Šta je novo?

NVIDIA pravi x86 CPU

Lepo bi bilo imati još jednog jakog igrača na CPU tržištu jer bi se pojačala konkurencija.
Pretpostavljam da će im se CPU zvati CForce.:d

:wave:

A licenca za x86?

ako je ovo istina, onda mi se jos vise dopadaju

Ako naprave x86 kroz emulaciju onda im netreba licenca.. zar ne? Danas svako moze da napravi x86 emulaciju (vec ima nekoliko projekata na sourceforge-u) bez licence.

pa to jedino ako ce se zvati IBM Nvidium 8 :d

Shalu na stranu, ali koliko je meni poznato samo AMD, IBM i VIA imaju x86 licencu... mada objektivno i to je nagadjanje, jer nigde ne postoji exaktna informacija o tome...

x86 licenca je navodno ne prenosiva, ali eto nekako je preneta na VIA-u, kada su ovi kupili Centaurus i Cyrix... tako da sve je moguce!

Pa jedino ako naprave da CUDA emulira x86.... ali ne vidim cemu onda "praviti x86 cpu" kada to vec imaju?

Pre bih ovo nazvao novinarskom bljuvotinom.

Nije mi bas jasno sto ste svi zapeli oko x86 licence. Ako naprave CPU da korektno izvrsava sve instrukcije, tj. da radi kao da je Intelov, a da koriste potpuno drugaciju logiku ne treba im licenca. Sa trenutnim GPU razvojem ocekujem da za 3-5 godina CPU postane prakticno smesan pored GPU-a i da GPU sve i da tera emulaciju uspe da postigne vise nego mnogi danasnji CPU. U svakom slucaju u nekom trenutku ovo je sasvim za ocekivati. I AMD i Intel su vec dali svoju viziju spajanja CPU i GPU u jedan cip, sto ne bi i Nvidia krenula "sa druge strane" u istom prevcu? I onako oni imaju veci "zalet" od Intela i AMD-a (ne mislim ovde na ATI). pogledajte samo snagu nekog prosecnog CPU-a iz 2003 (barton 2500+) i danasnjeg recimo E8200. Koliko je E8200 brzi? 2-3x? Da kezemo recimo 3x (ne racunam rad sa 2 jezgra). koliko je jedan GTX260 brzi od FX5900 ili 9800pro? Cenim jedno 10-15x, ako ne i vise. Vidi se da GPU tehnologija napreduje bar 3-5x brze od CPU tehnologije i da svakih 12 meseci dobijemo duplo brzi GPU.
Bice zanimljivo narednih 5 godina.

Netačna opservacija: to je kao da si napravio čip koji ume samo da množi 2 cela broja, ali brzinom koja je 10x veća od Intela i na osnovu toga rekao da kada bi ugradio x86 instruction set u svoj procesor on bi bio drastično brži od Intela :)
Kada bi Nvidia ugradila sve x86 instrukcije u svoj procesor on bi u najboljem slučaju bio blizu Intela i AMD-a... jer fizička ograničenja su im jednaka, a inženjeri Intela i AMD-a valjda bolje znaju da naprave jedinice koje rade x86 instrukcije.
A ako krenu da sa GPGPU emuliraju x86 instrukcije? Pa tek onda nema šanse da budu ni blizu:)

x86 instrukcioni set je vlasnistvo Intela! (kao sto je x64 vlasnistvo AMD-a) Kako mozes da napravis nesto sto radi kao x86 ako nije x86 ili emulacija?

p.s. GRESKA, koliko god da sam bio ubedjen u ovo (poveden M$ patentom binarnog sistema) Intel nema patente nad instrukcionim setom vec nad njegovom implementacijom.

Poslednja izmena:
pa to jedino ako ce se zvati IBM Nvidium 8 :d

Shalu na stranu, ali koliko je meni poznato samo AMD, IBM i VIA imaju x86 licencu... mada objektivno i to je nagadjanje, jer nigde ne postoji exaktna informacija o tome...

x86 licenca je navodno ne prenosiva, ali eto nekako je preneta na VIA-u, kada su ovi kupili Centaurus i Cyrix... tako da sve je moguce!

Znaci ,nvidia kupuje VIA-u!!!:D

kako radi nv tesla ako "nema" cpu ? (ili sam dobio dezinformaciju da nema cpu :/ )

Ako i prave CPU, razlog za to je vlastita gaming platforma, a ne jos jedan x86 CPU?

Poslednja izmena:
Meni je svojevremeno palo na pamet da pravim masivnu x86 emulaciju pomocu CUDA-e.

Ideja je da kreiram npr... 1000 x86 virtuelnih procesora koje dele zajednicku memoriju i da emuliam x86 instukcije tako sto ih razbijam na mikro instukcije koje se izvrsavaju po shaderima.

Napravim jedan loop po taktovima, a u tom loop-u jos jedan po procesorima i za svaki proc analiziram instukciju koju izvrsava i ako moze preko shadera onda je ubacim u queue za taj shader. Kada obidjem sve procesore onda vidim koji shaderi treba da se izvrse i onda i njih odradim.. rezultat bi bio da su svi procsori odradili 1 takt. Operacije mogu da budu load, store, poredjenje ili neka aritmetika.

Ovo je grubo objasnjenje ideje... nije mi cilj da postignem ultra brzu emulaciju, vec da postignem masivnost emulacije, kao i da povecanje broja procesora ne utice na znacajno pad performansi.

Naravno.. ne bi mogao da pokrenem windows na 1000 procesora, vec je ideja da se postojeci algoritmi koji mogu da paralelno obradjuju neke podatke a koji koriste x86 set mogu da se akcelerisu na GPU bez ponovnog pisanja specijalne GPU varijante.

Poslednja izmena:
Zanimljiva ideja mada ja nemam dovoljno znanja da potpuno razumem detalje princip da se izdeli zadatak na manje delove i tako obradi zvuči veoma dobro jer paralelni rad doprinosi na ukupnoj brzini izvršenja aplikacije . Nadam se da nisam bio suviše smešan jer pokušavam da sagledam materiju čisto logikom .

x86 instrukcioni set je vlasnistvo Intela! (kao sto je x64 vlasnistvo AMD-a)
Zapravo nije. Odavno je dogovoreno da se set instrukcija ne može patentirati. Niti AMD plaća Intelu za x86 niti Intel AMD-u za x86_64 ekstenziju, a isto važi i za sve SIMD ekstenzije.

Ono što se može i jeste patentirano su implementacije različitih mehanizama, a ta oblast je tako dobro pokrivena da ne možeš maltene ništa da uradiš a da ne prekršiš nečiji patent. Ni da adresiraš memoriju, ni da koristiš prozoriranje registara, ma ništa...

Nije problem napraviti emulaciju x86 procesora ili pak x86 procesor koristeći neke tamo treće mehanizme i arhitekturna rešenja. Problem je što takav procesor neće biti ni iz bliza efikasan kao "pravi" x86 koji nudi konkurencija. A pošto je danas maltene sve u performansama po vatu...

Nevidija misli da će se isčupati na račun dobre grafike, jer gađa segment tržišta kome "general purpose computing" performanse nisu toliko bitne u odnosu na multimedijalne performanse gde oni mogu da ponude konkurentno rešenje. U tome je vic.

AMD i Intel valjda imaju onaj sporazum o medjusobnom koriscenju patenata. (nisam nasao kako da se bolje izrazim, ali shvaticete).

bah, vec vidim da cemo instalirati drivere za CPU...

AMD i Intel valjda imaju onaj sporazum o medjusobnom koriscenju patenata. (nisam nasao kako da se bolje izrazim, ali shvaticete).
To se ne odnosi na x86 set instrukcija na koji niko ne polaže pravo. Niko ne može patentirati ni jedan set instrukcija. Implementaciju tog seta već može...

Ipak, pokušaj da napraviš x86 procesor a da ne narušiš ni jedan od postojećih patenata pa će ti biti jasno otkud tolika fama oko licenciranja tehnologije. Razlika je za neke samo akademska, ali da ne pravimo zabunu. x86 set instrukcija je potpuno slobodan za sve.

x86 set instrukcija je potpuno slobodan za sve.

Mislim da je ovo daleko od istine.
Tacnije, na mnogo razlicitih mesta i u razlicitim periodima (svaki put kad se spoji nVidia&x86) sam procitao o nVidia-inom problemu oko pravljenja x86 CPUa zbog licenci, da mi je tesko da poverujem da se neko, eto tako, za'*** :)

Poslednja izmena:
mislim da je magick 100% u pravu - uvek se govori o licencranju x86 tehnologije, ne o licenciranju x86 instrukcijskog seta!

btw samo na konto "pokušaj da napraviš x86 procesor a da ne narušiš ni jedan od postojećih patenata pa će ti biti jasno otkud tolika fama oko licenciranja tehnologije"... Sun svoj UltraSPARC CPU daje po GPL licenci; nije x86 ali je isto CPU ;) !

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Confidential agreement, sve censurisano hehe

Evo neceg zanimljivog sto objasnjava celu ovu stvar sa patentima i kros-licenciranjem:
http://www.sec.gov/litigation/admin/3437730.txt

This matter involves inaccurate and misleading statements made by AMD to the public concerning its development in a "clean room" of a 486 microprocessor which would be fully compatible with Intel Corporation's ("Intel") 486 microprocessor. Beginning in June 1992 and continuing through August 1993, AMD led the public to believe that it was independently designing the microcode for its 486 microprocessor without access to Intel microcode when, in fact, AMD had provided its engineers in the "clean room" with Intel's copyrighted 386 microcode to accelerate the Company's development efforts.

Eto sad znamo iz zvanicnog izvora kako je zaista bilo i ko je od koga kopirao dizajn i nadam se da AMD fanovi nece vise smarati sa pricom kako je Intel kopirao AMD64.

AMD's reverse-engineered 486 computer chip also incorporated a bit-for-bit copy of Intel's 486 microcode.

Meni licno najbolji deo ovog dokumenta (osim otkrica da su lagali i da su krali dizajn) je sama "presuda" kojom je AMD-u prakticno progledano kroz prste:

In view of the foregoing, the Commission deems it appropriate and in the public interest to accept AMD's (settlement) Offer...

I naravno pripretili su im da ubuduce vise ne lazu or else... :d

E sad, neko ce se verovatno pitati kakve ovo veze ima s temom? Naravno da ima jer objasnjava koji deo dizajna je ono najbitnije sto sprecava NVIDIJU (ili bilo koga drugog) da proizvodi x86 kompatibilne procesore.

Evo cele istorije tuzbi i litigacija izmedju AMD-a i Intela:
http://www.orthy.de/index.php?option=com_content&task=view&id=4778&Itemid=34

Ako vam se ucini da vuce u korist AMD-a to je zato sto je originalni izvor AMD:
http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/DownloadableAssets/AMD_-_Intel_Litigation_History.pdf

Kad sam vec pomenuo AMD evo jos vesti iz poslednjeg 8-K formulara:

On January 20, 2009 the Company received a letter from Intel Corporation ("Intel") relating to the 1976 and 2001 Patent Cross License Agreement between the Company and Intel (the "Cross-Licenses"). In the letter, Intel requests a meeting with the Company to discuss whether The Foundry Company qualifies as a licensed "Subsidiary" under the Cross-Licenses, whether the creation of The Foundry Company is a breach of the provisions of one of the Cross-Licenses and whether either the transaction establishing The Foundry Company or the Company's 2006 acquisition of ATI constituted a change of control of the Company under the Cross-Licenses.

Dakle, Intel trazi da se preispita situacija oko kros-licenciranja patenata imajuci u vidu osnivanje nove kompanije za proizvodnju cipova (foundry). Iz toga je jasno kao dan da ni jedna kompanija kupovinom recimo VIA ne bi mogla da dobije prava proizvodnje procesora.

Drugim recima, moje licno misljenje je da NVIDIJA nema sanse.

Poslednja izmena:
Evo neceg zanimljivog sto objasnjava celu ovu stvar sa patentima i kros-licenciranjem:
http://www.sec.gov/litigation/admin/3437730.txt

Eto sad znamo iz zvanicnog izvora kako je zaista bilo i ko je od koga kopirao dizajn i nadam se da AMD fanovi nece vise smarati sa pricom kako je Intel kopirao AMD64.

Meni licno najbolji deo ovog dokumenta (osim otkrica da su lagali i da su krali dizajn) je sama "presuda" kojom je AMD-u prakticno progledano kroz prste:

I naravno pripretili su im da ubuduce vise ne lazu or else...

:happy: 10x audio!
i do kraja je AMD prestao da kopira intel-a tek kad je kupio NexGen (ne secam se tacnog naziva) i na kraju izbacio procesor pod brendom AMD K6 ;) nisu sami razvili svoju mikroarhitekturu vec parama koje su uzeli na 386DX i 486DX4 kupili firmu koja je razvili sopstveni x86 procesor ne-kopirajuci intela!

EDIT: jeste NexGen :) cela prica je i na wikipediji... "When AMD's K5 chip failed to meet performance and sales expectations, AMD purchased NexGen..."

Poslednja izmena:

Nisam niciji fan, ali ne vidim kakve veze 386 i 486 imaju sa AMD64. Ili ides onom once a haxor always a haxor!

Kakve ovo ima veze sa temom?

E sad, neko ce se verovatno pitati kakve ovo veze ima s temom? Naravno da ima jer objasnjava koji deo dizajna je ono najbitnije sto sprecava NVIDIJU (ili bilo koga drugog) da proizvodi x86 kompatibilne procesore.
A koji je to deo dizajna?

Dakle, Intel trazi da se preispita situacija oko kros-licenciranja patenata imajuci u vidu osnivanje nove kompanije za proizvodnju cipova (foundry). Iz toga je jasno kao dan da ni jedna kompanija kupovinom recimo VIA ne bi mogla da dobije prava proizvodnje procesora.

Drugim recima, moje licno misljenje je da NVIDIJA nema sanse.
Meni se čini da ti uopšte nisi shvatio ni kako rade današnji x86 procesori, ni šta se tu licencira...

Ljudi, ne palite se.

Svako ima pravo na svoje mišljenje, s tim što neki imaju na čemu da ga grade, a neki samo misle da imaju... Ipak, sve to ne menja činjenicu da je x86 instrukcijski set slobodan za korišćenje, jer da nije svi proizvođači kompajlera bi morali da plaćaju Intelu licencu za korišćenje njihovog seta instrukcija, a to bi bilo suprotno antimonopolskim zakonima svih država na svetu i budalaština iz sve snage.

Kao što već rekoh, oblast implementacije x86 procesora je već toliko istraživana i razrađivana, da su potrebni ogromni napori da se napravi efikasno rešenje neremeteći ni jedan od postojećih patenata, ako je uopšte i moguće. NVidia očigledno ima nekakav plan, u kome joj "general purpose computing" performanse i nisu toliko bitne. Ako mene pitate, to i ima smisla imajući u vidu savremene trendove i prođu Atom platforme koja je na tehnološkom nivou 386-ice.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno