Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ne razumem toliki hejt prema novim kartama, dobio se kakav takav napredak u perf i karte se vratile u dual slot format što je prilično smanjenje pakovanja (FE modeli).
Možda nije vredno nove generacije, više deluje kao da su ovo 'Super' modeli 4xxx (5080 = 4080Ti Super, 5090 = 4090 Super).
Naravno, nova generacija može mnogo bolje da se podeblja cenom nego unapređenje prethodne, pa je marketinški isplativije da ih tako i prodaju.
Niko nas ne tera da kupimo, napravila se atmosfera kao je kupovina nove grafičke zakonom obavezujuća pa drvlje i kamenje što je cena visoka a performanse nedovoljno unapređene.

Da mi nije potpuno nepotrebno baciti 1000+ eur na igračku, ove nove karte bi mi taman čučnule za u FormD kućište umesto ProArt 4080 Super koju pikiram u nekom trenutku pomračenja svesti izazvanog iracionalnom željom za obnavljanjem sasvim zadovoljavajućeg trenutnog računara. :)

Edit. Posebno ne kontam ljude koji već imaju 4090 karte... šta je vama nV zgrešila što nema ni potrebe da dajete novih 2500+ eur za nedovoljno ubrzanje već sasvim dobre karte osim što je podigla cenu za bragging rights na posedovanje najbrže grafike. :D

Problem je o perfidno smisljenom planu, o tome da su obmanuli kupce. Najavili su novu arhitekturu sa jakim marketingom i obecavajucim “revolucionarnim” napretkom.

Jednostavno su samo prosirivali chip-ove na istoj arhitekturi sto je rezultiralo povecanom potrosnjom sto je logicno.

Na samoj prezentaciji su bez ikakvog stida vredjali inteligenciju citavog auditorijuma predstavivsi RTX 5070 u rangu sa RTX 4090.

Svako ko je upucen u materiju zna da je to prosto fizicki nemoguce sa onakivm specifikacijama.

Nekada je zaista bilo tako, xx70 karta bi preuzela performanse pa cak i prevazisla najjacu kartu iz prethodne generacije xx80. Npr. RTX 3070 je zaista bila brza od RTX 2080 Ti ali se taj dobar trend zavrsio sa RTX 4xxx serijom koja je najgore ikad podeljena po klasama u odnosu na performanse. Chipovi su osakaceni maksimalno a sto je najgore od svega, RTX 4xxx ce biti med i mleko kakva ce izgledati RTX 5xxx serija.

A na kraju balade, marmelada u obliku multi frame generation gde dobijas boost sa fake frame-ovima uz artifakte i lag koji definitivno ubija fluidno igranje.

Dakle, cak se ni tu nisu potrudili vec su izbacili poluproizvod a vi dragi kupci sve to lepo progutajte po ceni od 2000$ za nasu sarenu lazu.

A o potrosnji same karte tek da ne pricam, nVidia koja je prva bila promoter nekakvog green sertifikata i postavila stadarde na 250w za Hi-End karte jer su imali efikasnije chip-ove perf/wat. Tada je vecina nas osudjivala AMD jer su im karte probijale 300w. Danas je normalno da karta trosi 300w pa na dalje. Standardi se menjaju jer ih nVidia diktira.

Ja sam uspevao da 4080 Super spustim na 220w i da imam odlicne performance ali se nece svako sa tim zezati niti ce svako znati.
Proizvod out of box mora da bude lepo ispeglan, i da ima TDP u nekim normalnim, prihvatljivim granicama.

RTX 5090 je po meni najgora karta u poslednjih ko zna koliko godina unazad

Sasvim je prirodno da ljudi izraze nezadovoljstvo za ovu podvalu.

jedno je nezadovoljstvo, drugo je ocekivat nerealno, NV definitivno i dalje radi na optimizaciji cistog compute dela, sto on nije efektivno podignut u oboj seriji odgovor je da se desava jednostavno da nije bilo dobrih ideja ili nisu prosle kako treba, da je to tako lako intel i AMD koji ionako kradu sve ideje kad zaostaju nisu uradili ama bas nista na tom polju
Iskren da budem i ja sam ocekivao optimizacije neke koje su cak leakeri najavljivali ali je to sve zavrseno na AI i Raytrace

Da je sad neko interno rekao nemojte radit vise na tome vec na AI, ne mogu da poverujem u to... takodje iako se u AI najvise ulaze oni imaju toliko resursa da sve lako mogu da pokriju, ok moze da se desi da gresim pa da se neki insider jednog dana javi i kaze da su te ideje namerno bile u trecem planu
Do sad je NV u svakoj generaciji uspela bas da ubije sa optimizaciju cuda core-a pa se na to naviklo kao na dobar dan

Koliko vidim bude neka na lageru, samo nek skalperi kupuju bice pole da ce ih prodavat ispod cene :D
1738213121086.png

@PCBeast sve što si napisao je tačno osim poslednje rečenice, podvala je kada te neko prevari, u ovom slučaju odeš i kupiš kartu na osnovu svih tih njihovih problematičnih marketing izjava o novoj generaciji pa otkriješ da to što su prezentovali nije istina. Kako je tačno podvala što imaš testove na svakom ćiošku koji prikazuju realno stanje i možeš sam da zaključiš da se ne isplati kupiti to što oni nude? :) Da su preterali sa pompom i netačno prikazali pomak nove generacije (čitaj, brootalno slagali za 5070) - jesu. Da su zacenili karte preko svake mere - jesu. Da li si u obavezi da im to platiš? Nisi.

Moj utisak je, i time završavam polemiku, je da su očekivanja kupaca bila nerealno visoka i to je jedino što je iznevereno. Nagrada nV treba da bude preskakanje ove generacije tj slaba prodaja koja će se korigovati cenama na dole s vremenom. Ni prva ni poslednja loša generacija grafički, a drama kao da sutra ne postoji. Ukinuto nam pravo na kvalitetan upgrade do 6xxxx serije, kako ćemo preživeti. :) I ko mora da nam garantuje da će i ona da valja? Iskulirati ih i potrošiti 2k eur na kvalitetniji život umesto dati na ionako precenjeno parče hardvera.

Pol je napravio lep prikaz zašto je 5080 razočarenje u odnosu na očekivanja

Par grafika iz videa sa prikazom koliko je podbacila u odnosu na xx80 kartice iz ranijih generacija
5080_1.jpg

5080_2.jpg

Jos gore nego un-launched 4080 12GB, 4080 12GB/4070Ti je bar bio brzi od 3090

Mislim da makar malo treba posmatrati situaciju i kroz prizmu najave da ce AMD vec za ~12 meseci imati prve UDNA cipove (videcemo da li je istina ili ne), pa ce i skok koji donose "Super" karte morati da bude nesto veci od onoga sto je uobicajeno.

Nadao sam se da ce postojati varijanta za upgrade sa 4070ti koja ce imati smisla (12gb polako postaje problem), ali izgleda da cu morati da cekam sledecu generaciju.

za sta postaje problem?

Mislim da sam procitao negde da su na prvi dan prodaje u USA pustili samo ~300 komada 5090 kartica u prodaju.

Poslednja izmena:
Mislim da je bilo već okačeno da će biti jako slaba dostupnost prvih par meseci

Mislim da sam procitao negde da su na prvi dan prodaje u USA pustili samo ~300 komada 5090 kartica u prodaju.
To je verovatno ovo sa reddita. Navodno količine kartica koje su poslate lokalnim Micro Center prodavnicama
list-of-what-cards-got-sent-to-each-micro-center.jpg

Kakva je ovo tišina na temi? Niko da se javi da je kupio karticu.

Stigle su 5080 i kod nas. Već su akcijske cene: Asus Prime 5080 spuštena sa 236 hiljada na 228 hiljada. Navali narode! :)

Istekao je NDA i za ostale 5080 kartice, pa se pojavljuju recenzije. Onaj dodatni ventilator na Astral izgleda kao jako loše rešenje.

To je normalnija cena, i dalje skuplje nekih 20k od ocekivane, ali normalnije od 228k.
US cene uvek gledajte kao cene bez poreza, tako da + ~20% na US za EU cene, sad kad je USD:EUR priblizno 1:1.

Video sam da je MSI Ventus 2400 eura u proseku. Meni samo nije jasno kada te graficke stizu kod nas, i kakva nam je sudbina sa cenam? Gledam preprodavci po EU vec poceli da dupliraju cene....

nek mu istruli u magacinu :)

Pa koliko ce 5090 da im kosta? kad je msrp duplo veci

pa duplo vise, znaci 500k

realno ce kostati oko 350-400k oni "jeftini" modeli, asus astral 500k kao sto kolega iznad rece :D

Nazad
Vrh Dno