Šta je novo?

oc q6600 g0 stepping

Memorija se clockuje zajedno sa CPU-om, memorija ima takodje multiplier ko i CPU, 9x333 = 3000, tj. 3GHz.
Ako ti je FSB 400 na primer, a multiplier za memoriju 2, onda je brzina memorije 400x2= 800MHz, multiplier za RAM mozes sam da namestas pa kombinuj.

Recimo za 3.6GHz bi bilo ovako,
9 multiplier i 400FSB, tj. 9x400 = 3600MHz
Ako je multiplier za memoriju 2 onda je RAM na 800MHz, 400x2 = 800MHz,
Ako stavis multiplier za RAM na recimo 2.66 onda memorija radi na 1064MHz,
tj. 2.66x400 = 1064MHz.

Kapiras ?

Takodje kad clockujes memoriju moras i za nju da uskladis voltazu ali sve zavisi koju imas i tako to.

Memorija se clockuje zajedno sa CPU-om, memorija ima takodje multiplier ko i CPU, 9x333 = 3000, tj. 3GHz.
Ako ti je FSB 400 na primer, a multiplier za memoriju 2, onda je brzina memorije 400x2= 800MHz, multiplier za RAM mozes sam da namestas pa kombinuj.

Recimo za 3.6GHz bi bilo ovako,
9 multiplier i 400FSB, tj. 9x400 = 3600MHz
Ako je multiplier za memoriju 2 onda je RAM na 800MHz, 400x2 = 800MHz,
Ako stavis multiplier za RAM na recimo 2.66 onda memorija radi na 1064MHz,
tj. 2.66x400 = 1064MHz.

Kapiras ?

Takodje kad clockujes memoriju moras i za nju da uskladis voltazu ali sve zavisi koju imas i tako to.
sad je sve ok, a memoriju sam ostavio na 800Mhz samo sam promenio multiplier na 2.4, ali hvala na detaljnijem objasnjenju

Core Temp moze da loguje, ukljuci u opcijama.
Znam za njega, ali sam pre mislio na program koji ce samo da mi izlista nakon 6 sati average i max. U onom logu bih se smorio kao plovak dok bih nasao najvecu vrednost, a o averagu da ne govorim. ali kad vec spominjem core temp i prime95, kolike temperature su normalne za vreme tog testiranja? meni se krecu od 45-52

Kod mene za pola sata 4x Orthosa, max temp za neko jezgro je bila 51 C. Ne secam se tacno ostalih, recimo 50,47, 49, kako koje.

spacemaster kaze da su ploche sa i680 chipsetom za zaobilazenje kad je u pitanju klokovanje kvodova, to otprilike govore i po netu, a na onim srkijevim tabelama ima nekoliko likova sa evga
i680 plochama koji teraju preko 3.4GHz.
Planiram da bocnem na Asus P5N32-e SLI neki q6600 i neko kvalitetno napajanje tipa LC Hyperion 700W, pa reko da pitam vreti li ishta onaj 8-pinski konektor za plochu kad je u pitanju rad, tj, klokovanje kvoda? Ili ima neko neki drugi predlog?

Koj bre kvod, kvad.
Ono sto sam i ja cuo je da i680 ploce nisu bas nesto za clock, a ovi sto ih imaju su ih uzeli zbog SLI-a.
Mada za neki obican clock trebalo bi da posao bude obavljen.
Ne treba ti takvo napajanje, moze i neko slabije ali ne fus logicno.
A sto oces i680 plocu ? zbog SLI-a ?

Jel bi mogao neko da mi da link za neku Tabelu/rezlutate Q6600 OC ali ono, preko 4ghz. Treba mi sa sve voltazama i setovanjima memorija. Gledao sam rezultate na HWBOT-u ali tamo nema voltaza.

Jel bi mogao neko da mi da link za neku Tabelu/rezlutate Q6600 OC ali ono, preko 4ghz. Treba mi sa sve voltazama i setovanjima memorija. Gledao sam rezultate na HWBOT-u ali tamo nema voltaza.

Salis se ? :) Naravno da ne postoji takva tabela....

