Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Zar zaista mislis da znas vise od mene i da je na netu bas sve dostupno i onakvom paketu kako se prezentuje?
Meni je sve jedno da li ce neko sebi da stvori vestacku utehu i da se vodi tim da bi mu bilo prijatnije ali istina ima sasvim drugaciji oblik.
Vreme ce sve objasniti..

P.S.Od kad smo mi u 2013-toj godini? :d

Ej bre, moram malo da dignem prasinu nekom bukom, taman ste se primirili nemam sta da citam na forumu :p
Mislim da sam podatak u naslovu da smo u 2013 i to da je pomalo nebitan clanak za kepler..sjajan za dizanje buke :p :D :D
Nemoj misliti da se takmicim u znanju jer nisam dovoljno duboko zasao u te vode :) Nemoj uzimati k' srcu ;)

Kao sto rece rAMA, bitno je da sada imamo izbor... jer je AMD "malo" preterao sa cenama, pogotovo u srednjoj klasi....

Poslednja izmena:
On brine brigu dal nvidia zaradjuje koga briga dali zaradjuju ili gube nama samo vazno da je karta sto jeftinija ;)

Ej bre, moram malo da dignem prasinu nekom bukom, taman ste se primirili nemam sta da citam na forumu :p
Mislim da sam podatak u naslovu da smo u 2013 i to da je pomalo nebitan clanak za kepler..sjajan za dizanje buke :p :D :D
Nemoj misliti da se takmicim u znanju jer nisam dovoljno duboko zasao u te vode :) Nemoj uzimati k' srcu ;)

Kao sto rece rAMA, bitno je da sada imamo izbor... jer je AMD "malo" preterao sa cenama, pogotovo u srednjoj klasi....

Ako ako,samo prasi,u pravu si,postalo je monotono :D

Kada sam rekao "Zar zaista mislis da znas vise od mene" mislio sam na informisanost ,nista dalje od toga. (Zna Dule o cemu pricam :) )

P.S.Drago mi je da ti kao neko ko postuje i voli AMD ipak priznajes da je AMD na neki nacin krivac za
ove danasnje visOke cene :p

Poslednja izmena:
Finansijski rezultati koje je NV objavila, a neko gore citirao, se odnose na prvi kvartal 2013. godine (NV tako racuna fiskalne godine, 2012. je zavrsila krajem januara 2012. godine). Q1 2013 je trajao od februara do kraja aprila, a Kepler je predstavljen sredinom tog perioda... sami onda procenite da li su i rezultati prodaje GK104 i GK107 ukljuceni u njega ;) Za taj launch cipovi su isporuceni sredinom februara.

I Beast, ako je iko krivac za visoke cene, to je TSMC ;) NV jos uvek nema dovoljno cipova, ne isplati im se da spustaju cene jer bi situacija po njih bila samo gora jer bi traznja bila veca... i ovako prodaju sve sto proizvode. Sto se AMD-a tice, nisu ni oni imuni na lovu, tu je i problem sa TSMC-om (ni ona odluka da se da prioritet NV nije pomogla), a cim cena stoji, karte se prodaju za toliko koliko kostaju.

Ako ako,samo prasi,u pravu si,postalo je monotono :D

Kada sam rekao "Zar zaista mislis da znas vise od mene" mislio sam na informisanost ,nista dalje od toga. (Zna Dule o cemu pricam :) )

P.S.Drago mi je da ti kao neko ko postuje i voli AMD ipak priznajes da je AMD na neki nacin krivac za
ove danasnje visOke cene :p

AMD je napravio veliiikuuu gresku kad je postavio cenu 7870 u ravni sa GTX580 jer ima iste performanse... Ipak je daleko manji cip i efikasniji
i jedini nacin da pobedi konkurenciju koja ne spava na lovorikama (kao sto je AMD imao obicaj par puta da uradi) je da ponudi karticu za 50-70$ nize od
GTX580. E tad bi sve imalo smisla, jer ovako 7950 i 7970 su po meni samo za neki ozbiljniji rad zbog svoje GPGPU nadmoci nad trenutnim keplerima,
dok je 7870 i vise nego dovoljna da zvace sve naslove uz malu potrosnju :)

Finansijski rezultati koje je NV objavila, a neko gore citirao, se odnose na prvi kvartal 2013. godine (NV tako racuna fiskalne godine, 2012. je zavrsila krajem januara 2012. godine). Q1 2013 je trajao od februara do kraja aprila, a Kepler je predstavljen sredinom tog perioda... sami onda procenite da li su i rezultati prodaje GK104 i GK107 ukljuceni u njega ;) Za taj launch cipovi su isporuceni sredinom februara.

I Beast, ako je iko krivac za visoke cene, to je TSMC ;) NV jos uvek nema dovoljno cipova, ne isplati im se da spustaju cene jer bi situacija po njih bila samo gora jer bi traznja bila veca... i ovako prodaju sve sto proizvode. Sto se AMD-a tice, nisu ni oni imuni na lovu, tu je i problem sa TSMC-om (ni ona odluka da se da prioritet NV nije pomogla), a cim cena stoji, karte se prodaju za toliko koliko kostaju.

Nisam znao da stvarno tako racunaju fiskalne godine hvala na objasnjenju :) Znaci da je ipak Kepler ukljucen i da se slaba dostupnost cipova oslikava na pad profita...
Definitivno se svima obija o glavu cinjenica da imamo samo jednog velikog igraca na polju proizvodnje cipova za PC, TSMC... Dok GF ne proradi kako su arapi mislili,
nema nama jeftinih cipova, mnogo je tu peska u tim fabrikama :D

DusanK je napisao(la):
cim cena stoji, karte se prodaju za toliko koliko kostaju.

Tacno tako i zato nista od spustanja cena.

@Dule
Znas i sam da mi je sve to poznato oko TSMC-a ali ja sam ti nedavno rekao da cu ti
prepricati razvoj situacije.
Glavni razlog zasto je GK104 ovako skup i njihovo skidanje kajmaka je zbog konkurencije.
Ja sam to znao i pre nego sto ce se Kepler pojaviti da ce mu cena biti visoka opet kazem upravo
zbog visokih i nerealnih cena kod konkurencije..
Sam znas koliko je bila 7970 kad se pojavila.Cifre su bile basnosnovne!
GTX660 danas GTX680 nije trebao da bude ovoliko kao sto nije trebao ni da bude GTX680!

Poslednja izmena:
GTX660 danas GTX680 nije trebao da bude ovoliko kao sto nije trebao ni da bude GTX680!

OK, to je vec poznato... meni samo smeta teza da je AMD kriv za ove cene (a koju ti i jos neki stalno provlacite) kao da oni odredjuju koliko ce NV nesto da ceni. Da se uvek ide takvom logikom, svojevremeno bi 4870 bio daleko skuplji, pa GTX280 ne bi pojeftinio 200 dolara u jednom danu. NV ovo naplacuje zato sto tako zeli, ne zato sto ih AMD tera. Nemojte da menjate teze ;)

Ovakav razvoj situacije je realno nesto najbolje sto je moglo da se desi NV. Cipova nemaju dovoljno ni da podmire svu traznju u najvisoj klasi, a problem bi bio 10 puta gori da kartu treba da prodaju u srednjoj. Ovako sve rasporodaju, uz lepu zaradu, onako bi sve rasprodali i zaradili manje... cipova svakako ima koliko ima, odnosno koliko TSMC moze da isporuci.

OK, to je vec poznato... meni samo smeta teza da je AMD kriv za ove cene (a koju ti i jos neki stalno provlacite) kao da oni odredjuju koliko ce NV nesto da ceni. Da se uvek ide takvom logikom, svojevremeno bi 4870 bio daleko skuplji, pa GTX280 ne bi pojeftinio 200 dolara u jednom danu. NV ovo naplacuje zato sto tako zeli, ne zato sto ih AMD tera. Nemojte da menjate teze ;)

Pa vidi,sve zavisi iz koje perspektive posmatras problematiku pa se i zakljucak drugacije izvodi.
Generalno AMD je mnogo agresivno i neopravdano nastupio sa cenama svojih proizvoda.
Isao je na strategiju prvi smo,sad ce narod da se peca a mi cemo da trljamo rucice..
Proslo je to vreme,ljudi su malo sazreli a i ekonomska kriza je ucinila svoje..

Ja ti kazem da je AMD isao sa dosta nizim cenama 7xxx sad bi mi imali malte ne GK110 po ceni GK104 (GTX680) a price nije sazreo proces pa zbog toga nema karte i sl
su za malu decu jer vec sad mogu da izbace kartu veruj mi na rec..
Uostalom nije dzabe Tesla ugledao svetlost dana!

Ovakav razvoj situacije je realno nesto najbolje sto je moglo da se desi NV. Cipova nemaju dovoljno ni da podmire svu traznju u najvisoj klasi, a problem bi bio 10 puta gori da kartu treba da prodaju u srednjoj. Ovako sve rasporodaju, uz lepu zaradu, onako bi sve rasprodali i zaradili manje... cipova svakako ima koliko ima, odnosno koliko TSMC moze da isporuci.

Tako je ali mi krajnji korisnici tu izvlacimo deblji kraj svesno.
Svi smo dovoljno upuceni,svi znamo i sta je proizvodni proces,koji su troskovi ,tehnologija itd.. pa pored toga imamo visoke cene koje nam
cepaju dzepove.
Ne kritikujem ja samo AMD ,ja sam kivan i na nVida-u ali obzirom da dovoljno poznajem poslovanje niko nije majka Tereza a kamo li tako velika kompanija
pa da udovoljavaju svojim korisnicima nekim nizim (realnim) brojkama svojih proizvoda.
Uvideli su sansu,iskoristili su je na adekvatan nacin..

I to je tacno..I onda sam vam davno rekao da nVidia vrsi pritisak na TSMC da poveca kapacitet kao i da se podigne kvalitet proizvodnog procesa,kako bi mi to rekli
da malo sazri da bi se smanjio broj skarta.
Lepo si to zapazio.Daleko veca potraznja bi bila da je GK104 ostao u srednjem segmentu tako da je to sve kalkulacija marketinskog tima i realizacija konacne odluke koja je
sad na snazi..
Ok.U pravu si,ima svega po malo,nije sve samo crno i belo ali ti opet kazem jer znam da je AMD isao nize sa cenama nVidia bi postupila isto jer znam koliko je planirana cena
za GTX660 aka GTX680!
Ne ulazim u dalji razvoj situacije itd..

P.S.Ne znam kakvo je stanje sa 28nm sa GF-om.Mozda su oni mogli da isporuce odredjen broj chipova pa bi se mozda resio takav problem u srednjoj klasi ,hipoteticki..

Poslednja izmena:
Ja ti kazem da je AMD isao sa dosta nizim cenama 7xxx sad bi mi imali malte ne GK110 po ceni GK104 (GTX680) a price nije sazreo proces pa zbog toga nema karte i sl. su za malu decu jer vec sad mogu da izbace kartu veruj mi na rec..

Ako si u pravu i mogu da imaju na trzistu kartu zasnovanu na GK110 koji je svakako veci cip od GK104 (znaci imaju je u prodaji, a ne samo predstavljenu), jedini smislen zakljucak koji mogu da izvedem iz toga je da je evidentna nestasica GTX680 karti vestacki izazvana od strane NV ;)

Ok.U pravu si,ima svega po malo,nije sve samo crno i belo ali ti opet kazem jer znam da je AMD isao nize sa cenama nVidia bi postupila isto jer znam koliko je planirana cena za GTX660 aka GTX680!

Nije dovoljna samo niza cena, potrebno je imati i kartice u prodaji. Po svemu do sada vidjenom, GTX 680 nema dovoljno ni da se podmiri zahteve u high endu, a svi znamo koliko je procentualno to trziste (sve skuplje od 300$ je zajedno manje od 10% ukupnog trzista). Ukoliko to ne mogu da podmire kako treba, kako bi zadovoljili najmanje 3-5 puta vecu traznju u nizem segmentu... sem (opet se vracam na to) ukoliko nestasica nije vestacki izazvana ;)

Nema je dovoljno zato što se prodaje kao alva, sa druge strane od kada se 680 pojavio 79xx serija samo stoji na policama, bez da je iko pogleda :)

To je pretpostavljam jednako pouzdan podatak kao i ono o finansijama sto si juce (a i par puta pre toga) naveo ;)

Ovo sam lupio kad svi lupaju posle onog članka gde je obelodanjena veća prodaja u odnosu na 580 :D

Što se tiče finansija, to je bio objašnjenje nvidie kad su izneli podatke o kvartalu, što se toga tiče, ako lažu oni, lažem ja :)

Poslednja izmena:
Ovo sam lupio kad svi lupaju posle onog članka gde je obelodanjena veća prodaja u odnosu na 580 :D

Statistika je cudo, a marketing NV definitivno radi sjajan posao... "najbolji GPU ikada", odnosno GTX 680 se prodaje 60% bolje nego prethodni high end, GK107 ima daleko vise design wins nego prethodna generacija, a za isti kvartal za koji su objavili ove rezultate imaju pad profita od 55% na identicnom nivou prihoda. I da, prodaja Keplera se svakako racunala u izvestaju za ovaj kvartal (ako i dalje eventualno imas sumnju ;)).

Što se tiče finansija, to je bio objašnjenje nvidie kad su izneli podatke o kvartalu, što se toga tiče, ako lažu oni, lažem ja :)

Oko finansija sigurno ne lazu, to je nesto sa cime se u USA ne smes igrati. Objasnjenje i prezentovanje tih podataka je sasvim druga stvar (vidi deo iznad ;)).

Ako se ne varam u strukturi prihoda najviše donosi niži pa srednji i na kraju najviši segment. Ta paradigma je delimično izmenjena od kada proizvođači procesora pokrivaju najniži segment. Nvidia je najniži segment zamenila sa SoC proizvodom (Tegra). U srednjem segmentu još uvek nisu ništa ponudili pa ne čudi statistika koja ukupno posmatrano nije bolja nego do sad. Konačno imaju dobar proizvod čija izrada derivata je u toku i kada zahvati sve segmente statistika će biti značajno bolja.

Poslednja izmena:
Daleko od toga da NV ne prodaje najnizi segment... ovo je cak bio poslednji kvartal kada su belezili prihode od IGP (a znamo od kada tu nemaju nista novo, skoro tri godine). Tegra jos nije dovoljno jaka da zameni low end, tu imaju samo par posto trzista.

NVIDIA Releases GeForce GTX 680M

nvidia-geforce-gtx-680m600wide.jpg

http://www.engadget.com/2012/06/04/nvidia-geforce-gtx-680M/

Ne znam da li neko prati ali ceo mobile segment im je popunjen.
nVidia ima 10 mobile gpu-ova + ovaj najjaci (GTX680M)

http://www.geforce.com/hardware/notebook-gpus

Evo i neko poredjenje..

65230.jpg

Link :

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=6475&news=nvidia+geforce+gtx+680m

Poslednja izmena:
Nvidia GeForce GT 640 Review

Cramming Kepler Into GK107

Jeste DDR3 verzija, ali tesko da bi i DDR5 bio dovoljan da se cip primakne slabijem Cape Verdeu.

Ne secam se kada su toliko odugovlacili sa cipovima za srednji segment. Smorili za medalju.

Formalno je GK104 trebao da bude visi srednji segment, ali je pomeren u high end. Sta ce biti sa ostalima ostaje da se vidi, izgleda da su i GK106 i GK107 totalno nekonkurentni naspram Pitcairna i Cape Verdea.

Poređenja radi, nVidija je u prethodnih dva i po uspela da izbaci samo jedan desktop grafički procesor (u više različitih verzija) dok je za isto vreme AMD izbacio visoku, srednju i nižu seriju GPU-ova.

Očigledno "cede" GK104 dokle god mogu. Nadam se samo da će im isti "doneti dovoljno `leba".

Kako mislis da GK104 cede koliko mogu kad nismo svi potencijalni kupci tako skupih kartica?
Pre ce biti da iz nekog razloga prethodnu generaciju cede ali tome ce ubrzo morati da dodje kraj.

Kada se GK106 jednom pojavi biće sporiji od Pitcairna, ali će sa 192-bitnom magistralom i relativno malim čipom lepo da se smesti u popriličnu rupu u performansama između HD7700 i HD7950 i sa cenom oko standardnih 200$. Uz sav pozitivni hype koji prati GK104, physix, prodavaće se sjajno.

Sa druge strane NVidiji ponestaje brojeva. Sub 100$ kartica nazvana je GT640, a da će budući Kepler -- za 250$ će biti obeležen sa GTX660 Ti, što nas navodi na pitanje, kad će se i da li će se GK106 pojaviti ili će rupa još duže vreme biti popunjena Fermi karticama.

Kada se GK106 jednom pojavi biće sporiji od Pitcairna, ali će sa 192-bitnom magistralom i relativno malim čipom lepo da se smesti u popriličnu rupu u performansama između HD7700 i HD7950 i sa cenom oko standardnih 200$. Uz sav pozitivni hype koji prati GK104, physix, prodavaće se sjajno.

Ajmo se kladit da će biti slične veličine ili veći od Pitcairna :). Pitcairn nema konkurencije iz istog razloga zašto je i 680 nema. I kakva je to rupa između HD7700 i HD7950 ? Šta tu ništa nema? (U ovom threadu svi ko da su totalno isključili logiku).

Pitcairn je 212mm2, a najava za GK106 je ~210... svakako ce biti tu negde, odnosno preslikana situacija u odnosu na GK107 i Cape Verde., odnosno isti odnos kao u prethodnoj generaciji... jedino se GK104 ne uklapa u kalup.

Poslednja izmena:
Pitcairn je 212mm2, a najava za GK106 je ~210... svakako ce biti tu negde, odnosno preslikana situacija u odnosu na GK107 i Cape Verde., odnosno isti odnos kao u prethodnoj generaciji... jedino se GK104 ne uklapa u kalup.

Pa normalno kad je GK104 Fermi, a ne Kepler derivat.

Vrh Dno