Šta je novo?

oc q6600 g0 stepping

ma sve radi super za zalmanom...

e sad temperature MNOGO zavise od sobne, znaci + - 10 stepeni cak kod mene...
U trenutku pisanja, Jezgra su mi 38-40. U loadu u igrama ide do nekih 65-70 zavisi od sobne.

Ako je hladnije u sobi idle je nekih 33-34, toplije moze i do 45-48 (tako je nocu...jer ugrejem fino sobu pre nego sto legnem...). E sad, meni je antec UTISAN do jaja, znaci kada grunem fan-ove, racunaj da temperatura opada za 5-6-7C .

Kod mene su jezgra od 40-45 a posle sat vremena prime ili orthosa ide do max 75 C mada mi se to cini malo puno za ovaj takt. Takodje kod mene je AS5.

kod mene dosta greju graficke pa mi je verovatno zbog njih veca temperatura jer one na idle rade na nekih cca 50 stepeni zavisi kako kad ali tu su 47-48 pa na vise u idle u loadu su i po 80 stepeni i vise. Znaci imam dva mini sporetica a sav taj vruc vazduh ide preko zalmana izvlaci ga onaj 20cm fan na Antec 900 kucistu

I meni su na antecu svi ventilatori na low cak i onaj od 20 cm (volim da je tiho) a u igrama temperatura ne prelazi 65 stepeni. Kad sam stavio ovu 8800 Gt skocile su mi temp za 1-2 stepena:-devil-: Nego kolika vam je razlika izmedju najhladnijeg i najtoplijeg jezgra - meni 7 stepeni!

@BOB ROCK

kod mene u everest burn testu za 2 sata se popne na 79C MAX na jednom jezgru, znaci nema sta da brines, i neces ga toliko nikad akati ne brini se ;) bitno bre da to shljaka lepo i da se ne gasi :D

Ma sljaka sve super nego sam se namucio sa ovom DQ6 plocom dok sam stavio kuler ali vredelo je! Jeste polirali kuler ili procesor? Mene je mrzelo:D

zasto da poliram kuler *** kad ono dolazi odmah mirror finished a da unakazavam CPU za dodatnih 2 stepena mnogo me zabole... sorry malo na jakim recima ali morao sam ovako da se odrazim :p

dodatno: i ja sam imao probleam da uguram zalmana na DQ6 ploci X38 je u pitanju a ne P35 kao kod Bob-a ali opet raspored kondenzatora je isti. Malo sam morao da isturpijam snalicu koja drzi kuler jer je zakacinjala u kondenzatore. A drugi kraj snale mi blokira jedan mem slot tako da ne mogu da iskoristim sva 4 tj mogu ali snalica udara tacno u memoriju znaci KNAP ali mi malo to ruzno da drzim tako, u ostalom kad ja budem resio da dodam memoriju imacu vec neku drugu plocu...

Poslednja izmena:
zasto da poliram kuler *** kad ono dolazi odmah mirror finished a da unakazavam CPU za dodatnih 2 stepena mnogo me zabole... sorry malo na jakim recima ali morao sam ovako da se odrazim :p

Pa ja CPU ne bih nikada dirao i to si potpuno u pravu a za kuler i nije toliko bitno a za tih 1-2 stepena manje me bas briga:)

Bane, nema bre FanMate uz NT-a samo LED verzije, secas se da je i Djolez to rekao kad smo se klali gde mi je FanMate lol :d
Inace, ispratite temp,
Lappovan CPU, tj dovrsio sam ga jos malo da je ceo "barak" boja sa 2000 sad ga odradio ovaj put samo.
Polir pastu nisam imao .....a 1.5k dindzi mi trazi u radnji ! idi bre !
Te sam ga polirao sa krpicom tako sto sam trljao ko nenormalan :)
Ovo su temp u starom Armoru ali imao je dobro hladjenje :)
1.37v u Biosu.
Sad kad nemam kuciste temp u load je 2-3c manja lol
A idle 1c razlika !
Fenomenalno kuciste bilo.

e to i mene zanima kako moze? meni je najmanja potrebna voltaza za stabilnih 3.6 GHz 1.40625 V sve manje od toga pucaju testovi

to se ne racuna, govorimo o stabilnoj voltazi za normalan rad, ja mogu na 1.475 na 4GHz da udjem u win ali cim pokrenem neku igru ili nesto zahtevnije popasem restart. Ali ovde se radi o 3.6 ghz tako da recimo u mom slucaju sve ispod 1.40265 u biosu rezultuje nestabilnim radom, ne dobijam bsod sa manjim naponom ali recimo pucaju igre, komp koci, testove necu ni da spominjem jer nema sanse da izdrze duze od 2 minuta

1.375v u Biosu ovde je vdrop, 1.375 je 100% stabilno, a koliko vidim radi i na 1.35v mada 1-2 puta je izaso BSOD sam od sebe.
nema sanse da je stabilan na toj voltazi. Probao sam i nije stabilan, puca u Crysis-u i ne prolazi 3dmark, bas sam dizao voltaze u biosu za po jednu stepenicu sto bi se reklo znaci od 1.35 pa na gore sam probao sve i na 1.40625 je sve stabilno na 3.6 GHz ispod toga nije znaci i na 1.40000 radi komp ali se desava da mi Crysis recimo zakuca (samo se freezuje igra) iako CPU prodje testove, pitaj i Baneta i kod njega je ista prica za voltazu. Meni na 1.40625 apsolutno sve ide kao podmazano. A to sto si dobio 2 puta BSOD sam od sebe sto kazes pa eto ti dokaz da nesto ne stima.

"BOSD iz cista mira" pa meni je zbog nedostatka voltaze vise puta iz "cista mira" izlazio BSOD nego kad sam u igri npr :D a stvarno nesto NHF serunjas oko voltova, nema sanse da na 1.32 radi i ako si stavio 1.375 a volti su 1.328 onda to nije bas mali vdrop... Ja mislim da i ja imam ogromnu srecu zbog toga sto mi radi lagano na 1.4V... npr po XS forumima ljudi drze na 1.45-1.5 ... i vise (govorim od 3.6ghz taktu)

O *** ga mis,
Sutra cu vam bacim Prime95 sa 1.375v.
Radio je QuadPrime 15min bez gresaka na 1.375 @ 3.6GHz
I ovako ga drzim vec vise od mesec dana za 24/7 i nije bilo nikakvih problema, crasheva i tih sr....
Piko sam UT3,Crysis demo,Pro Street,BF2 ne netu radi sve ok.
Sa 1.35v takodje radi i oce i igre i to ali kazem 2 puta je tako na desktopu izbacio BSOD ( interesantno ne u igri nego desktop ) te i ne drzim 1.35v normalno
I znam da je vdoop jako veliki ali sto se mene tice ova ploca je smece, memoriju ne mogu da poteram preko 900MHz odma sve u Visti ubaguje momemtalo ako je preko 900MHz.

Ako prodje Prime 15min i nije mesec dana zezo pa mora bre da je stabilan sa tih 1.375v , ukenjo me primerak onda ako je vama 1.4v najmanje za stabilno @ 3.6GHz
Sutra vam kacim Prime, sad sam u safemodu sje.... sam win lol....

Poslednja izmena:
Evo konacno sad kad radi forum, QuadPrime95
Ima toliki vdroop, sta da mu radim, u biosu je 1.375v
Vrteo sam i orthos-a, ali naravno 2 jezgra, 50-tak min je vrteo posle sam ga ugasio, nije imao greske, videcu posle da ga stavim na 2-3 sata da vidim dal ce onda da padne.

@ OCz

ja ovde ne kontam kako moze na 3.6 da radi tu stabilno nesto mi bre ne stima samo ne znam sta. Eno ga Bane isto decko drzi kao i ja na 1.4 nece ispod toga da radi stabilno, znaci ja drzim na 1.40625 u biosu cpu-z prijavljuje 1.38-1.39 to mu je stabilno za rad znaci sve ispod toga nije. Kad stavim kao ti na 1.375 u BIOS-u onda mogu da udjem u win ali cim se pokrene neki test ili neka igrica odmah popasem resetovanje. Jos bre ja imam bolju plocu od tebe gde je filtriranje napona do j***. Sta su ti gremlini jeeee.... :D

Pa ne znam, ja kazem kako je, nista...oce neko kupi uber primerak Q6600 ? :d:d
Mene jedino brine ovaj vdroop, ogroman je, ni meni nije jasno ali eto ga kod mene je stabilan sa tim naponom.

@ OCz

ja ovde ne kontam kako moze na 3.6 da radi tu stabilno nesto mi bre ne stima samo ne znam sta. Eno ga Bane isto decko drzi kao i ja na 1.4 nece ispod toga da radi stabilno, znaci ja drzim na 1.40625 u biosu cpu-z prijavljuje 1.38-1.39 to mu je stabilno za rad znaci sve ispod toga nije. Kad stavim kao ti na 1.375 u BIOS-u onda mogu da udjem u win ali cim se pokrene neki test ili neka igrica odmah popasem resetovanje. Jos bre ja imam bolju plocu od tebe gde je filtriranje napona do j***. Sta su ti gremlini jeeee.... :D

Da bi neki primerak procesora bio dobar, ne mora da ima samo maksimalni klok (tj. prilično veći od ostalih), već može i da radi na naponu nižem nego li ostali procesori na datoj frekvenciji ;)

Znači ocz ili ima dobar primerak ili mu ploča nešto brljavi sa naponima (doduše postoji i treca - Baltazar varijanta, ali u to sumnjam) :)

moguce i za primerak, a najlogicnije bi bilo da brljavi ploca ipak je ovo podosta stariji cipset za Quad procesore, no ko bi ga znao sta je sad u pitanju. A i ti OCz gde bas nadje 965 olocu za Q procesor? :p Sto nisi uzeo neku P35 ili X38 plocu? Ili ti mozda ova ostala od pre pa si samo udenuo Q na njoj?

Pa verovatno me ukenjo primerak,
Max clock je 4086MHz, preko nece se bootuje, tj. 454x9,
A ploca, ma imao sam je od ranije pa nisam ni uzimao novu da ne trosim kintu na to, a verovatno je i necu menjati sve dok ne sklapam nesto novo tamo sa DDR3 itd..

Evo stigo mi danas Zalman 9700 i posle malo muke i manje modifikacije lezista sam potero sistem na 3.0 Ghz (za pocetak)... E sad, pojavilo se nekoliko problemcica:

1)U Biosu mi pise: DDR18V FAIL!! i nestane kad iskljucim OC

2)CPUz mi cas prijavi:
Core Speed 1998 Mhz
Multilier: x6.0

cas
CoreSpeed 2998 Mhz
Multipluer: x 9.0

Ja sam u biosu zakuco naravno na 9ku...

Bus Speed je 333, FSB na oko 1330 Mhz, volt: 1.328 Mhz (namestio sam na Auto u BIOSU, nisam hteo ovo sam da chackam) a temperatura je 45-50 stepeni... Ostalo mozete da vidite pod moja mashina :D

Evo stigo mi danas Zalman 9700 i posle malo muke i manje modifikacije lezista sam potero sistem na 3.0 Ghz (za pocetak)... E sad, pojavilo se nekoliko problemcica:

1)U Biosu mi pise: DDR18V FAIL!! i nestane kad iskljucim OC

2)CPUz mi cas prijavi:
Core Speed 1998 Mhz
Multilier: x6.0

cas
CoreSpeed 2998 Mhz
Multipluer: x 9.0

Ja sam u biosu zakuco naravno na 9ku...

Bus Speed je 333, FSB na oko 1330 Mhz, volt: 1.328 Mhz (namestio sam na Auto u BIOSU, nisam hteo ovo sam da chackam) a temperatura je 45-50 stepeni... Ostalo mozete da vidite pod moja mashina :D
ugasi u biosu sve one gluposti za CPU, EIST, C1, Thermal bla bla, sve te dodatke pogasi i onda ce core speed uvek da ti bude onoliko koliko namestis, a ovo DDR18V fail ti je voltaza za memoriju, namesti je lepo 1.88 je DEFAULT normalno je dizati do nekih 2.25-2.3 ne preko toga ako dizes i memoriju, recimo ja moju drzim na 1066 MHz na 2.05V

e da i voltazu za CPU nikako na AUTO ali nikako, default je 1.225 za G0 Q6600, za 3.6 ja moj drzim na 1.40625 za 3.0 GHz 1.3 je sasvim dovoljno, ali obavezno sve setuj manuelno

Poslednja izmena:
Cisto da dodam, iskljuci Speed step i imaces normalan klok, bez tog smanjivanja kloka "po potrebi"...
Inace, i ja sam malo potresen ovim sto vidim na OCz-ovim slikama :) Stvarno sjajno ako nije neki bug u pitanju.

Poslednja izmena:
Od juce radi stabilno, samo mi nije jasna ovolika razlika izmedju temperatura jezgara. Inace sam morao da ostavim na AUTO voltazu, jer nikako nisam mogao da pokrenem komp sa manuelnim setovanjem. I da, problem sa DDR18V je izgleda sam nestao, jer mi sada u BIOSu pise OK :banana:

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    129.5 KB · Pregleda: 92
Jel to load temp pod orthosom ?
Imas identicnu voltazu ko i ja, ( CPUz citanje ), prema tome nije da ne moze svaki stabilno sa tom voltazom.
Inace razilka u temp je normalna za jezgra, obicno je i prosek do 10c izmedju najhladnijeg i najtoplijeg jezgra ( u zavisnosti rada )

Da, sa ortosom, samo ga nisam usliko, da ne zauzima bezveze prostor... Zalmana sam ukljucio na max cisto malo da ga isprobam (zbog buke konkretno)...
Ali morao sam da iskljucim OC, jer je iz nekog razloga graficka krenula da mi baguje... Nece da mi se vrati u Windows kad izadjem iz igrice vec mi samo da crn ekran i tad moram da iskljucim komp i sacekam par minuta...
Takodje se i problem sa DDR18V vratio :mad::mad:

Da, sa ortosom, samo ga nisam usliko, da ne zauzima bezveze prostor... Zalmana sam ukljucio na max cisto malo da ga isprobam (zbog buke konkretno)...
Ali morao sam da iskljucim OC, jer je iz nekog razloga graficka krenula da mi baguje... Nece da mi se vrati u Windows kad izadjem iz igrice vec mi samo da crn ekran i tad moram da iskljucim komp i sacekam par minuta...
Takodje se i problem sa DDR18V vratio :mad::mad:
CPU VOLTAZA nikako na AUTO pa ko jos radi OC sa AUTO voltazama, pazi stavi cpu na 1.375 u biosu, i za ddr rokni 2.05 ili 2.1. Ako ti i dalje bude bagovao sa igricama onda je logicno da dizes CPU voltazu jos na gore skroz dok ne bude ok za igre

a sad meni bre ljudi nikako ne ide kako vama dvojici radi na 1.375 kad po svim zivim stranim forumima ljudi drze iznad 1.4 znacu u rasponu 1.4-1.6 V, skoro svi ga na 3.6 GHz prze na 1.525 V znaci ono 1.4 pa na vise niko ziv nema da ga drzi ispod 1.4

Poslednja izmena:
Vrh Dno