Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Jok vala, jake (najjace) single GPU karte su uvek zavrsavale posao... a takve sam uvek i kupovao. Nemam ni najmanju potrebu za SLi/CF resenjima.

Evo, bas ovih dana utvrdih kako GTX 580 jednostavno ne moze da sazvace Max Payne-a 3 na max... prvo jer sa 4xAA krece da "secka", tj. da pada ispod savrseno glatkih (i Vsync-ovanih) 60 frejmova, pa varira padajuci na 30-40-50 (a ponekad i ispod 30; no, i kada je iznad 30 i deluje da je sasvim OK, opet se oseti "trzanje" koje ume opasno da zasmeta)... a drugo jer maximalnih 8xAA ne moze ni da se setuje - s obzirom da zahteva 2GB rama od graficke :D

A sta ce da bude best buy kada se rasprodaju 6870-ice iz emmija i ww-a ? Dal ce da bude neki price drop neke karte iz prethodne generacije ili mozda neka druga varijanta ? Kapiram da ljudi koji klincima sada sklapaju konfu za igrice nece ni u ludilu kupovati kartu skuplju od 150 e. A uzmimo u obzir da trenutno najveci broj ljudi ima jako pristupacne 1080p monitore pa stoga 7770 i slabije ne uzimam u obzir jer realno, nemaju snagu za tu rezu u vecini slucajeva.

A sta ce da bude best buy kada se rasprodaju 6870-ice iz emmija i ww-a ? Dal ce da bude neki price drop neke karte iz prethodne generacije ili mozda neka druga varijanta ? Kapiram da ljudi koji klincima sada sklapaju konfu za igrice nece ni u ludilu kupovati kartu skuplju od 150 e. A uzmimo u obzir da trenutno najveci broj ljudi ima jako pristupacne 1080p monitore pa stoga 7770 i slabije ne uzimam u obzir jer realno, nemaju snagu za tu rezu u vecini slucajeva.
Imaju zamene:
7850 1GB 170€ (jos nema kod nas)
7850 2GB 200€
7870 2GB 250€

Setimo se cena 6850 i 6870 kada su se pojavile bile su 170€ i 210€ tu negde.

Poslednja izmena:
Eh da je 7870 tu negde oko 210 e mi bi pevali drugu pesmu :)

1297-problem-meme.jpg

Pa i jeste u neku ruku. Kad za 40 eura mozes recimo da uzmes 2*4 GB memorijski kit ili predobar mis ili cak kuler za proc vise kategorije.

Poslednja izmena:
Ma znam ja sta mi treba, ne trazim sugestiju. Samo sam zabrinut zbog trenutnog desavanja na trzistu gpu-a jer je stanje vise nego alarmantno za sve koji nisu uber gejmeri ili hc oceri.

Hsg0t.jpg

Mnogi ovde uzimaju onaj sareni tweaktown test za ozbiljno,
a niko ziv ne moze ni da potvrdi dal' uopste poseduju kartu.

Nvidia je snobovsko udruzenje, nemojte se nadati pristupacnim cenama
i vrlo je moguce da ove glasine(cena od 300-350$)postanu istinite.
Meni lico deluje interesantno da vidim, za 12akb dana, kako 192bitna zver ubija 7950 :)

Nama je lose. :(

Ne slazem se sa ovim delom... jer bar za mene, ta *max podesavanja* podrazumevaju i AA/AF filtere (pre svega AA, koji ume da *ubije* performanse... za razliku od AF-a, koji mizerno skida u odnosu na AA)... a tu su i neki specific DX10/11 efekti (tipa DOF ili vec nesto tog tipa), koje navedene graficke jednostavno ne mogu da isteraju ni pod razno.

Te iz te perspektive - graficke od ~200 evra nemaju sta da traze.
Ali dobro, ima ljudi kojima mnogo ne smetaju krzave ivice, mozda jednostavno ne vide i ne obaziru se - njima je super, oni bez problema mogu da prodju sa navedenim kartama. Meni je samo zao - i to iskreno kazem - sto i ja nisam medju njima :)

Razumem ja tebe, ALI ja necu da dajem 100 evra vise za kartu da bih mogao da upalim AA na 8, zadovoljicu se i sa 2 :). Da nase plate nisu smesne onda bih verovatno dao ali nema smisla dati celu platu za graficku, slozices se.
Inace ja bih mnogo vise voleo ultra brze monitore kao sto su CRT bili jer ja imam taj problem sto primecujem "razmazivanje" u igrama, pogotovo na vecim dijagonalama, voleo bih da nije tako ali *** ;).

sreca je da imate ati, a ne da se mesate sa nama snobovima:p
ati je napucao cene... nvidia je istim uzvratila. i jedni i drugi pune dzepove. njima dobro.

Pa pogledaj samo primer Radeon 6850 vs gtx460 1gb, nvidijina karta nikad nije bila brza ali zato uvek skuplja..:D
a da ne pricam o Radeonu 6870 koju si do skoro mogao da kupis za 120€, sta je tu imala nv da ponudi? :trust:

Uskoro radim apgrejd i kao i uvek gledacu performanse/€, ali uvek kada se cene malo slegnu, amd zavrsi sa boljom ponudom..

Pa pogledaj samo primer Radeon 6850 vs gtx460 1gb, nvidijina karta nikad nije bila brza ali zato uvek skuplja..:D
a da ne pricam o Radeonu 6870 koju si do skoro mogao da kupis za 120€, sta je tu imala nv da ponudi? :trust:

Uskoro radim apgrejd i kao i uvek gledacu performanse/€, ali uvek kada se cene malo slegnu, amd zavrsi sa boljom ponudom..

+1

poredis pogresne klase. treba 560, a ne 460.
do skora je moglo... vise ne moze. karte su tu po ceni i tu po performansama.
saglsan sam da amd ima bolju ponudu u nizem segmentu. u srednjem su tu. ali u visokom je skoro uvek nv imala jacu kartu.

MSI 660Ti
http://www.techpowerup.com/170017/MSI-GTX-660-Ti-HAWK-3-way-SLI-Pictured-Tested.html

Kaze u testu da :"MSI used double the memory amount, by populating the GPU's 192-bit wide GDDR5 memory interface with 3 GB of memory (2 Gbit x 12)"

Ispada da ce biti 2 verzije sa 1,5Gb i sa 3GB (kao extra verzija), a gledajuci GTX670 isto se vidi da PCB ima ostavljena mesta za 4GB po potrebi.

Sve u svemu ono sto dobijamo je:

1344SP
1,5GB 192 bit memoriju

Pored ovoga ima dosta najava i za 2GB verziju, ko tu koga da izvinete hebe????

Poslednja izmena:
2GB se moze povezati i na 192bitnu magistralu, to nije nista novo (istu stvar smo imali i na GTX550Ti).

Alienware X51

• CPU: Intel Core i7-3770, 4x 3.40GHz
• RAM: 8GB (2x 4GB)
• Hard Drive: 1000GB
• drive: Blu-ray (BD-ROM), DVD + /-RW DL
• Graphics Card: NVIDIA GeForce GTX 660 1GB
• HDMI Ports: USB 3.0, USB 2.0, Gb LAN, WLAN 802.11bg
• Operating system: Windows 7 Home Premium 64-bit
• Special features: nettop, keyboard and mouse
• Monitor: N / A
• Dimensions (WxHxD): 95x343x318mm
• One year warranty (on-site service)
• English language version!

x51.jpg

Acer Aspire G3620 Predator

• RAM: 12GB (3x 4GB)
• drive: DVD + /-RW DL
• Graphics Card: NVIDIA GeForce GTX 660, 1.5GB, DVI, HDMI, DisplayPort
• Connectors: 2x USB 3.0, 8x USB 2.0, Gb LAN, card reader
• Special features: keyboard and mouse included
• monitor: N / A • dimensions (WxHxD): 180x418x437mm
• Two years warranty

1.099,00€

acer-predator-g3600.jpg

:D

Poslednja izmena:
opako

uh, al su ga spakovali svaka cast.

• RAM: 8GB (2x 4GB)
• drive: Blu-ray (BD-ROM), DVD + /-RW DL
• Graphics Card: NVIDIA GeForce GTX 660 1GB
• HDMI Ports: USB 3.0, USB 2.0, Gb LAN, WLAN 802.11bg
• Special features: nettop, keyboard and mouse
• Monitor: N / A
• Dimensions (WxHxD): 95x343x318mm
• One year warranty (on-site service)
• English language version!

x51.jpg

Stigao i Quadro K5000

http://www.nvidia.com/object/quadro-k5000.html#pdpContent=2

1536 CUDA cores
256bit
4GB

Dakle nista od NV "cuda nevidjenog" koje nam je trebalo stici, pa eto dobismo osrednji proizvod umesto vrhunskog jer je eto ATI podbacio, besmislice. Nadam se da ovo stavlja tacku na tu pricu.

Pa dobro,ako posmatras chip imas K20 (GK110) koji treba da se izbaci u poslednjem kvartalu.
http://www.nvidia.com/object/workstation-solutions-tesla.html

Inace nije valjda da mislis da se situacija nece ponoviti kada konacno izbace i Maxwell?Budi siguran da ce tad imati jos vecu prednost nego sad ,ziv bio pa video..
Nema tu ljubavi,samo biznis,uradice onako kako njima odgovara i ono sto im donosi veci profit.

LOL ..... DPFP performance je toliko dobar da ga nisu ni stavili u specifikaciju :). Doduše ovo je Quadro, a ne Tesla. I da ... ATI nije podbacio, ima fino zaokružen proizvod za profi tržište (u odnosu na GK104).

Poslednja izmena:
poredis pogresne klase. treba 560, a ne 460.
do skora je moglo... vise ne moze. karte su tu po ceni i tu po performansama.
saglsan sam da amd ima bolju ponudu u nizem segmentu. u srednjem su tu. ali u visokom je skoro uvek nv imala jacu kartu.

To takmicenje je zavrseno i amd je tu odneo ne dvosmislenu pobedu.

Petom serijom su ih prosto oduvali sto sa prodajom sto sa manjim troskovima.
Ne mogu da nadjem nigde tabelu ,poredjenje koliko kosta svaki proizvod i komponente ..
Npr Fermi izadje jeftiniji ukupno od Caymana..Ako pricamo i zaradi,tu se odmah jasne stvari..
Mislio sam na ovo..

s4tkdy.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno