400 -vs- x2 5000+
ultimate-game - e6320 -vs- x2 6000+
i porediti ih sa ISTIM istatkom konfiguracije.
Naravno nemislim testirati to na jednoj te istoj ploči, već odabrati neko "best buy" rešenje za lga775 (recimo ASUS P5K) i am2 (Asus M2N-SLI Deluxe) pošto su one cenovno ~iste.
Ovo je neko moje mišljenje, i ja kad bih imao ovih 6 procesora i ove 2 ploče kao i 2 iste grafike (koje bi ostale na default-u (i posle probano na najskupljoj varijanti SLI) i memoriju, uvek bi našao vremena da se ovo istestira (mislim da se za jedan dan mogu odraditi 2 računara iz iste klase).
Mišljenja sam da bi ovo pomoglo MNOGIM ljudima (mada zna se da je Intel brži) pri odabiru konfiguraciji, tj znali bi šta dobijaju za svoj novac (kog se mali procenat rešava trošeći ga na HW) i da li njima znači to što će imati AMD odnosno Intel procesor u svom kućištu (od 23e :D).
Nadam se da nisam smorio ljude sa ovolikim postom, ali nekako sam imao inspiraciju da kuckam :)
:wave:

Ma test je OK, ali overclocking deo je truba. Nesto im tu nije bas najbolje funkcionisalo, BE-2350 mora da ide do 2,7-2.8GHz bez vecih problema.
P.S. Pazi kad su na Biostarovom sajtu naveli Editors Choice sa Benchmarkovog testa AM2 maticnih ploca: http://www.biostar.com.tw/app/en-us/news/awards.php?id=24

Kako onda objašnjavaš ove testove:
Uporedni test SATA2 hard diskova
Pleomax tastature - po meni beskoristan test, pošto ljudi koji posećuju bench će uvek rado kupiti Logitech ili M$ tastaturu
Uporedni test LGA775 kulera - za ovo je bilo potrebno dosta vremena

Samo po ovim testovima, ovo šta si ti napisao definitivno otpada.
Ja ću za koji dan odraditi mali test 2 verzije jednog cooler-a (cooler master TX za intela i TX2) i neće me mrzeti, (a odradiću za free, tj da ljudima ovde "pomognem" tj da napokon dođemo do zaključka šta je bolje) jer znam da ću nekom pomoći.
Takođe voleo bih da imam par cenovno sličnih mid-range konfiguracije (e2180 i x2 4400+) sa 2gb rama, i hd2600pro i da vidimo šta je bolje i u čemu (ovo je po meni neki trenutni Best Buy)
Džaba meni da čitam testove gde oni testiraju recimo 2160 sa 2gb i tu stave neku 8800karticu, a na drugom mestu nađem x2 4000+ takođe sa 2gb rama, ali sa 8600 serijom i onda jedni testiraju u 1024x768, a drugi u 1280x1024 tako da je nemoguće uporediti takve stvari.
Bilo bi lepo videti recimo test u ovim kategorijama:
mid-game - e2180 -vs- x2 4400+
high-game - e4400 -vs- x2 5000+
ultimate-game - e6320 -vs- x2 6000+

i porediti ih sa ISTIM istatkom konfiguracije.
Naravno nemislim testirati to na jednoj te istoj ploči, već odabrati neko "best buy" rešenje za lga775 (recimo ASUS P5K) i am2 (Asus M2N-SLI Deluxe) pošto su one cenovno ~iste.
Ovo je neko moje mišljenje, i ja kad bih imao ovih 6 procesora i ove 2 ploče kao i 2 iste grafike (koje bi ostale na default-u (i posle probano na najskupljoj varijanti SLI) i memoriju, uvek bi našao vremena da se ovo istestira (mislim da se za jedan dan mogu odraditi 2 računara iz iste klase).
Mišljenja sam da bi ovo pomoglo MNOGIM ljudima (mada zna se da je Intel brži) pri odabiru konfiguraciji, tj znali bi šta dobijaju za svoj novac (kog se mali procenat rešava trošeći ga na HW) i da li njima znači to što će imati AMD odnosno Intel procesor u svom kućištu (od 23e :D).
Nadam se da nisam smorio ljude sa ovolikim postom, ali nekako sam imao inspiraciju da kuckam :)

Ovo boldovano mi je zapalo za oci...
Ajde reci mi molim te kakva je razlika u igrama izmedju E2180 (2GHz), E4400 (2GHz) i E6320 (1,8GHz) (koje si ti naveo) kad su overclockovani na 3 GHz ?
Pa nema je covece, kolicina kesh memorije je bitna kod drugih aplikacija (rendering, video montaza...), ali kod igara to ne igra nikakvu ulogu.
A zasto se ova tri procesora razlikuju u ceni, e pa zbog kesh memorije, ali i zbog toga sto se skuplji mogu vise overclockovati...
E6320 ljudi uglavnom uspeju da overclockuju do recimo 3,6GHz.
E4400 (E4300) do recimo 3,2GHz, a ove E2xxx nesto nize, mada ne zaostaju puno za serijom E4xxx, mozda je cak i prestizu sto se tice overclocka...
Naravno kod overclocka sve zavisi od primerka procesora, ali ja sam naveo ovde uobicajene primere overclocka (neki prosek ili mozda i maximamalne vrednosti)...
Tako da odgovor na tvoje pitanje je: ako jedan C2Duo ubija X2 Athlona, ubice ga svaki, nema tu neke razlike medju bracom ubicama...:p :D.

Plus sto su ovo testovi neoverclockovanih procesora, a neoverclockovati C2Duo procesor je kao voziti Ferari do 100km/h, nerazumljivo...

Poslednja izmena:
... kakva je razlika u igrama izmedju E2180 (2GHz), E4400 (2GHz) i E6320 (1,8GHz) (koje si ti naveo) kad su overclockovani na 3 GHz ?
Pa nema je covece, kolicina kesh memorije je bitna kod drugih aplikacija (rendering, video montaza...), ali kod igara to ne igra nikakvu ulogu.
...

Pa da ne bacamo pare, da uzmemo Celerone i Semprone.

Prodavac = lazov

Pa da ne bacamo pare, da uzmemo Celerone i Semprone.

E sad si stvarno preterao... :mad:
Ti mi licis na nekog prodavca sto salje pm likovima koji otvaraju teme sa kupovinom novog racunara, pa im nudis robu koju imas u katalogu... :mad:.
Sta, ponestalo ili nisi narucio E2xxx ili imas mnogo E4xxx i E6xxx (koje si skupo platio pa si sad na gubitku svakim danom veci), u cemu je fora :wall:.
Stalno ponavaljas istu glupu tezu da E2xxx ne treba kupovati, a ceo hebeni internet (test sajtovi i forumi) govore u prilog ovoga sto sam rekao: E2xxx su best buy, za veoma male pare dobije se procesor koji kada se overclockuje (kao i svi ostali C2Duo) ne zaostaje ni po cemu za starijom bracom E4xxx i E6xxx...

Lepo sam objasnio u prethodnoj poruci, ali ne ti pominjes nekakve Celerone i Semprone...
Ama bre covece, ne mogu se porediti poredjenja :): Celeroni vs Pentiumi i Semproni vs Athloni, sa pricom oko C2Duo procesora (E2xxx vs E6xxx)... ali kada je neko tvrdoglav ili pokvaren, tu nema mesta ubedjivanju...

Znam ja da si mi bio sumnjiv, prvog dana kada si dosao na forum, tvoja prva poruka je bila u temi vezano za kupovinu novog racunara, i tada si debilne stvari predlagao, "pametne" koliko i ova tvoja teza da treba izbegavati E2xxx...

Poslednja izmena:
Sta, ponestalo ili nisi narucio E2xxx ili imas mnogo E4xxx i E6xxx (koje si skupo platio pa si
Znam ja da si mi bio sumnjiv, prvog dana kada si dosao na forum, tvoja prva poruka je bila u temi vezano za kupovinu novog racunara, i tada si debilne stvari predlagao, "pametne" koliko i ova tvoja teza da treba izbegavati E2xxx...

Pogrešio si, ovaj put sam se samo našalio. E21xx nije za izbegavanje (hej Celeron i Sempron - jesu procesori ali za office i net mašine), nego kada već kupujemo kombinaciju ploča i procesor ipak finansijski bolje prolazimo sa AMD-om i ostaje nam dobrih 20-tak € da potrošimo na kvalitetniju VGA ili više memorije. Zbog toga uvek idem u pravcu E4xxx procesora jer kad već 'drešimo kesu', uzmimo nešto dobro. 21xx klokovanjem postaje konkurentan jačim procesorima, ali to ipak treba raditi na kvalitetnim pločama koje nisu jeftine, jer time ipak opterećujemo pre svega matičnu ploču koja se 'malo više' greje. To obično nije ništa strašno ali ako nam neki od kondenzatora na ploči nije baš najbolji ili je imao jedva primetnu greškicu prilikom izrade i nije pokazivao nikavu grešku na default setovanjima to će svakako učiniti pri OC-u. Neverovatan broj ploča sam video sa 'burićima' umesto kondenzatora, naročito po igraonicama gde su mašine bile danonoćno u upotrebi.
Nadam se da možeš sagledati moj ugao gledanja na ove stvari, a ne da me shvataš zlonamerno. Naravno da ću, ako šaljem ponudu, to uraditi preko PM-a umesto da to javno radim i da ako neko hoće npr E21xx CPU da ću mu izaći u susret jer ipak je kupac u pravu kad nešto hoće za svoje pare, ali je daleko drugačije ako mu to neko obrazloži umesto da mu kaže to je to i gotovo ili mu pak za navedenih 20-30€ pokaže i pita hoćete li 8500GT ili 8600GT - bukvalan primer kod mene. Naravno da ako neko na poklon dobije Intel ploču ili je ne znam kako dobavi ili je jednostavno ima treba da kupi E21xx jer za tako malo para nema šta da kupi.

Pozdrav. ,)

e vukasine vukasine...ala je tebi lepo :) Pogledaj moju masinu i sve ce ti biti jasno. Ploca je 85e

Pozdrav :wave:

PS. sa box kulerom bez dizanja napona za cpu stavis fsb na 300 i udaris save&exit. To je sve sto treba uraditi. C1 i EIST mogu da ostanu upaljeni. Ako nekim slucajem nece, dizanjem napona za jedan korak ce raditi maltene sigurno. I nema sta da se naduju kondenzi, sve radi na default naponima. Pa neces terati CPU na 500x7 u igraonici...

Poslednja izmena:
To obično nije ništa strašno ali ako nam neki od kondenzatora na ploči nije baš najbolji ili je imao jedva primetnu greškicu prilikom izrade i nije pokazivao nikavu grešku na default setovanjima to će svakako učiniti pri OC-u.

Kad budes naucio kako se prave, cemu sluze i kako rade kondenzatori onda se uplici u raspravu na tom nivou.

Neverovatan broj ploča sam video sa 'burićima' umesto kondenzatora, naročito po igraonicama gde su mašine bile danonoćno u upotrebi.

Kad? Pre 5-6 godina kad su bile aktuelne ploce (nesto tipa KT133A i KT266) koje su bile napakovane felericnim kondisima.

@ vukasin-coral
A za shta sluze Solid kondenzatori na plochi ?? A i gx-x sigurno gura na 340 x 10 a toj plochi je default FSB 333 MHz tako da... :)

@ vukasin-coral
A za shta sluze Solid kondenzatori na plochi ?? A i gx-x sigurno gura na 340 x 10 a toj plochi je default FSB 333 MHz tako da... :)

probaj 425x8 ;) Ali sto Misko rece, to nema bas neke velike veze sa kondenzima ako se bas ne ide u ekstreme sa losijim plocama...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno