Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ne razumem toliki hejt prema novim kartama, dobio se kakav takav napredak u perf i karte se vratile u dual slot format što je prilično smanjenje pakovanja (FE modeli).
Možda nije vredno nove generacije, više deluje kao da su ovo 'Super' modeli 4xxx (5080 = 4080Ti Super, 5090 = 4090 Super).
Naravno, nova generacija može mnogo bolje da se podeblja cenom nego unapređenje prethodne, pa je marketinški isplativije da ih tako i prodaju.
Niko nas ne tera da kupimo, napravila se atmosfera kao je kupovina nove grafičke zakonom obavezujuća pa drvlje i kamenje što je cena visoka a performanse nedovoljno unapređene.

Da mi nije potpuno nepotrebno baciti 1000+ eur na igračku, ove nove karte bi mi taman čučnule za u FormD kućište umesto ProArt 4080 Super koju pikiram u nekom trenutku pomračenja svesti izazvanog iracionalnom željom za obnavljanjem sasvim zadovoljavajućeg trenutnog računara. :)

Edit. Posebno ne kontam ljude koji već imaju 4090 karte... šta je vama nV zgrešila što nema ni potrebe da dajete novih 2500+ eur za nedovoljno ubrzanje već sasvim dobre karte osim što je podigla cenu za bragging rights na posedovanje najbrže grafike. :D

Poslednja izmena:
Nije hejt samo smo očekivali više...svako ima pravo da komentariše... čim se nešto kaze negativno odma je hejt...koje gluposti...serija je u globalu loša...to nije hejt to je činjenica...

Ako gledamo generacijski napredak izmedju 4080 i 5080 gde je proslo vise od 2 godine od pojave 4080 i da su oni koji su cekali sve to vreme na kraju dobili 10% brzu kartu, a da za to pritom moraju da plate vise od cene 4080, onda najmanje sto su zasluzili je hejt nezadovoljnih kupaca.

Sve bi bilo u redu da su ovo predstavili kao refresh 4000 serije, medjutim predstaviti ovo kao novu seriju uz obmanu na pocetku prezentacije da je 5070 brza od 4090 je blago receno nedopustivo…

Poslednja izmena:
Ako gledamo generacijski napredak izmedju 4080 i 5080 gde je proslo vise od 2 godine od pojave 4080 i da su oni koji su cekali sve to vreme na kraju dobili 10% brzu kartu, a da za to pritom moraju da plate vise od cene 4080, onda najmanje sto su zasluzili je hejt nezadovoljnih kupaca.

Sve bi bilo u redu da su ovo predstavili kao refresh 4000 serije, medjutim predstaviti ovo kao novu seriju uz obmanu na pocetku prezentacije da je 5070 brza od 4090 je blago receno nedopustivo…
Glavni problem jeste sto novim cenama postavljaju novi baseline. Dakle nije problem sto je 5080 precenjena, vec ce sad gotovo sigurno dalje kartice biti precenjene.

Ali meni je i dalje "bolja" 5080 od 5090. Jer ako recimo za par meseci 5080 bude mogao da se nadje za ~1000€, za nekog ko prelazi sa recimo 3080 to je još i ok. Dok 5090 sa svojih ~600 W potrošnje je totalno besmislena. 5080 i dalje ima koliko toliko normalnu potrošnju.
Ali napredak je katastrofalno mali..

s jedne strane mi je lakse sto necu protrositi pare na graficku, s druge smor jer je 50 serija bez veze. a vise mi je smor. najbolja stvar koju su uradili za ove dve godine je dlss4. (ne mffg, da se razumemo, nemam 5000hz monitor)

Naravno da je hejt, rade isto sto je radio Intel dok se nisu pojavili Ryzen procesori. Nemaju konkureciju i moze im se.
Ko je kriv za to što nemaju konkurenciju...ono ili konkurencija?
Naravno da će da muzu.

Znači, +10-15% performansi, uz manje dimenzije, bolju efikasnost i DLSS4, za slične pare...lepo reče Stevan, dosadno.

Odlično, kad su neki od nas prvog dana pisali na ovoj temi da je ovo ishod maltene smo označeni kao hejteri nVidie ili šta već, no daleko od toga, samo imamo dovoljno (previše :D) godina staža u ovom hobiju da čitamo neke stvari bolje. Anyway šta reći, nVidia šiša na nularicu, počeli su ozbiljno na primenjuju Intelovu strategiju kad je isti imao 90+% tržišnog udela, pa su 10 godina prodavali isti quad core CPU sa nikavim promenama osim imena i ev. procesa (da bi bio što jefitniji za proizvodnju), ovde su najviše gubitnici kupci koji moraju da plaćaju ovakve sulude cene za nikakav napredak.

Ono što su hteli u prethodnoj generaciji, ono što je kasnije postalo 4070Ti da prvobitno proglase za 4080, sada su nažalost i uradili sa ovim jadnim 5080 koji je u najboljem slučaju realni 5070Ti, a možda čak ni to...

DLSS4 ukljucuje i Multi Frame Gen, koji je dostupan samo na RTX 5000 seriji, da ne bude zabune.

Bottom line, RTX 4090 ispade najbolja kupovina na samom pocetku.
Nazalost sada ju je nemoguce naci po nekoj normalnoj ceni. Ovo se kosi sa zdravim razumom, idu i do 5000€ za neke modele sa vodenim sistemima..

U ovom trenutku, svodi se izbor na RTX 4080 Super ili u krajnjem slucaju ako cena bude ista - RTX 5080.
I ako napredak nije neki, koliko vidim, neki dobar custom model pogotovu ako se OC-uje mogao bi da stigne RTX 4090 u igrama ili bar u vecem broju igara.
Kad je ovako losa ponuda, losa godina za kupovinu GPU-a, meni licno se jedino ovaj izbor cini logicnim.

5080 je u principu fail. Jedina pozitivna stvar je nesto bolji OC potencijal od 4080 super koji je isao oko 8% brze kad se OC, dok 5080 ide 12-13% brze nakon OC. Sve u svamu za isti novac uz OC to bude max 15% vise od 4080S

kupujte AMD cccc... nezadovoljstvo razumem, neralna ocekivanja eto vam posaljite decu da budu inzinjeri pa stvorite nesto ako mislite da bez povecanja TDP mozes svaka generacija da donese 50%, ne moze i nece vise nikad, i sad posle 3D cipova na CPU bice opet 5% na kasiku

PS: ni ja ne nameravam da kupim 5090 jer mi je sa 600w besmislen, a ni ostale serije necu placat vise od 4xx pa nek smanje svoje cene ako zele da prodaju u vecim kolicinama a realno sto je stariji proizvodni proces 5080 bi trebala da kosta bar 10% manje

5080 je u principu fail. Jedina pozitivna stvar je nesto bolji OC potencijal od 4080 super koji je isao oko 8% brze kad se OC, dok 5080 ide 12-13% brze nakon OC. Sve u svamu za isti novac uz OC to bude max 15% vise od 4080S

Fail je citava RTX5xxx serija. Ali kad je ovako losa ponuda, nekako mi se cini da je opet najbolja kupovina RTX 5080 ako cena bude na nivou RTX 4080 Super ili nesto nize.
Ukoliko ne bude, propast da dalje nema.. Problem je sto su cene RTX4xxx i dalje visoke i mislim da i nece biti nekog nivelisanja kako bi nove zauzele isti cenovni rang, a verovatno ce biti i skuplje.

Preleteh neke testove, sa dobrim OC-om, moze da dostigne 10 FPS+ po igrama, sustize RTX 4090 na def. Ako bude raspolozena za undervolt a da ispostuje performanse, i to moze da bude plus, da iz lose situacije izvuces maksimalno moguce dobro.

Sve u svemu, gadna prica za ovu godinu..

Evo kako nas deru pogledajte inflaciju za 40 i kusur % flagship modela od 300$ došli smo na 1000+$. Sa svom (opštom) inflacijom ovaj 5080 je realno 5070 i trebao je da košta max 600$...

Zapravo, par generacija ranije zvao bi se 5060Ti i koštao ispod 400$...

Prilozi

• Screenshot_2025-01-29-20-33-20-844_com.miui.gallery-edit.jpg
    Screenshot_2025-01-29-20-33-20-844_com.miui.gallery-edit.jpg
    183.7 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Ali meni je i dalje "bolja" 5080 od 5090. Jer ako recimo za par meseci 5080 bude mogao da se nadje za ~1000€, za nekog ko prelazi sa recimo 3080 to je još i ok. Dok 5090 sa svojih ~600 W potrošnje je totalno besmislena. 5080 i dalje ima koliko toliko normalnu potrošnju.
Ali napredak je katastrofalno mali..
Ne vidim kako će kod nas moći za par meseci moći da se nađe za 1000 evra, kada je 4080S i dalje daleko iznad te cifre kod nas. Nije pala cena ič od lansiranja. Asus Pro Art bilo listinga za 1260 evra. A koliko vidim cene u Evropi, 5080 ide dobrano preko 1500 u startu. Mislim i meni bi odgovaralo da platim 5080 1000 evra ali mislim da to nije realno.
Ne vredi 5090 duplo više para u ovom momentu ali je sasvim realno da će 16GB VRAM postati tesno za već neke dve godine, tako da će 5080S ili 5080Ti za nekih 1200-1500 dolara u Americi ipak biti više future proof, ali ko zna kada će izaći.

Realno, onaj napucani sa optimum kanala je jedini rekao pravu stvar. Frame gen valja samo na 5090, što manje snage, manji startni FPS, lošije frame gen iskustvo. Tako da je Jensen masno slagao za 5070 uz frame gen x4 jednako 4080. Možda u brojkama, ali ne i u iskustvu koje pruža. Ali dobro, Jensen laže već decenijama, ništa novo, to mu je posao.

Takođe sjajan komentar sam pročitao, nVidija su umetnici jer su uspeli da zajašu dva tech bros talasa/bubble-a, prvo Web3/kripto prevaru a sada AI bubble. Svaka im čast na tome.

Ne vidim kako će kod nas moći za par meseci moći da se nađe za 1000 evra, kada je 4080S i dalje daleko iznad te cifre kod nas. Nije pala cena ič od lansiranja. Asus Pro Art bilo listinga za 1260 evra. A koliko vidim cene u Evropi, 5080 ide dobrano preko 1500 u startu. Mislim i meni bi odgovaralo da platim 5080 1000 evra ali mislim da to nije realno.
Ne vredi 5090 duplo više para u ovom momentu ali je sasvim realno da će 16GB VRAM postati tesno za već neke dve godine, tako da će 5080S ili 5080Ti za nekih 1200-1500 dolara u Americi ipak biti više future proof, ali ko zna kada će izaći.

Realno, onaj napucani sa optimum kanala je jedini rekao pravu stvar. Frame gen valja samo na 5090, što manje snage, manji startni FPS, lošije frame gen iskustvo. Tako da je Jensen masno slagao za 5070 uz frame gen x4 jednako 4080. Možda u brojkama, ali ne i u iskustvu koje pruža. Ali dobro, Jensen laže već decenijama, ništa novo, to mu je posao.

Takođe sjajan komentar sam pročitao, nVidija su umetnici jer su uspeli da zajašu dva tech bros talasa/bubble-a, prvo Web3/kripto prevaru a sada AI bubble. Svaka im čast na tome.
Isto je to rekao J2C, tipa pustio je DLSS 4x i neko sa strane je rekao kakav ti je to lag šta to radiš, bukvalno toliko je odvratno da ti pripadne muka jako brzo, ne samo da je neigrivo nego taj lag izaziva motion sickness tj. mučninu jer daje onaj odvratni osećaj od koga su pratile neke rane 3D igre (sećate se da tada niko nije mogao da ih igra više od 10-15 minuta upravo zbog ovoga). DLSS ima smisla kad je bazni FPS 100-120+ a imaš 540 Hz monitor pa kao malo da dodaš frejmova, ali on obara bazni FPS pa je i tu upitan dobitak...

Na 5070 to nema šta da traži, osim možda 1080p sve na low, pa onda DLSSx4...

I eto stigla je stagnacija i u gpu delu kao nekada sa procesorima i Intel pocevsi od sandy bridge, i krivac je ponovo nedostatak konkurentnog proizvoda, pitanje koliko godina ce ovo trajati sad...
Ja licno imam neki limit koliko dajem za graficku pa cekam da li ce biti 5060ti (16gb) ili 9070.

Još 2h35min do početka prodaje...new era begins...

Dosta sramotno, moram priznati. Stigli smo do toga da je normalno plaćati GPU 2500+ EUR, flagship telefone 1500 i toalet papir 800RSD. :) Aj ovo poslednje nam i treba... ali meni sa 4080 bukvalno bolje na 4090 preći, nego na 5k seriju. Znači platform upgrade sa AM4 lagano da sačeka nove GPU i CPU serije.

Kontam jedini benefit je za nekoga ko kreće u neki SFF build pa lepo bocne GPU normalne veličine. Ostalo... tanka priča i deblji novčanik. :)

Dosta sramotno, moram priznati. Stigli smo do toga da je normalno plaćati GPU 2500+ EUR, flagship telefone 1500 i toalet papir 800RSD. :) Aj ovo poslednje nam i treba... ali meni sa 4080 bukvalno bolje na 4090 preći, nego na 5k seriju. Znači platform upgrade sa AM4 lagano da sačeka nove GPU i CPU serije.

GF 4060 Ti 16GB je i dalje preko 500 evra, koliko je koštala i u startu, a smeće je. Prastari GF 3060 još uvek košta koliko i kad se pojavio i i dalje je best buy za prosečnog igrača toliko godina kasnije. Meni je dosta bezobrazluka, ne moram ni da se igram više, imam preko četiri banke, ništa mi neće faliti ta 2-3 sata igranja nedeljno da zamenim nečim drugim.

Kažu ljudi jednom se živi, udovolji sebi. Pa koji će ti klinac takav život kad živiš da te deru, finansiraš tuđe jahte i Ferarije za proizvod koji ti objektivno neće napraviti nikakvu bitnu razliku u životu.

Napredovanja vise nema, dobije se godisnje 5%, generacijski za isti novac, a svake 2 godine se dobije 10% i to je to. Postoje 2 puta u ovom sluacaju, saviti kicmu i platiti to sto traze i drugi put, a to je ne kupovati. Podesiti high umesto ultra detalja, jer gle cuda skidanjem detalja za 1 stepen sa ultra na high dobija se vise nego prelazom sa stare na novu generaciju i problem resen. Meni je odgovor logican u ovom slucaju. Na to dodajmo opstu "ispraznost" novih igara, recikliranje i rimejkove starih naslova, besomucno patchovanje tech demoa zvanog CP2077 kao dodatni faktor. Svako neka radi sta hoce. Ja naprosto iz principa ne dam ni mm vise od onog sto ima logike i gde je neki best buy. Sve preko toga im jednostavno ne dam.

Meni je dosta bezobrazluka, ne moram ni da se igram više
Pa nije baš sve toliko crno. Ima gomiletina starijih i indie igara koje su i dalje vrhunske a rade na tosterima. Za 3 života da ne pređeš. :)

Nazad
Vrh Dno