Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

plaše se nemoći, smrti, i ne veruju da su ljudi samo vlati trave u kataklizmičnim scenarijima, u kojim se oslobađa životinjska priroda čoveka, drugim rečima nisu svesni da je smrt sastavni deo života (vera ima dosta uticaja na udaljavanje od suštine, čineći nas pogrešno specijalnim) i mnogo veruju rečenome na TV.
divoljno je samo da nestane električne energije, mnogi bi se probudili u nekom tuđem životu.

Istina, postajemo ameri...

U narednih 100godina u najavi jos bar 5 nuklearnih katastrofa na planeti.

otkud znaš? I šta konkretno smatraš nuklearnom katastrofom? "Ugljena" katastrofa se dešava svaki dan, jer termoelektrane zagade i pobiju ljudi dnevno koliko sve do sada nuklearne elektrane zajedno uključujući Černobilj i Fukušimu kao valjda 2 najveće.

secam se onomad, kad je tema bila aktuelna nazivali me "doomsayer" i da sam blesav, a istina je da bez striktne kontrole elektrane ona jednostavno mora da prsne. sva sredstva japana fokusirana na suzbijanje jedne katastrofe pa opet dobijas uzasne rezultate je dovoljan dokaz da bilo sta od sledeceg na listi izaziva nezadrzivu svetsku katastrofu i kraj civilizacije usled zracenja elektrani:

gradjanski ratovi u zemlji sa elektranama
internacionalni ratovi gde je ucesnik bar jedna zemlja sa elektranom
vremenske nepogode jacih razmera, zemljotresi, uragani, i slicno

cak i da kazes nekome: gasi elektranu, krenulo je s*anje - on ima nedelju dana da obavi taj proces, manje vise u svim vrstama elektrana.

radio si u nuklearnoj elektrani ili ti je to bila doktorska disertacija? Baš me zanima odakle ti ove gluposti...nuklearna elektrana nije nuklearna bomba pa da prsne, a biohemijsko oružje je daleko dostupnije od nuklearnih elektrana(i sigurnije za onoga ko ga aktivira) od petljanja sa reaktorima, to znaju čak i priglupi arapski teroristi.

I Japanci su ljudi pa se desilo da naprave grešku, da je agregat bio postavljen na visinu(tj. da je dizajner uopšte razmišljao o tome) ovo se ne bi desilo. Sad znaju pa će buduće elektrane svakako biti sigurnije.

Moze i avion da se srusi na nuklearku ili da je pogodi meteorit, ali koliko ostecenih elektrani bi bilo potrebno za kraj "civilizacije"?

da se svaka elektrana na planeti ošteti ne bi bio kraj civilizacije, daleko od toga

tri odjednom u istoj drzavi.

suzbijanje koje je izvela vlada japana je bilo efikasno, iako ne izgleda tako, sobzirom da su posledice nesuzbijene elektrane 100 puta gore. Cirkumpolarna struja je vetar koji kruzi oko celog sveta, i hrani se i prazni se na sve ostale vetrove oko sveta. za manje od 6 meseci bi prenela fukushiminu nesuzbijenu radijaciju na smrtonosne nivoe po celom svetu.

e sad zamisli da jedna drzava (francuska 42 nukelarne, vecina na WBR sistemu) iznenada dobije tri Failed elektrane koje su u kriticnom stanju (rezim je da nikada ne budu sve u kriticnom stanju i koordiniraju rasporede, ali opet su bar trecina u Kriticnom u svakom trenutku) - Ko bi suzbijao taj haos .. ?

Kada se desi fail sistema hladjenja, koristi se prvo energija same elektrane za hladjenje (ogromni akumulatori sa tom svrhom, ili neko drugo resenje) sto je Chernobilj zapravo pokusao da izvede sa zaustavljajucom turbinom na 700MW (krenuli eksperiment sa 200MW kao da su svi komplet pili vodku taj dan) a kada i taj sistem fail-uje ukljucuju se Diesel generatori u neposrednoj blizini elektrane za rad vodenih pumpi.

kada vrisnu i dizel generatori - eto fukushime. prvo se topi Cirkonijum (prva zastita fuel rod-a) na 1200 celzijusa, nakon toga se topi i jezgro (Uranijum oksid) na 2800 stepeni, sto nehladjena elektrana moze da postigne za manje od pola sata, i u tom slucaju dolazi do curenja RA materijala i jedina dalja zastita je pokusaj hladjenja prirodne lancane reakcije, i nakon toga zakopavanje sajta olovom i betonom.

scenario gde ce da se ovo desi je izvodljiv, toliko da dizel generator za sada ne radi softverski vec rucno kontrolisano (nisam siguran za elektrane novijeg datuma), a sve i da rade tako, softverski failure je isto opcija. dakle sve se svodi na to da kada dodje do problema sa primarnim sistemom za hladjenje, ko ce i kako ce da aktivira i odrzava dizel generatore, i to narednih nedelju dana ako je stanje Critical.

u slucaju gradjanskih ratova, ovaj scenario je neminovan. pored svih safety-ja apsolutno sam siguran da ce ljudstvo svih elektrani da se svede na 10% u datom momentu ako cuju na radiju ili vestima da su im porodice ugrozene, i da im ispred elektrane neka budala mase sa kalasnjikovim. a na sve to ide i cinjenica da Dizel generatori manje vise funkcionisu kao standardni dizel motor sto znaci da bi dovoljno jak zemljotres onesposobio iste i to ne vodom kao u fukushimi (potopili se) vec dovoljno jakim potresom da onesposobi sistem motora koji podosta zavisi od gravitacije i stabilnosti mehanizma.

u slučaju građanskog rata elektrana bi se ugasila a bilo koja strana u ratu bi gledala da iskoristi tu elektranu ubuduće a ne da je uništi, zašto bi uništili nešto što može da im donese pare?! pa onaj ko ima logistiku i podršku da započne rat svakako nije toliko glupav da to uradi

To ko Fallout new vegas :D... na svetu bese ima oko 500 reaktora, videli smo sta je jedan cernobilj uradio, jesi li siguran i to sbbkbb da svi prodju kao cerni, kako bi zivi svet prosao? :trust:... nije to bacis obicnu bombu, srusis, pa obnovis za godinu dana...

Poslednja izmena:
Upravo, tako. Imamo sreće, za sad :)

To ko Fallout new vegas :D... na svetu bese ima oko 500 reaktora, videli smo sta je jedan cernobilj uradio, jesi li siguran i to sbbkbb da svi prodju kao cerni, kako bi zivi svet prosao? :trust:... nije to bacis obicnu bombu, srusis, pa obnovis za godinu dana...

?! flora i fauna buja danas oko Černobilja(zahvaljujući tome što su ljudi otišli i ne ugrožavaju ekosistem)

svakako ne bih nikome preporučio da se naseli tamo jer ima još područja koja nisu skroz dekontaminirana ali svakako da bih otišao radije da živim tamo nego u Obrenovcu ili Pančevu

@ NSX

Pod broj jedan, nisi iz Pančeva niti iz Obrenovca, prema tome priče rekla kazala ovde ne pale. Živim na 7km od Pančeva vazdušnom linijom, a to što ti porediš ovde nuklearnu katastrofu i radijaciju sa povišenim vrednostima nusprodukta u obradi nafte, da li si svestan koliko smešno zvučiš? Evo ovako, ja ti dam 10k eura da ti odeš da živiš za stalno u Černobilju a ja da ostanem ovde, pa da vidimo ko će duže da izdrži, može?

Bože kakve sve nebuloze neću čuti ovde. Umesto da se priča o realnoj situaciji, lik poredi Pančevo i Černobilj... Vidim da si iz Podgorice, čemu spominjanje Srbije u kojoj ni ne živiš?

rođen sam u Srbiji(KG), ne mora Srbija evo mogu Pljevlja u CG(tu je termoelektrana)

a inače ne znam šta bih radio sa 10K u Černobilju(za te pare ne bih došao ni u BG da živim), možda je to za tebe ogromna para ali sa tim teško bilo šta ozbiljno može da se počne

evo ti samo ovo - imaj u vidu da u Pljevljima živi jedna pedesetina stanovnika CG

http://pvportal.me/2012/11/petina-oboljelih-u-crnoj-gori-pljevljaci/

Hahaha...crnogorac koji ne bi dosao u BG da zivi....Matori daj sliku da okacim na zid ...

Koja spamčina je postala ova tema... Jedno ću ti reći. Kad smo već krenuli, evo daću ti milion eura da ideš da živiš tamo do kraja života, ali u centru Černobilja. Ne bi živeo duže od par godina, tvrdim.

