Šta je novo?

nVidia Maxwell

Uh kako sada glupo izgledaju one najave oni slajdovi maxwel u 20nm duplo brzi od keplera bla bla, i sad hoce da ga izbace u 28nm, ne znam uopste zasto to rade ako ce 2015g 20nm i isti taj maxwel u 20nm.
Sad ce izbaciti maxwel u 28nm (marketing manja potrosnja kupujte ovo...sisanje ovaca), pa ce narene godine isti chip prebacit u 20nm pa opet sisanje ovaca :D

Kako stvari stoje, ne bi bilo čudno da prekoče 20nm i u 2015. i umesto toga izađu sa 16nm. :)

TSMC je glavni krivac što se kasni sa 20nm...

TSMSs 20nm process has been a strange one, at present only one version of this process is available which can be used to make low cost mobile chips to even high end processors (like desktop CPUs and GPUs). This process has been considered too expensive by both AMD and Nvidia, as process yields are reported to be very low and production capacities are very limited.

This is where 16nm FinFET process technology comes in, for early 2015 it makes much more sense than 20nm manufacturing technology as it will be more profitable and usable by AMD and Nvidia. Not only that but TSMC have already developed a FinFET+ node, which is reported to be better for mass volume chip production later in the year which will again have notable benefits for the companies that use it.

According to TSMC the 16nm FinFET+ provides up to 15 per cent performance improvement over normal 16nm FinFET at the same level of power consumption. At the same clock-rate, chips produced using 16nm FinFET+ are expected to consume 30 per cent less power compared to the same chips made using 16nm FinFET. Also current 20nm fabs are said to be 95% ready for the 16nm process, meaning TSMC can easily move to handle the volume of orders of 16nm parts.

Poslednja izmena:
Istina moze im se da bar imamo pored AMD-a jos jednog igraca na trzistu drugacije bi sve bilo ;)

Voleo bih da imamo neke kineze kao sto imamo kod telefona (Zopo, Jiayu, Coolpad, Xiaomi, ...), pa da narucujemo graficke sa aliexpressa i drugih sajtova, i da imamo high-end graficke za male pare. :) To bi bilo super.

@rAMA za nas krajnje kupce to bi i bolje bilo kad se vec kasni sa 20nm

@scy to to za male pare da se igramo :D

Mislim da ce vec na SIGGRAPHu i jedni i drugi objave tehnicke specifikacije a da ce na Gamescomu da bude prentacija tog hardvera uzivo. Na SIGGRAPH ce biti objava nove revizije OpenGLa, zato mislim da ce tu objaviti spec sheets.

Pa skoro nikad ni AMD ni nVidia ne objave zvanicno tehnicke specifikacije nove karte pre nego sto je lansiraju..mogu eventualno neki teaser da pokazu tipa kako karta izgleda, neki demo ili slicno.
Tehnicke specifikacije mogu da iscure preko PR slajdova recimo.

Nisu ni ludi, konkurencija moze dosta dobro da proceni buduce performanse ako zna taktove. Posebno kad nema vecih promena u arhitekturi.

Za GTX 880 tipujem na 2560 procesora (4 x GM107, tj. 4 GCP-a, sa po 5 SMX-a, 4 x 5 x 128), 256-bit magistrala, klokovi dosta veci od GTX 780 Ti (za ~100 MHz), performanse vece za ~15-20%, potrosnja izmedju GTX 770 i GTX 780 Ti, povrsina chipa ~ 380mm2, cena 600$

Poslednja izmena:
Ovo je Maxwell druge generacije, dzabe uzimas GM107 kao neki reper.

^Te price da ce 2. generacija Maxwell-a biti drugacija mozes zanemariti, gotovo je sigurno da ce biti identicna arhitektura i IPC perf. Mogu jedino da poboljsaju boost i smanje potrosnju. Kao sto je bio slucaj sa Fermi i Fermi 2.0 /Kepler i Kepler 2.0.

gotovo je sigurno da ce biti identicna arhitektura i IPC perf. Mogu jedino da poboljsaju boost i smanje potrosnju.

Sto bi Nedjo reko, daj link? Moj izvor je glasina koju mogu da linkujem ako treba, sta je tvoj?

Sto bi Nedjo reko, daj link? Moj izvor je glasina koju mogu da linkujem ako treba, sta je tvoj?

Upravo to, glasina i nista vise. Moj izvor je logika i zakljucivanje na osnovu proslih nV GPUova.
Maxwell je Maxwell, SMM i GPC ce ostati isti, kao sto je to bio slucaj i sa 480-580 i 680-780.

Poslednja izmena:
Mislio sam da ce Maxwell gen 2 biti Maxwell u 20nm ?

Uostalom, zasto bi jedna generacija sadrzala samo jedan GPU ?

Mislim da ovo sto kaze danilo ima vise logike, ne pravi se nova arhitektura tek tako za svaki GPU.

Mislio sam da ce Maxwell gen 2 biti Maxwell u 20nm ?

Neki sajt (mislim da je sweclockers) je naveo da ce GTX880 imati i neka unapredjenja u arhitekturi i potrosnji u poredjenju sa "Maxwell 1.0" tj. GM107, odakle je proizisla glasina o Maxwell "2. generacije"=GTX880. Valjda su se vodili onim sto se desilo sa Bonaire 7790 koji su neki nazvali GCN 1.1 jer je imao unapredjenja vezana za HSA i sl. ali s obzirom da nije bilo promena u Compute Units delu, tesko da se mogao nazvati novom generacijom.
U slucaju GTX880, jedino sto moze da utice na arhitekturu GPUa je da li je nV odlucila da stavi ARM koprocesor, ali su te glasine o ARMu na nV cipovima skoro sigurno netacne. Cak i da stave ARM, sam GPU ce verovatno biti gotovo identicne arhitekture. Za ovo poslednje nemam linkove, ne secam se vise pored brda informacija, glasina i nabadanja.

Poslednja izmena:
Glasine kazu:

- 28nm Maxwell gen2 (GM204a i GM206) krajem godine
- 20nm se preskace
- 16nm FinFet+ GM204b (refresh iliti gen3) i GM210 u 2015.

link (forum gde jos uvek postoji interesovanje za graficke, za razliku od new age benchforuma)

Poslednja izmena:
^Stavi sebe u poziciju nV i razmisli zasto bi donosili unapredjenja u arhitekturi kad performanse mogu jednostavnije da dobiju iz povecanja broja SMM, sire magistrale, vecih taktova i smanjenja node-a? GTX980 ce biti Gen2 na nizem node-u.
Edit: taj link sto si okacio ne spominje nista o unapredjenju arhitekture GTX880 GM204 vs 750Ti GM107. To sto ga oni zovu "Gen2" je glupost.
Edit 2: Bolje je da zaboravimo na gen 2, 3 i sl. gluposti, bice mnogo lakse.

Poslednja izmena:
Vec je bilo price o tome. Navodno, TSMC 20nm proces je pravljen tako da bude jednak za sve (malo vise naklonjen mobilnim resenjima). To je, opet navodno, dovelo do toga da se nV taj proces ne isplati iz vise razloga. Maxwell gen2 ne znaci u potpunosti novu arh. ali su moguca znacajna unapredjenja u performansama u odnosu na fiktivni GM104. Ni GM107 nije drasticno razlicita arhitektura od Keplera, u pitanju je drugaciji raspored i optimizacija. Sve je to zapravo tvikovan Fermi. Sledeca revolucija je Pascal a to nece skoro.

Maxwell gen2 ne znaci u potpunosti novu arh. ali su moguca znacajna unapredjenja u performansama u odnosu na fiktivni GM104. Ni GM107 nije drasticno razlicita arhitektura od Keplera, u pitanju je drugaciji raspored i optimizacija. Sve je to zapravo tvikovan Fermi. Sledeca revolucija je Pascal a to nece skoro.
Ma GTX880 je tvikovani GTX8800. Vidis kako su razvukli i profitirali za medalju... pih.
Salu na stranu, ne kazem da nije moguce da GTX880 ima drugaciju (ne drasticno) arhitekturu, ali zasto bi nV ulagala u dodatni R&D i menjala arh. ako jednostavnije moze samo da poveca broj SMM itd. u odnosu na GM107 i dobije novi flagship GTX880/GM204 koji ce papreno da naplate? A onda kad dodje GTX880Ti/980, opet povecaju broj SMM i smanje node na 16nm (ili ne daj boze samo smanje node kao sto je bio slucaj sa GTX8800->GTX9800). Tako ce uz sto manje napora izvuci najveci profit.

Edit: Bolje je da zaboravimo na gen 2, 3 i sl. gluposti, bice mnogo lakse. :) Pitanje je sta ko podrazumeva pod Gen 2, 2.0, refresh i sl.

Poslednja izmena:
Ma GTX880 je tvikovani GTX8800. Vidis kako su razvukli i profitirali za medalju... pih.
Salu na stranu.

Anand kaze da Kepler evolucija Fermija, Maksvel je evolucija Keplera. Pascal ce biti nesto novo, kao sto je bio Fermi, kao sto je bio nv80 (8800GTX). Ko cita Ananda i ko je citao prvih 5 strana Maksinih testova zna zasto je to tako.

Vec je bilo price o tome. Navodno, TSMC 20nm proces je pravljen tako da bude jednak za sve (malo vise naklonjen mobilnim resenjima). To je, opet navodno, dovelo do toga da se nV taj proces ne isplati iz vise razloga.

Mislim da im je to izgovor i da su se nV i AMD dogovorili da ne konkurišu kod TSMC za 20nm proizvodnju i da je prepuste apple i qualcomm.
Mala im zarada da bi se oni tako žestoko borili pa odlučili da ostanu na 28nm...

Mislim da i jednima i drugima ne gine TSMC i 20nm ;)
Uvek je slicna prica pred novi proizvodni proces, kako kasni...TSMC ne valja..traze novog itd..

Gluposti, Intel bi trebao da dobar deo svojih kapaciteta prepusti Nvidia-i i AMD-u i da se lepo buduće generacije grafičkih čipova prave u 14 nm i 10 nm procesu.

Dok TSMC usavrši svoj 20 nm proces, Intel će već neko vreme na tržištu imati 14 nm procesore. Nije mi ni Intel jasan, ima koliko, 20 fabrika po celom svetu a stipsa je i samo pravi procesore za sebe...vrlo čudno ako mene pitate !

Gluposti, Intel bi trebao da dobar deo svojih kapaciteta prepusti Nvidia-i i AMD-u i da se lepo buduće generacije grafičkih čipova prave u 14 nm i 10 nm procesu.

Dok TSMC usavrši svoj 20 nm proces, Intel će već neko vreme na tržištu imati 14 nm procesore. Nije mi ni Intel jasan, ima koliko, 20 fabrika po celom svetu a stipsa je i samo pravi procesore za sebe...vrlo čudno ako mene pitate !

Stvarno svašta od tebe, stipsa ima monopol i zabole ga što bi kosta10 gpu u novom proizvodnom procesu.

Reci Mercedesu da počne da pravi BMW u svojim fabrikama :)

Hahhaha tacno tako! to bi isti bilo kao da imas svoju kucu i pustis da ti komsije otvaraju/ zatvaraju vrata iznose stvari itd.. nije niko lud neda niko svoje tako i Intel.

Jedno je samo istina i Nv i amd zavise od nizeg nm procesa.
Ovako kao sto sad stvari stoje ostaje se na 28nm, Nv izbaca novu arhitekturu (maxwel koji je bio planiran za 20nm), dok sa druge strane 99% AMD ostaje na GCN arhitekturi (razloga je vise jedan su konzole svi znamo da se za njih prave igre), ali ce im trebat neke promjene na toj arhitekturi da se smanji potrosnja i poveca chip jer ima prostora Hawaii chip nije dosegao maksimum kao recimo GK110 tako da Amd-e ima prostora za povecanjem chipa u okviru 28nm procesa ali moraju odraditi neke stvari oko potrosnje..
Nv izbaca maxwell dugo ocekivanu arhitekturu najave su tu sad nam ostaje da cekamo da vidimo sta ce donjeti Maxwel.

Poslednja izmena:
Bilo je skoro najava da ce mozda Intel da izdaje svoje fabove drugim igracima.

Kakve veze imaju konzole sada? Mislis da na AMDu rade igre bolje, jer su njihovi cipovi u konzolama? Igre rade bolje na onim cipovima za koje su optimizovane a AMD iako pravi sjajan hardver, ima nikakvu softversku diviziju i podrsku jos od vremena ATIja pa naovamo. Ja sam ljudima preporucivao FX+GCN kombinaciju za buduce igre... bukvalno sam prevario ljude.

Intel mozda bude izdavao fabove Apple i slicnima ali AMD/nVidiji nece sigurno. To bi ih dotuklo. Prvi prave procesore, drugi prave Tesla kartice koje su im direktna konkurencija.

Kosta10, ja sam misilo da ti samo na fotografskom formumu "POZNAT"....

Bilo je skoro najava da ce mozda Intel da izdaje svoje fabove drugim igracima.

Pretpostavljam za dzabe, glupo bi bilo da im naplacuje :D

@G@W: FX + GCN je dobra kombinacija samo za buduce Mantle igre.

Jos kad bi Mantle radio kako treba svima... eno Star Citizen, AAA PC igra u razvoju, usko saradjuju sa AMDom, uradice Mantle podrsku itd. Igra se raspada na AMD baziranim konfiguracija a ni oni sami jos ne znaju zasto.

Ista prica za nadolazeci SteamOS. AMD napreduje koracima puza, ne zna se koji su drajveri gori, open source ili Catalysti. Samo cekam da ih Valve otkaci i da izbaci konzolu baziranu na ovim Maxwell karticama.

Tako su zajedno saradjivali na OpenGLu, da bi na kraju ono sto je AMD doprineo radilo samo na nVidiji... pa onda njihova OpenCL podrska koja radi samo na MacPro masinama kako valja i to zato sto je Apple umesao prste. Kupi AMD kartu, upali Windows aplikaciju i probaj kako (ne) radi OpenCL akceleracija. Ne koriste ljudi CUDA je su odusevljeni nVidijom, sto su fanboji, kako neki misle. Ne voli niko osim nVidije CUDA jer je zatvoreni standard. Ali radi kako treba i zato se koristi.

AMD zaista pravi dobar hardver ali dzabe kada je sotfverska podrska nikakva. Samo zato je nVidija lider toliko godina i nastavice tako.

Nazad
Vrh Dno