Šta je novo?

nVidia Maxwell

Ja cekam ovog Maxwella ko ozeblo sunce. Valjda ce do kraja godine. AMD da bi me privoleo njihovom jatu morao bi bas da se potrudi.

AMD-u curi negdje struja, pa se grije sasvim solidno. To je po meni jedina mana. Mada, najavili su za naredni period da se i to rješava. Vidjećemo...

Pa da li je moguće da se ponovo ostaje na prastarom 28 nm procesu ??? Svašta, prosto za ne poverovati...

Nadam se da je ti ipak samo glasina a da će se do Nove Godine ove kartice pojaviti u 20 nm procesu proizvodnje.

Mislim da ce se sa GTX880 GM204 ponoviti GTX680 GK104 situacija: fokus na potrosnji (~200W), 28nm, 256bit memorijska magistrala (ali sa 4MB L2 cache), 2560 SMM, 4GB GDDR5, 15~20% brze od 780Ti (u zavisnosti od GPU clocka). Cena ~500e, pa ce se ponovo placati premium za nVidia R&D umesto za snazan/non-capped hardware u ruci.

Poslednja izmena:
Sve su to samo spekulacije Nv najavljuje maxwel vec godinu dana, ko zna koliko ce ga jos najavljivati i kad ce izaci, cisto sumnjam da ce uopste ove godine izbaciti maxwel odnosno tu GTX880

Samo bre da padnu cene, previse je sve skocilo :D

Najavljena je cena kao za GTX680 sto je bila kada se pojavila karta u prodaji. Ja licno ocekujem da oderu, na odgovarajucoj platformi. ARM jezgra bi ako se dobro uposle mogla da naprave veliku razliku. Mislim da je ovaj GTX880 specificno dizajniran za Steam Machinice, ko je na Windowsu nece videti drasticna unapredjenja.

Pa da li je moguće da se ponovo ostaje na prastarom 28 nm procesu ??? Svašta, prosto za ne poverovati...

Nadam se da je ti ipak samo glasina a da će se do Nove Godine ove kartice pojaviti u 20 nm procesu proizvodnje.

Gotovo da je sigurno da se u oba tabora ostaje na 28nm procesu, licno bih bio iznenadjen da nakon svih ovih vesti i najava bude drugacije. Nije toliko bitan proizvodni proces, bitniji je pomak u smislu performanse/cena.
Licno, planiram da uzmem GTX 880 ili nesto slicno. Ako bude negde 15-20% brza od GTX 780Ti, kao sto se ocekuje, a cena bude relativno pristojna (oko 500e) u odnosu na 7xx seriju (najavljeno je da ce cene 8xx biti nize od 7xx), trebalo bi onda da bude solidna kupovina.

Mislim da ce se sa GTX880 GM204 ponoviti GTX680 GK104 situacija: fokus na potrosnji (~200W), 28nm, 256bit memorijska magistrala (ali sa 4MB L2 cache), 2560 SMM, 4GB GDDR5, 15~20% brze od 780Ti (u zavisnosti od GPU clocka). Cena ~500e, pa ce se ponovo placati premium za nVidia R&D umesto za snazan/non-capped hardware u ruci.

+1
Mislim da ce se uraditi kao i sa Keplerom, GTX 880 ce biti GM204, cena oko 500e, a nakon godinu dana ce biti Maxwell Refresh ili nesto slicno, najjaci cip (GM210), 20nm proces, ali ce zato cena za flagship da bude kao za Titan ili GTX 780Ti.

GM204 je Maxwell druge generacije iliti refresh. Prva generacija je GM107 (GTX 750). Sledeca generacija je Pascal, sa stacked memorijom (3D chipovi, kao novi Samsungov NAND).

Sitiniji proces je dostupan, ali su popunjeni termini. Prednost imaju Apple i Qualcomm.

Poslednja izmena:
Ne znam...mislim da Nvidia greši ako misli da tog monstruma predstavlja u 28 nm procesu. Tu se ne može više puno izvući, još će takva karta i da se greje NENORMALNO puno. Uopšte nije dobro rešenje ako se zaista izbaci karta na 28 nm procesu...biće to monstrum potrošnje energije.

Bolje je da sačekaju još koji mesec i da lepo izbace kartu kako treba,a ne tako. Ni AMD vidim nije bolji, ne vidim potrebu da Nvidia toliko žuri u predstavljanju GTX 880.

Da li si video karakteristike GM107 chipa? Ima za ~25% vecu povrsinu od GK107, slicnu potrosnju a duplo bolje performanse. To sad samo treba da primene na GK104 i GK106 i to je sve.

Drugo, GTX 8800 ne bi trebalo da bude monstrum, vec naslednik GTX 680/770, a uz Maxwell optimizacije, cak i u 28nm, ne ocekuje se da potrosnja bude velika.

Najveci problem kod predstavljanja ovakve karte je to sta se desava sa trenutnim stack-om, jer ukoliko situacija bude otprilike kako je danilo989 napisao, mnoge karte (GTX 780, 780Ti..) momentalno gube smisao.

Ne znam...mislim da Nvidia greši ako misli da tog monstruma predstavlja u 28 nm procesu. Tu se ne može više puno izvući, još će takva karta i da se greje NENORMALNO puno. Uopšte nije dobro rešenje ako se zaista izbaci karta na 28 nm procesu...biće to monstrum potrošnje energije.
GTX 750Ti Maxwell se nenormalno malo zagreva, trosi skoro duplo manje za iste perf. Ne znam odakle izvlacis zakljucak o nenormalno velikoj potrosnji. Nema razloga zasto potrosnja GTX750Ti ne bi dobro skalirala u velikom cipu. Cak i da napakuju 3200 SMM u ~470mm^2 u 28nm nece se puno grejati i trosice ~250w kao i obicno. nVidiji je cilj da pokaze koliko su perf. napredovale uz istu potrosnju, pa cemo skoro sigurno videti PR slajdove poredeci GTX680 i GTX880: 50+% vece performanse uz istu potrosnju od ~200w sa "samo" 2.8 godina.
(al' sporo kucam :p )

Poslednja izmena:
Veci chip ne znaci nuzno i vecu potrosnju i zagrevanje. Hawai se vise zagreva i trosi od full Keplera (GK110).

NVIDIA Maxwell GM200 spotted, the new GTX TITAN II core?
http://videocardz.com/51032/nvidia-maxwell-gm200-spotted-new-gtx-titan-ii-core
In the Zauba cargo lists of shipping a GM200 chip is first appeared - in the exact same five of GM200 chip in the A1 stepping, which went from Taiwan to India. Thus, the previous message appears to confirm what nVidia is currently working on (successful) tape-out of the GM200 chips. This, however, still many months of work ahead of nVidia and chip shop TSMC will still lie to get the GM200 chip ready for the market - given the size of the chip in the direction of certainly 600mm ² die area likely six months represent the lowest possible size. In general terms, with the release of the GM200 chip at the end of the first quarter 2015 or expected until the second quarter of 2015. Even then, the GM200 chip could compete only in the professional sector for the time being, however, the GK110 chip, there was at that time the same procedure. Called speculative "GeForce GTX Titan II" - - With Gamer graphics cards on GM200-based need, therefore, hardly be expected before summer 2015.

FAKEEEEE!

Samo bre da padnu cene, previse je sve skocilo :D

Slazem se sa userom Borat, meni cim previse skoci oseca se opasnost u vazduhu. Svi oko mene se poplase, to cak i p(t)ice znaju. :D
Shalu na stranu, cim mi spadne shal na stranu, imam nameru da si priushtim jednu GTX800~ sa 1x6pin.

Poslednja izmena:
Sto volim kad WCCFTech i slicni koriste rec "potvrdjeno". Nista nije potvrdjeno do sama nV ne kaze kad izlaze. Mislim da Sweclockers nisu ni rekli da je potvrdjeno (info uzet od par clanova koji ne moraju da koriste google translate), nego da ce se najverovatnije pojaviti tada. Rekla-kazala.

Poslednja izmena:
Nije zvanicno potvrdjeno, ali se valjda ide onim, gde ima dima, ima i vatre. :D

Mislim da je gotovo izvesno da hoce izaci u oktobru, previse je vec rumora koji pominju taj termin a da bi bilo slucajno.

Druga stvar, za oktobar je predvidjen Borderlands: The Prequel, a posto je i GTX 680 isao marketinski u paketu sa Borderlands dvojkom, mislim da ce i ovog puta biti slicno, physX prezentacije i bundle

Nije zvanicno potvrdjeno, ali se valjda ide onim, gde ima dima, ima i vatre. :D

Pa na kraju saznamo da se pekla patka. :p Znacajniji su detalji poput ovog sto je magny_cours naveo u vezi Borderlands, takve informacije bolje opisuju nepotpunu sliku nego gledanje u pasulj sto WCCFT. i ostali clickbait sajtovi rade.

Uh kako sada glupo izgledaju one najave oni slajdovi maxwel u 20nm duplo brzi od keplera bla bla, i sad hoce da ga izbace u 28nm, ne znam uopste zasto to rade ako ce 2015g 20nm i isti taj maxwel u 20nm.
Sad ce izbaciti maxwel u 28nm (marketing manja potrosnja kupujte ovo...sisanje ovaca), pa ce narene godine isti chip prebacit u 20nm pa opet sisanje ovaca :D

nadam se da nece koristiti onaj ultimativno grozni hladnjak kao na ref GTX760.

Uh kako sada glupo izgledaju one najave oni slajdovi maxwel u 20nm duplo brzi od keplera bla bla, i sad hoce da ga izbace u 28nm, ne znam uopste zasto to rade ako ce 2015g 20nm i isti taj maxwel u 20nm.
Sad ce izbaciti maxwel u 28nm (marketing manja potrosnja kupujte ovo...sisanje ovaca), pa ce narene godine isti chip prebacit u 20nm pa opet sisanje ovaca :D

Pa, moze im se, zato ih ne volim. :)

Nazad
Vrh Dno