@OCz Pa kupio sam plochu prvenstveno sa namerom da se poigram sa SLI-jem. Poshto sam tad imao para samo za 2x7900GS provalio sam da se SLI ne isplati spajanjem 2xsrednja klasa grafa, vec samo 2xniza visoka klasa (8800gt ili gts), shto LC 550W ni u snu ne moze da potera (mucio se i sa dve 7900). Tako da, ostaje mi da uzmem prvo napajanje, dve jake grafe i neki quad...

....pa da se vratim opet na pitanje, mogu li da ochekujem bolji OC dotichnog sa utaknutim 8-pinskim konektorom u plochu i jachim napajanjem, tj mogu li ochekivati da predjem 3GHz? Znam da je najbolje da se praktichno uverim u to, al reko zna li neko neshto vishe da kaze vezano za klokovanje kvada :) na ovoj plochi, da ga ne uzimam dzaba pa da se smorim i kachim oglase opet.
Na jednom kilometarskom thredu, na chini mi se overclockers.net, takodje spominju da saksuje Asus P5N32-e Sli za OC kvada, da bi se posle pojavljivali likovi koji isti teraju na preko 3.6GHz. Shta to oni znaju shto ostali smrtnici ne?

Pa trebao bi da bez obzira na plocu dodjes do 3GHz stabilnog normalno.
Inace sto se tice napajanja ako hoces bas extra, uzmi Thermaltake ThoughPower cirka 700W ili tako nesto, ja sam pazario ovog Odina 800W vrh je napajanje, mada sam ga uzeo da bi ga koristio i za naredne kompove stari Chief je radio poso bez problema.
Inace Corsair 620W,ThoughPower, ili tako nesto su super napajanja za SLI.

Hvala na savetima. Imao sam i ja u vidu Kors i TafPava, al su malko skuplji od LC-a kod koga se dobije nekih 100W gratis. Sorry za off.

Jedan mali offtopic:

Sad treba da montiram Zalmanov kuler na ploču, ali ne znam šta je "retention guide" (prvi put se susrećem sa ovim terminom) i da li se ovaj pojam odnosi na ploču ili kuler?

Evo ploče http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Image/motherboard_productimage_ga-x38-dq6_big.jpg
(slika ne odgovara najbolje, ali zamislite da je 90 stepeni rotirana u levo)

Da li je vertikalno postavljen "retention guide" ili horizontalno???

Jedan mali offtopic:

Sad treba da montiram Zalmanov kuler na ploču, ali ne znam šta je "retention guide" (prvi put se susrećem sa ovim terminom) i da li se ovaj pojam odnosi na ploču ili kuler?

Evo ploče http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Image/motherboard_productimage_ga-x38-dq6_big.jpg
(slika ne odgovara najbolje, ali zamislite da je 90 stepeni rotirana u levo)

Da li je vertikalno postavljen "retention guide" ili horizontalno???

to ti je ovako nesto :D (sluzi kao deo poluge za pricvrscivanje kulera)

ali po toj slici ti nemas retention guide :)

Poslednja izmena:
Malo sam eksperimentisao sa OC-om, prvo sam pokusao na 1.33V, naravno nije htelo da ide, pa sam odokativno stavio na 1.4V i proradilo je, drzao sam nekih pola sata quadprime, pa onda render vray, pa 3D mark 05 i 06...

Ako nekoga zanima ovako je islo sa markovima:
--------------------------
Q6600 CPU: 2.4GHz
Graf:681/740mhz
1280*1024
3DMark06: 2665\2555\3860...........6859 ***** (1024*768): 3D Mark05: 11524
-----------------------
Q6600 CPU: 3.6GHz
1280*1024
3DMark06: 2687\2571\5674...........7148 *****(1024*768): 3D Mark05: 11937
-----------------------
3D mark05 je isao bez CPU testa oba puta, cisto me zanimalo zbog graficke.

Vray test scena, na default i sa OC:

Inace, Zalmanov ventilator se vrteo u silent modu (podesen u bios-u tako).Nisam imao vise vremena za quadprime, neki drugi put cu da ga duze mucim... :)

Poslednja izmena:
Malo sam eksperimentisao sa OC-om, prvo sam pokusao na 1.33V, naravno nije htelo da ide, pa sam odokativno stavio na 1.4V i proradilo je, drzao sam nekih pola sata quadprime, pa onda render vray, pa 3D mark 05 i 06...

Ako nekoga zanima ovako je islo sa markovima:
--------------------------
Q6600 CPU: 2.4GHz
1280*1024
3DMark06: 2665\2555\3860...........6859 ***** (1024*768): 3D Mark05: 11524
-----------------------
Q6600 CPU: 3.6GHz
1280*1024
3DMark06: 2687\2571\5674...........7148 *****(1024*768): 3D Mark05: 11937
-----------------------
3D mark05 je isao bez CPU testa oba puta, cisto me zanimalo zbog graficke.

Vray test scena, na default i sa OC:

Inace, Zalmanov ventilator se vrteo u silent modu (podesen u bios-u tako).Nisam imao vise vremena za quadprime, neki drugi put cu da ga duze mucim... :)

Iz kog bencha su ove slicke?

Iz kog bencha su ove slicke?

3DSMax9 i Vray render plugin.Render bench scena sa Vray foruma.
Korisna stvar za poredjenje u render vremenu.
Svidja mi se sto na drugoj slici stoji 4GHz, hehe :p

Ljudi koji kuler da uzmem za jedan overclocking ovog procesora GeminII (+2 12ice) ili Hyper 212??

Ljudi koji kuler da uzmem za jedan overclocking ovog procesora GeminII (+2 12ice) ili Hyper 212??

Dakle prvobitno sam se odlucio za GeminII, onda mi je jedan drug rekao da nikako ne uzimam njega nego da uzmem 212, a onda mi je jedan covek u radnji reko da GeminII i 212 ne mogu da se porede i da uzmem GeminIIja... Trenutno - ne znam sta da radim...

Dakle prvobitno sam se odlucio za GeminII, onda mi je jedan drug rekao da nikako ne uzimam njega nego da uzmem 212, a onda mi je jedan covek u radnji reko da GeminII i 212 ne mogu da se porede i da uzmem GeminIIja... Trenutno - ne znam sta da radim...

Najvecu glupost ces napraviti ako poslusas prodavca u radnji gde kupujes sta da kupis, postavi sebi prosto pitanje odakle on zna sta je bolje, prodavci uvek nude ono nasta imaju najvecu zaradu ili sto ima na stanju. Od GeminII je bolji recimo i intelov box kuler od QX9650 ciji se ventilator okrece na 3200obrtaja, znaci nisam mogo da verujem ali sam se uverio na mojoj masini, pri kloku od 4300mhz i naponu od 1.560v za cpu temperature sa box kulerom su isle do 87c dok pri istioj sobnoj temperaturi sa GeminII bilo je i preko 91-92c sve to sa plocom na stolu samo za test, do duse box kuler 3200rpm je nepodnosljivo bucan ali ipak je to box kuler koji nekosta ni 5e a GeminII je skoro 40e+ventovi 17e.

@Djordje K

lepo pazari nekog Zalmana 9700 ili 9500 i miran si, hlade bolje od GeminII-a sigurno a i od Hyper-a a necujni su

@*******i: Coveka poznajem godinama (inace ne prodaje ove kulere, ali se razume u tematiku - tako pricaju :D) tako da ne verujem da bi hteo da me zezne... Inace kuci ima neki OC QX koga ladi sa GeminII i kaze da nema nikakvih problema :D Intelov box kuler jeste dobra stvarcica, probao sam malo da kloknem na 3.2 ovog mog malisana sa njim, i temperature su isle 65-70, ali je kuler zujao ko lud...

@studiovpc: A gde ima Zalmani u Beogradu da se nadju (znam da ima u 3records, ali zbog odredjenih problema prilikom prethodne kupovine bih hteo da ih izbegnem, ako je moguce)?

@Djordje K

za sada nema nigde drugde nego tu, evo studiovpc, OCZ i ja smo dobili zalmane bez problema.

@OCZ

tacno je za temperature, ali je bucan kad ga stavis do pola otprilike, znaci 1400RPM, tako je kod mene, doduse ja sam UTISAO dosta celo kuciste kompletno, pa sam mozda malo veca picajzla kad je to u pitanju :/

bogami, leti cu morati na MAX sve da drzim :(

1400RPM hmm,
Meni je ukljucen u Biosu smartfan i vrti se za Idle 1300RPM i to je totalna tisina, znaci ne cuje se.
Do 1700RPM je takodje tisina i prakticno se ne zna da je upaljen a od 1700-2000 je tih, cuje se kad se zadubis i bas naculjis uvo u njegovom pravcu ali je stvarno jako tiho.
A na dalje vec pocinje da se cuje, 2500RPM + je Boeing 747 :D
Mislim da su nama drukciji fanovi, na 9500 se vrti valjda do 2600RPM a ovaj je 2800RPM.
Ali sve u svemu samo je 1-3c u load razlika ako je preko 2000RPM tako da je stvarno ne potrebno a u igri se nece tolko zagrejati inace mislim da je Idle temp ista ili mozda do 1c max niza kad je na max.
No i ***, nemam sad fan kontroler na njega cu ga prikacim, treba signe od Zvekia Zalman MFC1 i MFC1 Plus pa ce na njih svi fanovi i milina :)

Poslednja izmena:
@*******i: Coveka poznajem godinama (inace ne prodaje ove kulere, ali se razume u tematiku - tako pricaju :D) tako da ne verujem da bi hteo da me zezne... Inace kuci ima neki OC QX koga ladi sa GeminII i kaze da nema nikakvih problema :D Intelov box kuler jeste dobra stvarcica, probao sam malo da kloknem na 3.2 ovog mog malisana sa njim, i temperature su isle 65-70, ali je kuler zujao ko lud...

@studiovpc: A gde ima Zalmani u Beogradu da se nadju (znam da ima u 3records, ali zbog odredjenih problema prilikom prethodne kupovine bih hteo da ih izbegnem, ako je moguce)?
evo bane ti je sve rekao, mi smo svi nabavili zalmane preko 3records bez ikakvih problema, ja sam cekao moj 10 dana jer sam narucio 04.01. u najgore moguce vreme i Zveki me zvao i rekao da ce malo da se oduzi zbog praznika i da ce mi poslati cim budu njemu stigli, kad su mu stigli nazvao me i poslao odmah isti dan, tacno sam cekao onoliko koliko mi je rekao u pocetku tako da nikakvih problema nije bilo ni sa njim ni oko transporta. I ja sam hteo GeminII u pocetku ali brate mnogo je velik kuler a i ne hladi mnogo bolje od intelovog tako dao je ovaj zalman za njega keva. Ja ga drzi na 2000 rpm i ne cujem ga uopste, tek preko 2200 pocinje da se cuje a razlika u hladnjenju na 2000 i na max 2600 je svega 2 stepena maximalno. Topla preporuka za Zalmana u svkaom slucaju...

@ocz

pa sto ne korists bre zalman FANMATE kontroler koji si dobio uz 9700 ? :trust:

@djordje K

ako bas bas neces da cekas, ili si skeptican zbog post expressa, preporucujem ti CoolerMaster Eclipse, ili CM 212...

Poslednja izmena:
Zalman 9500

I ja mislim da je Zalman 9500 LED jedan od boljih kulera a vizuelno je mozda i najlepsi kuler na trzistu. Nego @ Bane i @studiovpc koje su vam temperature u idle?
Ja moj drzim na 1500 RPM preko Zalman MFC2 kontrolera i ne cuje se. Temperatrure su mi u idle oko 40 C pri sobnoj temperaturi od 25 C a radi na 8x400.

I ja mislim da je Zalman 9500 LED jedan od boljih kulera a vizuelno je mozda i najlepsi kuler na trzistu. Nego @ Bane i @studiovpc koje su vam temperature u idle?
Ja moj drzim na 1500 RPM preko Zalman MFC2 kontrolera i ne cuje se. Temperatrure su mi u idle oko 40 C pri sobnoj temperaturi od 25 C a radi na 8x400.
vidi ovako kod mene je sledeca situacija idle CPU na sobnoj je 44 stepena, no jezra imaju vecu temp 49-52 zavisi kako koje to je na idle 9x400 u loadu jezgra ne prelaze 62 a CPU ceo je na 55. Sve mereno everestom, pastu koju sam koristio je ona Zalmanova koja dolazi uz kuler. Bane ima AS5 i ima malo nize temp od mene

Vrh Dno