Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Nije mi jasno šta treba da se desi, pored havarija, akcidenata, posledica zračenja itd da nek iljudi shvate pa kažu nije čisto, nije bezbedno, ostavlja posledice.

Šta i o čemu takav mozak razmišlja kad hvali (a nije ironičan pritom) između ostalog i Černobil

Momci,jedno pitanjce,zanima me koja vrednost radijacije je stetna,tj pocinje da steti,ako uopste moze da se definise to...
Ne,ne sa Wiki i sl,vec ako neko stvarno zna tj ako je upucen...

Pitam jer se razne vrednosti pojavljuju na netu,kao da svako ima neku svoju definiciju...
Npr Red Forest u Pripiatu meri i do 30 µS,dok sa mgledao nesto kod Fukushime gde su vristali da je 100 µS jako gadno...

Svaka radijacija je stetna (izaziva mutacije), ali posto i u normalnim situacija u prirodi postoji odredjena radioaktivnost (svuda oko nas) razne drzave definisu minimume u zavisnosti od svojih ideja i potreba. Tadodje treba razumeti da nije bitno samo koliko je veliki intenzitet radijacije, vec i koliko vremenski si izlozen njoj. Zbog toga je izlet u Pripjat relativno bezbezdan (ako se pridrzavas odredjenih procedura i ne silazis sa asfalta), jer si ti tamo kratko vreme i neces puno da se ozracis, ali i tamo postoje "radioaktivni dzepovi" koji su jako opasni (zato i nosis gajgerov brojac). Takodje ne sme nista da se jede/pije i treba izbegavati situacije u kojima mozes da udahnes prasinu ili sl.

Dakle sto je radijacija niza to je statisticki dosta manja verovatnoca da prouzrokuje npr kancer, ali ako joj das dovoljno vremena verovatnoca naravno raste...

e bravo zevs, ne bi bolje mogao da napisem.

Nikad se ne moze znati koliko je neko otporan na radijaciju, te je default smrtonosna radijacija varijabilan pojam. Popravljajuci RNK moze da recimo opravi stetu nanesenu jakim zracenjem u jednom slucaju kompletno, dok neko ozracen avionskim letom moze da dobije kancer. postoji zapravo sigurna smrtonosna doza koja ubija na licu mesta, evo liste direktnih smrti u Chernobilju, pa pogledajte, neki od ovih ljudi su zapravo umrli u 10 koraka, koliko ih je jako ozracilo iscurelo gorivo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Deaths_due_to_the_Chernobyl_disaster

Gledao sam na TV-u reportazu na ovu temu, tako da nije to sve bas tako kako pisete :trust:

[YOUTUBE]KrDLS-6Z1X0[/YOUTUBE]

Gledao sam i ja reportazu o Fukusimi, pa sta je to neko merilo istine? Da nisi mozda bas i americki Fox gledao? :D

Prvi komentar objasnjava ceo video, ne mora ni da se pogleda. Ovi ljudi nece poumirati za 3 dana, ali sigurno povecavaju sanse prvenstveno za rak stitne zlezde, a posle toga cega jos ne. Ako hoce da zive bogato ali krace, to je njihova volja.

Ne verujem sta citam. Pa ljudi koji primaju radioterapiju rizikuju gadne opekotine od radijacije a kamoli oni sto su ozraceni u opasnim zonama ili kad dodje do havarije.

Bas sam sinoc gledao jedan Colbertov intervju sa Nil deGrasom Tajsonom u kome su pricali o tome zasto ljudi ne veruju nauci. Ovo je skolski primer toga.

Momci,jedno pitanjce,zanima me koja vrednost radijacije je stetna,tj pocinje da steti,ako uopste moze da se definise to...
Ne,ne sa Wiki i sl,vec ako neko stvarno zna tj ako je upucen...

Pitam jer se razne vrednosti pojavljuju na netu,kao da svako ima neku svoju definiciju...
Npr Red Forest u Pripiatu meri i do 30 µS,dok sa mgledao nesto kod Fukushime gde su vristali da je 100 µS jako gadno...

Svaka radijacija je stetna, jer se akumulira u organizmu. Izlaganjem vecoj dozi nego sto je "normalno" covek potencijalno skracuje sebi zivot. Neke srednje doze koje su opet dosta vece od normalnih te nece ubiti za par sati/dana ali izlaganje tome dovoljan broj puta u razlicitim vremenskim periodima ce dovesti do trovanja radijacijom.

Gledao sam i ja reportazu o Fukusimi, pa sta je to neko merilo istine? Da nisi mozda bas i americki Fox gledao? :D

Prvi komentar objasnjava ceo video, ne mora ni da se pogleda. Ovi ljudi nece poumirati za 3 dana, ali sigurno povecavaju sanse prvenstveno za rak stitne zlezde, a posle toga cega jos ne. Ako hoce da zive bogato ali krace, to je njihova volja.

Moj komentar je ciljao na ono da je to tamo sve strogo kontrolisano, da plene kola itd, a ne na stetnost radijacije ;)

Gledao sam na TV-u reportazu na ovu temu, tako da nije to sve bas tako kako pisete :trust:

[YOUTUBE]KrDLS-6Z1X0[/YOUTUBE]

ma lažu bre sve, crkva i novosti kažu da nije tako :)

ma nije opasno,i to sto mnogi Ukrajinci operisu stitastu zlezdu je iz pomodarstva(moderno kao ugradnja silikona),a i to sto je slovenacki fruktal vratio tone jagoda iz Ukrajine jer sigurno jer su te jagode bile samo "crvljive"
ps sta ce ti gajgerov brojac kad ionako radijacija nije stetna pa slobodno mozes da se setas gde hoces,a najbolje bi bilo da nam javis kakvo je stanje "sarkofaga"kod reaktora broj 4 jer je tamo najbezbednije

jeste to se operiše samo u Ukrajini, a i jagode mora da su vraćene baš zbog radijacije(naravno ne isključujem da su zbog toga) :)

Nije mi jasno šta treba da se desi, pored havarija, akcidenata, posledica zračenja itd da nek iljudi shvate pa kažu nije čisto, nije bezbedno, ostavlja posledice.

Šta i o čemu takav mozak razmišlja kad hvali (a nije ironičan pritom) između ostalog i Černobil

da, ispašće još i da sam rekao da je topljenje jezgra zdravo za okolinu

i pored Černobilja (i Fukušime) mnogo je čistije od svih drugih oblika masovne proizvodnje energije, ako smatraš da nisam u pravu iznesi činjenice

ma kažem ja crkva i novosti su zakon :D

Ne verujem sta citam. Pa ljudi koji primaju radioterapiju rizikuju gadne opekotine od radijacije a kamoli oni sto su ozraceni u opasnim zonama ili kad dodje do havarije.

Bas sam sinoc gledao jedan Colbertov intervju sa Nil deGrasom Tajsonom u kome su pricali o tome zasto ljudi ne veruju nauci. Ovo je skolski primer toga.

eh, da su se samo pomolili u crkvi ništa od onoga se ne bi desilo...

Kontrolisana TE i NE su isto stetne. A kontrolisana NE moze da pukne od ko zna koliko faktora, od kojih je dosta van kontrole covecanstva. Ako se desilo Japancima, desice se i nekoj banana drzavi kao sto smo na primer mi i okolne drzave koje imaju NE. Bas se pitam ko bi u Srbiji radio u NE?

Pored toga tu je i kriticna masa, ako su trenutno NE manje stetne od TE i ostalih izvora energije (kako ti kazes), logicno bi bilo da se svi izvori zamene sa NE (kako ti kazes), ali ne znaci da je logicno resenje najbolje resenje na duge staze. Ako covecanstvo moze da istrpi nuklearni incident svakih 10-20 godina (ukljucujuci i onaj u USA), ne znaci da moze svake 3 godine. A sto Igoritza kaze dovoljne su 3 za celu planetu, to je najgori scenario, a dovoljna je i jedna sa dovoljno negativnih slucajnosti da s**** ceo kontinent.

Po meni bi svako domacinstvo trebalo da ima solarne ploce i geotermalne izvore energije (i tople vode). Kod nas oba kostaju 20-30k evra, a potrebno je samo jedno za snabdevanje prekopotrebne energije u toku 90% godine. Dignes kredit i otplacujes ga manje nego sto bi placao struju. Odrzavanje skoro i da ne postoji. Zasto ljudi ovo ne rade? Zato sto su neupuceni, sto i nije njihova krivica nego krivica drzave, koja nema koristi da koristimo nesto u zamenu za njihovu el. energiju koju naplacuju kao da je zlato.

Sto se tice industrije ionako je i nemamo.

Pa jel imas ti sol ploce na gajbi ? I reci mi molim te gde ja na cukarici da nadjem geotermalni izvor ?

Velike drzave ne mogu da profitiraju od geotermalne struje, jedini kojima to uspeva je Island jer im ispod zemlje kulja lava. Ali srbija moze, O da. iz razloga sto smo mi jedina drzava koja pada ispod 50% potrosnje kad padne noc i ugase se domacinstva. Sve druge drzave trose ogromne kolicine struje na potrebe moderne civilizacije dok srbija trosi na shporete i ringle, a kad padne noc potrosnja fakticki stane, sto se nigde druge u svetu ne primecuje, zapravo u Azijskim razvijenim zemljama po mraku poraste potrosnja odnosno potrebe cele drzave.

Balkan ima solidnu podlogu za Geotermalnu, i to ne za grejanje domacinstva vec par lokalizovanih anomalija (mesta gde je na manjoj dubini pristupacnoj kopanjem temperatura preko 220C koliko je potrebno za turbine) koje bi radile u fulu. samo sto bi jedino to moglo da se pokrene da neko ozivi Tita.

Pored toga tu je i kriticna masa, ako su trenutno NE manje stetne od TE i ostalih izvora energije (kako ti kazes), logicno bi bilo da se svi izvori zamene sa NE (kako ti kazes), ali ne znaci da je logicno resenje najbolje resenje na duge staze. Ako covecanstvo moze da istrpi nuklearni incident svakih 10-20 godina (ukljucujuci i onaj u USA), ne znaci da moze svake 3 godine. A sto Igoritza kaze dovoljne su 3 za celu planetu, to je najgori scenario, a dovoljna je i jedna sa dovoljno negativnih slucajnosti da s**** ceo kontinent.

nece se desavati svake 3 godine jer se ljudi uce na greskama tako da se dosadasnji incidenti sigurno nece ponoviti na taj nacin, da li ce biti nekih drugacijih to je svakako moguce ali sa svakim incidentom se nauci nesto novo i takav incident se nece vise desiti, tako da bi ponavljanje istih incidenata svake 3 godine bilo nemoguce, plus sto bi vise NE znacilo i povecanu sigurnost zbog vise ulozenih sredstava, kad ocekujes da prodas 10 miliona automobila mozes da ulozis vise para u razvoj nego kad ocekujes da prodas hiljadu

Po meni bi svako domacinstvo trebalo da ima solarne ploce i geotermalne izvore energije (i tople vode). Kod nas oba kostaju 20-30k evra, a potrebno je samo jedno za snabdevanje prekopotrebne energije u toku 90% godine. Dignes kredit i otplacujes ga manje nego sto bi placao struju. Odrzavanje skoro i da ne postoji. Zasto ljudi ovo ne rade? Zato sto su neupuceni, sto i nije njihova krivica nego krivica drzave, koja nema koristi da koristimo nesto u zamenu za njihovu el. energiju koju naplacuju kao da je zlato.

znas li od cega su pravljene solarne ploce i koliko ih je potrebno da bi se ostvarila snaga jedne NE? znas li sta se desava sa tim plocama kad zavrse karijeru? geotermalni izvori su i dalje samo u planu bar sto se tice masovne proizvodnje...ni ta tehnologija nije bas jednostavna kako se cini

NSX, ljudi uce na greskama ali malo sutra.

prvi svetski > drugi svetski > gomilanje nuklearnih.

HGH (ljudski hormon rasta) izaziva 200 primecenih promena u telu, dakle 200 drasticno promenjenih nivoa, efekata, bioloskih promena, od kojih he objasnjeno 15. ostalih 185 se ne zna kako i zasto se desavaju. Kofein koji je poznata supstanca skoro 200 godina, jos nije zakljuceno da li je stetan ili koristan coveku, pospesuje nervni sistem i metabolizam, pregoreva ga u isto vreme. al zato dnevno u sebe uneses po 20 "emulgatora" koji su prosli neke korporativne health sertifikate, i na osnovu toga su "zdravi"

Igranje sa nuklearnom energijom je losa stvar, jer ne poznajemo neke osnove nauke na kojima se ona zasniva. 100 godina nakon Tesle, ljudi i dalje ne znaju KAKO je covek koristio Wireless energiju a da nije laser, Kako je pravio grom od 40 metara u kontrolisanom eksperimentu, a fizika klasicne eletrodinamike (kojom se on i bavio bez poznavanja kvantne elektrodinamike) se smatra zaokruzenom i shvacenom naukom, zbog drskosti takozvane "naucne zajednice". A kad nesto krene po zlu, naci ce se njih hiljadu da kazu kako je zbog toga i toga, i da je kriv Pera jer nije na vreme prijavio ..

Nazalost Uriele nemam jos, sledece ili one tamo godine uvodimo oba. Cekamo dozvolu za dizanje potkrovlja pa cemo za taj stan "ugraditi" sve. I ja zivim na Cukarici (Zarkovo kod OS Ljuba Nenadovic), slabi smo sa prostorom oko zgrade ali ne treba puno za cevi posto idu u dubinu. Ako pored moje zgrade moze, svako na Cukarici moze. Inace ne moraju da idu u lavu, nego tamo gde idu ima 20 stepeni u Srbiji, Islandu i Sahari. Ne pricamo o istoj stvari Igoritze.

znas li od cega su pravljene solarne ploce i koliko ih je potrebno da bi se ostvarila snaga jedne NE? znas li sta se desava sa tim plocama kad zavrse karijeru? geotermalni izvori su i dalje samo u planu bar sto se tice masovne proizvodnje...ni ta tehnologija nije bas jednostavna kako se cini

Hoces da kazes da su ekvivalentne ili gore od rodova koji zavrse karijeru? Vidis nisam bas upucen u materiju ali siguran sam da nisu stetne koliko i izlivanje radioaktivne vode u okean, sirenje prasine preko cele planete, itd. I sigurno se mogu reciklirati, ili im barem proces raspadanja traje krace od rodova koji su zavrsili karijeru ;).

Sto se tice ucenja na greskama, da li si toliko naivan? Plus kao sto sam rekao toliko faktora postoji koji su van domasaja ljudske kontrole, mogu da se uce na greskama koliko hoces kada jednostavno ne mozes izbaciti sansu za katastrofom u potpunosti, niti ce moci u narednih 100-200 godina. A ako misle da masuju NE ovo je prekopotrebno. Da ne pricam sto uopste ne treba da se uce NA GRESKAMA kada pricamo o Nuklearnim Elektranama, LOL.

Inace ovo sto se desilo u Japanu je ****na trivijalna greska sa najboljim ishodom. Zemljotres u JAPANU je zapoceo, a onda je voda poplavila backup generatore, koja je isto nastala od zemljotresa, koji su tamo kao dobar dan. A zamisli da je krenuo tornado po sred NE? Ili da su skucali avione u nuklearke a ne trgovinski centar?

Poslednja izmena:
NSX, ljudi uce na greskama ali malo sutra.

prvi svetski > drugi svetski > gomilanje nuklearnih.

> i dalje nema treceg

izmedju prvog i drugog proslo je 23 godine, a nakon drugog kao sto vidis skoro 70 godina...nuklearne sile se nece medjusobno napadati jer znaju sta ide iza toga, a i sta ce nekome sprzena zemlja sve i da je osvoji?

sto se nauke tice naravno da nema odgovor na sva pitanja ali svakako se napreduje, i naucnici su ljudi

Nazalost Uriele nemam jos, sledece ili one tamo godine uvodimo oba. Cekamo dozvolu za dizanje potkrovlja pa cemo za taj stan "ugraditi" sve. I ja zivim na Cukarici (Zarkovo kod OS Ljuba Nenadovic), slabi smo sa prostorom oko zgrade ali ne treba puno za cevi posto idu u dubinu. Ako pored moje zgrade moze, svako na Cukarici moze. Inace ne moraju da idu u lavu, nego tamo gde idu ima 20 stepeni u Srbiji, Islandu i Sahari. Ne pricamo o istoj stvari Igoritze.

?! Geotermalna energija za proizvodnju struje i za toplu vodu nije ista stvar.

Hoces da kazes da su ekvivalentne ili gore od rodova koji zavrse karijeru? Vidis nisam bas upucen u materiju ali siguran sam da nisu stetne koliko i izlivanje radioaktivne vode u okean, sirenje prasine preko cele planete, itd. I sigurno se mogu reciklirati, ili im barem proces raspadanja traje krace od rodova koji su zavrsili karijeru ;).

Sto se tice ucenja na greskama, da li si toliko naivan? Plus kao sto sam rekao toliko faktora postoji koji su van domasaja ljudske kontrole, mogu da se uce na greskama koliko hoces kada jednostavno ne mozes izbaciti sansu za katastrofom u potpunosti, niti ce moci u narednih 100-200 godina. A ako misle da masuju NE ovo je prekopotrebno. Da ne pricam sto uopste ne treba da se uce NA GRESKAMA kada pricamo o Nuklearnim Elektranama, LOL.

e pa i stvar je u tome sto jedna ona sipka proizvede vise energije nego 1000 solarnih panela...izlivanje radioaktivne vode i sirenje cestica se do sada desilo samo u 2 slucaja (OK i TMI ali to je manje-vise benigni incident), svakako je nuklearna energija zbirno manje nastetila okolini nego solarna, mada ko zna jednog dana solarni paneli mozda budu toliko efikasni tehnologija svakako napreduje, ako se to desi tada cu bez razmisljanja staviti par komada na krov :)

naravno da se ne treba uciti na greskama ali i naucnici/inzinjeri su ljudi i desi se da previde stvari, ali je svakako dobra stvar sto nakon jednog previda takav isti se nece ponoviti

?! Geotermalna energija za proizvodnju struje i za toplu vodu nije ista stvar.

Kao prvo znam, zato sam naveo oba. Kao drugo jeste isto ako trosis elektricnu energiju za grejanje, i toplu vodu u stanu. Grejanje te izadje vise nego el. energija.

e pa i stvar je u tome sto jedna ona sipka proizvede vise energije nego 1000 solarnih panela...izlivanje radioaktivne vode i sirenje cestica se do sada desilo samo u 2 slucaja (OK i TMI ali to je manje-vise benigni incident), svakako je nuklearna energija zbirno manje nastetila okolini nego solarna, mada ko zna jednog dana solarni paneli mozda budu toliko efikasni tehnologija svakako napreduje, ako se to desi tada cu bez razmisljanja staviti par komada na krov :)

naravno da se ne treba uciti na greskama ali i naucnici/inzinjeri su ljudi i desi se da previde stvari, ali je svakako dobra stvar sto nakon jednog previda takav isti se nece ponoviti

Ajde objasni mi kako solarni paneli stete okolini? Posto stvarno ne znam.

Druga stvar veoma bitna je sto ti na ta 2 slicaja gledas kao da je to super, SAMO 2 puta se desilo? dafuq...

Sto se tice greske, ajde reci mi sta su Japanci uradili povodom preostalih NE na ostrvu posle ove katastrofe? Posto eto uce se na greskama? Sto ih ne gase? Apsolutno me ne zanima sto ce da ostanu u mraku.

Trebalo bi da postoji neko nacionalno udruzenje za kontrolu ovoga, kao prvo da se zna koja drzava sme a koja ne sme da ima (Srbiji prvoj ne bih dao dozvolu). A onda kada se desi incident, nateraju te da pocnes sa gasenjem svih ostalih NE istog dana, i drzavni budzet ide pod zaplenu dok god se ne izmire svi troskovi sanacije koja je svetska zajednica ulozila u ****** koje je neko drugi napravio.

Ova tema je zrela za lock... AKo je moguce diskutovati normalno nastavite ako nije , zaobidjite temu

Izgleda da neki ne znaju da normalno diskutuju i da se drze teme.

LOCK

Ko ima nesto normalno vezano za temu da napise nek se javi bice otkljucana

[YOUTUBE]QXMs1iQcShI[/YOUTUBE]

The milestone first stage of the new sarcophagus for Chernobyl's nuclear power station has been completed. The unique construction to safely contain the radioactive emissions of Chernobyl for the next 100 years will be ready by October 2015. The unprecedented new shelter will be 108m high (equivalent to a 30-story apartment building), 257m wide, and 150m long (almost two football fields). The approximate weight of the structure will be 29,000 tons. MORE INFO+PHOTOS: http://on.rt.com/qwu61s

http://www.reuters.com/article/2012/...89A19J20121011

Lebanese Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah acknowledged on Thursday sending a drone aircraft that was shot down last weekend after flying some 25 miles into Israel.

Nasrallah said in a televised speech that the drone's parts were manufactured in Iran and it was assembled by members of the Shi'ite Muslim militant movement in Lebanon. He confirmed a statement by Israel's prime minister earlier in the day saying that Hezbollah was behind the drone flight.

"The resistance in Lebanon sent a sophisticated reconnaissance aircraft from Lebanon...It penetrated the enemy's iron procedures and entered occupied southern Palestine," Nasrallah said. Hezbollah does not recognize the state of Israel.

Tensions have increased in the region with Israel threatening to bomb the nuclear sites of Hezbollah's patron Iran if diplomacy and sanctions fail to stop Iranian nuclear activity the West suspects is meant to develop a weapons capability. Tehran says it is seeking only civilian nuclear energy.

Iran has threatened in turn to attack U.S. military bases in the Middle East and retaliate against Israel if attacked.

Seeking to underline that Hezbollah was capable of reaching targets well inside Israel, Nasrallah said the drone "flew over sensitive installations inside southern Palestine and was shot down in an area near the Dimona nuclear reactor".
Video:
[youtube]543EU5F14uE[/youtube]

Video generalno prica o dronovima, samo mali deo je o ovom dogadjaju, ali odgledajte ceo. Eto jednog i dovoljnog razloga da nuklearne elektrane uopste ne postoje na ovoj planeti, makar bile najcistiji i najefikasniji izvor energije (iako nisu).

razlog da ne postoje nuklearne elektrane je to sto postoje dronovi? Znaci, winner.

Ne znam kako da ti saopstim ovo a da te ne uvredim, ali nisi u stanju da procitas tekst i da ga razumes, analogija ti je nula, odgovor bez ijednog argumenta ti je smesan, a sarkazam jadan. Nema potrebe postovati ako ni ne zelis da se potrudis da napises ozbiljan post u kojem ces barem pokusati da potuces zdravu logiku mene, Cenka (lika sa klipa) i svih ostalih mentalno zdravih pripadnika ove planete.

Ne znam kako da ti saopstim ovo a da te ne uvredim, ali nisi u stanju da procitas tekst i da ga razumes, analogija ti je nula, odgovor bez ijednog argumenta ti je smesan, a sarkazam jadan. Nema potrebe postovati ako ni ne zelis da se potrudis da napises ozbiljan post u kojem ces barem pokusati da potuces zdravu logiku mene, Cenka (lika sa klipa) i svih ostalih mentalno zdravih pripadnika ove planete.

Pa u konkretnom slucaju ti je "potukao" logiku :trust:

Eto jednog i dovoljnog razloga da nuklearne elektrane uopste ne postoje na ovoj planeti, makar bile najcistiji i najefikasniji izvor energije (iako nisu).

To sto je Hezbollah poslao drone u Izrael je "demonstracija sile", i mnogo vise sluzi u propagandne svrhe nego sto predstavlja opasnost za nuklearni reaktor. Svakako da ce Izrael pojacati odbranu, a sve i da mali drone udari u elektranu, tesko da bi integritet reaktora time bio ugrozen. A i ako bi mogli da ga ugroze, zasto bi sebi pravili taj problem?

pa evo posto nisam u stanju ja te pitam da mi objasnis, smatras li da ce dron da se kroz neki tajni ulaz uvuce u elektranu i da pokrene tajnu proceduru za pravljenje nuklearne bombe? Evo, bas ne znam sta si mislio da kazes sa ovim.

Pa u konkretnom slucaju ti je "potukao" logiku :trust:

Nije nista potukao nego je jednostavio pitao, kao da je ocigledno, a meni bas i nije ocigledno? Ni ti se nisi potrudio da objasnis. Da, po mojoj logici ako teroristicke i religijski fanaticke organizacije mogu vazdusno bez kontrole da spijuniraju i gadjaju ovakve kriticne POI, onda da. Mozda nisi svestan kakvu razornu moc ima ova napravica cim kazes "sve i da mali drone udari u elektranu". 1) Vec ima veoma veliku razornu moc. 2) Moze se modifikovati po njihovoj potrebi, da ga ne koriste kao ameri, nego kao teoristi (a zna se sta to znaci 3) ko zna sta ce amerika razviti u buducnosti, a ovi se dokopati. Bilo je price u videu o swarm-ovima, sve je to jeftino i efikasno.

Zamisli drugu tehnologiju u pogresnim rukama.
Zamisli tehnologiju buducnosti u pogresnim rukama.
Zamisli da nije Izrael u pitanju nego Albanija da nabavi dronove preko njihovih ortaka sa istoka, a neko kao Srbija da ima NE. Ne mora ni blizu granice, niti susedna zemlja, domet je 1250 milja.
Zamisli da organizuju teroristicki napad na NE direktno, a dronovima da uniste rezervne izvore hladjenja (bilo to dopremanje struje za hladjenje (akumulatori) ili vode).

