Šta je novo?

nVidia Maxwell

Los primer...4k monitore ima 0.000001% igraca, sto je daleko od situacije koja je bila onda u vreme Crysisa kad se daleko veci procenat igrao na 1080p, i (uglavnom) se smorio sto igru ne moze da potera skroz "u fulu" jelte...
Trebace jos koja godina da se 4k igranje nametne kao bitan faktor za kupovinu jaceg hw-a, no dobro.

Poslednja izmena:
Ne može se gledati kroz prizmu tih cena i karti. Kada je 3870 izašao on nije mogao terati tada aktuelni Crysis u dx10 , ni jedna karta tada to nije mogla, u 1280x1024 jedva je davala 30fps-a u dx9 na mid/high podešavanjima, igrivo je tek bilo u 1024x768 bez AA i AF u dx9.

untitled.jpg

Crysis/dx9
http://tpucdn.com/reviews/Sapphire/HD_3870/images/crysis_1024_768.gif
http://tpucdn.com/reviews/Sapphire/HD_3870/images/crysis_1280_1024.gif
http://tpucdn.com/reviews/Sapphire/HD_3870/images/crysis_1600_1200.gif

Nnešto sa takvim performansama nisu ni mogli da zacene više. Danas za te pare u mid segmentu imaš karte koja će se izboriti sa svime što postoji danas, bolje nego što je to radila 3870 tada. Danas karta u tom cenovnom rangu daje i više od toga sa danas aktuelnim igrama.

Podsetio bih da smo pre izlaska Crysisa imali 8800gtx za 600$, 8800 ultra za 800$, da bi po izlasku Crysis-a dobili 8800GT G92 koji je davao tek za nijansu slabije performanse za 200-220e, jer nisu mogli prodavati dx10 kartu koja nije u stanju da pokrene dx10 igru sa dvocifrenim brojem frejmova. Tako nešto je potrebno i danas, nešto što će da obori top segment na kolena kao što je Crysis učinio tada, ovako top segment je namenjen isključivo za entuzijaste.

Krivica za ovakve cene nije na amd-u i nvidiji, već na razvojnim timovima koji ne znaju da iskoriste ni ovo što nam se danas nudi...

Vrlo lepo i tacno i argumentovano, svaka cast ramice :D

Da li vi stvarno pravdate nVidija cene? Niste normalni... nVidia zna da joj je desktop uporiste i da odatle stizu pare koje im trebaju za finansiranje propalih projekata kao sto su Tegra i Shield. Eto zato kartice kostaju koliko kostaju jer se preko vasih ledja finansira ulazak nvidie i amd u mobile segment trzista. A vi to samo podrzavajte..

sto je daleko od situacije koja je bila onda u vreme Crysisa kad se daleko veci procenat igrao na 1080p

Ja sam u vreme izlaska Crysisa kupio Acer 22" monitor sa 1680x1050 rezolucijom koji je imao samo analogni izlaz i diskutabilnu TN matricu. Platio sam ga po dilerskoj ceni 250 evra. Dobar 1080p monitor je kostao preko 500 evra. To nije mainstream. Tada su bili aktuelni 19" monitori sa 5:4 odnosom strana i 1280x1024 rezolucije a ne 1080p monitori i televizori.

Tako da ta prica o daleko vecem procentu pije vodu samo ako kazemo da danas 0.0001% ima 4K monitore, a da je tada 1% imalo 1080p. Jeste daleko veci broj u relativnom odnosu, u apsolutnom je broj i jednih i drugih nebitan.

Poslednja izmena:
Problem je u tome sto si ranije morao da kupujes svaku novu generaciju grafickih ako si zeleo da igras "sve u full-u". Danas to vise nije slucaj - ova moja GTX680 gura 99% igara sa maksimalnim detaljima u 1600p. Cak i neko ko ima para da menja high end karte svake godine, nema poseban razlog da to radi.

GTX680 iliti GTX770 su karte od 300+ evra a ne mainstream. Takodje sa max detaljima ne moze da gura 99% igara, max detalji podrazumevahy full AA modove, max fiziku itd.

Ljudi pricaju o kartama ranga 150-200 evra kao sto je danas GTX750ti. Ta karta ne moze da tera Crysis 3 u prihvatjivom frejm rejtu na max u 1080p. Nije se nista promenilo po tom pitanju. Zapravo, najbolja situacija je bila sa Radeonom 4850 i 4870 jer su nudili max za oko 200 evra.

Malo realnije se osvrnite na prethodne generacije i doci cete do zakljucka da je odnos pare/muzika isti i danas ako ne i gori ako gledamo najjace karte.

Ja ne znam ko ovde pravda cene, ali cinjenice jesu da je 8800 Ultra bila 800$ onda, i cinjenica jeste da je tada daleko veci broj igraca imao 1080p monitore nego danas sto ih ima sa 4k monitorima, uopste ne vidim razlog za raspravu oko toga? Ili da se gadjamo misljenjima do jutra tek onako.

I ne znam otkud je to NVIDIA odjednom kriva za dizanje cena. Pogotovo danas kad hiend radeoni kostaju suludo i to je skroz OK (?) jer za to su krivi rudari bla bla...Ako nV ove godine opet izbaci flagship u kome je zapravo midrange chip i zaceni ga JEFTINIJE od trenutno aktuelnog top modela (780 Ti) ne vidim problem? Osim u konkurenciji, cije su kartice em 200+ $ skuplje u maloprodaji em sto ce opet da se trkaju sa midrange cipovima od nV...

Ovo sve kazem gledajuci onu sumnjivu tabelu na prethodnoj strani kojoj se bas i ne mora verovati.

NV nije deda mraz kano sto je AMD, to smo valjda odavno svi shvatili, i sta imam od toga sto kukam na forumu zbog tolikih cena? I to svaki put kad se najavi nova generacija kao pokvarena ploca. Ono sto me ZAISTA brine su performanse prvog Maxwella u mining-u, ako midrange i flagship karte budu sledile taj primer tek onda ce da odu cene a na 4K igranje slobodno zaboravimo jer cemo pucati kintu na 2 polja plus cekati u redu ko za hleb i mleko 90ih.

GTX680 iliti GTX770 su karte od 300+ evra a ne mainstream. Takodje sa max detaljima ne moze da gura 99% igara, max detalji podrazumevahy full AA modove, max fiziku itd.

Ljudi pricaju o kartama ranga 150-200 evra kao sto je danas GTX750ti. Ta karta ne moze da tera Crysis 3 u prihvatjivom frejm rejtu na max u 1080p. Nije se nista promenilo po tom pitanju. Zapravo, najbolja situacija je bila sa Radeonom 4850 i 4870 jer su nudili max za oko 200 evra.

Malo realnije se osvrnite na prethodne generacije i doci cete do zakljucka da je odnos pare/muzika isti i danas ako ne i gori ako gledamo najjace karte.

GTX 770 zaista tera 99% stvari na max u 1080p, jedina varijabla je AA, da li će biti 4xAA, 8xAA, 16xAA ili 32xAA, kao i tip AA koji se koristi. Jedina igra na kojoj sam zaista morao da smanjim po koji detalj osim traženja pogodnog AA je bila ARMA 3, doduše armu nisam ni stigao da igram od kada je izašla iz bete, pošto zahteva ozbiljno igranje ako se igra, tako da je moguće da se situacija tamo popravila od situacije u beti.

Ja sam u vreme izlaska Crysisa kupio Acer 22" monitor sa 1680x1050 rezolucijom koji je imao samo analogni izlaz i diskutabilnu TN matricu. Platio sam ga po dilerskoj ceni 250 evra. Dobar 1080p monitor je kostao preko 500 evra. To nije mainstream. Tada su bili aktuelni 19" monitori sa 5:4 odnosom strana i 1280x1024 rezolucije a ne 1080p monitori i televizori.

Stvar je u tome što 3870 nije mogao da izgura ni u 1280x1024, eno gore imaš brojke sa medium podešavanjima na toj rezoluciji u dx10, pa čak je i tu prosečan fps bio ispod 30, a kamoli da se zamisli igranje u nekoj većoj rezoluciji. To je i poenta cele one moje priče :)

Poslednja izmena:
Mene bas interesuje koju graficku (a i ostatak hardvera) ima G@W kada tako uvereno prica o tome da GTX680 i 770 ne mogu da izvuku maksimalne detalje u 1080p?!?

I jos jedan momenat za sve koji se zale na cene - da ljudi ne kupuju karte, cene bi pale.

Sto se Maxwella tice, zaista sa nestrpljenjem ocekujem pravog naslednika GTX680, jer je ova karta koju trenutno imam u kompu jedna od najboljih (ako ne i najbolja) koju sam ikada imao sto se tice odnosa performansi/potrosnje. Ako GTX880 bude po performansama kao 780Ti (ili brza), a pri tom hladna kao GTX680 - $800 nece biti skupo.

Ja ne znam ko ovde pravda cene, ali cinjenice jesu da je 8800 Ultra bila 800$ onda, i cinjenica jeste da je tada daleko veci broj igraca imao 1080p monitore nego danas sto ih ima sa 4k monitorima, uopste ne vidim razlog za raspravu oko toga? Ili da se gadjamo misljenjima do jutra tek onako.
GF 8800 Ultra je bio karta za izživljavanje, AMD nije imao ništa ni približno tih performansi, 2900XT je bio totalni fijasko... Sada je situacija drugačija, AMD je mnogo više konkurentan a ovaj novi Maxwell 880GTX mi ne izgleda kao ultra high end.

Isto tako treba reći da je 2900xt upao je u cenovni i performansni nivo od 8800 GTS 640 MB (G80), tj. u cenovni rang od 400$. To je tada bio mid/high segment, iznad su bili GTX i Ultra. I danas taj segment košta toliko.

Samo što je tada naleteo Crysis, napravio papazjaniju i omogućio kroz par meseci pad cena i pojavljivanje 8800 GT (G92) i 3870 po "popularnim" cenama, jer kao što sam već pisao nisu mogli da deru ljude sa "dx10" kartama koje ne mogu da teraju jedinu dx10 igru kako valja ni u najnižim rezolucijama, jer više nije bilo dovoljno to što na tim kartama lete FC1, Fear, BF2, Oblivion, Prey, Quake 4 koji su do tada bili test standardi, kada prva prava dx10 igra ne radi....

Poslednja izmena:
Kao sto @nex rece dzaba je kukat po forumu bude li maxwel imao dobre performanse kao amd u rudarenju odose cjene u oblak bog sami zna koliko ce ga zacjeniti :(

Isto tako treba reći da je 2900xt upao je u cenovni i performansni nivo od 8800 GTS 640 MB (G80), tj. u cenovni rang od 400$. To je tada bio mid/high segment, iznad su bili GTX i Ultra. I danas taj segment košta toliko.

Samo što je tada naleteo Crysis, napravio papazjaniju i omogućio kroz par meseci pad cena i pojavljivanje 8800 GT (G92) i 3870 po "popularnim" cenama, jer kao što sam već pisao nisu mogli da deru ljude sa "dx10" kartama koje ne mogu da teraju jedinu dx10 igru kako valja ni u najnižim rezolucijama, jer više nije bilo dovoljno to što na tim kartama lete FC1, Fear, BF2, Oblivion, Prey, Quake 4 koji su do tada bili test standardi, kada prva prava dx10 igra ne radi....

Ispitacemo tu vasu teoriju vrlo brzo, kada se pojavi Star Citizen DFM.

Poslednja izmena:
Za takav uticaj potrebno je nešto za šire narodne mase od Star Citizen-a, a Star Citizen još nije ušao ni u alpha fazu i pitanje je da li će prva release verzija uopšte biti u 2015-toj.

Star Citizien je fenomenalna stvar, ali to je projekat koji u ovom trenutku privlači 400-500k ljudi, a to nije brojka koja pravi neki globalni uticaj, doduše posredno itekako može da ima uticaja na industriju, a da je potrebno nešto što će pogurati industriju u napred to je svakako jasno i ja se nadam da će imati uticaja na nju. Više pravi uticaj pravi sa time koliko su ti ljudi dali novca za projekat, nego brojčanom masovnošću.

U tom periodu o kojem smo pričali, imali smo Stalker:SoC koji praktično nije imao uticaja na industriju iako je reč o žanru koji je prijemčljiviji za šire mase od Citizena, trebalo je da prođe 7-8 meseci od SoC-a da izađe Crysis i da izvrši taj uticaj. Kao što sada recimo Arma 3 ili Star Citizen ne mogu da naprave neki veći uticaj na globalnom planu.

Poslednja izmena:
Daleko pre Crisisa izasao je Mikrosoft fligt simulator X koji je bio neigriv cak i na konfiguraciji sa dve Radeon 2900xt kartice pa cena nije pala. Programeri su uradili tako dobar posao da je cak veliko pitanje da li su i danasnje najbrze kartice sposobne da pokrenu tu igru iz 2006 u visokoj rezoluciji, posto vrhunske konfiguracije iz 2011 sa Intelovim procesorom klokovanim na preko 4 ghz, i tada najbrzom grafickom i gomilom memorije to nisu bile.

Poslednja izmena:
Tek flight simulator nije komercijalni naslov za najšire mase :)

SC izlazi za mesec dana, 400 hiljada ljudi vec sada ima pristup igri. Isti glavne ljudi su glavne musterije za high end modele grafickih.

Sa druge strane, taj Crysis od uticaja se prodao u milion primeraka posle dve godine od izlaska. Ne vidim kako je Crysis uticajniji od Star Citizena.

To sto ti jos nisi pledgovao ili te jednostavno ne zanima, ne znaci da nisu svi ostali na ovome svetu koji kupuju graficke od 500 evra.

Poslednja izmena:
Realno za mene bi bila hit karta koja bi bila malo jača od trenutne 770 a koja bi koštala oko 200e. Gledajući 750ti možda se to i ostvari.

Šta će nekom trenutno 4k ko ovde ima 4k monitor pa čak i u svetu? Dakle HD rezolucija i skoro sve u fullu je trenutno zakon.

Poslednja izmena:
SC izlazi za mesec dana, 400 hiljada ljudi vec sada ima pristup igri. Isti glavne ljudi su glavne musterije za high end modele grafickih.

Sa druge strane, taj Crysis od uticaja se prodao u milion primeraka posle dve godine od izlaska. Ne vidim kako je Crysis uticajniji od Star Citizena.

Izlazi DFM za Star Citizen, ne i Star Citizen, Star Citizen tek treba da uđe u alpha fazu, a posle alpha faze ide i beta faza, pa tek posle beta faze jednog dana će izaći. Tada možemo pričato o njemu kao o proizvodu. I naravno kada u testovima za grafičke karte na prvom mestu bude Star Citizen, a ne naslovi sa kojima se danas testiraju grafičke karte, jer takve stvari prodaju grafičke karte.

Crysis se jeste prodao u tolikom broju primeraka, ali pravo pitanje je koliko je ljudi instaliralo, probalo, igralo Crysis i zbog njega ili zbog testova odlučilo da upgrade-uje PC. Broj pirata je sigurno 10-20x veći, verovatno i daleko iznad toga, to je period kada se digitalne distribucije nisu razmahale, tj. period kada se na PC sceni bilo šta osim mp naslova nije moglo prodati u dobrom broju primeraka. Brojka ukupnog broja ljudi koji su igrali Crysis je daleko bitnija, jer ti ljudi ne mogu da piratizuju hw da bi igrali naslov, već moraju da ga kupe.

I ne znam odakle ti to da mene ne interesuje Star Citizen? Itekako me interesuje, doduše jeste istina da nisam pledgovao jer je protivno mojoj ličnoj filozofiji da dajem pare za preordere, donacije, early access-e, tj. za proizvode koji nisu kompletni ili nisu izašli iz test faza, par puta sam se opekao i to više nikada neću činiti. Ako Star Citizen zaista postane ono što ja očekujem, a tako neđšto čekam već deceniju, neće mi smetati da dajem pare i kupujem brodove, ako ne, moje pare neće videti :)

Poslednja izmena:
^+1.

Definitivno je tada Crysis razdrmao trziste. I ja sam kupio 8800GT da bih igrao moju narodnu kopiju. Naravno time sam i ja doprineo slabijoj prodaji i okretanjem CryTeka vise prema konzolama. Iz toga je izasao Crysis 2 koji je za mene bio daleko losiji.

C3 sada opet gura industriju, ali cini mi se da nije to to kao sa
C1.

Ni jedna ni druga ne mogu da se porede sa uticajem koji je imao originalni Far Cry. Ta igra je prodala više metala nego bilo koja druga.
Cryis je na konto stare slave (Far Cry) prodao nešto ali ni blizu kao stariji brat, a Star Citizen se ni ne posmatra kao neki tech demo koji će da postavi grafički standard i proda hw.

AMD ostaje na R9 seriji dok se ne srede problemi sa 20nm [TMSC je spor]. Nvidija ove godine izbacuje ostatak 800 serije, ali i dalje sve ostaje u 28nm.

So far we do not know when AMD’s Pirate Islands will be released. Not only that, it is unclear whether new series will utilize smaller node. However, one thing is certain though, smaller fabrication process is not going to happen this year, as Lisa Su confirmed today.

According to the transcript of Advanced Micro Devices’ CEO Discusses Q1 2014 Results – Earnings Call, AMD will stick to 28nm process this year. The company is in the process of designing 20nm architecture and it will then move to FinFET 16nm.
http://videocardz.com/50299/amd-20nm-gpus-year

The first GPU that was listed on Indian website is GM204. This is undoubtedly a mid-range GPU. The rumor has it that this is the processor for GeForce GTX 870 or maybe even GTX 880. We can clearly see GM204-GB3-256, which could suggest we are looking at 256-bit interface.

GM204 would be using 28nm node. It is unclear what made NVIDIA diffentiate this GPU from GM107 by increasing the version to GM2xx. It is worth noting that 3DCenter also reports on GM206 and GM200.

The GM206 would be an entry-level GPU, most likely with similar performance to GM107. On the other hand we have GM200 possibly the true GK110 replacement.

GM2xx GPUs will be the base for GeForce GTX 800 series, which will be released in few months. We expect GeForce GTX 880 in June.
http://videocardz.com/50301/nvidia-preparing-maxwell-gm204-kepler-gk210-gpus

Sve u svemu, nema nista od 20nm ove godine.

Poslednja izmena:
uh kad se sad samo sjetim kako su ovde neki tvrdili "da su im pticice rekle" da ce Nv izbaciti maxwel u 20nm u februaru :D, e mozda u februaru ali 2015g. steta malo ce maxwela izbaciti u 28nm i kad ga onda puste u 20nm nece bit neki ogroman pomak kao kad bi ga sad odma lansirali, a cjene ce da dizu konstantno.

lepo ja rekoh da je odlozeno za 2015 tu, bolje graficke ne trebaju, jer ne postoje igre koje to zasluzuju :D

NVIDIA GeForce GTX 880 to feature 8GB GDDR5 memory?
http://videocardz.com/50448/nvidia-geforce-gtx-880-feature-8gb-gddr5-memory
What really caught my attention was the part where he mentioned GM204-B1 stepping. According to his sources, the B1 stepping would power future GeForce 900 series, and it’s based on 20nm process, while the A1 and A2 steppings are reserved for GTX 800 series.
The ‘leaker’ also mentioned that GTX 970 is currently planned for the second half of 2015, which is pretty obvious. He also reported that GM204 (aka GTX 880) would be 10% faster than GTX 780 Ti and it would have more than twice of the 780 Ti’s frame buffer — 8GB. This would also mean it has 512b interface.
GTX-880-8GB.png

I u slucaju da je ta glasina tacna, cena za 780Ti je $700, nV moze da stavi cenu od $650 za 880Ti i kaze da je jeftinije nego prosle godine.

Nazad
Vrh Dno