marko_n
Slavan
- Učlanjen(a)
- 28.02.2006
- Poena
- 380
Pored imena moze i neki link za DL![]()
Na btjunkie.org ukucaj "surviving disater - chernobyl - bbc" i dobićeš ga kao prvi i jedini rezultat, download ide full brzinom.
Pored imena moze i neki link za DL![]()
al obavezno pogledaj i ovaj drugi...
Ne. Ali u breeder reaktorima je moguce pretvoriti U-238 u Pu-239, koji je energetski 'jaci' fisioni materijal nego U-235. Ovo je zbog straha od proliferacije nuklearnog oruzja pod striktnom kontrolom.Nemaju neki nacin da iz U-238 dobiju U-235. Neka reakcija da se oslobode ta 3 neutrona viska?![]()
Po mom misljenju, najbolji je Battle for Chernobyl. Produkcija Discovery, koristi samo arhivski materijal ali i intervjue sa najbitnijim ucesnicima i pokriva sve detalje. Pri tome je jeziv.Chernobyl Nuclear Disaster - Surviving Disaster
mada je mozda bolji ovaj
Inside Chernobyl's Sarcophagus
Fukushima Daiichi nuclear power station has been in serious condition since some units lost cooling function. TEPCO is trying to recover components for cooling that should be driven by external AC power. However, working condition in high radiation area is so bad and there is no prospect of accomplishing the work for this recovery. (05:15, March 26)
Po mom misljenju, najbolji je Battle for Chernobyl. Produkcija Discovery, koristi samo arhivski materijal ali i intervjue sa najbitnijim ucesnicima i pokriva sve detalje. Pri tome je jeziv.
Chernobyl Nuclear Disaster - Surviving Disaster je kratka BBC rekonstrukcija dogadjaja, iz serijala "Prezivljavanje katastora", svaka epizoda bavi se drugom katastrofom (ovo nije fim). Glumci su britanci i nema autenticnih snimaka, on pokazuje sta se navodno desavalo "iza vrata", kako su donosene politicke odluke, cime se prvi film ne bavi. Fokus filma je na licnostima, dilemama, osecanjima, reakcijama, ne toliko na dogadjajima, jer je narator ruski naucnik koji je izvrsio samoubistvo. Poenta je da je laz gora od nuklearne katastrofe.
Inside Chernobyl's Sarcophagus sam skunuo ali jos nisam pogledao (iz '90-ih je).
Dakle, prvi film bavi se objektivno svim desavanjima od aprila do oktobra, drugi je kratka hronologija posmatrana ocima naucnika, a treci je nakon svega toga, sam naslov govori. Prvi obavezno odgledati. Svi se mogu skinuti s torrent-a. Nisu HD. Svaki dan mozete da gledate Fukusima nuclear disaster rijeliti. :shock:
Ja sve vreme mislim na Discovery emisiju a pricham o BBCBattle for Chernobyl je taj koji je najbolji, zbog tih autentichnih snimaka i moze se ceo odgledati na youtube http://www.youtube.com/watch?v=Wv3a4LXi_qc, od toga inache tesko da ima bolji snimak, originalni snimci su uglavnom amaterske 8mm kamere, to ne vredi ni prebacivati u HD...
Ne znam jel danas neko pratio RTS1 ali bio je meteorolog koji je zaduzen za merenje radijacije nad Srbijom. Rekao je da nema zabrinutosti i da je ovaj radijacioni oblak iz Japana 10 hiljada puta slabiji od onog iz chernobilja. Takodje, ovaj isti meteorolog je radio i kad je bila katastrofa u Chernobilju i danas je otvoreno priznao na tv-u da im je tada bilo zabranjeno da pricaju stvarnu radijaciju nad nasom zemljom i stanje u chernobilju.
I posle takve izjave ko ce mu sad verovati da je i ovo stvarno stanje iznad nase zemlje?
Mozda su japanci vise zalivali reaktore da same cestice ne bi isle u vazduh, nego sto su ih hladili.
+1Ne znam jel danas neko pratio RTS1 ali bio je meteorolog koji je zaduzen za merenje radijacije nad Srbijom. Rekao je da nema zabrinutosti i da je ovaj radijacioni oblak iz Japana 10 hiljada puta slabiji od onog iz chernobilja. Takodje, ovaj isti meteorolog je radio i kad je bila katastrofa u Chernobilju i danas je otvoreno priznao na tv-u da im je tada bilo zabranjeno da pricaju stvarnu radijaciju nad nasom zemljom i stanje u chernobilju.
I posle takve izjave ko ce mu sad verovati da je i ovo stvarno stanje iznad nase zemlje?
Pitaj boga, danas sam gledao dokumentarce o cernobilju, i frapriao se u delu kada su zatrpali reaktor a ostala im voda u prostorijama ispod njega, i da je gorivo, koje se zagrevalo usled zatrpavanja, dospelo do vode, bila bi totalna katastrofa, minsk, koji se nalazi na 300km bi bio zbrisan sa lica zemlje, a citava evropa bi bila nenastanjiva.
Inace radijus totalnog iseljenja oko fukushime, je isto 30km kao i oko cernobilja.Morace japanci dugo da se zezaju sa reaktorima dok ih totalno ne obezbede, cernobilj ni dan danas nije skroz resen, a japan ce i dalje biti trusno podrucje.
Ovaj deo iz tog filma mi nije jasan. Kakva je to eksplozija mogla da se dogodi koja bi zbrisala Minks i kontaminirala celu evropu. Po mom misljenju samo nuklearna eksplozija moze da ima toliku razornu moc i da zbrise sve u krugu od 300km, medjutim koliko razumem nuklearna eksplozija sa nuklearnim gorivom koje se koristi u elektranama nije moguca. Nuklearno gorivo u elektranama ima 1-4% uranijuma 235 dok je za nuklearnu eksploziju potrebno teoretski 6% a prakticno preko 20%, te stoga nije moguce da pod bilo kakvim okolnostima desi nuklearna eksplozija. Dakle kazu da bi do ove eksplozije doslo zbog kontakta uzarenog goriva sa vodom, ovo mi deluje kao nesto sto se dogodoili u japanu, kada je na kraju vodonik eksplodirao, ali ne znam kakva bi se jaca eksplozija od ove mogla dogoditi.
i onda voda i cestice odu u vazduh ? slaba ti logika..
ne mora nesto da "eksplodira" u pogledu vatre i dima, da bi se smatralo za eksplozijuste culi za "dirty bomb" ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari