Šta je novo?

Nubia Z70 Ultra

Zile995 brate ako nadjes slucajno i Firehose za NX733J, evo javno ovde na bench forumu izjavljujem da te castim 50 evra :)

EDIT: Postoji sansa da ce Firehose da bude u Bundle-u ROM-a koji si mi okacio, skidam trenutno
Ju, nemoj pare i čašćavanje molim te, to je kao da si mi lupio šamar :LOL:

Problem je naći odgovarajući Firehose fajl, OEM-i izgleda ne smeju da objave ove fajlove. Ovde imaš kolekciju svih poznatih Firehose fajlova. Imaju i neke za ZTE.

Mislim da ga nema u samom kompresovanom bundle-u koji sam poslao, ali postoji fastboot skripta koja flešuje sve potrebne img fajlove.
Ako radi fastboot na telefonu, tj. ulazi u njega i ako reguje na fastboot komande (fastboot devices na primer) onda probaj da je pokreneš. Napomena, moraš imati platform-tools instaliran.

Ovde je uz pomoć Unlock Tool programa prebacio na Global ROM, povlači Firehose sa servera (označio sam tačno deo videa kada postavlja model telefona)

Koliko ovde vidim, podržan je Z70 Ultra i ima Auth flash. Košta oko 20$ sa licencom od 3 meseca.

Rekao mi je Deepseek da se slucajno ne igram sa ne-oficijelnim Firehose

svakako, javljam nocas planiram da se upustim u avanturu

@Martin Mystere

Apsolutno si u pravu i slazem se sa tobom

Ako puste krljav proizvod (odnosno falican update) iskljucivo je na njima da taj problem rese

A umesto da ga rese, njima je u prvom odgovoru bilo relevantno "odakle sam i koje sam nacionalnosti i slicno", to me je njihov support pitao pre nego sto me ista drugo pitao

Bukvalno ne treba da ih zanima odakle mi telefon, i kako je kupljen ako ga ja imam u rukama - problem je 100% izazvala firma koja ga je proizvela. Toyota kad zabrlja sa kolima, povuce 200.000 primeraka, njihovi slepci iz ZTE support-a 2 nedelje ne mogu da mi odgovore i poprave jedan telefon

To odakle sam i može u neku ruku da ima smisla i mogu da me pitaju i već mi se dešavalo a ja sam odgovarao bez zadrške ali to koje sam nacionalnosti je vrhunac bezobrazluka koji mi se nikada nije desio i za to bih im postavio par pitanja oko diskriminatorski nastrojenih operatera iako se ne stidim svoje nacionalnosti već naprotiv.

Zile majstor ne da mi je nasao Firmware, nego arhiva ima i Firehose fajl!!! :D

File je .melf ekstenzija ali to je to, Qualcomm-ov QFIL ce da ga prepozna kao Firehose iako je osnovni oblik fajla .elf

Nisam ovoliko bio srecan da kopam neke obskurne informacije jos od kako smo kao klinci skupljali setove za Diablo 2 u igraonici 😆

Zile ako ovo uspe, ne znam sta da kazem .. kako si uopste iskopao, bukvalno mora da pricas kineski nema drugog objasnjenja .. :)

Probam kasno nocas, kacim rezultate i slike i sve ako uspe

Update -

sinoc sam probao, dobio sam 2 puta “Sahara Communication Failed” kao i “Firehose error”

Sto je i ocekivano, QFIL je veeeoma komplikovan alat, i ima jedno 10 instanci da se podesi (sta odakle povlaci, koji fajl i slicno) i po svemu sudeci i najverovatnije je da nece da me pusti sa Xiaomi kablom, vec trazi da koristim njihov Nubia koji je C na C, a ja nemam na kompu USB-C ulaz pa cu morati da kupim USB 3.0 male to USB C female sutra ujutru

za edl ti ne treba original kabal nego baš Qualcomm-ov edl, ovako nešto

a možeš da probaš i da seckaš ako imaš višak kablova 😁

To je kabl koji se koristi da ubaciš telefon u EDL mod. Kabl može da se koristi umesto test point metode.

Njegov ZTE je svakako zaglavljen u EDL modu.

Zile legendo, evo kakva je situacija -

Programmer file ponudjen u ovom Firmware-u koji si mi okacio (.melf), nazalost ne funkcionise sa QFIL-om, odnosno QFIL nece da ga prepozna kao Firehose Programmer / Developer file

To je razlog sto mi izbacuje Sahara failed / Fire Hose error

DeepSeek kaze da je problem sto QFIL hoce iskljucio da radi sa Signed Official Firehose file za NX733J

Jedan veoma solidan Dev sa XDA koji bas radi sa Nubia modelima, mi je rekao da probam sa Firehose od Red Magic 10 Pro i poslao mi je fajl, jer su identicnog hardvera, ali nazalost, ni taj Firehose nije radio, izbacuje error odmah

Za sada, bukvalno nemam gde da trazim osim da cekam da mi ovi slepci iz ZTE support-a posalju isti, jer sam u zadnjem email-u rekao "treba mi NX733J official Firehose file" i dobio onaj njihov cuveni odgovor "we have sent your request to the relevant service section and will get back to you asap" i to je bilo pre 6 dana

DeepSeek kaze da trazim Telegram grupe, ili ekstremna opcija - da nadjem vlasnika Z70 Ultra, koji ima Root Access, i da mi izvuce Firehose, sto je veoma veoma tezak proces jer mora da se pristupa nekim specijalnim particijama na telefonu, koristeci QFIL i jos par alata (developeri za neke popularnije uredjaje upravo tako dolaze do fabricki signed i funkcionalnog Firehose-a)

Tako da - avantura se nastavlja. Hvala svima koji su pomogli i podrzali moj napor da ovo popravim

Je l' detektuje COM port kada priključiš telefon?

Ako je stalno u EDL modu, ne restartuje se i PC ga prepoznaje, onda ne bi trebalo da ima problem sa NAND-om.

Te greške koje izbacuje, mogu biti zbog loših drajvera, lošeg USB kabla ili loših ROM fajlova (firehouse loader)

Poslednja izmena:
Kad god aktivitam EDL, komp ga vidi bez problema (onaj 9008 Qualcomm device)

QFIL ga vidi kao PORT 3 takodje istog momenta kad aktiviram

Evo zanimljivosti - moj devprog.melf i Firehose.elf za Redmagic 10 Pro, su identicnog file-size-a

Ovaj put sam uposlio ChatGPT koji mi je rekao -

Melf je enkriptovan elf fajl. I sustinski oba prave problem za QFIL koji najvise "saradjuje" sa mbn fajlom.

Samim time sto je melf enkriptovan, nece da radi sa obicnim QFIL-om, vec samo sa specificnim Nubia unbrick tool-om

Nubia Unbrick tool - postoji, ali nije open source, i ako ga negde i ima, leak-ovan je i to najverovtnije po kineskim sajtovima

Dobih linkove glavnih kineskih Mob foruma pa cu da pretrazujem nocas uz Google translate

Poslednja izmena:
Želim ti svu sreću da rešiš slučaj.
Podsećaš me na mene od pre 15god.
Kupim telefon u 16.00, u 20.00 menjam ROM. U 20.28 nesto je loše pošlo, telefon ne radiOd 20.30-04.55 vadim telefon iz mrtvih.

Da sam na tvom mestu i ne rešim slucaj, seo bih u prevoz i pravo kod sestre po papire i u servis ili poslovnicu.

Apdejt!

QFIL apsolutno ne radi sa najnovijim Qualcomm chipset-ima, iako je oficijelni Qualcomm-ov alat, uopste nije radjen mapping i update za chipove 8 Gen X generacije

Pronasao sam veoma ozbiljnog developer-a iz Rusije koji je u kontaktu sa jednim dev-om sa Islanda, i obojica mi trenutno pomazu da nadjemo prave fajlove za update

Konkretno, postoji veoma napredan alat koji dobijaju serviseri, Qualcomm sofrver koji nije Public, leak-ovan je za dev-ove i Islandjanin mi ga upravo sprema (menja nesto u samom kodu) da bi mogao da probam da flash-ujem sa ovim Fastboot Firmware-om koji mi je pronasao Zile koristeci upravo enkriptovan MELF fajl umesto standardnog ELF-a (koji se nalazi u Firmware-u)

Kolko su ljudi spremni da pomognu nekom strancu, kad bi ceo svet bio takav :) LIk je ladno skinuo 9GB fajl da bi pomogao nekome ko je otprilike samo "username" za njega, pa jos sedi kuci i menja neke skripte da bi mi program radio

@Protokol PCAT možda radi, QFIL teško na novim Snapdragon čipovima.

Kako napreduje priprema fajlova i flešovanje?

Danas sam dobio sve referentne fajlove!

Evo kako mi je objasnjeno -

Moj telefon koristi noviji Sahara (v3) i noviji Firehose (v7) koje QFIL uopste ne podrzava - tako da nikako nisam ni mogao da flash-ujem nista

.melf fajl je najverovatnije validan, samo mi je neophodan odgovarajuci alat kako bi Flash radio

Prvi savet mi je da probam sa programom koji se zove EMMCDL GUI, koji pritom trebam da aktiviram u offline verziji (nisam skapirao zasto al nema veze)

Taj program bi trebao da mi izlista boot particije na telefonu, jer ima napredniji interfejs od QFIL-a

U slucaju da taj ne uspe, postoji taj neki Qualcomm EDL Utility koji mi je pripremio ovaj lik Björn i koji bi, teoretski, trebao da procita .melf

Ako i to ne uspe - da se registrujem na Qualcomm official dev sajt

Nakon registracije, da skinem njihov Dev tool koji se zove Qualcomm QPM, koji u sebi sadrzi najnoviju verziju programa za EDL edit, PCAT (Production Cache Analysis Tool) koji treba da je najsavremeniji softver za takve stvari, sa sve podrskom do Snapdragon 8 Elite 5

Rus i Islandjanin su mi rekli da idem ovim redom - ne znam zasto, ovaj PCAT mi deluje kao najlogicnije resenje, al cu da poslusam kako kazu ljudi, verovatno znaju zasto

Jos jednom se izvinjavam za spojene postove, samo da napisem update - verujem da ce ovo koristiti svakom vlasniku Nubia telefona kad mu official update zabrikuje telefon - jer sam u medjuvremenu nasao da se ovo masovno desavalo koriscinima Z50, Z60 i sada Z70 modela

ZTE je otprilike nesposoban da izda update. Za sada na ruskim forumima ima preko 50 prijava brick uredjaja iz RedMagic i Nubia linija, posle Official OTA

Probao sam SVE alate koji su mi nasli Rusi - kod njih je ZTE veoma popularan, jako puno ljudi ima Nubia modele

EMMCEDL UI, Qualcomm EDL Utility, pa cak i zvanicni alat direktno sa Qualcomm sajta - PCAT. ali on je za flashovanje META Build-a, i ne prepoznaje moj Fastboot firmware koji mi je nasao Zile

U medjuvremenu je izasao QFIL poslednji update (2.0.3.5) koji zapravo podrzava Sahara V3 protokol, i sa njim mogu da flash-ujem telefon - samo kad bi imao Firehose programmer file

Ono sto je zanimljivo je da mi telefon NIJE hardverski pokvaren, sada definitivno - jer sam probao Firehose od Redmagic 10 Pro (koji mi je poslao Dev sa XDA) i dobio sam -

Sahara Protocol Accepted (sto znaci da telefon radi, QFIL vidi particije)

Jedino mi je izasao Error: "ERROR: Tool doesn't come from ZTE." - sto znaci da ipak Nubia stavlja Firehose signature, cak i kada nije enkriptovan (kao .melf) i da za telefon mora iskljucivo Firehose file specificno za ZTE Nubia Z70 Ultra NX733J, bez obzira sto Redmagic 10 Pro ima identican hardver

Eto, resio sam bar jednu nedoumicu - telefon nema pokvaren hardver, telefon je popravljiv

Za sada sam se uputio u sledeci zadatak: pronadji vlasnika Z70 Ultra koji ima ROOT - zamoli ga da dump-uje Firehose koji se nalazi u /vendor/bin ili /firmware/image/ folderima

Jos samo to da nadjem - i telefon bi apsolutno trebao da se vrati u zivot

Mislio da ga skrcam sekirom u jednom trenutku, i da uzmem nesto iz nove Xiaomi 17 serije, kad ono Comi napravio jos gori proizvod nego Nubia, u Kini je za 17 / Pro / Max povracaj presao 25%, katastrofa, odlepljuju se ekrani, kvari se zadnji ekran, puca prednji displej, nekoliko primeraka izgorelo ...

Mislio da ga skrcam sekirom u jednom trenutku
Kad pronađeš nekog ko je rutovan, želi da učini i sposoban je da ekstraktuje firehose ako se ispostavi da ni tu nije kraj igranke tad mu presudi.
Ja bih bar na tvom mestu tako učinio, volim izazove da rešim stvar ali kad je dosta dosta je, ja sam njega kupio a ne obratno.

@Poolmaker

Kolicina nepotrebnih informacija koje sam do sad skupio, bro ..

Registrovao se na Qualcomm dev sajt, kao developer. Morao da im saljem lazne podatke o firmi da bi ispalo da sam zapravo dev odnosno imam servis ili sta vec. Instalirao ko zna kojekakve dodatke na PC da vise ni ne znam koje protokole i handshake-ove i add-onove sam stavljao, izucio Python toliko da nisam vise beginner, naucio komplet sta je Sahara protokol, i kako funkcionise, naucio kako proizvodjaci telefona formiraju particije, i koja za sta sluzi, ko zna koliko sati proveo sa AI programima, na github-u, na ruskim board-ovima, i od skoro na CoolAPK-u (kineski board) koji naravno moram da pristupim preko VPN-a,

Da sam mesao malter svo ovo vreme, imao bi za verovatno Huawei Mate XT da ga kupim samo od potrosenog vremena na .. otprilike ZTE-ov bezobrazluk / neprofesionalnost

Eto, dobih program od nekog Dev-a upravo, koji rastura .melf u koristan .elf, danas cu to da probam. Obskurno znanje, cak ni google ne zna sta je .melf, a ovaj dev barata sa time, pa cemo da vidimo. Mozda me potrefi malo srece ovaj put

Jos jednom se izvinjavam za spojene postove, samo da napisem update - verujem da ce ovo koristiti svakom vlasniku Nubia telefona kad mu official update zabrikuje telefon - jer sam u medjuvremenu nasao da se ovo masovno desavalo koriscinima Z50, Z60 i sada Z70 modela

ZTE je otprilike nesposoban da izda update. Za sada na ruskim forumima ima preko 50 prijava brick uredjaja iz RedMagic i Nubia linija, posle Official OTA

Probao sam SVE alate koji su mi nasli Rusi - kod njih je ZTE veoma popularan, jako puno ljudi ima Nubia modele

EMMCEDL UI, Qualcomm EDL Utility, pa cak i zvanicni alat direktno sa Qualcomm sajta - PCAT. ali on je za flashovanje META Build-a, i ne prepoznaje moj Fastboot firmware koji mi je nasao Zile

U medjuvremenu je izasao QFIL poslednji update (2.0.3.5) koji zapravo podrzava Sahara V3 protokol, i sa njim mogu da flash-ujem telefon - samo kad bi imao Firehose programmer file

Ono sto je zanimljivo je da mi telefon NIJE hardverski pokvaren, sada definitivno - jer sam probao Firehose od Redmagic 10 Pro (koji mi je poslao Dev sa XDA) i dobio sam -

Sahara Protocol Accepted (sto znaci da telefon radi, QFIL vidi particije)

Jedino mi je izasao Error: "ERROR: Tool doesn't come from ZTE." - sto znaci da ipak Nubia stavlja Firehose signature, cak i kada nije enkriptovan (kao .melf) i da za telefon mora iskljucivo Firehose file specificno za ZTE Nubia Z70 Ultra NX733J, bez obzira sto Redmagic 10 Pro ima identican hardver

Eto, resio sam bar jednu nedoumicu - telefon nema pokvaren hardver, telefon je popravljiv

Za sada sam se uputio u sledeci zadatak: pronadji vlasnika Z70 Ultra koji ima ROOT - zamoli ga da dump-uje Firehose koji se nalazi u /vendor/bin ili /firmware/image/ folderima

Jos samo to da nadjem - i telefon bi apsolutno trebao da se vrati u zivot

Mislio da ga skrcam sekirom u jednom trenutku, i da uzmem nesto iz nove Xiaomi 17 serije, kad ono Comi napravio jos gori proizvod nego Nubia, u Kini je za 17 / Pro / Max povracaj presao 25%, katastrofa, odlepljuju se ekrani, kvari se zadnji ekran, puca prednji displej, nekoliko primeraka izgorelo ...
Нисам фан Шаомија, али је ипак класа за Нубију, коју после оваквог твог искуства, не верујем да ће икад ико купити са ових простора. Надам се да ћеш решити проблем, ја бих то лично одавно послао назад, кад си већ легално купио.

Update ili jos bolje: Televisa Presenta :D

EDL Utility koji su mi poslali rusi, moze da flash-uje telefon uspesno

Samim time sto sam uspeo da handshake-ujem telefon kroz Sahara protokol, znaci da mi nije pokvaren Hardver - telefon je spasiv

EDL Utility uspeva da ucita i MELF - sto je ludilo mozga, znaci da je program pravio neko ko ZNA sa cime se susrece, jer su ovo najnovijji oblici fajlova u toj prici

Problem je - sto Firmware koji je Zile okacio, NIJE za Z70 Ultra, vec neki re-pack nekog RedMagic modela i to dve generacije u rikverc 👻

Zile bro - apsolutno ti ne zameram, zapravo sam ti zahvalan brda jer sam koristeci tvoj firmware naucio sve ovo i dosao do neophodnih zakljucaka. Umesto lopate si mi dao dleto, al sam opet iskopao rupu :)

Al eto da znamo svi za ubuduce - yhcres.top je kao sto je nekad bio Limewire - skines nesto sto ti treba, al usput zarazis komp Sidom i Ebolom, navuces par malware-a, a i dalje postoji sansa da nisi skinuo fajl koji si hteo, vec je unutra Mia Kalifa goes to school 🤣

Imao sam Firmware - nisam znao kako da flash-ujem. Sad znam kako da flash-ujem - al ne'am firmware :p

Šteta za firmware. Kako ste našli odgovarajući MELF?

Prijatelju ako izguraš priču sledeći telefon kupujem Nubia i ne brinem za update.
Baš me podsećaš na mene od pre 15 god. Kad sam celu noć pokušavao jer sam brikovao iPhone 4S
Onda našao nekog hakera na NB ,da ga napravi u tablet .

@Zile995

Nismo nasli - koristio sam MELF iz tvog paketa, to je od nekog ZTE-a tako da ovaj EDL utility sto je napravio taj Islanjdanin radi - on procita header - sto znaci da je MELF okej - al za neki drugi ZTE telefon :)

Ono sto mi je taj MELF uspeo je da je uspostavio Sahara Handshake sa telefonom, i Utility izbacuje - "Device Detected" - dalje odatle nece da radi i ne cita nikakve Python naredbe (storageinfo i ostalo), jer nije za NX733J, to jes Z70 Ultra

@jocasylver - haha brate, kad sam ga kupio bio je skoro 1000 eur, sad je vec 750, kad ga popravim bice ispod 500 eura nov, cena dropuje a ja se igram sa Pitonom ... :D

Izgleda da mi cena pada sa razlogom .
Ja kad tako zaglavio a jesam često jer sam u to vreme menjao telefon na 3 meseca. Tako sam ženio i LG G2 pa mi je moto bio:"Važno je da se nešto dešava,nije dosadno" 😂😂

Uspeo sam da nadjem firmware - doduse, 30 dolara

Besplatan fajl za Z70 Ultra firmware ne postoji na netu, pretrazio sam coskove interneta

Vijetnamci imaju iz nekog razloga sve moguce firmware za telefone.

Nadjem neku grupu, zovu se NCUNLOCK - deluju scammy veoma, ali imaju pozitivnu reputaciju na netu, da zavrsavaju ljudima posao

Problem je sto mi traze da mi oni urade preko teamviewer-a, sto mi je garancija nula + opasnost od da mi nesto cackaju sto ne treba

Jer sutra da mi prsne sistem ponovo - ja opet da zovem njih ? Paz' da necu

I onda uzmem kopam telegram, i nadjem jos jedno 3 Vijetnamca, 60 dolara, 50 dolara, i reko nije problem da platim, kad uletim na neku spansku telegram grupu (ZTE je jak u Spaniji, Nemackoj i Rusiji sto se tice evrope) i vidim nekog Vijetnamca, kaze da popravlja telefone i procitam celu grupu, nadjem bar jedan pozitivan feedback

Kontaktiram ga - poslace mi fajlove, i Firehose, za 30 dolara

E to mi treba, jer hocu da imam opciju da sam flash-ujem telefon i po potrebi imam firmware kao backup. Pa je jos i jeftiniji od ostalih Vijetnamaca

Nazad
Vrh Dno