Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

I na početku 2025, po mom mišljenju, i dalje najlepša igra je stara šest i po godina - Red Dead Redemption 2. Iako ne podržava Raytracing.
Koja to igra zahteva mega računar sa 5090 što, recimo, 4070 Ti Super ne može da podrži?? Ah, da, verovatno 4K Cyberpunk 2077 sa 4070 Ti ide na 72FPS , a 5090 u 250FPS pa je to 6 puta bolje??
ne zameri ali tvoje mišljenje je bitno ko lanjski sneg. Kao i moje.
Bitne su činjenice. A one kažu da se trenutna GTX 4090 savija kao kifla kada je pustiš na 4k 120Hz u modernim igrama.
Ne kupuje se ovo za HD grafiku sa maks detaljima.

takođe FPS ekipa ima interesa za visoku frejmažu.
Postoje kupcu koji nisu zadovoljeni HD/1440p rezolucijom u 60fps. 5090 nije karta za njih (verovatno je vrednija od celog računara).

Mislim HiFi ekipa puca više hiljada evra zarad dobro zvuka, zašto bi ovde bilo drugačije.

Bitne su činjenice. A one kažu da se trenutna GTX 4090 savija kao kifla kada je pustiš na 4k 120Hz u modernim igrama.
Ne kupuje se ovo za HD grafiku sa maks detaljima.

takođe FPS ekipa ima interesa za visoku frejmažu.
Postoje kupcu koji nisu zadovoljeni HD/1440p rezolucijom u 60fps. 5090 nije karta za njih (verovatno je vrednija od celog računara).

Mislim HiFi ekipa puca više hiljada evra zarad dobro zvuka, zašto bi ovde bilo drugačije.
Da takav PC košta 1000-1500 eur, OK.. Ali 5090 daje 58 FPS-a u Wukongu. Iskreno, lagano bih mogao da napravim mašinu za 10k eur koja ne može da vrti 4K/60, iako odavno imamo monitore koji mogu 240 pa čak i 360 Hz u 4k (sad možda ima i više). Razumem ja da na ne može i znam zašto ne može, ali košta kao da može. 4K 60 ne treba uopšte da bude cilj već barem 240 fps kad već košta koliko košta.

Zato sam i napisao "po mom mišljenju". Ničije mišljenje nije BITNO, zato se na forumima i raspravlja o tome.
A upravo zbog ovoga sam napisao - Red Dead Redemption 2 je, a mnogi će se složiti, i dan danas najlepša video igra, iako je stara skoro 7 godina i nema podršku za Raytracing, zbog čega je zahtevnost "modernih" igara otišla toliko. Talentovani ljudi mogu da naprave prelepe igre koje nisu previše zahtevne, ali, nažalost, toga nema danas - "sponzorstva" zahtevaju da se koristi ovo ili ono od Nvidia ili AMD.
No ovo nije mesto za ovakvu raspravu, izvinjavam se moderatorima.

Neće 5090 u radnje pre aprila 😅

Poslednja izmena:
Zato što ovde ljudi pucaju više hiljada evra da bi im neoptimizovana igra koja izgleda gore nego neka od pre 5 godina radila kako treba.

Ima naravno i slučajeva kao nekad Crysis. Bez obzira kakvu konfiguraciju imaš, nećeš moći da pređeš 60fps-a. Ali to su igre koje su napravljene da izmuzu sve što mogu iz hardware-a i pritom izgledaju dobro.

A upravo zbog ovoga sam napisao - Red Dead Redemption 2 je, a mnogi će se složiti, i dan danas najlepša video igra, iako je stara skoro 7 godina i nema podršku za Raytracing, zbog čega je zahtevnost "modernih" igara otišla toliko. Talentovani ljudi mogu da naprave prelepe igre koje nisu previše zahtevne, ali, nažalost, toga nema danas - "sponzorstva" zahtevaju da se koristi ovo ili ono od Nvidia ili AMD.
No ovo nije mesto za ovakvu raspravu, izvinjavam se moderatorima.
Ja pričam o činjenicama, ti o šta bi bilo kad bi bilo.

Igre su zahtevne, traže jake grafike.
Jake grafike koštaju.
Zašto nisu manje zahtevne, eto nisu.

Ako želim 4K 120+ Fps, šta da radim, da upalim 7godina star RdR2?
na tržištu ima preko 130 monitora sa tim karakteristikama.
Samim tim ni cena 5090 nije velika jer jedino mogu da to isporuče (ne sa maks detaljima).

Realno ljudi kojima pare nisu problem uzece 5090 i po vecoj ceni, takvi uzimaju svaki naredni flagship da bi igrali nove naslove u sto boljem kvalitetu na njihovim 4k high refresh oled tv/monitoru.

Na 4k oled-ima 144hz ima bas da se naigraju, posebno paljuge koje vole RT. Nema karte koja to moze da izgura nativno.

Mislim da je najbolje da odustanemo od igranja, bolje da idemo na planinarenje. Za cenu RTX 5090 može se otići na Kilimindžaro, avanturu koju ću pamtiti a grafičke i one najskuplje će ionako kad tad biti elektronski otpad.
Ionako ima starijih neodigranih naslova koju nisu zahtevni.

Daje malo više, recimo 88Fps sa uključenim ray-trace.
Wukong bench 4K- gamer nexus, dok recimo Cyberpunk ne može ni 60fps da dobaci.

Ako se obore detalji, mogao bi 5K Eur da donese 4k 120Hz. Neko se igra i na TV takođe.
1000037803.jpg

1000037805.jpg

Ja verujem njima (posto svakako ne mogu da testiram, je l'..) ali nije ih važno - ova cena mora da i donese takvo iskustvo. Još sa 3090 su reklamirali "8K gaming" a sada 2x skuplja karta secka u Wukong u i Cyberpunk-u, 5 godina starom naslovu.

I odjavljujem se iz ove teme, ovde nije bilo zdravo ni kad nas je bilo 20x vise, a sa ovih par fanatika "mora da se plati" nemam problem, neka plate.

Loše igre, loše grafičke, da barem mogu da kopaju nego ne mogu ni to a ni 4K bez seckanja, veliki promašaj nVidije.

Da takav PC košta 1000-1500 eur, OK.. Ali 5090 daje 58 FPS-a u Wukongu. Iskreno, lagano bih mogao da napravim mašinu za 10k eur koja ne može da vrti 4K/60, iako odavno imamo monitore koji mogu 240 pa čak i 360 Hz u 4k (sad možda ima i više). Razumem ja da na ne može i znam zašto ne može, ali košta kao da može. 4K 60 ne treba uopšte da bude cilj već barem 240 fps kad već košta koliko košta.
To je i glavni problem kod ljudi, zadovoljni sa nativno 60 fpsa na 4k (negde i mnogo manje) za 3000 eura. RT je najnebitnija stvar po mom licnom misljenju, i sad hoce da forsiraju to u igre, samim tim hoce da teraju ljude da kupe Ngreedia graficku ako zele da igraju tu igru. AI Frame Gen , fuj! Vec su se olenjili devovi sa DLSS-om a tek sada ce da postanu dudci. Celoj industriji treba jedan dobar samar. Vrlo verovatno lupam za neke od ovih stvari, ali mi je muka vise iz godine u godinu...

7900 XTX se inače prodaje oko 830$ na NewEgg i realno je best buy kome RT nije toliko važan uz to kartica ima 24 Gb... kod Nvidie to košta duplo... mada vidim da se stock ubrzano prazni... tako da i to neće biti opcija...

Anyway...

Naleteo sam na jednu analizu zašto smo došli ovde gde smo što se tiče 3D grafike, dosta objašnenja i oko ovih algoritama koje nVidia promoviše u 5000 seriji

i jos jedan:

svakako se cekaju xt i ti/super verzije istih.
ove prve bez tih sufiksa ce biti upravo to sto pricas - odmeravanje snaga.

Zanimljivo, ako je ovo tačno najave su bile da je AMD trebao da izbaci seriju kartica još prošlog leta i NVidia je prebacila na 5000 seriju na stariji nod, otud su oni prototipovi još iz aprila, pošto je 5000 planirana da izađe tad, pa kad su shvatili da je AMD odustao i oni su odložili. A nestašica kažu da je sve što je moglo otišlu u Kinu zbog da preteknu sakncije ako ih bude...

Šta sve? koja rezolucija, koliko Hz, i koje igre?

Nemojmo se lagati, igre su sve zahtevnije, i traže sve jače grafike, jer i zahtevi rastu.
To što mi nemamo novca da ih kupimo, je sasvim drugi problem.
Igre su sve neoptimizovanije, developeri i kuce koriste precice, postojao je ray tracing i pre "ray tracinga" ali tad su developeri morali da rade na tome, sad ga samo upale u UE5, RT i TAA da pegla i vozi mićko to sto je igra losija od RDR2 iz 2018 to nikom nista, i onda ajde Pero kupuj graficku od 200k za platom od 80k (u dobrom slucaju)....

CaseKing "ima" TUF 5090 za cca. 2800EUR, sto je mnogo bolja cena od MSI sa KP, ali...sve su out of stock.
:)

Koliko je "odlicna" ova Blackwell generacija najbolje govori to sto se RX 7090XT(X) prodaje kao nikad do sad.

...novi adapter, nova potrosnja...

Nazad
Vrh Dno