To sto je Hezbollah poslao drone u Izrael je "demonstracija sile", i mnogo vise sluzi u propagandne svrhe nego sto predstavlja opasnost za nuklearni reaktor. Svakako da ce Izrael pojacati odbranu, a sve i da mali drone udari u elektranu, tesko da bi integritet reaktora time bio ugrozen. A i ako bi mogli da ga ugroze, zasto bi sebi pravili taj problem?

Teroristi ne "demonstriraju silu", odakle ti to? Oni se ne kurce na moru kao kinezi, nego demonstriraju silu tako sto ciljaju civilni objekat, na primer nuklearnu elektranu. A Izrael moze da pojaca odbranu, ali ne i da zaustavi

A i ako bi mogli da ga ugroze, zasto bi sebi pravili taj problem?
Da li me stvarno ovo pitas? Pa to im je glavna odlika, da svojim postupcima prave sebi i svom narodu najveci problem. Ne bih da ulazim u ovo iz postovanja toga sto je tema otvorena da bi se postovalo nesto relevantno i normalno. Nekome ce vest znaciti, nekome nece.

pa evo posto nisam u stanju ja te pitam da mi objasnis, smatras li da ce dron da se kroz neki tajni ulaz uvuce u elektranu i da pokrene tajnu proceduru za pravljenje nuklearne bombe? Evo, bas ne znam sta si mislio da kazes sa ovim.
WTF koje ti vizije imas... kako si projektovao ovo iz teksta i videa koji sam postovao, ni sam bog ne zna.

Udostojicu te odgovora iako ga ne zasluzujes, cisto da bi se razlikovao od tebe koji samo spamuje. Kao prvo nisam mislio da ukradu bilo sta, nego spolja da uniste. Mogu da uniste dronom, mogu da odu direktno a da se pomazu dronovima, mogu samo da spijuniraju dronovima da bi organizovali laksi teroristicki napad ovako. Apsolutno je nebitno. Mogu da gadjaju i uruse dimnjak. Mogu da cekaju da se desi prirodna nepogoda pa da onesposobe rezervne dopremace energije za hladjenje.

Druga stvar, sta si mislio pod "tajnom procedurom za pravljenje nuklearne bombe"? Kao prvo u NE se ne prave "nuklearne bombe", kao drugo taj proces koji se odvija u NE (a nije "pravljenje nuklearne bombe) ima svoje ime, kao trece nije tajan. Nadam se samo da je ovo sarkazam, ali ne mogu da kazem sa sigurnoscu, pored tvojih ostalih izjava koje se nisam nadao da cu cuti u zivotu, pogotovo kada je rec o ovako delikatnoj stvari kojoj se vec ne doprinosi dovoljno paznje.

BTW ne nastavljam se vise, ko je razumeo rizike, razumeo ih je i bez ove teme. Ko i dalje nije, verovatno nikada i nece. Ne vidim ni jedan pozitivan razlog da nastavimo ovo.

Poslednja izmena:
znas li koliko su debeli zidovi oko reaktora? jedino da imaju bunker bustere, ali sa tim bi vec imali neke druge mete...samo postojanje NE na bliskom istoku i u sred rata u bivsoj YU valjda dovoljno govori da pod br. 1 niko nije zainteresovan

http://www.ecolo.org/documents/documents_in_english/terrorist_attack_on_nuclea.htm

Quite unfortunately, there are many other much more exposed targets (buildings, unprotected industries) that would result in killing a great many more citizens.

dakle, teroristi mogu mnogo vecu stetu napraviti gadjanjem neceg drugog

Poslednja izmena:
Environmentalists for Nuclear Energy (EFN) is a pro-nuclear power non-profit organization. Their website (ecolo.org) states that environmental opposition to nuclear energy is the "greatest misunderstanding and mistake of the century".

1) Liku je to posao i zivotni cilj da propoveda. Toliko su narcisoidni da uzimaju to za sta se bore i nazivaju opoziciju toga najvecom greskom VEKA. A ja mogu da nabrojim 20 drugih, cak i da su u pravu!
2) Mogu da se kladim da je ovo "neprofitna organizacija" isto koliko i IGN, FDA, fond Katarine Rebrace i mnogi drugi :d.
3) Nisam znao da se vazduh-zemlja projektili odbijaju o beton :d. Da si ti samo svestan kakvi projektili danas postoje, da beton, za metal, za kroz planinu...
4) I WTC je bio pravljen da bude bezbedan protiv onoga sto mu se desilo, pa gde je sada? Bezbedan u smislu da se ne urusi (ni jedna zgrada nije bezbedna od udaranja aviona u nju, da napomenem da me posle ne bi smarao za ovo).
5) Sta znaci "(buildings, unprotected industries)"? Pretpostavljam industrija hemije ili tako nesto? To se lakse kontrolise, nije globalno, moguce je dekontaminirati. Lakse bi napravili stetu, ali ne bi vecu stetu napravili ciljajuci ovo.
6) U bivsoj YU nikome nije bio cilj da se igra sa tako necim posto su je jedan od razloga ratovanja spasavanja nasih ljudi, a ne teroristicki napadi i zastrasivanje. Ne znam kako bi bilo kome bilo u korist da dignemo nuklearku 1000km od nas? Sa druge strane, od terorista ocekujem upravo to i nista pametnije.

A da ih ima na svakom cosku kako ti EFN zamisljate da bi trebalo da izgleda, stetile bi se u ratu i slucajno i namerno na svakom cosku.
7) Kao sto sam rekao, ne moraju da gadjaju reaktore, mogu da pomognu kopnene trupe terorista sa time, mogu samo da spijuniraju i da dobiju informacije koje bez dronova ne bi dobili u zivotu. Spominju se dronovi koji su navodjeni JEDNIM covekom, sta kada to padne u ruke *****a? A dobro se zna da gde ima rata, ima i "curenja" oruzja koje posle dospeva u ruke protivnika ili nazad u USA civilima/kriminalcima/mafiji/kartelima.

Bas me zanima kako su reagovali ovi EFN na ono sto se desilo u Fukusimi, nego umoran sam nemam volje da se smaram sa njima. Sa tobom isto ne mogu da se raspravljam, ne daje nikakve rezultate ni sa moje ni sa tvoje strane :).

Interesantno da na svakom forumu ima odredjen broj ljudi koji se hvataju za neku rec/pojam/izjavu samo da izvrnu/zavrnu/uteraju itd itd "post-protivniku" i drze se svoga ko... to je "apsolutizam" a ne diskusija...
Garant su i u RL takvi...ahaam....

Elem,covek je hteo da kaze koliko je danas lako "raniti" NE...mogu da pricaju koliko hoce kako su jake i sl,eto Fukushime koja se malo zadrmala i zalila i eto sta bi...

Da sam ja terorista,ako uopste postoje takvi kako ih zamisljamo tj kako ih prestavljaju ne bih rokao bliznakinje vec bih rokao power source jer to mnooogo vise kosta drzavu koju napadam... izbacujes na minimum mesec dana okolnu insustriju,domacinstva bla bla... Sandy je dobar primer kako ameri reaguju na smanjene resusrse osnovnih potreba...

Zamislimo (po meni apsurdnu) situaciju da sam teski srpski fanatik i da ako vec nemam teritoriju koju sam zamislio koju velika Srbija treba da ima nece je imati ni drugi.
Bacim pogled na kartu i vid,Krsko je samo na 50km od Zagreba... hmmm... Potrazim pomoc Namenskog Fonda Draze M i skupimo za jednu tomahavku/dron i smislimo uz cevape i pivo kako cemo...
Roknemo npr havkica za tesko oklopljene mete (video sam za vreme bombardovanja sta sve busi to cudo) i nekim cudom ostetimo reaktor...
Slucaj 1: samo je ostecen reaktor,izbacen sistem na par nedelje: dobar ekonomski samar Sloveniji...
Slucaj 2: sheban skroz reaktor,nish nemoze da ga spasi,pozar/explozija tj Fukushima u manjem izdanju.U krugu od 50km nece biti nista narednih decenija,Zagreb u panici,Slovenija ne zna sta ce...ma milina...

To je covek hteo da kaze...

Poslednja izmena:
sta se sve vama mota kroz glavu :) kad bi ta Srbija bila toliko napredna da ima bunker bustere i slicno Slovenija i Hrvatska bi joj same ustupile teritoriju pa da ne bi bilo potrebe za unistavanjem bilo cega

teroristi su do sada napadali baš sve i svašta, postoji dobar razlog zašto nisu dirali NE, a to sigurno nije zato što im je tako šapnuo nuklearni lobi :)

Nazad
Vrh Dno