Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Ko god je imao bilo kakav kontakt sa render enginima van igara razume da je pravi real-time ray/path tracing bez rastera decenijama daleko(ne čak ni unbiased).
Apsolutno nema teorije da bilo šta funkcioniše bez denoiser-a, a ako već mora da radi denoiser, onda je isplativije da sve to ide uz upscaler, tj dlss ili fsr.

Srž problema je što se guraju nepotrebni rtx efekti, fps se raspada i onda moraš da koristiš dlss. Da se razumemo, rt može da izgleda odlično ali alternativa postoji sa mnogo manjim uticajem na performanse. RT samo za glossy/mirror refleksije gde se screen space raspada a rt ne pojede sav fps. SVOGI/LUMEN za Global Illumination i eventualno rt za planar refleksije. 99.9% ljudi ne bi znali da kaže šta je full rt a šta ne, a pošto i onako većina nema svoje mišljenje, samo treba neko da ih ubedi da bolje izgleda ovaj sa kombinacijom efekata i rešena stvar.

Ovako imamo situaciju da su igre sa rtx-om neigrive zbog performansi bez dlss a, ili imaju katastrofalne artefakte. Druga opcija je da se isključi rt, ali se u većini novijih naslova vidi da je ta opcija tu samo da bi rt izgledao mnogo bolje.

Ima još dosta stvari koje denoiseri/upscaleri peglaju i na koje se developeri previše oslanjaju ali to je tek duga priča (ima malo u temi "industrija igara")

Sve u svemu, očekivan skok u odnosu na prethodnu generaciju.

Da RT ali bez upscaling koji se podrazumeva jer ocigledno je igra pisana tako da bez upscaling ne moze da ima dobre perfomanse.

Nije ocigledno da je igra pisana tako vec ce pre biti da je RT kao takav prezahtevan. Bilo je price u videu koji sam okacio o RT "zamucivanju", da je sam RT efekat, konkretno u Hogvartsu, u nekoj izuzetno niskoj rezoluciji jer hardvare koji trenutno imamo ne moze da isprati to. DLSS i M/FG i postoje jer ko bi normalan pucao hiljade evra na grafiku koja ti sa svime na max tera u 4k 28 fps (mislim na WuKonga).

Citao sam nesto komentara...ocekivano gomila neki hejtera sto misle da treba sve da bude kako oni zamisle i da svaka graficka bude napravljena za njihove potrebe i da bude po ceni koju mogu da plate.

Ja kao bivsi korisnik rtx 4090 (prodao sam je na vreme) sam se nadao vecim poboljsanjima u RT aspektu, jer raster nikada nije bio problem. Igre koje koriste cist raster obicno rade na 300+ fps svejedno, a ja na 4k 120hz oledu tako da mi raster bas nista ne znaci.

Nvidia nije razocarala kao uvek. Po mom misljenju od 4 predstavljene karte, samo rtx 5070 je pass, zbog malog broja CU i 12GB Vrama. Cak mislim da je 12gb taman za tu kartu jer ima samo 6144 cuda, znaci karta je tamanica ali za $450. 5070ti je nevidjeno dobar dil, jer sa skoro 9000 cuda imace mocan raster i naravno 16gb vram ce biti dovoljno u toj klasi. 5080 je malo losiji dil jer se za dodatnih $250 ne dobija nista znatno ali ipak su je malo podigli sa brzim gddr7 i boost clockom. Predpostavljam posto je full-die da je malo kvalitetniji silikon i zato postize vece frekvencije.

5090 bukvalno sve kako sam ocekivao zbog leak-ova. Problem ove karte je ne samo cena karte nego sto je neophodno preci na 4k 240hz sto kosta jos toliko para. Licno sam fokusiran na AAA single player i misljenja sam da je preko stabilnih 120fps besmisleno za single player. Pogotovo ako prelazim granicu komfora od 450W tdp da bih postigao frejmove koji mi ne znace puno.

Sve u svemu, ciljam na rtx 5080 i to zotac solid model jer sam prezadovoljan sa zotac trinity i amp holo 4090kama koje sam imao. Trose 50w manje od Asus TUF modela na svakom overkloku, a svaka je postizala 3ghz.

4k 240Hz ima i za ispod 1000$ tj bice veoma uskoro (US cene, kao i sto gledamo US cenu 5090)

ASUS bi trebalo da uradi čistku ljudi koji im dizajniraju ove highend karte.

ASUS ROG 5090 ASTRAL ubedljivo najružnija kartica od svih, jedino Gainward ima ružnije.
Izgleda ko neki Dyson usisivač.
A ni 4090/4080 nisu ništa bolje, kad sam video kakav jadan je RGB na ROG STRIX 4080 odmah sam odustao od kupovine.

Posledni ROG mada tada bio samo STRIX je u 30x0 seriji. Za malo da sam kupio 3090 verziju.

Palit ima bolji dizajn sa Gamerock verzijama.

A ubedljivo su mi najlepše MSI SUPRIM i nove VANGUARD.
Čak i Gigabyte ima lepše kartice.

Prema ovoj analizi i Nvidia prezentaciji izgleda da 5070ti ima najbolji balans cene i onoga sto moze da ponudi.

Ne zaboravite da su ovo placeholder cene dok ne krene Trampov porez. Onaj ko nabavi kartu pre toga će najbolje da prođe. Nema svrhe nadati se padu cena, to se ne dešava duže od decenije. Tako da, biće redova na zapadu i pored kukanja na karte.

Mene samo CP2077 i kopka i zato bi uzeo novo, recimo za AW2 perf me briga, to mi smor igra i ne igram je. Ali CP2077 igram kao GTA što neki igraju.

Problem sa "dobrom" cenom 5070 i 5070Ti je Srbija, ovde će biti 800 i preko 1000 evra. A kada se jednom pređe ta magična granica zašto ne i 1400 evra za 5080. Već preko 2500 evra za 5090 mi je teško opravdati, imam te pare ali nisam spreman da dam toliko na PC komponentu.

Poslednja izmena:
Ne zaboravite da su ovo placeholder cene dok ne krene Trampov porez. Onaj ko nabavi kartu pre toga će najbolje da prođe. Nema svrhe nadati se padu cena, to se ne dešava duže od decenije. Tako da, biće redova na zapadu i pored kukanja na karte.

Mene samo CP2077 i kopka i zato bi uzeo novo, recimo za AW2 perf me briga, to mi smor igra i ne igram je. Ali CP2077 igram kao GTA što neki igraju.

Problem sa "dobrom" cenom 5070 i 5070Ti je Srbija, ovde će biti 800 i preko 1000 evra. A kada se jednom pređe ta magična granica zašto ne i 1400 evra za 5080. Već preko 2500 evra za 5090 mi je teško opravdati, imam te pare ali nisam spreman da dam toliko na PC komponentu.
Ja vec vidim 5070 kod nas za 90-100k, 5070ti 120-140k....

To samo naivni veruju da se to neće preliti na "manje srećne". Kada je kod njih nešto loše bilo a da ostatak sveta to nije plaćao? Ako kod njih cene odu za 30%, odjednom će u Evropi za 40% a naši će to da isprate sa 50% poskupljenja u odnosu na promo, inicijalne cene :D

To samo naivni veruju da se to neće preliti na "manje srećne". Kada je kod njih nešto loše bilo a da ostatak sveta to nije plaćao? Ako kod njih cene odu za 30%, odjednom će u Evropi za 40% a naši će to da isprate sa 50% poskupljenja u odnosu na promo, inicijalne cene :D

Sto ne verujes u Jensena i nVidiu da ce izaci u susret kupcima?
Ja verujem, vidis da nam daju 4090 performanse za 550$, djabe...
Ima da leti sa polica samo tako, a onda te kupce ceka hladan tus kada krenu da se igraju... :)

Naravno da je to sarena laza... Medjutim ako uspeju da naguraju FG u dovoljan broj igrara a da to sve radi lepo sa prihvatljivim kasnjenjem, to onda i nece da bude sarena laza.
Mislim da znaj da sve to ne radi na tako zavidnom nivou kako bi trebalo, jer da radi i cena bi bila veca... Veoma brzo bi FG postao sastavni deo svih zahtevnih igara. Prosto vrema iza nas je pokazalo da niko od poroizvodjaca nikada nista ne daje na poklon.

Poslednja izmena:
Ko hoce da doplacuje softverski upgrade za svaku novu generaciju nV, siroku mu polje, neka bira... Ja ovde ne vidim neki veliki skok i ovo sto rade je vec bahato.
A ovo limitiranje za VRam i prateci softver, pardon inovativne tehnologije postace jos restriktivnije svaki sledeci gen, nazalost.
Iako sam za DLSS/FSR i protiv RTX-a, nazalost idu ka negativnim trendovima za koje se nismo nadali a ticu se jos gore (ne)optimizacije u gaming industriji.
Proslo je zelenima ne vidim zasto ne bi i Intelu i AMD-u da sve to limitiraju na jedan, jedan i po gen...

Ja sam ipak i dalje za sirove raster performanse, pricao sam jos na launchu 3080...

Prema ovoj analizi i Nvidia prezentaciji izgleda da 5070ti ima najbolji balans cene i onoga sto moze da ponudi.

Prema ovoj analizi takođe ispada da ove kartice u sirovim perf. osim 5090 nemaju nikakvo poboljšanje naspram svog super parnjaka i pri tome isto i koštaju. Bukvalno ide novi softver tj. novi DLSS mod i neko će to da zagrize i plati da bi dobio ono što je već imao za iste pare, minus ovaj jedan novi feature...

PS.

PSS

Poslednja izmena:
Ai, RAY trace jaci mislis da je samo SW i kako znas da cuda moduli nisu bar malo brzi od onih u 4xxx + brza memorija, jeste na kasikicu ali nije da nema nista i da je to SW samo

desilo se ono sto je neminovno da sirovo unapredjenje HW (nm procesa) vise ne daje 2x ni nece davat, nije svaki nova serija za upgrade prosle generacije, nravno koliko ce korisnici gubiti toliko ce i GPU vendori jer ce se grafike menjan na 4-5 godina a ne na 2
do sad se postizalo 50%+ uz vecu potrosnju, oprimizaciju i manji proces, potrosnja je iskreno sa 570W vec probila limit a proizvodni proces se polako usporava

Poslednja izmena:
Ko hoce da doplacuje softverski upgrade za svaku novu generaciju nV, siroku mu polje, neka bira... Ja ovde ne vidim neki veliki skok i ovo sto rade je vec bahato.
A ovo limitiranje za VRam i prateci softver, pardon inovativne tehnologije postace jos restriktivnije svaki sledeci gen, nazalost.
Iako sam za DLSS/FSR i protiv RTX-a, nazalost idu ka negativnim trendovima za koje se nismo nadali a ticu se jos gore (ne)optimizacije u gaming industriji.
Proslo je zelenima ne vidim zasto ne bi i Intelu i AMD-u da sve to limitiraju na jedan, jedan i po gen...

Ja sam ipak i dalje za sirove raster performanse, pricao sam jos na launchu 3080...
Meni je totalno nebitno kako nesto radi ako radi, e sad videcemo kako radi kada dodju testovi.
Nisam ni ja za RTX jer nije to tako veliki vizuelni update kao sto se predstavlja pritom je hardverski i previse zahtevno. Nije jos vreme za RT PT, medjutim ocigledno im je trebalo nesto da bi gurali dalje i uspeli su u tome, jer je prihvacneo svuda, od konzola do konkurentih proizvoda.
Raster je proslost i ako bi realno bilo dobro da nije... Zasto je tako mi mozemo samo da nagadjamo... Mozda nisu sposobni da naprave adekvatan hardver, ne postoji tehnologija kojom bi to islo dovoljn brzo napred, a mozda im je ovako lakse. Ono sto sam video za ovih skoro 5god sa 3080 DLSS radi odlicno i meni je to resenje sasvim prihvatljivo.
Prema ovoj analizi takođe ispada da ove kartice u sirovim perf. osim 5090 nemaju nikakvo poboljšanje naspram svog super parnjaka i pri tome isto i koštaju. Bukvalno ide novi softver tj. novi DLSS mod i neko će to da zagrize i plati da bi dobio ono što je već imao za iste pare, minus ovaj jedan novi feature...

PS.

Mislim da brojke u specifikacijam ne mora nista da znace... Mogu da daju neku naznaku sta mozemo da ocekujem, medjutim u praksi lako moze da se desi da 5080 pregazi 4090 u svakom segmentu upotrebe jer razumno je ocekivati da je brza od 4080, a 4080 nije previse ispod 4090 nekih 20~35% zavisno od rezolucije.

Sve u svemu novi momenti koje smo mogli da vidimo na prezentaciju mogu da budu sarena laza i da to nista ne radi na zadovoljavajucem novio, a moze da se desi da to sve u sinergiji radi odlicno, i da je bas sve kako su predstavili na prezentaciji... Testovi ce pokazati.

Iskreno se nadam da sve ovo radi onako kako bi trebalo jer lepo zvuci sve ovo kada se procita... Lepo je videti ove zahtevne igre sa preko 200fps u 4k sa grafikom na max. 75 igra koje podrazavaju sve novitete koji dolaze uz 5xxx.

Lemilivoskodi
Nema potrebe da se krijes iza naloga.
Da su ti rod rodjeni pa da razumem da pokusavas da racionalizujes ovakve poteze koji ce "down the line" biti jos vise anticonsumer...
Ovo je bahacenje na nivou Intela iz najboljih dana.

I to kazem kao neko ko je razmatrao kupovinu 5070s/ti ili 5080, do ove launch prezentacije.
Sto je najgore, launch cene su opet tu da zamazu oci i ako bude neke ostrije kritike ili nesto malo slabije prodaje imaju lufta da koriguju 10/15% gore-dole i opet ce ih slaviti kao "good deal".

Poslednja izmena:
Smiritese! :D

Cekamo reviewe, pa da vidimo kako radi glava za glavu bez i sa DLSS i FakeGeneratora u cherry picked i ne bas cherry picked naslovima. Bice stvari malo jasnije.

Ako koristite dlss ili fsr i FG uz to nebitno je, znate da base frame kad je preko 60 to radi kako treba, sve ispod toga stateruje ma kakvi god reflex antilag smislili za oba tabora je tako. Znaci bitan je raw performance, ili ti raster.
Meni licno ne smeta Dlss i fsr ,mozda je i do toga sto koristim 1440p pa se manje vidi upscale, na 4k je sve vec ostro bas pa se i vise primecuju artifakti.

Brz raster ti treba da bi imao sta da DLSS/FSR u vecu rezoluciju. Idealno bi bilo da ti ne treba DLSS/FSR uopste vec da je karta sposobna da rasterski odradi sve u dovoljnom FPS u nativnoj rezoluciji, ali taj voz je vec prosao. Developeri sad "ne gube vreme" na optimizaciju igre jer racunaju DLSS/FSR ce to da zamaze i poveca fps na igriv nivo.

Ako im ovo prodje ne bi me cudilo da sledeca generacija ima slabiji raster ali exclusive DLSS 6.9 i Uber FGx13 pa da sa 15 raw fps-a imamo 480 fpsa uz fantasticnih 80ms sa ukljucinem Ultra Reflex V.

Zasto mislis da uopste postoji sansa da im ne prodje :)

Koliko god dobra bila ponuda koju AMD predstavi (a iskreno verujem da ce biti dobar bang-for-buck), niti imaju fokus na ovo trziste niti dovoljno kapaciteta u proizvodnji da nesto znacajno promene u kratkom periodu.

Da kojim slucajem sa FG imamo dobar prikaz bez anomalija a kasnjenje 10~20ms, da li bi i tada bi tako omrazen, da li bi i tada bio problem na koji nacin se dolazi do tako dobrih rezultata ?

A nema šta, za 20-30% brže karte kao i svake generacije, AI frame gen će im samo produžiti vijek trajanja. 6000 serija će nativno renderovati Cyberpunk sa pathtracingom u 40-50 frejmova :LOL:

Ja 3080 moram upgrejdovati, sad samo da vidim kako će se kretati cijene. Ovamo u CG trenutno 4080 Super se može uzeti za 1250€, 5080 ne vjerujem da će biti ispod 1500-1600€.
Što se tiče rada i rendera u After Effectsu i Octaneu neće tu biti nekakve pretjerane razilke ali eto zbog gaminga, pružio bih se za te fake frejmove pa možda se preksoče i 2 generacije ubuduće jer broj naslova koje vrijedi odigrati na godišnjem nivou je drastično opao zadnjih godina.

Vrh Dno