Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Razumem ja tebe, ALI ja necu da dajem 100 evra vise za kartu da bih mogao da upalim AA na 8, zadovoljicu se i sa 2 :). Da nase plate nisu smesne onda bih verovatno dao ali nema smisla dati celu platu za graficku, slozices se.
Slozicu se, naravno... i razumemo se u potpunosti, nego sam samo hteo da se nadovezem na famoznu "max detalji" pricu, jer je ne shvatamo svi podjednako - neko pod tim terminom podrazumeva "samo" max detalje koji mogu da se podese u samoj igru, a neko na sve to dodaje i AA/AF, tj. apsolutno *sve* sto moze da se nasteluje na max ;)

I kapiram ja tebe, tebi je 2xAA sasvim dovoljno, postujem to... meni, nazalost nije, krzave ivice mi bas upadaju u oci, i sve ispod 4xAA odma' primecujem i bas mi smeta :)
Inace ja bih mnogo vise voleo ultra brze monitore kao sto su CRT bili jer ja imam taj problem sto primecujem "razmazivanje" u igrama, pogotovo na vecim dijagonalama, voleo bih da nije tako ali *** ;).
E vi's, ja pak to ne primecujem u tolikoj meri (ako uopste i primecujem... naime, do pre koji mesec sam imao monitor sa nazivnim 2ms odzivom, sad pak imam jedan sa 8ms - nikakvu razliku zaista ne primecujem, ne vidim duhove i razmazivanje), tako da mozda na taj nacin kompenzujem to sto mi smeta nizak AA nivo :D

P.S. Na konto ove price oko "max detalja", jos jedan mali osvrt... ti si u tom kontextu spomenuo GTX 560 i HD 6950, kao karte sa kojima je zagarantovano igranje sa svim detaljima na max (bez AA i AF, ocito :p), a sa cim se ja u potpunosti slazem... dok sam se, sa druge strane, vala naslusao prica kako je za to dovoljna 6850 ili eventualno 6870 ;)

E vi's, ja pak to ne primecujem u tolikoj meri (ako uopste i primecujem... naime, do pre koji mesec sam imao monitor sa nazivnim 2ms odzivom, sad pak imam jedan sa 8ms - nikakvu razliku zaista ne primecujem, ne vidim duhove i razmazivanje), tako da mozda na taj nacin kompenzujem to sto mi smeta nizak AA nivo :D

Zamazanu sliku ne primecujes zato sto prave razlike izmedju 8ms i 2ms monitora u stvari i nema, sve je to marketing. Monitor ti se osvezava sa 60Hz i to je svakih 16,7ms, ispada da kad bi zaista imao brzinu odziva od recimo 10ms da bi veoma lako zadovoljio uslove da nema duhove. Ja bi pre rekao da se ova brzina krece oko 30-40ms, a da sliku zaista osveze 60x u sekundi, pa posto pixeli nisu 100% vraceni u "0" stanje onda se i javlja ovo mrljanje. Ja recimo volim da probam svaki TFT na koji naidjem tako sto ucitam MS Hearts (ona igrica u windowsu) i onda kada "podeli" karte uzmem prozor i pomeram ga levo desno, a sve karte se "zamute" i zavisno od monitora moze ili ne moze da se razazna kada se pomera koja karta je koja. Na najboljim TFT monitorima moze se razaznati, ali to nije ni blizu i najlosijeg CRT monitora gde karte ostaju APSOLUTNO ostre i jasne.

Hvala na objasnjenju (i tip-u za MS Hearts ;)), poucno bese ;)

Skapirao sam bre, ne treba... a sledeci put i video zapis da napravis, da se sve lepo vidi u pokretu :p

Skapirao sam bre, ne treba... a sledeci put i video zapis da napravis, da se sve lepo vidi u pokretu :p
He he, samo sta bi onda gledao, mrljanje mog ili tvog monitora ili oba zajedno, pa jos i optiku telefona da ukljucimo u to. :D

Poslednja izmena:
Petom serijom su ih prosto oduvali sto sa prodajom sto sa manjim troskovima.

A kako onda mozes da objasnis podatak da im je profit opao za ~50%, a revenue za samo ~3%? I to nisu tabele (koja uzgred potice iz istog izvestaja za koji si nekoliko strana unazad rekao da nema veze sa zivotom ;)), vec znanicni finansijski izvestaj kompanije.

A kako onda mozes da objasnis podatak da im je profit opao za ~50%, a revenue za samo ~3%? I to nisu tabele (koja uzgred potice iz istog izvestaja za koji si nekoliko strana unazad rekao da nema veze sa zivotom ;)), vec znanicni finansijski izvestaj kompanije.

Pazi kad sam znao da ces da se javis ;)
Koji kvartal?Deder okaci mi tu tabelu da vidim..
A tih bajki kako AMD ima bolju prodaju sam se naslusao mali milion puta pa
kad sam video stvarne cifre bilo mi je prosto smesno..
Ja bih isto tako voleo da znam sa kakvim tim ti informacijama raspolazes pa bi voleo da me prosvetlis ;)

Zvanicni finansijski izvestaj NV za Q1 2013, imas podatke svuda na netu. Revenue nizi 3%, profit manji 47%, iako tvrdis da su sve oduvali. Ne ide jedno sa drugim ;) Ili hoces da kazes da su lagali (prikazali losije stanje) u zvanicnom finansijkom dokumentu?

Insider informacije vise nemam :(... ali mi za ovo i ne trebaju.

Petom serijom su ih prosto oduvali

Niko nije pominjao kvartale,cini mi se da sam bio malo precizniji ;)
Na sve to uopste ne moram ni da komentarisem ali mi je smesno kad se izlecu fanboyevi sa nekim bajkama,pricama za malu decu,cestitkama i pozdravima :D
2013?Nisi se naspavao :p

2013?Nisi se naspavao :p

Da li opet treba da budem ostar u komunikaciji (ovde sam se uzdrzao da ne napisem po tebe mnogo goru kvalifikaciju) da bi bio malo ozbiljniji i proverio podatke pre nego sto postujes nesto?

Ono sto sam pominjao su zvanicni podaci koje je NV objavila u svom kvartalnom izvestaju za Q1 2013 i u njih ne treba sumnjati. Profit im je pao zestoko, toliko da su na nivou cele kompanije u ta tri meseca imali ~26 miliona USD veci profit nego samo GPU divizija AMD-a (znaci, consumer, professional business i Consumer Products zajedno). AMD je imao knjigovodstveni gubitak jer je izvrsio uplatu GF-u, inace bi poslovali sa profitom.

Slobodno nadji konkretne brojke da pobijes bilo sta od ovoga sto sam napisao... "rekao mi je pera" se ne racuna ;)

Niko nije pominjao kvartale,cini mi se da sam bio malo precizniji ;)

Sve i da racunas celu FY2012 za NV, prihod u consumer GPU diviziji im opada. Oni ne razlazu profit po divizijama, za razliku od AMD-a, pa ne znamo koliko je od profita donela koja divizija.

Da li opet treba da budem ostar u komunikaciji (ovde sam se uzdrzao da ne napisem po tebe mnogo goru kvalifikaciju) da bi bio malo ozbiljniji i proverio podatke pre nego sto postujes nesto?

Sta znaci ovo u zagradi ,ne mogu da povezem nikako ..
Nije valjda da sam te isterao iz takta? :)

Ono sto sam pominjao su zvanicni podaci koje je NV objavila u svom kvartalnom izvestaju za Q1 2013 i u njih ne treba sumnjati. Profit im je pao zestoko, toliko da su na nivou cele kompanije u ta tri meseca imali ~26 miliona USD veci profit nego samo GPU divizija AMD-a (znaci, consumer, professional business i Consumer Products zajedno). AMD je imao knjigovodstveni gubitak jer je izvrsio uplatu GF-u, inace bi poslovali sa profitom.

Slobodno nadji konkretne brojke da pobijes bilo sta od ovoga sto sam napisao... "rekao mi je pera" se ne racuna ;)

Fora je u tome sto konkretne brojke i imam i opet kazem price o propadanju nV (takva je konotacija) i AMD-ovom boljem poslovanju (GPU odsek) su mi blago receno smesne.
Jedino shvatam da je totalno pogresno uopste voditi raspravu na ovu temu sa bilo kog aspekta .
Mozda sad delujem smesno ali ce doci dan kada ce ovo sto pricam imati smisla kao za sve sto sam do sad govorio ;)
Pitanje je koliko ce ko samo moci da prihvati :)

P.S.Lose se pise nVidia-i,jos malo ce i da propadnu ili ih mozda iscupa GK104 :p
(Da se slucajno i 7970 ne prodaje bolje ,7950 ,mozda i za to nisam upucen?
Ko zna mozda ce na kraju i to biti :) )

Koliko se nesto prodaje je jedan deo price, drugi je kakav profit to donosi kada podvuces crtu. Za to cemo morati da sacekamo jos 20ak dana, dok objave zvanicne finansijske rezultate za Q2 2013, koji mozda i budu daleko bolji nego u Q1 (a oni su tacno onakvi kakve sam naveo). Do tada samo stoji da imaju stabilan prihod (veoma slican u svim prethodnim kvartalima) i znatan pad profita u poslednjem kvartalu.

I da, izbacio si me iz takta, jer si ponovo naveo brojku 2013 kao problem, pa cu narednog puta jednostavno napisati da o tome nemas pojma (a bice ocigledno narednog puta, o ovome sam vec jednom pisao).

Dule nemoj da si veverica,znas da volim da caskam sa tobom ;)
Previse se unosis u ove stvari,iskreno znas kako mene boli briga ko vise zaradjuje,koliki mu je profit a da znam dovoljno znam veruj mi,imam
odakle i da cujem pouzdanije..
Pazi kad se svake godine provlaci specificna prica,nV-u opada profit,na ivici su izumiranja i sl..
A glavna tema je AMD vise zaradjuje ,ima bolju prodajui to svake godine ista prica..

Pazi kad sam i ja bio upao u taj trip,jedno vreme sam i sam verovao u to jer su mi isforsirali ,isprali mozak
dok se nisam razuverio na pouzdanije metode ;)

Evo ,cekam i kraj ove godine kao i one prosle ,uopste me nece cuditi kad opet bude AMD je i ove godine
imao bolju prodaju :D (Mozes da ukljucis sve ukupno,profit ) ..

Iz tog razloga sam se i ukljucio u temu a sad se definitivno iskljucujem na istu do daljnjeg..
Pozdrav.

P.S.Crte ne povlacim,zivim zdravo i pijem "Nije sve jedno" :D

Poslednja izmena:
Ma nvidia je dobro omastila brke sa ovim cipom koji brat bratu vredi 200$ a oni ga prodaju po 500$ :p tako da nebrinete previse :d

Aman opet poredite dva kvartala koji se ne mogu porediti. Normalno da je prvi kvartal nvidie u 2012 bio slabiji u odnosu na prvi kvartal 2011. Zato što je u Q1 2011. na policama već imala izbačenu 5xx seriju, dok je što se Q1 2012. tiče, tek na njegovoj polovini je izašla 680, a pri kraju 670. Uvek je najači kvartal u godini onaj kada se izbacio serija. To će biti i vidljivo kada se budu svodili računa za Q2 2012, koji će sigurno 30-40% biti jači nego Q2 2011, baš zbog toga što će se u njemu očitati prodaja od 6xx serije.

Mada stvarno ne znam zašto je ovo bitno za nas obične korisnike, za nas je bitan bolji proizvod, a to se zna koji je :p

Poslednja izmena:
Aman opet poredite dva kvartala koji se ne mogu porediti. Normalno da je prvi kvartal nvidie u 2012 bio slabiji u odnosu na prvi kvartal 2011. Zato što je u Q1 2011. na policama već imala izbačenu 5xx seriju, dok je što se Q1 2012. tiče, tek na njegovoj polovini je izašla 680, a pri kraju 670.

Samo donekle si u pravu, posto su imali slican nivo prihoda (nizi za 3%), tako da su ocigledno problem mnogo veci rashodi u posmatranom periodu. Za Q2 2013 ocekuju rast prihoda od nekih 9% u odnosu na prvi kvartal (odnosno ocekuju oko 1 mlrd dolara). Opet, to nista ne mora da govori o profitu kompanije... sacekajmo do sutra, kada objavljuju finansijski izvestaj, bice jasnije da li toliku popularnost Keplera prate i ozbiljni finansijki rezultati.

wpuk9.jpg

Jel to moj rodjendanski poklon? Spakuj to lepo, neces valjda tako da mi das? :D

Zafrkava nas covek, slika je 2god stara. :)

To je OEM, a retail moze da bude i na GK106 i skroz drugaciji.

Vrh Dno