Drugo, ovo što si dao link, jel treba da sad guglam koliko je obolelih i umrlih od Černobiljske radijacije ili ćeš sam? Očigledno ne shvataš šta su i koliko su opasne nuklearne katastrofe. Ok slažem se da su i termo elektrane opasne, imam rodbinu koja živi blizu kopova i TE Nikola Tesla i bar po jedno dvoje je zaradilo neku vrstu tumora, ali opet, da svi oni žive u blizini okruženja tipa Černobilj, svi do jednog bi se razboleli i umrli vrlo brzo, što je opet mnogo gore. Ti misliš da je vlast evakuisala ljude odande i iz Fukušime radi reda i da će kroz par godina radijacija nestati? Pa period poluraspada uranijuma je par hiljada godina, a dok on potpuno nestane, moraće da prodju milioni godina, što znači, otpiši Černobilj permanently.

radio si u nuklearnoj elektrani ili ti je to bila doktorska disertacija? Baš me zanima odakle ti ove gluposti...nuklearna elektrana nije nuklearna bomba pa da prsne, a biohemijsko oružje je daleko dostupnije od nuklearnih elektrana(i sigurnije za onoga ko ga aktivira) od petljanja sa reaktorima, to znaju čak i priglupi arapski teroristi.

udahni duboko, polako, procitaj prvo pre nego sto quote-ujes. nisam ogvorio o "prsnucu" kao eksploziji. dalje necu ni da pisem jer to nisi shvatio.

da se svaka elektrana na planeti ošteti ne bi bio kraj civilizacije, daleko od toga

ovo je apsolutno nekompletna izjava i sta si ovim hteo da kazes ? ostecenje je da ja dodjem i udarim grafit sa sprejom po zidu elektrane i napisem : "Ovde je bio Igoritza bandit", ostecenje je i da se izlije radioaktivni materijal i poubija sve zivo.

u slučaju građanskog rata elektrana bi se ugasila a bilo koja strana u ratu bi gledala da iskoristi tu elektranu ubuduće a ne da je uništi, zašto bi uništili nešto što može da im donese pare?! pa onaj ko ima logistiku i podršku da započne rat svakako nije toliko glupav da to uradi

Opet nisi procitao post sa razumevanjem a kreno si da se protivis. Nisam govorio o namernom unistavanju elektrani, vec o cinjenici da se svako kriticno stanje mora kontrolisati narednih nedelju dana, do kompletnog gasenja reaktora. Znas li sta je nedelju dana, i znas li koliko dugo traje nedelju dana kad pocne rat, ili sukob .. ?

Ovo je verovatno tekst za glupost godine

radiation at Chernobyl today is not harmful or dangerous for human health.
:wc:

ma da glupost godine, ja sam siguran da trece oko i kurir imaju relevantnije informacije :D

Hahaha...crnogorac koji ne bi dosao u BG da zivi....Matori daj sliku da okacim na zid ...

odrastao sam u KG i to je max velicina grada u kome bih mogao da zivim, BG je za mene dzungla a i inace danas se bolje zivi u PG nego u BG :)

BG pruza neke druge mogucnosti koje meni trenutno ne trebaju

Koja spamčina je postala ova tema... Jedno ću ti reći. Kad smo već krenuli, evo daću ti milion eura da ideš da živiš tamo do kraja života, ali u centru Černobilja.

OK aj daj, mada postoji razlog zašto sam vrlo siguran da nemaš ni hiljadu a ne milion :)

Drugo, ovo što si dao link, jel treba da sad guglam koliko je obolelih i umrlih od Černobiljske radijacije ili ćeš sam? Očigledno ne shvataš šta su i koliko su opasne nuklearne katastrofe. Ok slažem se da su i termo elektrane opasne, imam rodbinu koja živi blizu kopova i TE Nikola Tesla i bar po jedno dvoje je zaradilo neku vrstu tumora, ali opet, da svi oni žive u blizini okruženja tipa Černobilj, svi do jednog bi se razboleli i umrli vrlo brzo, što je opet mnogo gore.

ajde guglaj, a vidim kolko ti je stalo do te rodbine "jedno dvoje ma sitnica"

i vidim koliko si upućen, daleko od toga da su svi umrli brzo(osim oni koji su se nalazili u samoj blizini reaktora)

evo ti pročitaj ovo (mada da su te činjenice zanimale i sam bi ih pročitao ranije..)

http://nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html

ovo je apsolutno nekompletna izjava i sta si ovim hteo da kazes ? ostecenje je da ja dodjem i udarim grafit sa sprejom po zidu elektrane i napisem : "Ovde je bio Igoritza bandit", ostecenje je i da se izlije radioaktivni materijal i poubija sve zivo.
Opet nisi procitao post sa razumevanjem a kreno si da se protivis. Nisam govorio o namernom unistavanju elektrani, vec o cinjenici da se svako kriticno stanje mora kontrolisati narednih nedelju dana, do kompletnog gasenja reaktora. Znas li sta je nedelju dana, i znas li koliko dugo traje nedelju dana kad pocne rat, ili sukob .. ?

nijedna strana u sukobu ne bi imala interes za to što ti pominješ, radioaktivni materijal nije kao vulkan pa da se izliva okolo i ubija sve živo pogrešno su te učili u školi ***

Hehe čime se vi opterećujete...
Strah je stvarno glavni pokretač ljudske gluposti ;)
A igoritza je odavno "poznat" kao šetajuća wikipedia... Sve čovek zna "iz prve ruke" ;)
Igoritze brate mi(n)li... što se zezaš po geek based forumima? Nadji neku vezu pojavi se na tv-u i budi kao onaj "proka pronalazač", Miloš Stanković mu je beše ime? Bićeš obožavan u društvu a i šire...

Oduvek sam voleo "čiji je veći link sa neta" rasprave :)

Ivke klasicni trolu :)

ja ono sto sam napisao je manje vise doomsday scenario, tema je bila sta bi se desilo kada bi simultano prslo vise elektrana. Sa ovim NSX ocigledno nema rasprave jer je covek ogradjen Amovima. Ali je cinjenica da Nuclear power safety stoji na staklenim nogama.

E sad, nemo' da te shokira, ali zapravo sam procitao veoma dosta iskustava Chernobiljskih Likvidatora i prezivelog ljudstva koji su prosli sito i reseto tamo, zajedno sa jadnim vatrogascima kojima je receno da se suzbija pozar, da nikakva katastrofa nije bila u pitanju. Podosta njih je posvedocilo da su oni izlozeni najvecoj radijaciji bukvalno u 4 koraka umrli, tako sto su prethodno ispovracali sopstveni stomak. Jednom kada se istope Cirkonijumske zastite, i kada se istopi jezgro, nema nazad. Betonska ploca i crkva.

Jel brkam ili zar ne bese neka devojka sto je motorom isla pre ~10 godina i snimala ghost area & town sa Gajger meracem koji je "cudno " skakutao kako je isla blize,valjda na kraju nije ni smela.... nesto kroz maglu se prisecam...
Nadovezujem se na link kako je bezbedan Cherny....

NSX, nema s tobom rasprave. Ogranicen si ko dete od 3 godine, nastavi da zivis u iluziji, nuklearne elektrane su opasne, to su i Japanci videli cim su resili da ih pogase sve, a bogami i Nemci koji smanjuju broj elektrana. Fukushima je pokazala da covek ne moze da kontrolise nuklearnu reakciju. Pitao bih te da si ti ziveo u Fukushimi i da su ti samo rekli, aj pali odavde i nemoj da se vracas vise nikad. Sve je to sjajno i bajno kao daje bruka energije, nema stete po okolinu, sve dok se ne desi neko sra..e, pa kazu aj sad nemoj da je neko prisao u krugu od 50km. Termo elektrane su kontrolisane, cak i u slucaju havarije sta moze da bude u najgorem slucaju? Pozar? Malo dima? Uzmes srusis je i za koju godinu tu izgradis naselje komotno, a sta mozes da izgradis na mestu srusene nuklearne elektrane? Samo sarkofag i spomenik umrlima.

E to je to Falcon...

Pricala se sa dekicom koji je ostao u selu sa jos 3500 ljudi odbivsi da odu sa svojih ognjista a selo je na 50km juzno od reaktora i:
"They eat food from their own gardens, drink the milk of their cows and claim that they are healthy.....but the old man is one of only 400 that have survived this long. He may soon join his 3,100 neighbors that rest eternally in the earth of their beloved homes"

Velika je cifra umrlih za protekle godine...

ja ono sto sam napisao je manje vise doomsday scenario, tema je bila sta bi se desilo kada bi simultano prslo vise elektrana. Sa ovim NSX ocigledno nema rasprave jer je covek ogradjen Amovima. Ali je cinjenica da Nuclear power safety stoji na staklenim nogama.

E sad, nemo' da te shokira, ali zapravo sam procitao veoma dosta iskustava Chernobiljskih Likvidatora i prezivelog ljudstva koji su prosli sito i reseto tamo, zajedno sa jadnim vatrogascima kojima je receno da se suzbija pozar, da nikakva katastrofa nije bila u pitanju. Podosta njih je posvedocilo da su oni izlozeni najvecoj radijaciji bukvalno u 4 koraka umrli, tako sto su prethodno ispovracali sopstveni stomak. Jednom kada se istope Cirkonijumske zastite, i kada se istopi jezgro, nema nazad. Betonska ploca i crkva.

kad bi se desila takva kataklizma da bi "prslo" više elektrana odjednom imali bi MNOGO većih problema od radijacije... katastrofa kao Černobiljska više se ne može desiti jer nikome više neće pasti na pamet da gasi sigurnosne sisteme i da se igra sa reaktorom jer mu je dosadno, Fukushima se takođe više neće dešavati jer će inženjeri ubuduće postavljati agregate na visinu pa makar u tom okruženju ne bi bilo uopšte opasnosti od cunamija, ni prvi avioni nisu bili previše sigurni pa su danas mnogo sigurniji, postoji nešto što se zove napredak civilizacije a koji koči upravo fosilni lobi(koji treba da proda sve te rude naftu itd.) i onda servira neke gluposti u medije i plaši tupavi narod koji nema svoj mozak da misli

Jel brkam ili zar ne bese neka devojka sto je motorom isla pre ~10 godina i snimala ghost area & town sa Gajger meracem koji je "cudno " skakutao kako je isla blize,valjda na kraju nije ni smela.... nesto kroz maglu se prisecam...
Nadovezujem se na link kako je bezbedan Cherny....

nije išla motorom nego busom(valjda), a namontirala je sve slike i čitavu priču..i to je poodavno provaljeno kao prevara

Elena Filatova je devojka o kojoj pričaš. Ko nije pročitao njen putopis, najtoplija preporuka http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/chapter1.html

kao što rekoh prevara, *****uša je klasični attention whore

NSX, nema s tobom rasprave.

slažem se da je rasprava teška kad ti neko prezentuje činjenice :)

E to je to Falcon...

Pricala se sa dekicom koji je ostao u selu sa jos 3500 ljudi odbivsi da odu sa svojih ognjista a selo je na 50km juzno od reaktora i:
"They eat food from their own gardens, drink the milk of their cows and claim that they are healthy.....but the old man is one of only 400 that have survived this long. He may soon join his 3,100 neighbors that rest eternally in the earth of their beloved homes"

Velika je cifra umrlih za protekle godine...

ta priča je istinita isto koliko i njen motor u Černobilju, ne ide mi u glavu da kurir i treće oko rulaju benchom...više sam to očekivao na krstarici i slično

Ok,u pravu si... izvinjavam se u ime svih neupucenih...

Posto NSX sve zna a nema nijedan link da to barem koliko toliko potkrepi (plus kaze da se bolje zivi u Podgorici lol), mozda ne bi bilo lose da poseti Cernobil kada bude stigao, ukljuci kameru, spusti se dole gde su zabetonirali reaktor i snimi nekih sat vremena bleje dole za sve nas da gledamo. Kada je vec bezbedno...

kad bi se desila takva kataklizma da bi "prslo" više elektrana odjednom imali bi MNOGO većih problema od radijacije... katastrofa kao Černobiljska više se ne može desiti jer nikome više neće pasti na pamet da gasi sigurnosne sisteme i da se igra sa reaktorom jer mu je dosadno, Fukushima se takođe više neće dešavati jer će inženjeri ubuduće postavljati agregate na visinu pa makar u tom okruženju ne bi bilo uopšte opasnosti od cunamija, ni prvi avioni nisu bili previše sigurni pa su danas mnogo sigurniji, postoji nešto što se zove napredak civilizacije a koji koči upravo fosilni lobi(koji treba da proda sve te rude naftu itd.) i onda servira neke gluposti u medije i plaši tupavi narod koji nema svoj mozak da misli

Izvini ali ti ne znas nista o ovoj temi a pises sa neverovatnom sigurnoscu.

Sacu da ti napisem glavni problem nukelarnih elektrana i glavne teme nuklearne sigurnosti, pa mi ti posle reci dal ne moze nista da krene po zlu:

1. Sistemi za hladjenje - najveci strah je da ne dodje do topljenja jezgra (2800 stepeni koje sam spomenuo ali ti nisi procitao nego samo klikces submit kao neki amza) jer onda kada se otopi, pretvara se u tecno stanje, i MELJE sve pred sobom i CURI. Elektrana taj problem ima kada dostigne kriticno stanje (kriticno ne znaci LOSE nego se 100% proracunati output zove "kriticno") i kada spustise shipke Bora (kontrolne shipke - control rods) u reaktor, on NASTAVLJA da radi jer shipke ne mogu da sprece pojedinacne neutron reakcije izmedju pojedinacnih atoma goriva.

Najsavremenije elektrane imaju period gasenja od NEDELJU dana, sto je u nekom zlom scenariju UZASNO puno vremena, da se sistemi za hladjenje kontrolisu i obavljaju svoju funkciju. Voda u elektrani NIJE samo sistem hladjenja, vec je i sredstvo za gutanje dodatnih neutrona jer voda ima to svojstvo.

Cernobilj je bio kombinacija loseg dizajna (bitumen u plafonu koji gori kao barut), lose procene (neobuceno ljudstvo i Toptunov koji je samo 3 meseca pre eksperimenta bio aktivan na kontroli Bornih shipki), i eksperimenta koji je krenuo naopako, a to tvoje "nece vise niko da se igra" ne drzi vodu, jer nijedan eksperiment ne moze da se drzi kao validan samo u teoriji, SVAKI eksperiment mora da se proba,, na aktivnoj elektrani. samo je sreca sto se do sada jos neki od tih eksperimenata nije pretvorio u Chernobilj. Upravo Chernobilj je bio eksperiment da se vidi da li moze momentum zaustavljajuce turbine da pruzi sam sebi dovoljno struje za odrzavanje sistema hladjenja (75 sekundi)

Sistemi Fukushime su izgradjeni na principu "procene verovatnoce" i bolje od toga NE MOZE. Naravno da je postojala opasnost od Zemljotres + Cunami - ali ta verovatnoca je dizajnerima delovala nemoguce, a ipak se desila. Zemljotres je omandao primarne sisteme hladjenja, ukljuceni su dizel generatori - njih je strovalio Cunami. odose ta dva sistema - pozdrav Elektrano.

1. Dovoljno jak zemljotres koji ce da onesposobi gravitacione elemente dizel motora (jer ce struja automatski isto da rikne) - Fukushima je bio podosta jak zemljotres, ali video je svet jos jace. Zapravo je 1/3 fukushiminih Dizel generatora bila onesposobljena PRE Cunamija koji ih je potopio. Ko tebi garantuje da nece da se desi jachi, sledece godine, usred USA ili francuske .. ? Chileanski iz 1960 je bio jachi od Fukushime, i da je na toj teritoriji bilo 5 nuklearnih elektrana, to bi bilo to.

2. ljudska greska - U chernobilju su radili sve sami ludaci na Vodki, a danas su sve sami super-ljudi jel ? Dobro je da si nam reko da smo sad sigurni, u elektranama rade Betmen i Supermen, nema brige.

3. Prirodne katastrofe pored Zemljotresa - necu ni da pocnem da nabrajam, Amerika sake godine ima po jedan fensi uragan, pitanje je vremena kada ce da ih udari jedan prema kojem je Sandy mala maca.

Posto NSX sve zna a nema nijedan link da to barem koliko toliko potkrepi (plus kaze da se bolje zivi u Podgorici lol), mozda ne bi bilo lose da poseti Cernobil kada bude stigao, ukljuci kameru, spusti se dole gde su zabetonirali reaktor i snimi nekih sat vremena bleje dole za sve nas da gledamo. Kada je vec bezbedno...

ostavio sam link gore, stavi te naočare :) i da, ja bolje živim ovamo, ne vidim šta je tu čudno? :) a neću se spuštati u reaktor iz prostog razloga što ne moram, isto kao što ni ti ne moraš da se spuštaš u kotao termoelektrane

Izvini ali ti ne znas nista o ovoj temi a pises sa neverovatnom sigurnoscu.

Sacu da ti napisem glavni problem nukelarnih elektrana i glavne teme nuklearne sigurnosti, pa mi ti posle reci dal ne moze nista da krene po zlu:

1. Sistemi za hladjenje - najveci strah je da ne dodje do topljenja jezgra (2800 stepeni koje sam spomenuo ali ti nisi procitao nego samo klikces submit kao neki amza) jer onda kada se otopi, pretvara se u tecno stanje, i MELJE sve pred sobom i CURI. Elektrana taj problem ima kada dostigne kriticno stanje (kriticno ne znaci LOSE nego se 100% proracunati output zove "kriticno") i kada spustise shipke Bora (kontrolne shipke - control rods) u reaktor, on NASTAVLJA da radi jer shipke ne mogu da sprece pojedinacne neutron reakcije izmedju pojedinacnih atoma goriva.

Najsavremenije elektrane imaju period gasenja od NEDELJU dana, sto je u nekom zlom scenariju UZASNO puno vremena, da se sistemi za hladjenje kontrolisu i obavljaju svoju funkciju. Voda u elektrani NIJE samo sistem hladjenja, vec je i sredstvo za gutanje dodatnih neutrona jer voda ima to svojstvo.

Cernobilj je bio kombinacija loseg dizajna (bitumen u plafonu koji gori kao barut), lose procene (neobuceno ljudstvo i Toptunov koji je samo 3 meseca pre eksperimenta bio aktivan na kontroli Bornih shipki), i eksperimenta koji je krenuo naopako, a to tvoje "nece vise niko da se igra" ne drzi vodu, jer nijedan eksperiment ne moze da se drzi kao validan samo u teoriji, SVAKI eksperiment mora da se proba,, na aktivnoj elektrani. samo je sreca sto se do sada jos neki od tih eksperimenata nije pretvorio u Chernobilj. Upravo Chernobilj je bio eksperiment da se vidi da li moze momentum zaustavljajuce turbine da pruzi sam sebi dovoljno struje za odrzavanje sistema hladjenja (75 sekundi)

Sistemi Fukushime su izgradjeni na principu "procene verovatnoce" i bolje od toga NE MOZE. Naravno da je postojala opasnost od Zemljotres + Cunami - ali ta verovatnoca je dizajnerima delovala nemoguce, a ipak se desila. Zemljotres je omandao primarne sisteme hladjenja, ukljuceni su dizel generatori - njih je strovalio Cunami. odose ta dva sistema - pozdrav Elektrano.

1. Dovoljno jak zemljotres koji ce da onesposobi gravitacione elemente dizel motora (jer ce struja automatski isto da rikne) - Fukushima je bio podosta jak zemljotres, ali video je svet jos jace. Zapravo je 1/3 fukushiminih Dizel generatora bila onesposobljena PRE Cunamija koji ih je potopio. Ko tebi garantuje da nece da se desi jachi, sledece godine, usred USA ili francuske .. ? Chileanski iz 1960 je bio jachi od Fukushime, i da je na toj teritoriji bilo 5 nuklearnih elektrana, to bi bilo to.

2. ljudska greska - U chernobilju su radili sve sami ludaci na Vodki, a danas su sve sami super-ljudi jel ? Dobro je da si nam reko da smo sad sigurni, u elektranama rade Betmen i Supermen, nema brige.

3. Prirodne katastrofe pored Zemljotresa - necu ni da pocnem da nabrajam, Amerika sake godine ima po jedan fensi uragan, pitanje je vremena kada ce da ih udari jedan prema kojem je Sandy mala maca.

"ko meni garantuje" - niko mi ne garantuje da se neće desiti neki veliki zemljotres, ali nam je zato svima zagarantovano da koji milion ljudi godišnje umre od neke bolesti izazvane termoelektranama na ugalj, da bi nuklearne elektrane proizvele toliko žrtvi morala bi svaki dan da se dešava neka Fukushima ali koliko je to moguće?

imate gore na linku BROJKE, sa svim uračunatim žrtvama po KOLIČINI ENERGIJE koju proizvedu, kome to nije jasno nek se vrati u osnovnu školu

kad hodaš putem sigurniji si nego onaj u avionu po jedinici vremena, ali po pređenoj kilometraži mnogo su sigurniji oni u avionu

Pa ako cemo tako,onda nam ne trebaju ni TE ni NE,samo hidro i wind i cao... kad bi bile dovoljne a nisu... energija nam je preko potrebna ako hocemo da se kuckamo preko neta i sigramo sas mobilni... mi smo zrtve svojih luxuza...

@NSX

Gledaš samo jednu stranu medalje. Kao neće se desiti ništa. A onda kad se desi e pa ****ga, drugi put ćemo znati bolje.

Off: Da demantujem to tvoje poredjenje sigurnosti u avionu: Da li znaš koliko je različitih avionskih nesreća moralo da se desi da bi ti danas bio relativno siguran u avionu? Isto važi i za ono klasično poredjenje sigurnosti u avionu i autu, a ja tu kažem kad bude bilo aviona koliko ima automobila onda možemo da pričamo. U autu realno imaš uvek više šanse da preživiš pogotovo ako je bolji auto, plus nisu uvek fatalne nesreće, dok kod aviona ne postoji sigurnosni mehanizam koji će te spasiti ako avion padne sa visine na zemlju.

Dalje, gde smo mi danas sa nuklearkama? Napravili su šatru failsafe sistem sa kojim misle da su spremni na sve, a ni ne znaju šta sve može da ih snadje, vulkani, poplave, uragani, ratovi, iako se još nije ništa od toga desilo, ne možeš ni da znaš šta sve može da bude dok se ne desi, ali je poenta priče ovde, da AKO se desi, čovek trenutno ne poseduje tehnologiju za obuzdavanje te katastrofe, već jednostavno, sarkofag, opelo za poginule i zabrana prilaska u krugu od 30km. Japanci tehnološki jedna od najnaprednijih nacija i šta su uspeli da urade? Ništa. Znaju to Nemci, zato i gase nuklearke, i sad ne možeš da mi pričaš da ti znaš bolje od armije naučnika. Druga je stvar to što je politika u sve ovo upletena i što (šatro) ne postoji trenutno alternativa uglju i nuklearkama. Kad budu uspeli da doteraju helium 3 sa meseca/nekog drugog satelita koji nema jaku atmosferu zemlja i kada naprave fusion reaktor sa helium 3 gorivom, bice besplatne ciste energije za sve. Do tada, nuklearni lobi kao i ostali energetski lobiji ce nastaviti da vladaju i sole pamet o bezbednosti nuklearki i da serviraju statistiku ljudima poput tebe koji ce da se primaju na to ko baba na penziju, a koji ne vide drugu stranu medalje. Japan je to iskusio na svojoj koži, daj Bože da se nikad ne ponovi nešto slično, mada statistika nije na našoj strani, u suštini, ovde je reč o trial and error sistemu. Znači kad se desi neka havarija tipa Fukušima, tek onda mogu da kažu "aha dobro nećemo više stavljati generatore u podrume" i ti sad pokušavaš da ovde prodaš priču kako je to apsolutno bezbedno i da se više nikad neće desiti nijedna havarija... Wrong, sedi 1.

Poslednja izmena:
link o Pripyatu i o tome kakav je to "raj"na zemlji i koliko je bezbedan za zivot...ko misli da je tamo bezbedno moze slobodno da ode i da bira u kojoj ce zgradi da zivi,koliki ce stan da mu odgovara(sa 3,4 ili 5 soba),a moze da bira i sprat koji mu najvise odgovara...bas cudni ti Ukrajinci kad nece da odu tamo da zive,a imaju besplatan smestaj
http://pripyat.com/en/chronology.html

Poslednja izmena:
nije čitava oblast dekontaminirana a i grad je pust pa šta bi neko radio tu uopšte? Da postoji neki viši interes da neko živi tu naselili bi ga, ovako nema potrebe.

@lanmi kad sam poredio avion i auto govorio sam o smrtnim ishodima a ne povredama, po meni je jos gore kad neko ostane teski invalid... neko ko ide svaki dan od BG do Budimpeste(pretpostavimo da mu je takav posao) bi bio sigurniji da ide avionom nego autom

isto važi i za nuklearne, mnogo su sigurnije i čistije od bilo kog drugog izvora energije (za masovnu produkciju), jednostavno kad bi danas 90% TE ugasili i postavili NE nakon nekog vremena vazduh bi postao mnogo čistiji i ljudi bi se mnogo manje razboljevali, čak i kada bi se svakih 20ak godina dešavao po jedan Chernobyl

Nazad
Vrh Dno