Šta je novo?

NVIDIA pravi x86 CPU

Nisu to uradili iz istog onog razloga iz koga je Microsoft, sa svim svojim novcem, stručnjacima i resursima, napravio jednu Vistu. :d

I jos nismo culi koji je to razlog? Nekompetentnost?

A i ja sam tvoje pitanje shvatio kao retoričko, pa sam ti tako i odgovorio.

Nije bilo retoricko vec postavljanje konteksta -- ako je Intel prvi napravio 386 onda je Cyrix jedino mogao da ukrade resenje (ili barem jedan deo) bez obzira na presudu suda jer jednostavno nisu imali sanse da urade in-house resenje pribliznih performansi i na vreme, a da nisu bar malo "gvirnuli" u Intelov mikrokod i maske kao sto je to radio i AMD.

Ne znam samo kako možeš i dalje toliko da insistiraš na tome da su VT ekstenzije apsolutno neophodne jednom netbuku!?!?

Ako cemo tako koji ce mu onda HD video? Zasto nema samo tekst i slike za surf i office aplikacije? Bio bi daleko manji, jeftiniji i jeo bi manje baterija.

Drugim recima, ne mozes tako da posmatras stvari -- tebi mozda ne treba virtualizacija, ali meni recimo vise treba VT nego da se coravim u 1080p na nekom malecnom ekrancicu.

Važi... Igraj se ti na najmoćnijem C2D kvadu sa G45, a ja ću na E8400 sa 48xx. :D

Ne znam da li si me namerno pogresno razumeo ili sta?

Ti si pominjao zaokruzeno resenje iz AMD-a koje bi obuhvatalo CPU i GPU i rekao da bi u tom slucaju Intel mogao imati problema.

Ja sam rekao da ce gejmeri kupovati Intel CPU (i bilo koji GPU znaci moze i ATI) dokle god taj CPU bude brzi nego AMD-ov pa da je AMD ne znam koliko povoljniji jednostavno zato sto im je zapelo za svaki frejm.

Da... Tuce Pentiuma Pro u ulozi grafičkih šejdera jeste prava revolucija. Videćemo kakve će rezultate da pokaže i šta će game-developeri o tome da misle. ,)

Ako posmatras tako onda to znaci da ne vidis dalje od povrsine. To automatski znaci da ne vredi da se raspravljamo dalje.

Mislio sam na "paralelno izvrsavanje vise instrukcija"

To je moguce samo povecavanjem broja izvrsnih jedinica unutar jezgra sto je kompleksnije nego dodavanje novog jezgra sa svojim izvrsnim jedinicama. Ali tu su drfedja i DAS pa neka ti oni kazu nesto o tome posto sigurno znaju vise od mene.

Opet gledaš samo iz svog ugla... Moja tašta npr bi se rado ratosiljala te višenamenske sprave, sa svim njenim "mogućnostima", zarad jednog stand-alone multimedijalnog uređaja koji bi kontrolisala daljinskim upravljačem. A siguran sam i da nije jedina.

Treba li to tebi pomoc da se ratosiljas taste? :d

@kovacm:
Sto je racunar transparentniji to manje truda zahteva, samim tim i manje ucis. Kada sve bude savrseno radilo ljudi ce biti uzasno glupi. Svaki problem koji ih zadesi zateci ce ih nespremne i ostaviti u soku.

Nesto tako se vec danas desava (pricao mi vozac limuzine u SFO kad me vozio na aerodrom) sa cinovnicima u Americi koji rade po strogo definisanoj proceduri -- cim nesto odstupa od te procedure na koju su nauceni oni se totalno zablokiraju i uspanice i ne mogu da rese problem samostalno. Ja bih ipak vise voleo da racunari ostanu slozeniji i visenamenski i da radoznali ljudi koji imaju inquiring mind cackaju, uce i razvijaju se umesto da svi budemo svedeni na nivo retarda koji zna samo da ubaci DVD.

Hm izlazimo u off ali je kovac u pravu racnar i treba da bude transparentan odnosno bar OS deo a korisnik da se posveti upotrebi-radu u odredjenom programu.Mislim nemoramo mi uopste znati da ista cackamo po vindovsu niti svi korisnici moraju znati programiranje jednostavno smemo i imamo pravo da o tome nista neznamo.Znaci ako neko koristi ,radi u AutoCad-u naprimer nemora znati nista drugo o racunaru pogotovo ne da resava probleme u vindovsu.Sillom prilika smo prinudjeni da moramo znati i vindovs da iscackamo i jos sto sta.

magick je napisao(la):
Nisu to uradili iz istog onog razloga iz koga je Microsoft, sa svim svojim novcem, stručnjacima i resursima, napravio jednu Vistu.

e to je vec misterija, prava misterija... :d najverovatnije zbog lose uprave :)

Sto je racunar transparentniji to manje truda zahteva, samim tim i manje ucis. Kada sve bude savrseno radilo ljudi ce biti uzasno glupi.

nece biti glupi vec ce raditi i napredovati u onoj oblasti za koju su se opredelili.
ako neko projektuje mlazni motor - radice i napredovace u toj oblasti a da pri tom ne mora nista da zna i uci oko racunara (postoje ljudi ciji je to posao :)) + ostace mu vise vremena da se posveti svojoj struci. (tako da je komplikovanost i odrzavanje racunara (da ne kazem Windowsa ;)) samo balast)

Hm izlazimo u off ali je kovac u pravu racnar i treba da bude transparentan odnosno bar OS deo a korisnik da se posveti upotrebi-radu u odredjenom programu.Mislim nemoramo mi uopste znati da ista cackamo po vindovsu niti svi korisnici moraju znati programiranje jednostavno smemo i imamo pravo da o tome nista neznamo.Znaci ako neko koristi ,radi u AutoCad-u naprimer nemora znati nista drugo o racunaru pogotovo ne da resava probleme u vindovsu.Sillom prilika smo prinudjeni da moramo znati i vindovs da iscackamo i jos sto sta.

Ali bi zato trebali znati pravopis, na primer ;)

On topic: postoje razni tipovi korisnika. Recimo uzecu sebe kao za primer - da, meni treba stabilna platforma koja nece oduzimati previse vremena za podesavanja i borbu sa kojekakvim gamadima i to mi, recimo, MacOS pruza. Ali jedini razlog zbog kojeg ja nisam kupio iMac kada sam mogao je taj sto NE MOGU da zavucem glavu u monitor i vidim sta je unutra. Ne mogu da izbacim CPU i stavim drugi. Ili bolju grafiku, ili jos 7 diskova. Ne mogu da modifikujem tu masinu po svojoj zelji i ako nesto otkaze, ja sam samo glupi korisnik koji mora ceo racunar, hteo ne hteo, da nosi u servis dok u svojoj masini ja uvek mogu da probam ovo ili ono i da vidim gde je problem.
Neko nije takav i za njega su te kupi-raspakuj-upali-koristi masine super.

P.S. Kakve sve ovo ima veze sa X86 procesorima i NVIDIA-om? :)

Poslednja izmena:
Kovacm je to lepo sažeo. :)

Nije bilo retoricko vec postavljanje konteksta -- ako je Intel prvi napravio 386 onda je Cyrix jedino mogao da ukrade resenje (ili barem jedan deo) bez obzira na presudu suda jer jednostavno nisu imali sanse da urade in-house resenje pribliznih performansi i na vreme, a da nisu bar malo "gvirnuli" u Intelov mikrokod i maske kao sto je to radio i AMD.
E tu vidiš grešiš... Ne kažem da nije bilo gvirenja, barem radi orjentacije šta i kako ne sme da se radi, ali uopšte nije tačno da nije bilo moguće napraviti x86 kompatibilni CPU bez kopiranja Intel rešenja. Ipak... Texas Instruments. ;)

Mislim da se oko toga nećemo složiti pa i nema smisla da više tupimo na ovu temu.

Ako cemo tako koji ce mu onda HD video? Zasto nema samo tekst i slike za surf i office aplikacije? Bio bi daleko manji, jeftiniji i jeo bi manje baterija.

Drugim recima, ne mozes tako da posmatras stvari -- tebi mozda ne treba virtualizacija, ali meni recimo vise treba VT nego da se coravim u 1080p na nekom malecnom ekrancicu.
Koji HD video? Eee PC nema HDMI... A u svakom slučaju je širokim narodnim masama HD video izlaz mnogo korisniji na jednoj takvoj portabilnoj spravici nego VT ekstenzije.

Ako misliš na podršku za prikaz HD videa na njegovom ugrađenom ekrančiću, to jeste glupost i čista marketinška patka, a i ta podrška je tu završila sasvim slučajno zato što nisu razvijali poseban čip set za tu platformu već koristili rešenja iz noutbuk klase.

Ni ovde se nećemo složiti, pa da idemo dalje...

Ne znam da li si me namerno pogresno razumeo ili sta?

Ti si pominjao zaokruzeno resenje iz AMD-a koje bi obuhvatalo CPU i GPU i rekao da bi u tom slucaju Intel mogao imati problema.
Mogao bi imati problema ako bi kompanija ATi postala monopolista što bi ih dovelo u poziciju da moraju da licenciraju Cross-fire i druge munje. A i uvek se nađe način i obrazloženje zašto tvoja grafika radi malo bolje na tvojoj platformi. ,)

Ja sam rekao da ce gejmeri kupovati Intel CPU (i bilo koji GPU znaci moze i ATI) dokle god taj CPU bude brzi nego AMD-ov pa da je AMD ne znam koliko povoljniji jednostavno zato sto im je zapelo za svaki frejm.
To bi baš bilo interesantno videti... Nema Envidije. ATi jedini pravi diskretnu grafiku. Intel procesori brži. AMD sleže ramenima i oslanja se na prodaju grafičkih karti dok im platforma kleca. :)

Ako posmatras tako onda to znaci da ne vidis dalje od povrsine. To automatski znaci da ne vredi da se raspravljamo dalje.
Ili možda znam i vidim nešto više od tebe... U svakom slučaju ne vredi više da raspravljamo. Ponestaje nam argumenata.

To je moguce samo povecavanjem broja izvrsnih jedinica unutar jezgra sto je kompleksnije nego dodavanje novog jezgra sa svojim izvrsnim jedinicama. Ali tu su drfedja i DAS pa neka ti oni kazu nesto o tome posto sigurno znaju vise od mene.
Da... i ja sam siguran da bi sa njima mogao konstruktivnije da diskutujem na tu temu.

Treba li to tebi pomoc da se ratosiljas taste? :d
Ne, hvala. Vreme radi za mene. :d:d:d

Poslednja izmena:
nece biti glupi vec ce raditi i napredovati u onoj oblasti za koju su se opredelili.

To se zove fah-*****.

E tu vidiš grešiš... Ne kažem da nije bilo gvirenja, barem radi orjentacije šta i kako ne sme da se radi, ali uopšte nije tačno da nije bilo moguće napraviti x86 kompatibilni CPU bez kopiranja Intel rešenja. Ipak... Texas Instruments. ;)

1. Da je neko mogao to da uradi, ne bi ni bilo tih tuzbi.
2. Da je neko mogao da nastavi to da radi (osim AMD-a za koga znamo da je kopirao) danas bi imali vise od dva jaka proizvodjaca x86 procesora

Sto se ostalog tice, ustupam stafetu drfedji posto kako ti kazes nisam kompetentan da pricam o x86 arhitekturi.

Zapeo si za taj i386 kao da je to bio sveti gral procesora, a Motorola 68030 ga je cistila uzduz i popreko. Sustina x86 price je da niko normalan nije zeleo da potone na sudu praveci kompatibilan proc, kao sto to ni danas ne zeli i zato nemas vise od dva jaka proizvodjaca.

^
pa 386 "jeste" bio sveti gral za x86 - ipak je to prvi x86 procesor koji lici na nesto :D

Poslednja izmena:
1. Da je neko mogao to da uradi, ne bi ni bilo tih tuzbi.
Tužbi bi bilo i biće u svakom slučaju, jer su one (još jedan) način borbe protiv konkurencije. Zato su mali/nezavisni proizvođači u podređenom položaju u odnosu na velikane koji imaju novca i patenata za besomučne sudske procese kojima ih jednostavno uguše. A to niti je fer niti ima veze sa inženjerskom ingenioznošću.

Ajde neka proba Intel da tuži IBM ili TI za nešto, pa kada ovi počnu u koferima da im iznose svoj protfolio patenata bilo bi kuku lele. :d

2. Da je neko mogao da nastavi to da radi (osim AMD-a za koga znamo da je kopirao) danas bi imali vise od dva jaka proizvodjaca x86 procesora
Zašto su ostala samo dva je više pitanje za ekonomiste i politikologe nego li za inženjere. Ali ti je valjda jasno da ni AMD ne bi bio tu da ga IBM i drugari nisu podržavali, samo da se Intel ne bi oteo kontroli.

Sto se ostalog tice, ustupam stafetu drfedji posto kako ti kazes nisam kompetentan da pricam o x86 arhitekturi.
Nisam rekao da nisi kompetentan, već da bih sa njim verovatno imao konstruktivniju diskusiju, mada... Odavno nismo filozofirali na tu temu. :D

Poslednja izmena:
Jos malo spekulacija:

Nvidia reveals plans to make x86 CPU

In a Q&A session at the conference, Nvidia’s senior vice president of investor relations and communications, Michael Hara, was asked when Nvidia would want to get into the general purpose microprocessor business. Hara said that “the question is not so much I think if; I think the question is when.”

“I think some time down the road it makes sense to take the same level of integration that we’ve done with Tegra,” said Hara. “Tegra is by any definition a complete computer on a chip, and the requirements of that market are such that you have to be very low power, very small, but highly efficient. So in that particular state it made a lot of sense to take that approach, and someday it’s going to make sense to take the same approach in the x86 market as well.”

However, Hara also pointed out that Nvidia’s x86 CPU wouldn’t be appropriate for every segment of the market, and would be mainly targeted at smaller system-on-chip platforms. “If you look at the high-end of the PC market I think it’s going to stay fairly discrete, because that seems to be the best of all worlds,” said Hara, adding that “a highly integrated system-on-chip is going to make sense” in the MID (mobile intelligent device) and netbook markets.

Although Hara didn’t reveal a specific timeframe for the new CPU, he did point out that “it’s not necessary today,” because a combination of Intel’s Atom CPU with Nvidia’s Ion platform would suffice. However, he added that “two or three years down the road I think it’s going to make sense,” and said that “we won’t talk much more about what we think about that timeframe, but there’s no question it’s on our minds.”

*****ali su se sto nisu kupili VIA-u kad su imali mnogo vise para! Sad ce tesko naci kredit za tu kupovinu!

da su kupili via-u sad tek ne bi imali para :)

Nazad
Vrh Dno