owim
Slavan
- Učlanjen(a)
- 03.03.2011
- Poena
- 395
Zapravo, u planu je bilo da se reaktor 1 zatvori na leto ove godine (mozda i jos neki), ali je donesta odluka da mu se ipak produzi rad (na 10 god) i da se izgradi 7. reaktor. Onda se desio zemljotres.Mislim da je u planu bilo zatvaranje neki reaktora ne cele NE.
Iako je zemljotres bio 6x jaci od onog za koji je NE projektovana, zaštitni zid prema okeanu bio visine 10m prema propisu vlasti, a da su agregati bili na 14m visine. Uprkos tome, voda ih je unistila, kažu da su baterije radile, a onda je i backup-backup napajanje bilo van upotreba jer ga je cunami izbacio iz pogona.
E sad, da li to znaci da je posle zemljotresa i cunamija eletronika radila i da su pumpe svuda radile tih 8h na baterije? Meni je to sumnjivo, jer kad su 12. marta stigli mobilni agregati nisu mogli da ih upotrebe (navodno "priključci nisu bili kompatibilni,", haha). Ako je tako, znači da su tek kasnije eksplozije uništile elektroniku i mehaniku pumpi, cevi, itd.
Kad sam geldao film Bitka za Černobilj bio sam ledeno mokar (Diskaveri produkcija). Neko je rekao da mu je najgora scena bila kada je novinar-fotograf opisivao ukus metala u ustima i neosećanje sopstvene vilice. Meni je najgori deo bio o "bio-robotima", ljudima koji su poslati na čiste krov gde je bilo preko 500 Ro/h (rendgena). Ipak, "cover up", zataškavanje je barem u toj britanskoj intepretaciji -- vrh vrhova! Glavni nuklearni fizičar iz Akademije SSSR-a, podneo je Centralnom komitetu izveštaj, kao i IAEA u Beču na zatvorenoj sednici. U njegovom izveštaju navodi se broj od 45.000 žrtava direktno povezan sa nuklearnom nesrećom, bez onih indirektnih (kasniji porod). Već u Beču je dogovoreno da to nije dobro za nuklearnu budućnost zapada, pa zvanični izveštaj IAEA pominje 10x manji broj: 4.500 ljudi, kao i javni izveštaj SSSR-a. Ovaj fizičar je kasnije (zbog toga?) izvršio samoubistvo.
Jedan od aktera ovog filma koji je pogođen nuklearnom krizom, kaže da je više bole laži koje su saopštavane godinama, nego gola istina. Jedan lekar je 2.000 god uhapšen jer je publikovao istraživanje o grozomirnim posledicama. Pušten je 2005-e, kada je dao intervju za Diskaveri.
Iako je naslov u novinama "Nuklearna kriza završena" -- mislim da je daleko do toga. Tek mnogo kasnije saznaćemo, možda, šta se zaista dešavalo. Biće snimljen film, dokumentarni, igrani... Gladni smo katastrofa!