Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Mislim da je u planu bilo zatvaranje neki reaktora ne cele NE.
Zapravo, u planu je bilo da se reaktor 1 zatvori na leto ove godine (mozda i jos neki), ali je donesta odluka da mu se ipak produzi rad (na 10 god) i da se izgradi 7. reaktor. Onda se desio zemljotres.

Iako je zemljotres bio 6x jaci od onog za koji je NE projektovana, zaštitni zid prema okeanu bio visine 10m prema propisu vlasti, a da su agregati bili na 14m visine. Uprkos tome, voda ih je unistila, kažu da su baterije radile, a onda je i backup-backup napajanje bilo van upotreba jer ga je cunami izbacio iz pogona.

E sad, da li to znaci da je posle zemljotresa i cunamija eletronika radila i da su pumpe svuda radile tih 8h na baterije? Meni je to sumnjivo, jer kad su 12. marta stigli mobilni agregati nisu mogli da ih upotrebe (navodno "priključci nisu bili kompatibilni,", haha). Ako je tako, znači da su tek kasnije eksplozije uništile elektroniku i mehaniku pumpi, cevi, itd.

Kad sam geldao film Bitka za Černobilj bio sam ledeno mokar (Diskaveri produkcija). Neko je rekao da mu je najgora scena bila kada je novinar-fotograf opisivao ukus metala u ustima i neosećanje sopstvene vilice. Meni je najgori deo bio o "bio-robotima", ljudima koji su poslati na čiste krov gde je bilo preko 500 Ro/h (rendgena). Ipak, "cover up", zataškavanje je barem u toj britanskoj intepretaciji -- vrh vrhova! Glavni nuklearni fizičar iz Akademije SSSR-a, podneo je Centralnom komitetu izveštaj, kao i IAEA u Beču na zatvorenoj sednici. U njegovom izveštaju navodi se broj od 45.000 žrtava direktno povezan sa nuklearnom nesrećom, bez onih indirektnih (kasniji porod). Već u Beču je dogovoreno da to nije dobro za nuklearnu budućnost zapada, pa zvanični izveštaj IAEA pominje 10x manji broj: 4.500 ljudi, kao i javni izveštaj SSSR-a. Ovaj fizičar je kasnije (zbog toga?) izvršio samoubistvo.

Jedan od aktera ovog filma koji je pogođen nuklearnom krizom, kaže da je više bole laži koje su saopštavane godinama, nego gola istina. Jedan lekar je 2.000 god uhapšen jer je publikovao istraživanje o grozomirnim posledicama. Pušten je 2005-e, kada je dao intervju za Diskaveri.

Iako je naslov u novinama "Nuklearna kriza završena" -- mislim da je daleko do toga. Tek mnogo kasnije saznaćemo, možda, šta se zaista dešavalo. Biće snimljen film, dokumentarni, igrani... Gladni smo katastrofa!

naročito je izvršio samoubistvo pod ne rasvetljenim okolnostima....
dokumentarce Diskavarija, treba gledati kao senzacionalističke naučno-popularne emisije, a ne kao izvore dokumenata i činjenica, nikada ih u tom svetlu ne treba posmatrati, jer jednostavno ne predstavljaju činjenično stanje na terenu u pravom svetlu, a vrlo često su i obmanjivačke prirode.

Sudeci po tome sto se zadnja 3-4 dana prakticno ne pustaju nikakve bitne informacije ("stigla je struja", sto nista ne znaci) moze se zakljuciti da nesto debelo ne ide kako treba. Najave su bile da ce Amerika dati bespilotne letelice da snime stanje, slike nikad nisu objavljene niti rezultati preleta. Na nekim nezvanicnim uncensored sajtovima mogu se naci informacije da je bazen u reaktoru 4 napukao i da pusta vodu, tako da ga je nemoguce napuniti vodom i rashladiti. Sve to moze da bude rekla-kazala.

Moguce je naci procenu kako se radioaktivni oblaci prostiru sa vetrovima i da je oblak vec stigao do Evrope. Ono sto sam video nasao sam na stranicama austrijske i francuske meteo sluzbe. Isto tako, kako sam mogao da vidim u Fukosimi ima gotovo 20 puta vise goriva nego u Černobilju, uz sve one ograde kako F. i Č. nisu isto i ne treba ih povezivati, blabla.

naročito je izvršio samoubistvo pod ne rasvetljenim okolnostima...

Recimo, pronađen s nožem u leđima?

dokumentarce Diskavarija, treba gledati kao senzacionalističke naučno-popularne emisije, a ne kao izvore dokumenata i činjenica, nikada ih u tom svetlu ne treba posmatrati, jer jednostavno ne predstavljaju činjenično stanje na terenu u pravom svetlu, a vrlo često su i obmanjivačke prirode.

Da sam Bitku za Černobilj gledao na "mute", bez ijednog komentara, slike koje sam video bile su stravične. Govorim ruski, sve sam razumeo šta pričaju. Gledao sam to pred spavanje, imao sam grozomorne snove. Od aprila, od nesreće, do snega u oktobru trajalo je saniranje posledica. "Likvidatori", "bio-roboti", većina njih je znala šta se dešava i znali su, kažu to javno, da su im očitavane 10x manje doze na licu mesta.

Nije to bilo jedino samoubitstvo. Nesreća se desila u 28. aprila, a 1. maja u Kijevu bila je velika parada povodom Dana rada, generalni sekretar partije iz Kijeva pozvao je sve na ulicu, dok je veoma radioaktivna prašina padala. I on je bio, sa ženom i ćerkama. Izvršio je samoubistvo. Visoki poličitki komesar kojem nije rečeno kolika je opasnost. Kijev je 100km od Černobilja. Iz arhive televizije nestali su svi snimci te parade.

Na kraju kad je "pukla tikva" od 45.000 direktnih žrtava (zvanični broj je 4.500), i oko 80 milijardi dolara za saniranje, poslednje (?) zataškavanje trajalo je do 2005-e, dakle 20 godina! Ako si gledao film, mislim da ovaj nije bio tendeciozan. Japanci možda jesu više transparentni, ali koliko?

Poslednja izmena:
pa ne treba povezivati Černobilj i Fokušimo (da zanemarimo konstrukciju), jedan je bio iz neprijateljskog SSSR a drugi u "prijateljskom" (beš takve prijatelje, kada te gađaju atomskim bombama) Japanu, to je jedini razlog zbog čega ih ne treba povezivati

Zapravo, u planu je bilo da se reaktor 1 zatvori na leto ove godine (mozda i jos neki), ali je donesta odluka da mu se ipak produzi rad (na 10 god) i da se izgradi 7. reaktor. Onda se desio zemljotres.

Iako je zemljotres bio 6x jaci od onog za koji je NE projektovana, zaštitni zid prema okeanu bio visine 10m prema propisu vlasti, a da su agregati bili na 14m visine. Uprkos tome, voda ih je unistila, kažu da su baterije radile, a onda je i backup-backup napajanje bilo van upotreba jer ga je cunami izbacio iz pogona.

E sad, da li to znaci da je posle zemljotresa i cunamija eletronika radila i da su pumpe svuda radile tih 8h na baterije? Meni je to sumnjivo, jer kad su 12. marta stigli mobilni agregati nisu mogli da ih upotrebe (navodno "priključci nisu bili kompatibilni,", haha). Ako je tako, znači da su tek kasnije eksplozije uništile elektroniku i mehaniku pumpi, cevi, itd.

Kad sam geldao film Bitka za Černobilj bio sam ledeno mokar (Diskaveri produkcija). Neko je rekao da mu je najgora scena bila kada je novinar-fotograf opisivao ukus metala u ustima i neosećanje sopstvene vilice. Meni je najgori deo bio o "bio-robotima", ljudima koji su poslati na čiste krov gde je bilo preko 500 Ro/h (rendgena). Ipak, "cover up", zataškavanje je barem u toj britanskoj intepretaciji -- vrh vrhova! Glavni nuklearni fizičar iz Akademije SSSR-a, podneo je Centralnom komitetu izveštaj, kao i IAEA u Beču na zatvorenoj sednici. U njegovom izveštaju navodi se broj od 45.000 žrtava direktno povezan sa nuklearnom nesrećom, bez onih indirektnih (kasniji porod). Već u Beču je dogovoreno da to nije dobro za nuklearnu budućnost zapada, pa zvanični izveštaj IAEA pominje 10x manji broj: 4.500 ljudi, kao i javni izveštaj SSSR-a. Ovaj fizičar je kasnije (zbog toga?) izvršio samoubistvo.

Jedan od aktera ovog filma koji je pogođen nuklearnom krizom, kaže da je više bole laži koje su saopštavane godinama, nego gola istina. Jedan lekar je 2.000 god uhapšen jer je publikovao istraživanje o grozomirnim posledicama. Pušten je 2005-e, kada je dao intervju za Diskaveri.

Iako je naslov u novinama "Nuklearna kriza završena" -- mislim da je daleko do toga. Tek mnogo kasnije saznaćemo, možda, šta se zaista dešavalo. Biće snimljen film, dokumentarni, igrani... Gladni smo katastrofa!

Da, potpuno mi neverovatno deluje da i dalje ne posotji nikakva statistika. Pomislio sam, proslo vreme KBG-a i slicnih stvari da se normalno rade stvari, ali eto sad pogledas i japan i vidis da i oni sakrivaju (samo sto je sad to mnogo teze). Sto se tice bio-robota ono je stvarno horor, mislim da je spominjana vrednost od 1000 Ro/h (rendgena), cak u jednom trenutku (1:02:35) 7000 Ro/h (rendgena) na nekim mestima :lupko:

Isto tako, kako sam mogao da vidim u Fukosimi ima gotovo 20 puta vise goriva nego u Černobilju, uz sve one ograde kako F. i Č. nisu isto i ne treba ih povezivati, blabla.

Gde si ovo video, meni se cini da je u cernobilu bilo nesto mnooooogo goriva.

Takodje za gledanje je ovo: "Inside Chernobyl's Sarcophagus"

Poslednja izmena:
...

Ljubljana -- Slovenačka nuklearna elektrana Krško samoisključila se iz bezbednosnih razloga. Posledica po životnu sredinu ne bi trebalo da bude.
Prema prvim podacima, nuklearna elektrana Krško stala je oko 10.30, zbog toga što je došlo do iznenadnog isključenja 380kV dalekovoda koji vodi ka Zagrebu.

Na portalu nuklearke je već objavljeno da je, u skladu sa planom zaštite i spasavanja, proglašen "nenormalni događaj nultog stepena", zbog čega su odmah obavešteni nadležni slovenački organi za zaštitu životne sredine.

Zaposleni u nuklearki tvrde da je elektrana "u stanju bezbednot zaustavljanja i bez uticaja na životnu sredinu", obećavajući da će uskoro dati i detalje o ovom događaju, kao i da planiraju da elektranu ponovo uključe u postojeću mrežu. Još uvek se ne zna kada će nuklearka ponovo biti stavljena u pogon.

Uprava za nuklearnu bezbednost Slovenije je saopštila da se pretpostavlja da se isključio jedan od prekidača, zbog čega je prekinuta veza sa dalekovodom, kada se nuklearka samoisključuje.

Poštujući postojeća pravila, ovaj ured je odmah proglasio vanredno stanje, koje je nakon pregleda nuklearke opozvano.

Najbolji film o Chernobilju je BBC-jev, ne smaraju toliko sa rekonstrukcijama, vecina snimaka su autentichni, i zbog toga je strashan osecaj kada se to gleda. I ja koliko sam razumeo iz filma, i dalje to nije kraj i moze da se desi katastrofa zbog koje su i slali tolike ljude u smrt 1986. godine...

Daj neki kompetentniji izvor, Blic-om mozes samo bulju da obrises (u papirnom formatu, sa elektronskim ni to).

Najbolji film o Chernobilju je BBC-jev, ne smaraju toliko sa rekonstrukcijama, vecina snimaka su autentichni, i zbog toga je strashan osecaj kada se to gleda. I ja koliko sam razumeo iz filma, i dalje to nije kraj i moze da se desi katastrofa zbog koje su i slali tolike ljude u smrt 1986. godine...

Moze da se urusi sarkofag, napravljen je kako kazu da izdrzi 30 godina, mada je vec sav zardjao i sl, tako da ako se urusi krov, bice katastrofa, posto ce to da podigne ogromnu kolicinu radioaktivne prasine i ajmo sve nanovo, mozda i gore nego 86-e

@owim:
U reaktoru 4 nije bilo eksplozija jer je reaktor vec bio ugasen. Tamo ima samo gorivo u bazenu za hladjenje. Nije mi jasno zasto bi bazen napukao?
U vezi "nekompatibilnih" prikljucaka. Japan koristi 100V, 50 i 60Hz. Ko donese neku spravu mora da se proveri da li ta sprava moze da radi pod takvim uslovima. Ako su uredjaji u kontrolnoj sobi NE bili prilagodjeni radu na 100V 60Hza neko im donese generator koji proizvodi 220V 50Hz, ocekivano je da ce biti problema.

Evo vam, Valerij Legasov, pogledajte film
Chernobyl - The Mystery of Valery Leagasov Death

Danas u vestima, nivo zracenja u vodi za pice u toki-u je duplo veci od dozvoljenog, kazu nije pogubno za odrasle, ali moze mnogo da naskodi maloj deci i da izazove rak.
Cini mi se da ceo svet na ovo posmatra sa holivudskim optimizmom, i ne shvata ovo ozbiljno koliko bi trebalo, kao sto je bio slucaj za cernobiljom.I sve vesti koje se serviraju, kao sve za malo ali su uspeli da piskenjem iz helikoptera ohlade reaktore i da odrze stvar pod kontrolom...

Ona vakcina, cak i ako je stvarna, sto je malo verovatno, je nikakvo resenje, sta, hoce posle havarija da vakcinisu svaku jedinku u eko sistemu i zastite je od zracenja ,) .

@yooyo
Da li zaista misliš da bi u zemlji koja radi na 110V doneli mobilne agregate od 220V?
Da li bi kod nas neko doneo agregate sa izlaznom strujom od 110V? ;)

Ključno pitanje: zašto do 10. dana krize nisu doneti/priključeni agregati? Nameće se odgovor da ne bi koristili jer su pumpe uništene. Ako je tako, kako sad kad je stigla, pa nije, pa jeste stigla struja -- 'normalno je hlađenje' u reaktorima? Današnji Tepko izveštaj je kao jučerašnji, da ga ne stavljam: kod reaktora 1-3 sve stavke su crvene boje (van upotrebe). My 5¢.

Naći ću izvor gde sam video da goriva u F. ima više nego u Č. Za kraj, problem Č. se još rešava i kasni se 10 god, gradi(će) se novi sarkofag.

Kako su 3 preostala reaktora Č. radila još 20 god, ko je tu radio, održavao? Oni su bili istog tipa kao reaktor 4 (kao i Kozloduj), dakle nesigurni.

Još ovo, u Č. uspeh je postignut ubacivanjem olova. Para istopljenog olova je ubica, između dva zla birali su manje. Savetovali su japance da zatrpavaju kalajem.

(Kucam na brzaka s moba.)

Naleteh danas na ovaj video. U principu se slazem, covek nije rekao nista netacno, a poredjenje je prilicno tacno. Sreca nasa sto se ovo nije desilo nekom drugom - ne mogu ni da zamislim kako bi se sa time nosili recimo Nigerijci. I naravno, velika je sreca sto vetar duva ka istoku.

Evidentno je odsustvo informacija poslednjih par dana, a to može da ne primeti samo neko ko ovo nije pratio od početka. Stiče se jak utisak da se stvar zataškava, da su izveštaji koje tu i tamo objave naštelovani i da se iz nekog razloga sve drži u tajnosti.

Poslednja izmena:
^

Slazem se, kao da je silom stavljena tacka na ovu pricu koja ni izbliza nije gotova.

Apropo struje u Japanu:

Japanska strujna mreza ima istu voltazu. Problem je u frekvenciji: ceo istocni deo Japana ima standard od 50 Hz, dok ostatak zemlje koristi 60 Hz.

Postoje tri velike stanice za promenu ucestanosti, ukupne snage 1 GW.

Kada je zemljotres udario, doslo je do gasenja 11 reaktora u istocnom delu Japana, ukljucujuci i 3 reaktora koja su bila u pogonu u Fukushima Daiichi. Sa 11 reaktora u offline-u, total od 9.7 GW je nestao iz produkcionog kapaciteta istocnog Japana.

Nije samo deo zemlje oko Fukushima Daiichi u haosu. Ceo istocni Japan je bio u haosu, ukljucujuci i Tokio. Izgleda mi da su oni koji su donosili odluke doneli odluku da se primat da velikim gradovima na istoku, a posle je vec bilo kasno za nuklearku... sistem domina koje padaju...

evo ja trubim ovde od kako sam se uključio u temu, REAKTORI SU SE RASPALI, sve ostalo su samo vesti iz mas medija, a vreme će svakako reći svoje.
dovoljno je bilo videti snimke eksplozija.

trenutno su apsolutno nemoćni da bila šta konkreto odrade, sem da polivaju vodom kao da je šumski požar i da okean odnese sve , ali to neće da se desi.
Mislim da to ima velike veze sa japanskim mentalitetom, spremni su na sve što se može predvideti, ali za ne predviđene stvari nemaju odgovor, fali im inprovizacija. A nju su uništili vekovima oštrim kaznama za svako "odskakanje" od propisanog. Dok drama traje oni verovatno idu po knjigama.

Poslednja izmena:
Eto sad. Dodjosmo i do konstatacije da japanci ne rade kako treba. Japanci su sinonim kada se pomene radna snaga. Tu nema price. Jos rade po knjigama. Ako ne valja to sto rade, onda su krivi oni koji su te knjige napisali. Sami radnici su prva liga.

Černobilj se "rešavao" jedno 5-6 meseci ako se ne varam,
i koliko sam uspeo da pohvatam iz onog dokumentarca The Battle of Chernobyl,
danima nisu ni sami znali šta bi trebalo da urade.

Ne vidim što bi drugačije bilo i ovde, posle onakvog zemljotresa i cunamija gde je 20+ hiljada ljudi nastradalo i infrastruktura sravnjena sa zemljom.
Čini mi se da su, posebno prvih par dana, i sami Japanci tapkali u mestu...

Černobilj se "rešavao" jedno 5-6 meseci ako se ne varam
Aktivno od aprila do oktobra 1986. Zatišje u medijima u vezi sa Fukušimom bojim se da znači upravo ovo što se može čuti na poslednja dva YT linka na ovoj strani -- nije velika razlika između Fukušime i Černobilja. Profesor reče "everything there is just a pile of junk", što smo videli na snimcima. Oko 70% goriva se otopilo. Na Tepko dnevnom dijagramu sve je crvno za reaktore 1-3. Scenario koji vidim: hlađenje Fukušime koliko god da je moguće narednih nedelja i -- sarkofag. Sve što japanska vlada zvanično kaže: x10 da se dobije istina. Kako je bilo uvek, svuda, pa evo i u Meksičkom zalivu sa BP buštinom.

I pored svega toga...

samo sam hteo da kazem moje misljenje o Japancima, pa da se vratimo na temu: ovo je mozda posledica njihove kulture i vaspitanja - "cuvanje obraza" gde se pred strancima ne sme pokazati slabost

Poslednja izmena:
I pored svega toga...
:mad::mad:
Spot u reziji nuklearnih lobista...

Samo jedna stvar. Treba pogledati koliko fluorina (znate, ona hemiklija koja unistava ozonski sloj) i uranijumske prasine dospe godisnje u atmosferu kao posledica rudarenja uranijuma...

samo sam hteo da kazem moje misljenje o Japancima, pa da se vratimo na temu: ovo je mozda posledica njihove kulture i vaspitanja - "cuvanje obraza" gde se pred strancima ne sme pokazati slabost

То је прича за наивце, у сржи прећуткивања су увек паре, новци, талири.

Како би неком после продали те нуклеарке ако су оне опасне, тако да сада стиже нова вест. Радијација је здрава за вас!

Isto kao sto Francuzi nisu hteli da priznaju da su registrovali radijaciju iz Cernobila. Onda uzmes i pogledas ko je treci po broju nuklearnih reaktora posle Amerike i Japana i sve ti bude jasno.

Nazad
Vrh Dno