Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Realno u razvijenim zemljama ljudi zarade za mjesec dana tu kartu. I to radeći neki prosječan posao, ne pričam o doktorima, inženjerima i sl.

5080 ne bih kupio nikako, zarad 5-10 fps više u odnosu na 4080.

Realno u razvijenim zemljama ljudi zarade za mjesec dana tu kartu. I to radeći neki prosječan posao, ne pričam o doktorima, inženjerima i sl.

5080 ne bih kupio nikako, zarad 5-10 fps više u odnosu na 4080.
Veca je razlika, pogotovu 1% low. 4080s je nesto drugo, tu je vec manja razlika.
5080 je odlicna karta kada se OC, ali opet cena ubija, 1350 minimum kod ''nas'' je previse za tu kartu.

Malo glasina o ovim pristupačnim karticama, koje će kod nas koštati 1000-1500 evra. :)

5070.jpg

Izvor: Moore's Law is Dead

MLID :ROFLMAO:

Takođe, +10-20% za 5070 ne valja a +5-10% za 5070Ti ne komentariše...?

MLID :ROFLMAO:

Takođe, +10-20% za 5070 ne valja a +5-10% za 5070Ti ne komentariše...?
Jedno poredi sa super karticom, a drugo sa vanilla, ali da MLID je pravi nostradamus racunarskog sveta, kako izmlati milion i jednu stvar, onda mora bar nesto od toga da ubode,

The scenarios under which [the black screen] occurs vary. Some say it's happening when switching resolutions or refresh rates. Others are finding the black screen hits under heavy load, while yet others associate it with multi-monitor setups.

Some users then find the problem persists on hard reboot, with the card not detected in device manager or system BIOS, while for others it's seeming more intermittent with a reboot restoring functionality for a time before the black screen hits again.

..ili drugim recima - please continue buying our 5000 series crap.

Upps, samo što su prodali “nekoliko” komada već problemi.🤔
Slična situacija kao sa Intelom (13-a i 14-a generacija) kad reše da cede suvu drenovinu i maznu pare na budalu.😉 Jedino što se za Intel saznalo dosta kasnije, a ovi nisu uspeli ni police valjano da popune.😁 Izgleda da ću ovog puta dobro da mućnem glavom, pre nego što se zaletim za komponentom koja mi uz 9950x3d (koga inače čekam) fali da bih sastavio novu konfiguraciju, iako sam poslednjih dana najbliži ideji da uzmem 4090 kad bi je našao po razumnoj ceni. Bolje rečeno, ne bih ni trepnuao, a što je najgore, ni njih nigde nema.😢
Kako stvari stoje, ipak mi se smeši leto, što bi se reklo: “strpljen, spašen”.

Poslednja izmena:
Dal da uzmem ovaj palit 5080 za 190 000 din u game centru najeftiniji trenutno ili da cekam da padnu cene... Ali ako treba da se ceka minimum 6 meseci da se ceka da padnu cene, onda bolje da uzmem sad.

u iponu nemaju vise 5080/5090, ne znam odakle jos ovi sa kp nabavljaju

u iponu nemaju vise 5080/5090, ne znam odakle jos ovi sa kp nabavljaju
Mislim da Ipon nije ni imao, ali nijedan komad, jer im Caseking nije dao, a od njega nabavljaju. A cene na Case-u, bolje ne gledati.
Ostali dobavljaci mnogo bolje cene imaju, kako za GPU, tako i za CPU i za ploce.
Mislim da ce sledeca tura biti skuplja, jer su videli da je otislo sve za 1350-1400e, tako da ocekujem 1500+ za najslabiji model.

1739123077214.png
Sto se tice ovih koji kupuju po naduvenim cenama ne verujem im 1%, 80% kartica su kupili smrdljivi skalperi od KP sa ipona (da ima ih ipon ali smardine skaperske pokupe sve da prepodaju) i domacih radnji koji sad ovde troluju sa novim nalozima kako bi nesto preprodali za 50%+ skuplje

Nek se ljudi ljute samo OVCA moze kupit skalpovanu grafiku koja je vise od 5% skuplja od objavljenje cene, ja kome zatrebaju za Ai i mogu ih isplatiti necu ih kupovat ni 1% iznad MSRP+PDV cene!!!!

A koliko vidim i domace radnje su povukle od uvoznika i neke uracunale masne rabate i one mogu da kazem gde sa njima da ih ture

Poslednja izmena:
taj iznad je koristio 3rd party 12vhpwr kabl od 25$ tako da je sam sebi napravio problem :)

Ma uvek su korisnici krivi, sad ce ispasti da ni jedan kabl ne valja samo NV valja, a onaj prethodni je bio od corsair napajanja sto se istopio za kojeg isti garantuje 600w pa je ispalo da je kriva 4090 a ne 5090 ma neko zestoko brani NV glupostima :ROFLMAO:

Izmisljali toplu vodu, sta je falilo da visi 4x8pin iz graficke

Gde po radnjama vidi na stanju skalperske cene lepo ostavljajte feedback... ja sam malo pre u m..... sve sto je po skalperskim cenama ne zasluzuje da iko kupi

U pitanju je SFX napajanje PSU is Asus Loki SFX-L zato je kabl kratak..... lik jep resao na 5090 koristio original kabl od PSU i na 500-520W poceo je da se topi u igri
jednostavno kod 12+4 kabla imas problem na dva kraja i na PSu i na GPU i ako jedan kraj krene da otkazuje i drugi ce.... koliko kod ljudi mislili da su 4x na 12x losa ne oni bar na strani PSU ne mogu da istope bar ne lako jer tu ima 12+12 zica/pinova a na 12+x ima 6+6 sto znaci da ce kabl 12+4 uvek biti najslabija karika u lancu

Poslednja izmena:
"Pametni" ovde pricali kako ce grafike sa potrosnjom da stanu, tj. da idu dole, samo sam se smejao.
500w grafika da trosi, jos nemaju kabal za to, pa to je smeh.

ovo je cist bezobrazluk NV jer znaju da je jedino moguce veliko povecanje performansi uz povecanje potrsonje i to traje pa 20 godfina.... ono sto je bezobrazluk je da napravis ovako debilan konektor i jos kad vidis problem da se pravis lud podplacujes "novinare" da pisu lazi i da krive korisnike

Ovaj kabl gore je unistio i PSU i GPU a mogao je zapaliti nesto, ja se samo pitam kad ce prvi pozar da se desi i tuzbe da krenu da se nizu

Gde po radnjama vidi na stanju skalperske cene lepo ostavljajte feedback... ja sam malo pre u m..... sve sto je po skalperskim cenama ne zasluzuje da iko kupi

Skalperska cena je realna tržišna cena. Ako radnja ne udari veću cenu, onda će samo skalper da uzme karticu jeftinije iz radnje, pa je preproda po višoj ceni. Jedina razlika je što kajmak umesto radnje pokupi preprodavac.

Kriva je Nvidia. jer ne nudi dovoljno čipova da podmiri tržište. Da je ponuda kako treba, i cene bi se brzo dovele u red. Ovako, preporučena maloprodajna cena ne znači ništa kad krajnji kupac ne može da dođe do proizvoda i spreman je da plati veću cenu da bi ga dobio.

"Pametni" ovde pricali kako ce grafike sa potrosnjom da stanu, tj. da idu dole, samo sam se smejao.
500w grafika da trosi, jos nemaju kabal za to, pa to je smeh.
Ako se ne varam 12VHPWR konektor je deklarisan na 600w a novi 12V 2X6 na 675W, zna se da 5090 u odredjenim igrama i zaista vuce 600W, znaci svesno guraju taj kabal na limite, 600W kroz one tanke licne sto vire iz plasticnog konektora?? Zaista?? Pa kako da se ne istopi...

za kablove, adaptere, konektore i napajanja otvorite temu u podforumu za napajanja, kao što je urađeno sa RTX 4000 generacijom. hvala na razumevanju

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno