Pa ti kao inzenjer informatike bi morao da znas i bez da ti ja crtam. Uostalom, ti nisi ni trazio objasnjenje nego si samo hteo da se kacis iz samo tebi poznatog razloga. Uzgred, meni ni "set instrukcija" ni mikrokod nisu apstraktni.
Znam ja sasvim dovoljno za ovu diskusiju, a i nisam hteo da se "kačim"... Zapravo sam ja čak i obrnuto shvatio iz onog tvog prozivanja AMD-ovaca, koji umeju da budu vrlo osetljivi. :d
Ako je Cyrix uradio sta?!?
...
Cyrix je za razliku od AMD-a tih godina uspeo da in-house razvije svoj x86 procesor, ne oslanjajući se na Intel patente i rešenja, o čemu je čak i sud presudio. Kao što i sam znaš, čak je bilo i obratno, tj da je Intel kopirao od njih. Naravno, to su bila neka druga vremena, a i znamo da su iza Cyrix-a stajali IBM i Texas Instruments.
Uostalom nije Cyrix ni jedini primer... Transmeta je takođe imala x86 procesor koji je interno koristio VLIW arhitekturu, te nije imao veze sa klasičnim Pentium/Athlon procesorima. Njhov najveći problem je što su bili ispred svog vremena. Danas bi jedan Crusoe ili Efficeon bio više nego konkurentan procesor u segmentu ultra-prenosnih uređaja. U ovoj družini čak ni Cell ne bi bio višak, pa valjda iz toga i treba izvući neku pouku.
I sta je posle svega toga ostalo od Cyrixa? Sta ce ostati od NVIDIJE ako krene da radi isto sto i oni?...
Šta je bilo sa 3Dfx-om, Bitboys-ima, SGI-em... Da li to znači da su te kompanije imale lošu tehnologiju ili znači da niko ne treba ništa ni da radi jer će na kraju da dođe Intel i sve ih uništi!?!?! Hajde da ne idemo tako daleko...
... a novi procesori koji izadju iz fabrike moraju da ispunjavaju sledecu check-listu:
...
- Virtuelizacija nije uopšte obavezna, podotovo ne u ultra-prenosnom segmentu, a i softverska emulacija je daleko iznapredovala...
- Vektorsku obradu spominješ kao da je to eksluzivnost Intel procesora... Najviše patenata u tom segmentu drže upravo IBM, TI i ostatci Cray-a i drugih velikana mejnfrejm računara, a ni Envidiji to nije nepoznata teritorija s obzirom na područije njihove ekspertize.
- Dual-core uopšte nije minimum, što i Atom dokazuje... jednojezgarni Atom procesori će idalje ostati konkurentni u segmentu ultra-portabilnih uređaja.
- Što se performansi tiče, to je sve relativno u zavisnosti od ciljanog segmenta tržišta.
sta mislis kakve su NVIDIJINE sanse da napravi nesto kompatibilno sa gorenavedenom listom?
Prvo, ne mogu da se u potpunosti složim sa gornjom listom, jer je sastavljena imajući u vidu samo desktop i serverski segment tržišta, a sva predviđanja pokazuju da će upravo ultra-prenosni računari u narednom periodu biti najprofitabilniji segment tržišta. (recesija bato :d)
Drugo... Sama ideja da će sami da razvijaju x86 arhitekturu bez ikakvih kros-licencnih ugovora je toliko sumanuta da tera na razmišljanje. U pokušaju da zamislim neki mogući scenario prirodno se nametnulo ono što sam već objasnio. A to je:
Jednostavni x86 skalarni ili 2-way superskalarni in-order CPU (možda čak i parcijalno emuliran vektorskom matricom) uparen sa dobrom grafikom i čipsetom u jednom čip pakovanju => ultra mala potrošnja, odlične multimedijalne performanse i skromne "general purpose computing" performanse koje više i nisu toliko bitne kod namenskih uređaja.
To je zato sto neces da se udubis u problematiku. Procitaj par patenata za mikrokod, mikrokod update, cache, power management, itd, pa ces videti da li je moguce uraditi nesto a da se ne oceses o postojecu ideju.
...
Ako pročitaš
moj prvi post u ovom tredu videćeš da sam isto to i ja objasnio. Ipak... mora da tu postoji "more-then-meets-the-eye". Kao što rekoh, ideja je toliko suluda da mora tu da postoji još nešto.
P.S. Naša viđenja stvari i mišljenje se uopšte ne razilaze, ali je reč o takvim finesama i spekulacijama o mogućoj "marketekturi" da je o tome zaista teško diskutovati na ovakav način. Pogotovo kada ne vidiš i ne poznaješ sagovornika. :S:
P.P.S. Pošto vidim da smo komšije, mogli bi neki put na nekoj kafi da profilozofiramo o tome, da ne smaramo više raju ovde. :d