OK, to je vec poznato... meni samo smeta teza da je AMD kriv za ove cene (a koju ti i jos neki stalno provlacite) kao da oni odredjuju koliko ce NV nesto da ceni. Da se uvek ide takvom logikom, svojevremeno bi 4870 bio daleko skuplji, pa GTX280 ne bi pojeftinio 200 dolara u jednom danu. NV ovo naplacuje zato sto tako zeli, ne zato sto ih AMD tera. Nemojte da menjate teze
Pa vidi,sve zavisi iz koje perspektive posmatras problematiku pa se i zakljucak drugacije izvodi.
Generalno AMD je mnogo agresivno i neopravdano nastupio sa cenama svojih proizvoda.
Isao je na strategiju prvi smo,sad ce narod da se peca a mi cemo da trljamo rucice..
Proslo je to vreme,ljudi su malo sazreli a i ekonomska kriza je ucinila svoje..
Ja ti kazem da je AMD isao sa dosta nizim cenama 7xxx sad bi mi imali malte ne GK110 po ceni GK104 (GTX680) a price nije sazreo proces pa zbog toga nema karte i sl
su za malu decu jer vec sad mogu da izbace kartu veruj mi na rec..
Uostalom nije dzabe Tesla ugledao svetlost dana!
Ovakav razvoj situacije je realno nesto najbolje sto je moglo da se desi NV. Cipova nemaju dovoljno ni da podmire svu traznju u najvisoj klasi, a problem bi bio 10 puta gori da kartu treba da prodaju u srednjoj. Ovako sve rasporodaju, uz lepu zaradu, onako bi sve rasprodali i zaradili manje... cipova svakako ima koliko ima, odnosno koliko TSMC moze da isporuci.
Tako je ali mi krajnji korisnici tu izvlacimo deblji kraj svesno.
Svi smo dovoljno upuceni,svi znamo i sta je proizvodni proces,koji su troskovi ,tehnologija itd.. pa pored toga imamo visoke cene koje nam
cepaju dzepove.
Ne kritikujem ja samo AMD ,ja sam kivan i na nVida-u ali obzirom da dovoljno poznajem poslovanje niko nije majka Tereza a kamo li tako velika kompanija
pa da udovoljavaju svojim korisnicima nekim nizim (realnim) brojkama svojih proizvoda.
Uvideli su sansu,iskoristili su je na adekvatan nacin..
I to je tacno..I onda sam vam davno rekao da nVidia vrsi pritisak na TSMC da poveca kapacitet kao i da se podigne kvalitet proizvodnog procesa,kako bi mi to rekli
da malo sazri da bi se smanjio broj skarta.
Lepo si to zapazio.Daleko veca potraznja bi bila da je GK104 ostao u srednjem segmentu tako da je to sve kalkulacija marketinskog tima i realizacija konacne odluke koja je
sad na snazi..
Ok.U pravu si,ima svega po malo,nije sve samo crno i belo ali ti opet kazem jer znam da je AMD isao nize sa cenama nVidia bi postupila isto jer znam koliko je planirana cena
za GTX660 aka GTX680!
Ne ulazim u dalji razvoj situacije itd..
P.S.Ne znam kakvo je stanje sa 28nm sa GF-om.Mozda su oni mogli da isporuce odredjen broj chipova pa bi se mozda resio takav problem u srednjoj klasi ,hipoteticki..