Šta je novo?

oc q6600 g0 stepping

Ma ne mora ni prime da vrti 10h @svi! Nego lepo dok radi blend na prime-u, vi upalite 3DMark06, onda blender, itd. da biste potpuno iskoristili sve resurse tj instrukcije procesora ;) Onda vidite da li je potpuno stabilan ;)

Pa realno, 3 meseca nije pukao ni u jednoj igri, ni u Photoshop-u ni ostalim uobicajenim stvarima, i sad treba da pukne posle 7 sato QuadPrime-a i ja da kazem nije stabilan ?
2h je meni sasvim dovoljno, a primerak je dosta dobar, koliko vidim drugi ne prodju ni 10min na 1.328 ili 1.312v.

Ali cu ovih dana bas da vidim koliko ce sati proci na 1.328v

Pa to da,ali stabilnost se meri stabilnoscu def proca ;) Moze i meni proc tako da radi i da ne puca u igrama,al aj konvertuj full HD filmove, i radi u 3dsmax-u ;) Puca posle sat dva ;) Sve zavisi od toga sta radis na racunaru..

Ne kazem ja tebi da je nemoguce covece... Samo kazem da ti to nije stabilno, jer nije isto 2 i 6 sati prajma ;)
index.php

Evo ovo je preko pet sati, a masina je pala posle osam recimo...

Nemamo iste kriterijume..
Ne bi da deluje kao da sad flejmujem ili nesto ali ipak cu napisati..
Sta je "po pravilu" onda dovoljan prolaz Prime-a ? 10-12h ? sta ako padne posle 15h ? niko ne garantuje da nece ? Vidjao sam 1-2 puta ljude koji bace screen gde padne posle toliko vremena.
Sad drugo, tu postoji jos jedan kriterijum, stabilno za sta.
Ko sto je warmasterr spomenuo da ce puci ako konvertujem film ili radim 2h u 3dmax-u.
Ja ne radim u 3dmax-u, i mislim da za mesec dana sa procesorom nisam skupio ukupno 2h opterecenja od 100% po sva 4 jezgra.

Igrao sam u medjuvremenu UT3, Grid, Assassin Creed, WoW idt idt ne znam ni ja vise a nije ni bitno sve da nabrojim :p
I nista, sve ok radi, i jesam konvertovao par stvari gde se procesor onako "pomuci" i isto ok.

Znaci, sto se mene tice, za mene i moje potrebe koje su potrebe 90% korisnika procesor je stabilan.
Inace, tih 1.328 ( aj da zanemarimo onih 1.312v gde je samo 1h Prime ) to nije najniza na kojoj prolazi preko 1h Prime - cisto ako se pitas, ja bi se upitao.
Prolazio je 1h i na 1.28x tako nesto, znaci nije na nekoj granici - to sam theo da kazem.

Moje poenta je samo, da su nam drugaciji kriterijumi, i da, da lupim..80% drugih korisnika koji su clock-ovali proc. nisu isli preko 2h Prime-a, a recimo oni su na vecoj voltazi i nisu se smarali da idu nize i da eksperimentisu, ko onda kaze da su njihovi stabilni ( 10-12h) ? ali rade ok jel tako ? :)

Znaci kod mene je 2h dovoljno, tvoj kriterijum je veci, mada verovatno zbog licne satisfakcije pre ;)

P.S Screen ti dobio noge ( ako si bacio ? ), ne vidim ga..? :D

;) Pa po tvom kriterijumu, tebi ne treba surova snaga quad-a ;) Mislim da bi ti vise odgovarao neki primerak koje mare trenutno, e8500 koji rade na 4ghz pri naponu manjem od 1.266V ;)

E pa ja vidis mozda radim na tom Quad-u mnogo vise sati nego sto sam Primeovao ;)
Tako da nije to uzalud, al ajde... Kad ti bude trebao stabilan procesor za nesto ozbiljnije testiraces ti to duze ;)
Ja jednostavno ne priznajem stabilnost sa dva sata prajma... Jer treba da se usijaju naponska i cipset, a i memorija da bi se videlo jel to radi ili ne, sto znaci ako masinu ostavis da radi da ne strepis jel radi ili se restartovala :wave:

No dobro razlicite potrebe, razliciti kriterijumi :D

PS
Ja normalno vidim skrin ;)

Pa da, po mom nekom kriterijumu je ok, po tvoj ocigledno nije :D
Screen i dalje ne vidim mozda FF mozda gremlini ne znam, no ni ne bitno ,)
Inace, stavio sam Disable na vdroop-u, da zaista, idle i load = 1.328v nema promene.
Nabijem ti ove iz DFI-a sa logikom...hvala za to ;)

;) Pa po tvom kriterijumu, tebi ne treba surova snaga quad-a ;) Mislim da bi ti vise odgovarao neki primerak koje mare trenutno, e8500 koji rade na 4ghz pri naponu manjem od 1.266V ;)

Realno da, ali sam proc. uzeo pre 6-7 meseci za 270$, a i ja sam jedan od onih koji gledaju da je bolje Quad za 250e nego E6850 za iste pare ili E6750 za ~180e koliko god beze u to vreme...
+ posto imam gomilu gadget-a na win-u a i koristim Vistu i kad mi radi komp radi 10 programa :D vise volim da ...nemam zauzece na jezgrima, dok na dual-u to ume da dodje i na 10% u idle, proc. ne moze ni da idle-uje :d
+ Quad je za bench ;) ( da se razumemo, mislim na mark, reko da dodam pre nego sto neko kaze da sam budala sto jurim SPi na Q6600 ili slicno :d )

Poslednja izmena:
E ovo je po meni prajm stabilno :)
PS
Jos da utegnem memoriju pa da to prodje i onda je gotovo...

Prilozi

Evo odlucio da jos malo poguram :)
Puklo je posle nesto vise od 6h sa ovom voltazom ( ostavio sam da vrti pa vido kad se vratio kuci..)
Evo ga tokom 3h - samo taj screen imam...

Predpostavljam da mu treba ispod 1.4v za ~12h prolaska, inace OCCT je prosao ceo...
I sto se mene tice stabilno je, inace probao sam i sa 1.360v tada je pao posle ~150min.

Memaru necu da utezem vise jer je ovo MemTest stabilno a za 1080MHz trazi 2.23v tako da ostavljam ovo i na 2.15v. Mozda ga zeza strap ne znam..

Takodje malo je teze izvuci veci FSB, recimo 460-465 jer NB trazi vise voltaze a onda mi se i vise greje i nije bas stabilno osim ako ne dodajem voltaze tako da batalim veci FSB...

:wave:

Prilozi

• Idle.jpg
    Idle.jpg
    405.6 KB · Pregleda: 95
  • 3h Prime.jpg
    3h Prime.jpg
    437.7 KB · Pregleda: 87
sto ne opustis memoriju malo? Na ove tajminge, za 24/7, tRAS bi trebao da bude minimum 13 ;)

Poslednja izmena:
Pa izgleda da joj je svejedno, lupim tRAS 15, isto je stabilno, istu voltazu trazi ni vise ni manje, i isto nece recimo PL ispod 7 stabilno, sa PL6 trazi vec vise voltaze i kad je 5-5-5-15, sa 2 stapa oce PL6 stabilno btw..

Sa 2 stapa radi mnogo bolje memara, ali takodje za veci clock trazi i vecu NB voltazu i to ~1.5v za stabilno, sto mi je malo mnogo po meni za 24/7 a ni NB kuler ne naleze bas dobro na plocu..

Inace tREF na 8704T donese ~200mb/s za read, tako da u takvim stvarima sam trazio "improvement" :D

Poslednja izmena:
@OCz
Vis sta sam ti pricao :wave:
PS
Ali i dalje je to extra proc, sve ispod 1.4V za 12h Primea je super ;)

Da, ume to da pukne i posle 6h :)
Meni licno ovako odgovara, nije da je prosao 12-tak sati ali mislim da je 6h poprilicno dobro :)

I sa temp. sam zadovoljan, smirglanja su se isplatila, jos je i bio pakleni dan sad je nesto hladnije i u Idle najtoplije jezgro ~38c (1500RPM - tiho ;)) tokom Bioshock-a posle ~1h sam primetio da ne predje ~62-63c, sa ovom voltazom i frekvencijom.

Malo sam se i igro sa GTL ali ne umem bas :S: nece da vuce stabilno, a mislio sam da na taj nacin da smanjim potrebnu NB voltazu pa mozda i samo voltazu CPU-a jos malo, mada sumljam..

Poslednja izmena:
Ploca: Asus Rampage Formula
CPU: Q6600 G0 @3.6GHz.

U biosu sam samo digao napon od cpu-a na 1.5V... sve ostalo, kao i NB napon, je na defaultu.
Kad pokrenem PC PROBE II krene alarm da pisti - pokazuje kriticno za NB voltage (1.6V), NB temp (52C) i FSBT (1.44V).

Jel ovo normalno da je NB napon 1.6V ako je na defaultu?

Hvala!

Upravo nadjoh na netu da i drugi imaju ovaj "problem"
...Is your FSB at 400mhz or higher? Default is 333mhz.
As I said on earlier post this abnormal NB voltage at auto occurs only when FSB is 400mhz or higher.
... a meni je fsb na 400 bas, tako da... moracu da ga smanjim i zaboravim na "auto" u biosu.

btw a i 1.5V za cpu je visoko :)
probaj da nadjes nizi ako moze...

Nema tu nekog fiksnog pravila da se dize NB voltaza kad je FSB preko 400, i ako klokujes vise stapa memorije ili ides tu na vecu frekvenciju isto ploca trpi pa moras onda recimo da podignes NB voltazu.
Kod mene je stabilno sa ~1.42v za NB sa 415FSB-om i 4 klokovana stapa.
Licno mislim da je 1.5-1.6v za NB za 24/7 suluda voltaza...po meni 1.4-1.45v bi trebalo da bude ok.

A inace, 1.25v ti je NB def. voltaza.

Sto sam ne setujes to lepo ?

Poslednja izmena:
Problem je sto kad (bar na mojoj ploci) dignes fsb na 400 ili vise neki naponi koji su ti na "auto" malo podivljaju. Tako da sam morao da ih vracan na 1.25V za NB i 1.2V za FSBT. Znaci u biosu ti ladno pokazuje da su naponi na AUTO, a posle u windowsu provalis da su dignuti malo vise nego sto treba, te moras da ih u biosu skines sa AUTO i stavis im najnizi moguci napon kako bi ih vratio u normalu.

pozz

Poslednja izmena:
Veoma ambiciozna ploča nema šta.

Poslednja izmena:
Problem je sto kad (bar na mojoj ploci) dignes fsb na 400 ili vise neki naponi koji su ti na "auto" malo podivljaju. Tako da sam morao da ih vracan na 1.25V za NB i 1.2V za FSBT. Znaci u biosu ti ladno pokazuje da su naponi na AUTO, a posle u windowsu provalis da su dignuti malo vise nego sto treba, te moras da ih u biosu skines sa AUTO i stavis im najnizi moguci napon kako bi ih vratio u normalu.

pozz

Vecina korisnika greshi shto misli da AUTO oznachava nominalne vrednosti...AUTO znachi automatic ;) tj plocha sama setuje odredjene vbrednosti za koje "misli" da su potrebna...Inache neki modeli GA plocha su znale da setuju veoma "zeznute" napone (uglavnom za NB i memoriju)

Vrh Dno