Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Bas me zanima da li se nesto promenilo sa CPU skaliranjem kod Keplera, obzirom na zaokret u arhitekturi.

Poslednja izmena:
Meh, ocekivao sam vise. Mada graficke u tom cenovnom rangu mi nikada nisu bile zanimljive.

Ja sam bogme ocekivao manje, u 7 od 13 igara prednost ima 680GTX, ako su oni stvarno napravili kartu koja je sa nekih 20% tranzistora manje, uzom magistralom, sa manje memorije, generalno brza od Radeona 7970 i pri tom manje trosi, tesko da se takav proizvod moze okvalifikovati bilo kako do vrhunski, mozda i najefikasniji ikad. Ja sam jos uvek skeptik da je to moguce i cenim da ce karte biti tu negde, mada bi i to bio uspeh, kada uporedimo fizicke specifikacije obe karte.

Ostaje naravno da se vidi kakvo je stvarno stanje kad karta izadje, posebno s osvrtom na nedoumice u pogledu stvarnog kloka kao i oc dometa(posto je HD7970 izasao sa jako konzervativnim klokom, ako je 680GTX nasviran i nema neki oc headrom, onda nemamo bas realno poredjenje sad). Ako se i nakon OC-a jedne i druge karte, 680ka pokaze kao brza onda nema dileme da je odlican proizvod.

Sto se tice cene, slazem se da neke nivelacije tesko da ce biti par meseci, bojim se da ako je cifra od 550e tacna, AMD cak moze izvrsiti korekciju na-gore, jer je to poprilican gap u odnosu na 7970 pa ispada da se za njega moze traziti i vise.

1264/1800
svna5y.jpg

RJZUz.jpg

:p :p Treba mu malko da se zagreje posteno :p :p

30% veci minimalni FPS od nasviranog Tahiti XT. Cist win!

Min fps u Heavenu nije bas merodavan, desi se da nekad padne FPS pri ucitavanju na delic sekunde sto se moze spreciti iz 2-3 kruga bencha, prosek i max su merodavniji...

Naravno ovo je sve osim konacne potvrde performansi, dakle samo spekulacija i moguci brojevi:)

Ma do kraja godine se nista tu ne isplati uzimati. Mislim da su nadrndali ovakve cene jer su zalihe prethodne generacije kartica i dalje na visokom nivou i dok se to ne rasproda, ne verujem da ce cene ici dole. Uvek sam kupovao karticu "jednu ispod najjace" i to uglavnom na dan kad stigne prva u Srbiju ali to ovog puta necu uraditi nikako jer to nije logicno po ovim cenama, iskreno nije logicno ni po mnogo manjim cenama jer klokovana prethodna generacija i dalje jako lepo drzi korak sa novim kartama (bar u trenutnim igricama)...

Ali jednu stvar nikako ne verujem, a to je da ce gtx680 i 7970 biti najjaci predstavnici svoje generacije, vec naginjem onoj tabeli od PCBeast-a, gde ce izaci GTX685 ali tu ocekujem i jos jednu karticu od AMD-a ako nista drugo sa vecim default klokom, sto bi dovelo cene na ono sto treba da budu, ali kao sto rekoh, tek negde u zadnjem kvartalu ove godine...

Jedina stvar koja mi se jako svidja i kod AMD-a i kod nVidia-e je potrosnja na novim karticima koja je zaista postavlja nove standarde, prakticno za sli/cf sa dve najjace karte je dovoljno 750w a to je po meni extra stvar...

Poslednja izmena:
Ta tabela koju je PCBeast okacio nema bas nikakvog smisla.
Prvo ako je gk104 1na1 sa tahiti zasto sebi praviti problem i izbacivati gk110? Koja je poenta ako AMD ne izbaci jaci gpu.
Ako u tabelu ipak stavis gk110 onda u nju dodaj i tahiti ultra jer kao sto ljudi iz nV nisu otisli na godisnji posle fermi tako ni sad iz AMDu nisu.
Drugo odakle ideja da ce dual gpu biti sastavljen od dva potpuno ispravna chipa uz sve probleme u proizvodnji? To mnozenje sa dva su neciji vlazni snovi.

Rat cena? Nemojte biti smesni jer ako su rezultati koji se pojavljuju tacni nV ce sa velikim zadovoljstvom da kopira cenu 7970 i trlja ruke...

@Kimins
O cemu ti to, kakav crni tahiti ultra ;)
Naravno da AMD ne sedi ali po svemu sudeci NV ima bolji perf/watt (jos kad se zna da je PCB jednostavniji zbog 256bit memorije stanje je vise nego lose za ATI), po tome ispada da je 2x gk104 vise nego realno resenje jer trosi manje od 2x7970

Takodje svi znamo da produkcija 28nm je jos u problemu pa ove naduvane cene uopste ne cude... i tu je jedini krivac TSMC!

Poslednja izmena:
Ma ne bi AMD varao, jok :D

Ko uopšte uzima za ozbiljno sintetičke 3D Mark i Unigine rezultate?
Oni koji se žale kako su neobjektivni prema jednom ili drugom taboru me podsećaju na glasače koji ze žale kako ih je Dinkić zaje.bao kada im je obećao po 1.000e za akcije Telekoma.

Ja (i dalje) stojim iza toga da su sinteticki testovi glupost, ali ocigledno mnogima nisu. Za neke je 3d mark 11 i "pravi pokazatelj mogucnosti karte" ...
Uostalom to i nije tema ovde, kao ni taj Dinkic ili stagod. Kad budemo imali zvanicne testove u igrama, videcemo kako stoje stvari...zasad imamo samo ovaj Unigine test na OCnet i 3d mark 11 sa kineskih sajtova, tako da samo o njima i mozemo da pricamo i ocenjujemo gde se ova karta nalazi po performansama.

Poslednja izmena:
@Kimins
O cemu ti to, kakav crni tahiti ultra ;)

Kako o cemu? O tome da ako gk110 izadje krajem godine imace drustvo sebi ravno.
I nije problem samo potrosnja za dual gpu nego i ispravni primerci.

Brate minli...a midrange chip.

Ocekivao sam da bar u 2560x1600 rezoluciji amd bude isti ili bolji, u metrou valjda jeste, ostaje da se vidi poredjenje klok za klok i max oc ...

Poslednja izmena:
Kakvo pranje...

Samo se potvrdilo ono što smo već ovde i pričali, u proseku je od 10 do 15 % brža od 7970. Definitivno pravi izazov pred AMD se nameće sada.

^^Pa eto, moze im se...ja sam se ovoga pribojavao jos kad je izasao 7970...A ovi naravno jedva docekali pa da 256bit / 2GB karticu sa midrange cipom lepo zacene kad se vec ovako fino drzi u poredjenju sa konkurentom...

Al ajd...ko bi rekao 2x6 pin napajanje se vratilo u hi-end:d

Poslednja izmena:
Midrange čip od $499? :D Pa toliko je koštao GTX580 kada se pojavio!!!

Znao sam da će da ukake sa cenom.

Verovatno furaju veliki profit jer im se moze zbog vecih performansi u odnosu na AMD. Nije bitno koliko NV kosta da napravi cip, nego po kojoj ceni moze da ga proda. :) (sad kad neko uleti i kaze "NV fanbojevi bi kupili ovo i po ceni od 600e..." :p)

No, s obzirom da GK110 jos nepostoji, ovo jeste high-end chip, bez obzira sta je bilo planirano ranije.

Edit: sporo kucam :p

Poslednja izmena:
Da je AMD uradio bolje posao, ovo bi bio mid-range čip, pošto nije zelenima se može...

Poslednja izmena:
Još jedna po meni jako bitna stvar treba da se vidi a to je overklok.

Ova kartica je po ovim testovima brža oko 18% od HD7970 što znači dobrih ~ 45% je brža od HD7950.

E sad, HD7950 se klokuje skoro 50% :D a košta 50$ manje od GTX680...

ovde ispada da je nvidia brutalno brza kartica od 7970, ma da ne gutam nista dok ne izadju pravi testovi na netu.

Nazad
Vrh Dno