Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

oh, hajde da onda razjasnimo:

Rak od radijacije nastaje tako sto pojedinachni foton udari u pojedinachni molekul hromozoma, i unishti ga. upravo je MANJA kolicina radijacije kriva za rak, jer veca kolicina ubija celiju, dok manja ostavlja celiju sa izbrisanim delom DNK, koja onda pokushava da se ispravi i prvo sto uradi je da promeni svoju "smrtnost" (ciklus deobe) i sama sebe pogreshno replicira stvarajuci kancer.

moja izjava jeste preterana zapravo - ali ne ide daleko od konteksta, chak sta vise - kada smo govorili o odlasku u chernobilj i boravku u istom, dovoljno je i 2 sekunde jonizujuce radijacije, da igrom slucaja udari na mikro lokaciju u tvom telu dovoljno da ti JEDAN molekul promeni tako sto ce da on izazove pogreshno repliciranje DNK koje rezultuje kancerom. ne nastaje rak tako sto se gomila celija promeni - on krece od jedne.

evo, da se ispravim - ne jedan foton. jedan molekul u tvom telu je dovoljno ozraciti, da od njega nastane rak. sto bi odlaskom na ozracenu teritoriju definitivno povecalo shanse da se desi.

Poslednja izmena:
Da, sa 0.0001% na 0.0002%. Stvarno nema smisla da daviš temu sa tako površnim znanjem, za koje smatraš da je 100-procentno.

ajde, ako si neuk, nemoj da se pravis pametan molim te! jel znas ti uopste sta je jonizujuca radijacija ? jel si svestan da te "mere" koje si sad izneo nemaju blage ni sa cim ? jel znas da najobicnije sunce koje je samo parcijalno jonizujuce moze da stovri rak ?

ko daje te procente ? kako si tako naivan, ne razumem, jel si svestan da te "procente" daje nuklearni lobi .. ?

jel znas recimo, koliko je vreme raspada nukelarne cestice, pojedinacno - joda, cezijuma, argona, uranijuma ? jel znas recimo da neke od njih zrace preko 100 godina ? to je apsolutna budalashtina da u cernobilj, odnosno Pripijat moze da se ode, jer "je proshlo 25 godina". ajde ako si toliko siguran, ja cu da ti dam 2000 evra, idi u cernobilj, i uslikaj se tamo, pored onog luna parka, i vrati se, pa mi javi kako je bilo. u medjuvremenu, ja cu da ti i obezbedim parastos negde oko 2016te, ako dozvolis ...

i, zamolio bih ostale da ne stavljaju ovakve moje izjave u teorije zavere, nema ni 20 godina kako je ista ova prica servirana rusima i ukraincima, i kako zracenje "nije opasno" - jeste opasno, i to nije nikakva teorija zavere, jer je izmedju ostalog gomila dece rodjena NAKON katastrofe a roditelji im bili iz Pripijata, izgledala ovako:

chernobyl.jpg

EDIT: samo da argumentujem, evo izvolte, dokaz da se takve informacije ne objavljuju je sto se tacan zvanicni podatak o kolicin zracenja u cernobilju ne moze naci online.

detaljan info iz 2002, o tome kako sa zdravljem stoje ljudi koji zive u vecoj okolini od samog Pripijata, pa mi ti posle reci da je "sa 0.0001% na 0.0002%" ....

http://www.oecd-nea.org/rp/chernobyl/c04.html

Poslednja izmena:
ajde, ako si neuk, nemoj da se pravis pametan molim te! jel znas ti uopste sta je jonizujuca radijacija ? jel si svestan da te "mere" koje si sad izneo nemaju blage ni sa cim ? jel znas da najobicnije sunce koje je samo parcijalno jonizujuce moze da stovri rak ?

ko daje te procente ? kako si tako naivan, ne razumem, jel si svestan da te "procente" daje nuklearni lobi .. ?

jel znas recimo, koliko je vreme raspada nukelarne cestice, pojedinacno - joda, cezijuma, argona, uranijuma ? jel znas recimo da neke od njih zrace preko 100 godina ? to je apsolutna budalashtina da u cernobilj, odnosno Pripijat moze da se ode, jer "je proshlo 25 godina". ajde ako si toliko siguran, ja cu da ti dam 2000 evra, idi u cernobilj, i uslikaj se tamo, pored onog luna parka, i vrati se, pa mi javi kako je bilo. u medjuvremenu, ja cu da ti i obezbedim parastos negde oko 2016te, ako dozvolis ...

i, zamolio bih ostale da ne stavljaju ovakve moje izjave u teorije zavere, nema ni 20 godina kako je ista ova prica servirana rusima i ukraincima, i kako zracenje "nije opasno" - jeste opasno, i to nije nikakva teorija zavere, jer je izmedju ostalog gomila dece rodjena NAKON katastrofe a roditelji im bili iz Pripijata, izgledala ovako:

chernobyl.jpg

EDIT: samo da argumentujem, evo izvolte, dokaz da se takve informacije ne objavljuju je sto se tacan zvanicni podatak o kolicin zracenja u cernobilju ne moze naci online.

detaljan info iz 2002, o tome kako sa zdravljem stoje ljudi koji zive u vecoj okolini od samog Pripijata, pa mi ti posle reci da je "sa 0.0001% na 0.0002%" ....

http://www.oecd-nea.org/rp/chernobyl/c04.html

Evo pokusacu ja da ti objasnim u cemu gresis, sto se tice Cernobila. Prvo u cernobilu jr goreo grafit iz sipki moderatora koji je bio istopljen sa nuklearnim gorivom, procenjeno je da je oko 30% jezgra zavrsilo u atmosferi (na ovo cu se vratiti kasnije). Ostatak goriva je istopio dno reaktora i slio se u betonske strukture ispod njega i stvrdnuo. Do toga je doslo jer je nekoliko hiljada tona peska i bora baceno na reaktor iz helikoptera da bi se prekinula reakcija. To gorivo je trenutno u cvrstom i neaktivnom stanju i ne predstavlja problem za bilo koga ko mu ne pridje dovoljno blizu.

Sto se tice goriva koje je zavrsilo u atmosferi, isto je putem vetra i kise zavrsilo u svima nama, srazmerno udaljenosti i pravcu duvanja vetra. Vecina je zavrsila na zamlji i posle 25 godina je sisla u dublje slojeve tla, apsorbovala se u zivi svet i vise ne predstavlja opasnost po ljude ako nemas nameru da zivis tamo, nego samo da obidjes.

Ljudi koji su ziveli u pripjatu su 2-3 dana udisali radioaktivna isparenja nastala gorenjem grafita i uranijumskih sipki i to je razlog njihove velike izozenosti radijaciji, a kasnije i poremecajima u njihovom organizmu.

Sto se tice raka, isti nastaje zbog gresaka u strukturi DNK, koje mogu nastati na razlicite nacine, same od sebe, od pozadinskog zracenja kojem si stalno izlozen, ili od radijacije. Ono sto je bitno da kazem je da covek koji obidje pripjat nece primiti vecu dozu zracenja od onog ko bi recimo leteo do amerike avionom ili nesto slicno. E sad da li ce ti bas to doprineti razvitku raka ili kupanje u Niskoj banji, ili nesto trece je potpuno nebitno, ono sto je bitno je da obilaskom cernobila neces umreti.

Je l' mogu ja da probam?

Istina je da jonizujuce zracenje dovodi do genskih mutacija i hromozomskih rearanzmana. Kako se to desava? Ne zna se jos uvek. Jedni misle da jonizujuce zracenje direktno spici molekul DNK i dovede do prekida, drugi misle da se to desava indirektno, da radikal koji nastane jonizujucim zracenjem, dovede do ostecenja DNK molekula. Jako je bitno i gde ce doci do ostecenja na DNK, kao i to, koliko ostecenja ima. Celija ima mehanizme odbrane od toga, a to su repair sistemi koji "setaju" duz DNK i popravljaju ta ostecenja DNK molekula. To sve sljaka do odredjenog stepena ostecenja dok celija moze da se nosi sa time. Nakon toga, ukoliko ostecenjima nisu pogodjeni oni delovi DNK odgovorni za regulaciju celijske deobe (onkogeni, protoonkogeni) kao i apoptotski geni, celija "pritiska red button" (aktivira proces programiranog celijskog umiranja - apoptoze) i samim tim izvrsava harakiri. Sto se tice toga da li maligna bolest nastaje od jedne ili vise celija, klonalna teorija kaze da tumor moze biti monoklonalan (nastao od jedne maligne celije) i poliklonalan (nastao od vise malignih celija).

O tome koliko je radijacija stetna se znalo i ranije. Svako ko tvrdi suprotno, ili nema pojma ili je deo nuklearnog lobija. :) Svi koji su se igrali sa radijacijom, umrli su od nje i pre Cernobila. Marija Kiri, Rosalind Franklin su mi prve pale na pamet koje su umrle od posledica radijacije.

kosmos, planuo sam pa sam zbrzao, ali i dalje stojim pri svome. elem, kako rekoba rece - gomila stvari zapravo se ne zna. ja ne verujem u te podatke da je "toliko i toliko mikroseverta tu" i da toliko i toliko nije i jeste sigurno.

o cemu se uopste raspravlja ? super je ako ti znas da ja necu umreti ako odem u chernobilj, ajd mi usput objasni i Ujedinjenu teoriju polja, ako nije problem .. ?

1. radioaktivni materijal koji je zavrshio u atmosferi nije zavrsio u dubljim slojevima tla, jer nema lopatu. jeste u zemlji, najverovatnije, ali isto tako najverovatnije i dalje zrachi. jel treba da ponovim da je raspad odredjenih produkata fisije po 100 godina ? dakle - GDE GOD da je zavrsio neki od elemenata, on i dalje zrachi. jel ste svesni da mu ne mozes nista dok ne prestane da zrachi ?

2. svaka metalna povrshina u gradu, koja je pokupila inicjalne radioktivne gasove - dan danas zrachi. svaka cvrsta povrshina zapravo, koja ne sudeluje u prirodnom ciklusu obnavljanja stvari - je radioaktivna. kamen, metal, 10.000 vozila u Pripjatu, prozori, zidovi ...

3. propaganda - 1986, ruski vatrogasci dobijaju naredjenje da idu da gase chernobilj. zbog "elektrichnih instalacija".
We didn't know it was the reactor. No one had told us

dakle, ljudi koji su to morali da gase, dobijaju prichu da su elektrichne instalacije ... i umiru svi komplet, vecina njih od akutnog trovanja radijacijom. ZASTO se automatski pretpostavljaju teorije zavere, za MNOGO jednostavniju informaciju poput kolicine zracenja na lokaciji danas, 25 godina posle ? jel vi stvarno verujete da "moze da se ode u Pripjat i da neces umreti ? "

ajde, evo ja obezbedjujem put, idemo na leto, ja vas chekam u Kijevu, vi raspalite roshtilj, uslikajte se, po dva tri pivceta - pa idemo kuci. sve ja placam, ok ?

poslednje vesti:

Wednesday, 6 April

An injection of 6,000 litres (1,600 USgal) of polymer coagulant into the pit and surrounding ground at unit 2 sealed the leak into the sea by 05:38 JST.

Despite of protests from the South Korea government, Russian scientists, and Japanese fishers, Japan authorized the release of the 11,500 tonnes (12,700 tons) of less radioactive water into the ocean to make room to store more highly contaminated water.

Iodine-131 levels reached 7.5 million times the legal limit in a seawater sample taken near the facility.

covece, koja cifra.

@Igoritza

Mislim da si se malo zabrojao sa snagom reaktora, vise puta si napisao kako je snaga reaktora oko 3500MW, mislim da ovo ne moze biti tacno, ako se ne varam najveci nuklearni reaktor na svetu je oko 1600MW?

nisi me razumeo - termalni output je bio 3200MW, elektrichni je manji.

to sam bash i razmishljao skoro ... od tog cepanja atoma, mi zapravo uzimamo toplotu, koja greje vodu, koja vrti turbinu ... kako jadno, zapravo, sto cepamo atom da bi dobili energiju, samo da bi iskoristili neku realnu 10inu te energije.

nisi me razumeo - termalni output je bio 3200MW, elektrichni je manji.

to sam bash i razmishljao skoro ... od tog cepanja atoma, mi zapravo uzimamo toplotu, koja greje vodu, koja vrti turbinu ... kako jadno, zapravo, sto cepamo atom da bi dobili energiju, samo da bi iskoristili neku realnu 10inu te energije.

Ne samo što je efikasnost jadna, nego i sam princip je onaj polazni, zagreva se voda koja isparava i para pokreće turbinu koja dalje pokreće generator. Da li postoje, bar konceptualno, neka rešenja koja direktno prevode toplotnu u el. energiju ili nešto slično? Dakle bez mehaničkih delova (turbina, generator), nešto kao gorivne ćelije za BloomBox?

Poslednja izmena:
postoje nove metode, koje zahtevaju jako sofisticirane materijale - koji se nazalost ne mogu upotrebljivati, bar za sada, u nuklearnim elektranama. ja kolko znam, nuklearke su osudjene na BWR i PWR narednih 20-30 godina. u prevodu - sve kroz vodu.

Ne samo što je efikasnost jadna, nego i sam princip je onaj polazni, zagreva se voda koja isparava i para pokreće turbinu koja dalje pokreće generator. Da li postoje, bar konceptualno, neka rešenja koja direktno prevode toplotnu u el. energiju ili nešto slično? Dakle bez mehaničkih delova (turbina, generator), nešto kao gorivne ćelije za BloomBox?

Postoji vise od 30 godina, imas ih na vojadzerima 1 i 2, a mislim i da ce se koristiti i na novom mars roveru. Broblem je sa njima, ako se dobro secam da nemaju veliku izlaznu snagu, ali zato to sto imaju mogu da odrzavaju desetinama godina.

kosmos, planuo sam pa sam zbrzao, ali i dalje stojim pri svome. elem, kako rekoba rece - gomila stvari zapravo se ne zna. ja ne verujem u te podatke da je "toliko i toliko mikroseverta tu" i da toliko i toliko nije i jeste sigurno.

o cemu se uopste raspravlja ? super je ako ti znas da ja necu umreti ako odem u chernobilj, ajd mi usput objasni i Ujedinjenu teoriju polja, ako nije problem .. ?

1. radioaktivni materijal koji je zavrshio u atmosferi nije zavrsio u dubljim slojevima tla, jer nema lopatu. jeste u zemlji, najverovatnije, ali isto tako najverovatnije i dalje zrachi. jel treba da ponovim da je raspad odredjenih produkata fisije po 100 godina ? dakle - GDE GOD da je zavrsio neki od elemenata, on i dalje zrachi. jel ste svesni da mu ne mozes nista dok ne prestane da zrachi ?

2. svaka metalna povrshina u gradu, koja je pokupila inicjalne radioktivne gasove - dan danas zrachi. svaka cvrsta povrshina zapravo, koja ne sudeluje u prirodnom ciklusu obnavljanja stvari - je radioaktivna. kamen, metal, 10.000 vozila u Pripjatu, prozori, zidovi ...

3. propaganda - 1986, ruski vatrogasci dobijaju naredjenje da idu da gase chernobilj. zbog "elektrichnih instalacija".

dakle, ljudi koji su to morali da gase, dobijaju prichu da su elektrichne instalacije ... i umiru svi komplet, vecina njih od akutnog trovanja radijacijom. ZASTO se automatski pretpostavljaju teorije zavere, za MNOGO jednostavniju informaciju poput kolicine zracenja na lokaciji danas, 25 godina posle ? jel vi stvarno verujete da "moze da se ode u Pripjat i da neces umreti ? "

ajde, evo ja obezbedjujem put, idemo na leto, ja vas chekam u Kijevu, vi raspalite roshtilj, uslikajte se, po dva tri pivceta - pa idemo kuci. sve ja placam, ok ?

Prvo zar nije u pitanju poluraspad, odnosno vreme za koje je potrebno da se polovina atoma raspadne, pa onda imas jos cetvrtinu, pa osminu i tako u nedogled....

Drugo, nisam ni rekao da se nalazi 100m ispod zemlje negoje putem kise, vode, prirodnom erozijom, stvaranjem naslaga od lisca itd zavrsio na odredjenoj dubini i vetag nije u mogucnosti da ga prenosi.

Trece, zraci svaka povrsina ali ne zraci podjednako, i u tome je cela poenta, postoje mesta gde je zracenje ogromno, kao i ona gde ga maltene nema, tako da i kad odes sigurno neces ici u crvenu sumu ili u lunapark jer isti stravicno zrace, ali mozes slobodno da se kreces putem jer je ociscen i zracenje u odnosu na ostalo je minimalno.

Cetvrto, sve ovo me interesuje jako dugo vremena, i ako se sve poklopi a nadam se da hoce, ja letos idem do cernobila i specijalno za tebe cu se slikati tamo, ali ne u lunaparku, jer ipak nisam lud. Inace jednodnevna tura iznosi od 250-150 dolara. Pa ako si raspolozen mozes sa nama, pa da nas posle slikas kako umiremo. :D

I za kraj, to sta su rusi radili posle havarije je njihova stvar, i u direktnoj je vezi sa tim vremenom i politickom situacijom. A da su radili to sto su morali, jesu, reaktor je morao da se obuzda, i u tom slucaju nije bitno da li ces izgubiti 100 ili 1000 ili 10000 ljudi u odnosu na desetine miliona potencijalnih zrtava.

I za kraj, to sta su rusi radili posle havarije je njihova stvar, i u direktnoj je vezi sa tim vremenom i politickom situacijom.

samo bih da ti skrenem paznju na cinjenicu da danas BILO koji mocan lobi, radi uzasnije i gore stvari nego "ruski komunizam 80ih" ...

evo, upravo na danashnjem primeru radnika fukushima-e - istovarishe ljudi radioaktivnu vodu u more. a protiv toga se bune, niko drugi do - ruskih nauchnika. i otprilike svako normalan. i sace da se nadje jedan chnjakstru iz japana i da napise: ej, al ja sam izracunao da nece nista lose da se desi! ... jel postoji nachin da se neko usprotstavi ovome, napirmer - americhki vlasnci nuklearki ?

mislim da niko ovde nije govorio o globalnim socioloshkim posledicama, nehgo o cinjenici da i jedan i drugi rezim/lobi dolaze u situaciju da shalju ljude u smrt. ta cifra od 10.000 mrtvih iz Chernobilja sve mi se cini da u suma sumarum nece da se razlikuje od Fukushime ...

jasno je da su neki od ljudi, pogotovo japanci sa velikim osecajem ponosa i chasti, ostali da spasu jedni druge zapravo, ali recimo - sigurno je u oba slucaja bilo ljudi koji su bez posebnih informacija uleteli unutra.

zamisli, samo primer - imash dvoje dece. jedno dete ti ima autizam, i treba mu brdo novca za lecenje. dobio si posao u nuklearki, i sta ? ostaces unutra da spasavas svet dok ce ti dete sigurno zavrshiti do svog punoletstva u nekoj jazbini za specijalne .. ? ja vala ne bi ostao. ne bi ni niko ko bi imao vremena da razmisli. da je tako generalno u ljudima da "pojedinci brinu o svetu" svet bi bio pun vidzilantes-a koji ispravljaju krive drine, ja ih neshto ne vidim ...

javno iznoshenje informacija je utopijski koncept. ali bi, po mom mishljenju, bio zapravo jedan korak napred ka poboljshanju globalne sveti ljudi. ovako smo se, pogotovo u kapitalistichko demokratskom rezimu pretvorili zaista u snobove koji iskljucivo brinu za "svoju avliju" a koga briga za svet.

EDIT: evo sad gledam. njima je bilo zapravo bitno da reaktori ostanu u upotrebi. prica se o nekakvom osposobljavanju fukushime. zivo me zanima koja ce dileja da ide tamo na posao. a upravo iskustvo iz cernobilja govori da su najkonkretnije mere ucinjene "sa razdaljine" sto je sa robotima i bespilotnim letelicama i vozilima danas mnohgo lakshe izvodljivo. damage kontrol na daljinac

inace dnevnice idu i do $5000

^
Što se tiče tih vatrogasaca koji su išli da gase požar na instalacijama u Černobilu, priča mi malo ne pije vodu, jer je svaki zevzek (trezan) mogao da vidi da je reaktor otvoren, suklja i zjapi ka nebu zračeći... čak noću kažu da su se videli fotoni celog spektra boja kao reflektor u oblake... a da ne pominjem gomilu krša i otpada po okolini i prilazu NE od pravog dana pa na dalje... iz aviona i na 50 m i na 500 m or NE se videlo šta se dešava... i mislim da im je odmah bilo jasno šta gase... e sad što je neko zvanično govorio da je bezbedno , a odmah su ti isti vatrogasci padali krvavih noseva ne dižući se više... Hm to je valjda bila vojna tajna i otadžbinska obaveza...

Ja se pitam šta je ovo sad u Japanu... Rekao bih , moć megakorporacija... Gde se to danas pita narod nešto :smack:

Ako je u toj vodi samo radioaktivni jod, on ce se raspasti posle 8 dana. Ne vidim cemu panika?
U Cernobilu su likvidatori oprali sve sto je moglo da se opere. Zbog toga je danas moguce ici asfaltnim putevima i ulicama Pripjata. Medutim, ne preporucuje se setnja po travi i sumi, jer je nivo zracenja mnoogoo veci.

levchanin - neshto ne verujem da je svest o nukelarnom zrachenju toliko bila prisutna tada, kao sto je danas.

onomad si mogao iskljucivo u shkoli da naucis o hemiji i fizici, i pitanje je kakav je rezim definisao kakvu prosvetu, da jedan "vatrogasac" zapravo zna shta je polu raspad, shta je jonizuuce zrachenje i tako dalje. zapravo ocu da kazem da je mnogo lakshe bilo "naloziti ljude" da rade neshto i da pritom nemaju pojma koji su uslovi rada, nego shto je to danas.

1986 - vecina televizora nisu u koloru

2010 - internet i nevidljivi bombarderi

Medutim, ne preporucuje se setnja po travi i sumi, jer je nivo zracenja mnoogoo veci.

e vidish, ovo meni nije jasno, zaista bi hteo neko da mi objasni ako nisam u pravu -

ako postoji zrachenje u shumi i na parkinzima (metalne povrshine automobila) i na travi i slichno, a pritom znamo da radioaktivna cestica zrachi sferno, ne u pojedinachno odredjenim pravcima - sta, osim vazduha stoji izmedju shume i trave koji zrache - i tebe koji si na "dozvoljenoj lokaciji" ?

zvanichna informacija zashtite od radijacije navodi potrebnu debljinu materijala da zaustavi polovinu zrachenja (50 posto fotona)

olovo: 1.0 cm
beton: 6.1 cm
voda: 18 cm
drvo (puno, prirodno, neobradjivano): 30 cm
vazduh: 150 metara

dakle, zrachenje na kilometar ipo od izvora je: 0.1% od ukupnog zrachenja izvora ( 10 puta prepolovljeno je jedan od 1024, stoga mu dodje ukupan procenat od 0.1)

zrachenje na 500 metara od izvora je ~11% od ukupnog zrachenja izvora

meni sad ovo kad sam izrachunao, zapravo deluje kao ekskluzivna lutrija ici u taj Pripjat. sve se neshto brinem da nema fluorescentnih znakova na tachno tom i tom objektu, i pishe: PAZI, ova metalna kanta je radioaktivna!

Poslednja izmena:
Igoritza delimično se slažem sa tobom, samo u jednom ne , ja sam te 86 imao color tv ( uraaa za EI niš) :d sa 14 godina tj navršenom osnovnom znao sam šta je i kako zračenje vrlo dobro... znali su i ruski vatrogasci... samo je pitanje koliko su bili trezni i ko je u opšte imao tamo hrabrosti da ne pije votku koju su im davali naravno:bottle: isto tako sam siguran u to koliko sam siguran da su ovi u Japanu trezni svi...

Ja nisam fizičar i ne bavim se time, ne razumem se tu mnogo... Medicina mi je profesija i u to se poprilično razumem. Jedno ću ti reći, etika mi nalaže, a i čitam te po forumu simpatičan si lik. Ako ti je stalo do tvog zdravlja i do zdravlja tvog potomstva (ako ga nemaš još) i do ljudi sa kojima živiš, ne idi u Pripjat ni da ti plate... Možda eventualno s 30 kila olova na sebi non stop i bez da tamo konzumiraš bilo šta i sa maskom na licu... A ja veruj mi ne bi ni tada... Dobro možda ako bi mi debelo platili... Ne bi da se upuštam u raspravu oko toga zašto tako mislim , nije tema ovog foruma... A ovi što oće da vide Stalker uživo, samo nek idu, pusti ih. Kak se kaže 'putuj igumane' :D

Poslednja izmena:
Ako je onaj kamerman sto je snimao skidanje onih najgorih supstanci sa krova, sto nije osecao usta i zube i bio iznad reaktora direktno helikopterom, jos uvek ziv, onda fanovi Stalkera mislim da mogu opusteno da odu na turu.. :) ***, pa ne bi bilo dozvoljeno da odes tamo da je tako kako vi pricate..

ne mozes ljudima objasniti sta je zracenje, pa to ti je. amovi na ochi, i samo mainstream propaganda.

a sto mislis da je uklanjanje Chernobilja zakzano za 2065 ? ajd josh jednom - radio aktivni materijal ne moze NIKAKO da se eliminise dok ne prestane da zrachi, ne mozes mu nishta

vreme raspadanja fisionih elemenata (tri najchesca), half life:

jod - 8 dana
stroncijum - 29 godina
cezijum 30 godina

dakle, half life nije proshao josh, za cezijum i stroncijum.

pritom, 2010 su se desile divlje vatre, koje su definitivno "promeshale" radioaktivni materijal svuda naokolo. Ruska vlada kaze - nije se nishta desilo. Greenpeace kaze - lazesh Putine. (ne poistovecivati greenpeace sa drugim hipicima, ovo je jedan jako mocan lobi)

Ako je onaj kamerman sto je snimao skidanje onih najgorih supstanci sa krova, sto nije osecao usta i zube i bio iznad reaktora direktno helikopterom, jos uvek ziv, onda fanovi Stalkera mislim da mogu opusteno da odu na turu.. :) ***, pa ne bi bilo dozvoljeno da odes tamo da je tako kako vi pricate..

taj kamerman ima cancer... benigni mislim. nisam siguran da je i sada živ ali može da se proveri na wiki... Uglavnom možeš da posetiš Černobil ali rizikuješ da se pozdraviš sa štitnom žlezdom po drugi put u životu... a i niko ti ne garantuje da ti neće tkivo bujati na nekom drugom mestu, svaki čovek ima različite predispozicije. sa ovom posetom ih lepo uvećavaš, pa kao što rekoh putuj igumane, nije tako strašno...

A zakonski u Ukrajini nije dozvoljeno civilima da kupe oružje , a u Odesi na svakom ćošku možeš pazariti polovan ruski kalaš... nov u kafani . toliko o dozvolama tamo.

A Igoritza kakve su to divlje vatre bile nisam to čuo ???

Poslednja izmena:
@ Igoritza,

Ne može se tako da računati radijaciju i prepolovljavanje fotona i udaljenost od izvora kad ni ne znaš šta je izvor radijacije, tj kada je većina stvari oko tebe radioaktivna. Ti podaci što si naveo, deluju u slučaju da je poznat izvor radijacije, tipa imaš radioaktivni materijal u nekom buretu na 2km od tebe pa sve lepo baciš na papir, dok u Pripjatu ta računica ne radi posao jer je ceo grad radioaktivan, doduše negde manje negde više. Ni ja se ne bih igrao sa odlaskom u Stalker City. Ne zbog sebe, jer su jako male šanse da meni nešto bude,već zbog svog potomstva.

Što se tiče Fukušime, posledice zataškavanja nečeg ovako velikog će se tek osetiti. Žao mi japanaca, ostrvska zemlja su, nemaju gde ni da pobegnu... Imam neki osećaj da će dosta njih pobeći iz Japana. Znam da ja bih.

I ne mogu da skontam ljudski rod, kada bi uložili u istraživanje novih izvora energije, samo deo novca koji se ulaže u nuklearne elektrane, garantovano bi pronašli novi čistiji izvor, ali ne. U stanju su da nastave da uništavaju ovu jadnu planetu sve dok je ne zagadimo toliko da će se živeti u 3 grada na celoj planeti. I ne znam šta im je više potrebno kao dokaz da je nuklearna energija loša. Šta, da pomre jedno 3 miliona ljudi trenutno i još jedno 20 miliona kroz naraštaje, pa će možda skontati neke stvari.

Baš se bzvz. raspravljate o opasnosti od radijacije. Štetno je to uvek.

Uzmeš 5000 pacova, neka su svi istog porekla (nekako rodbinski povezanih).

1000 ne ozračiš uopšte. 1000 ozračiš malo. 1000 više. 1000 ozračiš jako a poslednju 'iljadu ozračiš smtornosno. Iz ovih prvih neozračnih, neki će se zbog nečeg razboleti. U drugoj grupi će biti više zdravstvenih problema, u trećoj više, u četvrtoj jako mnogo, a u petoj će neki i preživeti. Ne znam u koju grupu ozračenosti bi nas smestila poseta Černobilu, ali siguno ne bi bili u prvoj. A ovi preživeli iz pete grupe bi se mogli uporediti sa onima što su direktno preživeli Černobil iz blizine. Nema ih baš mnogo.

Alternativni izvori su mnogo veći tehnički problem nego što laici misle. Nije to samo zavera korporacija (iako ima malo i toga). Problem je ogroman rast POTREBE za energijom. To je mnoooogo veći problem. I da postoji neki jeftini bezopasni i neograničeni izvor energije, opet bi oslobađanje te energije pravilo probleme i uticalo bi na klimu/zemlju/ljude.

Ako je u toj vodi samo radioaktivni jod, on ce se raspasti posle 8 dana. Ne vidim cemu panika?.

Osam dana mu je vreme poluraspada, ali opet... posle 8 poluraspada (64 dana) ostaće samo 0.4% početne količine. Samo da nisu zajedno sa jodom izbacili i malo uranijuma i plutonijuma. :)

Vrh Dno