Šta je novo?

NOVO: nVidia GeForce FX

Freak_Power je napisao(la):
Dolazi tek u januaru februaru, ali Ati sprema r350 :)

Interesantno je to da GeforceFX ima 128bit bus 500Mhz mem u prevodu 16gb/s
Ati Radeon 9700Pro 256bit 325Mhz mem 19.6gb/s

Izgleda da nisi procitao dokument o nv30 do kraja s paznjom. FX ima kompresor koji stoji izmedju cipa i memorije koji radi kompresiju bez gresaka 4:1, sto mu daje bendwidth 3*16 = 48gb/s.

I Ati Radeon 9700Pro ima kompresiju kojimu daje preko 65gb/s...

Medjutim realno je 19.6 kao i za Geforce FX 16...

Princip AA i AF su kopirali sa Ati Radeon 9700Pro. Pogotov AF.
Geforce 4ti 4600 je odradjivao cijelu scenu sa AF, dok je Ati prilaz tome samo odradjuje scenu koju vidis, ono sto ne vidis da kazem odbacuje se.
To se moze ponekad primjetiti, pod odredjenim uglom.

Kid_A je napisao(la):
I Ati Radeon 9700Pro ima kompresiju kojimu daje preko 65gb/s...

Medjutim realno je 19.6 kao i za Geforce FX 16...

Princip AA i AF su kopirali sa Ati Radeon 9700Pro. Pogotov AF.
Geforce 4ti 4600 je odradjivao cijelu scenu sa AF, dok je Ati prilaz tome samo odradjuje scenu koju vidis, ono sto ne vidis da kazem odbacuje se.
To se moze ponekad primjetiti, pod odredjenim uglom.

Upravo tako, ATI ne uzima u obzir Z osu i radi sa bilinear semplovanjem zbog cega je njegov Aniso losiji nego kod nVidije... Sad ce tek nV da ga oduva u tom segmentu...

Sto se hladjenja tice, ni meni nije jasno zbog cega odjednom mora onakav sistem hladjenja - ono je smorno! Pazi, izgleda da nisu bas tako dobro odradili die i pakovanje - ati bi to bolje... 0.13 mikrona i opet ono cudo! Jednostavno, spustite takt na 450 MHz i hladite normalno! *ovo "kazem" nVidiji* :)

byMaX je napisao(la):
Dobro, skapirali smo... Lozis se na svoj R9700 i to je kul. Ali razmisli malo... Da li je bolje da imamo samo ATI-ja i da nVidia propadne? Razmislite svi malo, zasto Radeon 9700 Pro jos uvek ne moze regularno da se nadje ispod 400 evra??? Da je u isto vreme izasao nV30, sada bi obe kartice bile oko 320 evra, top modeli do 340... Ti4600 bi bio oko 250, a Ti4200 smesno jevtin, tek Radeon 9000 da ne pricamo... ATI sada drzi cene jer mu se moze, a nVidia nije ni na P od Propadanja, samo malo kasni... Zamisli koliko bi napredovao razvoj i koliko bi cenili R9700 da je nVidia omasila jos sa GF2-kom? Sada bi hit kartica bila Radeon 8500!!!

RADEON R9700pro za 279.99$ na www.3DCOOL.com

Ovo je ipak Nvidijin pre ocajnicki nego li sjajan potez sto se moze videti iz sledeceg:

1. predstavljaju karticu 3-4 meseca pre izlaska na trziste
2. onakav sistem hladjenja govori da su namerno cedili 500mhz da bi stigli Ati 9700
3.Iako izlazi kasnije nekoliko meseci od ATI-ja i imaju 0.13 tehnologiju
nv 30 kartica je po rezultatima jedva brza od 9700pro

byMaX je napisao(la):
Upravo tako, ATI ne uzima u obzir Z osu i radi sa bilinear semplovanjem zbog cega je njegov Aniso losiji nego kod nVidije... Sad ce tek nV da ga oduva u tom segmentu...

Sto se hladjenja tice, ni meni nije jasno zbog cega odjednom mora onakav sistem hladjenja - ono je smorno! Pazi, izgleda da nisu bas tako dobro odradili die i pakovanje - ati bi to bolje... 0.13 mikrona i opet ono cudo! Jednostavno, spustite takt na 450 MHz i hladite normalno! *ovo "kazem" nVidiji* :)

Iako ne verujem nesto onoj slici, u principu taj sistem hladjenja sto se mene tice moze da izgleda kako hoce samo da ne bude bucan.

Calibra 4WD je napisao(la):
Ovo je ipak Nvidijin pre ocajnicki nego li sjajan potez sto se moze videti iz sledeceg:

2. onakav sistem hladjenja govori da su namerno cedili 500mhz da bi stigli Ati 9700

4. ATi je imao lepsu ribu u onom demou za Radeon kartice (Radeon's Ark) nego sto je ova nVidijina:D :D

byMaX je napisao(la):

Lol ako oni spuste takt na 450Mhz ima da Radeon 9700Pro ga odere u svakom benhmarku :)
Ne vjerujem da ce spustati. Nego to su pacenici koji na silu natjerali nesto na 500Mhz samo da bi pariralo Ati Radeon 9700Pro kartici.
Ati ce zapakovati 450Mhz u 0.15 tech :) rade mnogo preciznije i bolje.

Pa sad posto je nvidia preuzela filosofiju AF od Ati...ne znam koji je bolji ovaj sad na r300 ili onaj u geforce 4ti.
Kad dodju stvari kao sto su AA i AF razlika izmedju ove dvije kartice ce biti almost ZERO.
Jer AA i ono sto r300 dobro odradjuje.
By the way da hoce Nvidia da izbaci demos da ih pustim po Radeon 9700Pro...pa da posaljem koji screen

Aj skontajte jednu prostu stvar. Novi GF je karta koja je u istoj geneeraciji kao i 9700!!!!! Kada to shavatite bice sve sjajno. Kad se pojave prve brand karte i dorade lepo drajveri videcemo realno stanje stvari.
A ako cemo vec o ocajnickim pokusajima, sta je r350???? Da nije mozda neka nova revolucionarna karta???

Freak_Power je napisao(la):
Bolje da nisi izbacio to jer to je zalostan rezultat.

Ja sa P4 2.53 pod tom rezolucijom AA 4x i AF 16X imam 32fps.
Ati Radeon 9700Pro

Tu je testirano na 3.06P4 Geforce FX 40Fps...

Sad ti jarane vidi. Zapamti da je gpu 500 naspram ati 310.

Ako dignem na 350Mhz ladno ce da presisa GeforceFX u svakom benchmarku.

A sad da se obratim onom gore sto se smije sto sam rekao za doom 3.
Doom 3 je radjen u openGL, i u openGl mogu se implementirati stvari kao sto su pixel shader 1.4 itd sto je J.C. uradio

Vidi, za shadere postoji OpenGL extenzija i to ne jedna nego vise njih jer i ATI i NV imaju svoje extenzije za istu stvar. Dakle J.C. ma koliki baja bio tu nije mogao nista drugo da uradi osim da to iskoristi. Ne radi na razvoju drajvera, a i da radi, dzaba mogucnosti ako nisu hw ubrzane.

Mislis jarane da ces moci igrati sa Ati Radeon 9700Pro ili Geforce FX directx 9.0 igre a da ne bude sporo, moci ce da ne izvinem sta.

By the way demos za novu Geforce karticu izgledaju zalosno...
Nedostatak ideje ili sta?

UT score na istom to situ, moj je manji za 5-6 fps...zalosno :))) bolje da nisi izbacio link

MAD_MUzzY je napisao(la):
Aj skontajte jednu prostu stvar. Novi GF je karta koja je u istoj geneeraciji kao i 9700!!!!! Kada to shavatite bice sve sjajno. Kad se pojave prve brand karte i dorade lepo drajveri videcemo realno stanje stvari.
A ako cemo vec o ocajnickim pokusajima, sta je r350???? Da nije mozda neka nova revolucionarna karta???

da pripadaju istoj generaciji tesko.o r350 se nista nezna,sem da ce da se pojavi,i ati nema istu filozofiju kao nVidia da za svaku generaciju karti najavljuje nesto "revolucionarno".sem naravno kada imaju puno pravo da ucine tako nesto.

A od kad ti pratis ATI PR odeljenje? Jos od praistorije su poznati po tome da vole da naduvavaju stvari (isto kao Matrox), a na kraju truba. Prvi proizvod kod koga je bilo drugacije je bio prvi Radeon, kada nisu pricali o "fantasticnom..." ili "neverovatnom..." i "jedinstvenom...", vec su poceli da daju konkretne tehnicke podatke i objasnjenja noviteta koja ce biti u tom cipu. Tad sam znao da ce prvi Radeon biti dobra karta, jer kada se manu price i prionu na posao, onda obicno bude nesto. A od svih proizvodjaca karti Nvidia je ispunjavala najvise onoga sto se najavi. Ne treba sumnjati da ce NV30 biti najjaci cip na trzistu, ako ne zbog arhitekture, onda sigurno zbog drivera, koji su jednako vazni. A kad Ati izbaci sledeci cip voleo bi da on bude jos jaci i tako u nedogled, dok cigani na buvljaku ne pocnu da prodaju GF4 Ti4600 tri za dinar. :D

MAD _MUzzY[/i] Aj skontajte jednu prostu stvar. Novi GF je karta koja je u istoj geneeraciji kao i 9700!!!!! [/QUOTE] [quote][i]Originally posted by Mali HoBiT je napisao(la):
da pripadaju istoj generaciji tesko.o r350 se nista nezna,sem da ce da se pojavi,i ati nema istu filozofiju kao nVidia da za svaku generaciju karti najavljuje nesto "revolucionarno".sem naravno kada imaju puno pravo da ucine tako nesto.

Sta nije u redu sa ovom slikom?

Pa problem je sto nezeli da prihvati prostu cinjenicu.

Koliko god ATi prodavao pricu da je r300 Karta koja je napravljena da se takmici sa gf4 4600 to nije tacno. Oni su tu "generaciju" preskocili (sto je manje vise pametan potez), i prvi izbacili novu generaciju karti! NVidia je sve svoje napore ulozila u 2 stvari da omasovi 4200 i nV30!

Sad kad dodje Gf5 imacemo 2 rivala u toj novoj DX9 generaciji. Cak i kad Ati izbaci r350 (koji je samo 0.15 ili bese 13? :) verzija r9700 sa brzim taktom i momorijom) nVidia ima svoje Ultra, mega, giga verzije nV30-ice koje su takodje samo napumpane revzije iste karte... ali na to smo vec navikli.

Odkud sad ovo. Koliko se ja secam, o NV30 se pricalo kao o cipu koji ce da jede novog Radeona za dorucak.
Ako je NV 30 ista generacija sa R300 onda je nVidia u velikim problemima.
Prvo izradjen u finijoj tehnologiji (.13 vs .15) i drugo izlazi seset meseci kasnije. Sa svim tim prednostima nikako ne moze biti ista generacija sa R300.

[. Ne treba sumnjati da ce NV30 biti najjaci cip na trzistu, ako ne zbog arhitekture, onda sigurno zbog drivera, koji su jednako vazni. A kad Ati izbaci sledeci cip voleo bi da on bude jos jaci i tako u nedogled, dok cigani na buvljaku ne pocnu da prodaju GF4 Ti4600 tri za dinar. :D [/B][/QUOTE]

E ja se sa ovim slazem i mislim da je ovo sustina!!!
Daj boze da se smenjuju ovako na 6 meseci u vodjstvu,pa da kupujemo na buvosu GF4!
Ja sam nekako od malena naucen da navijam za slabije(jedino je Zvezda izuzetak),a do pre pola godine,a mislim i sada je to ATI.
Ali to ne znaci da sam u fazonu ATI,ATI i samo ATI!!
Samo zelim barem 2 proizvoda slicnog kvaliteta i cene,pa da izaberem
sta mi se vise svidja.U ovome trenutku kada bih davao 150 evra za graficju pre bih uzeo Ti 4200 nego li Ati 8500.
Dakle manje unosite emocija a vise razuma u kupovinu graficke,
a u nekim drugim slucajevima uradite suprotno
:D

...navijam za slabije(jedino je Zvezda izuzetak),....[/B][/QUOTE]

Gresis sinko, silno gresis!!!:D

Koliko god ATi prodavao pricu da je r300 Karta koja je napravljena da se takmici sa gf4 4600 to nije tacno. Oni su tu "generaciju" preskocili (sto je manje vise pametan potez), i prvi izbacili novu generaciju karti! NVidia je sve svoje napore ulozila u 2 stvari da omasovi 4200 i nV30!

Sad kad dodje Gf5 imacemo 2 rivala u toj novoj DX9 generaciji. Cak i kad Ati izbaci r350 (koji je samo 0.15 ili bese 13? :) verzija r9700 sa brzim taktom i momorijom) nVidia ima svoje Ultra, mega, giga verzije nV30-ice koje su takodje samo napumpane revzije iste karte... ali na to smo vec navikli.

Jao Muzzy cuti. Ati nikada nije pravio r9700pro da bude u istom rangu kao ti4600! Zbog toga ce da izbace r9500, 9500pro i 9700 (bez pro). r9500 treba da bude u kategoriji 4200, r9500pro izmedju 4400 i 4600, a r9700 treba da bude za nijansu jaci od 4600, dok ce i dalje najbrza karta na svetu (u komercijolnoj i masovnoj upotrebi) biti r9700pro. Tako ce biti do februara kada zvanicno izadje nv30.
A nijedna firma ne zivi od top end kartica nego od low i value segmenta.

Sto se tice uporedjivanja najbrzih modela grafickih kartica, to mu dodje isto kao uporedjivanje najbrzih modela procesora Intela i AMD. Pa se ne radi poredjenje na istom nominalnom taktu vec se porede dva najbrza mode, bez obzira sto je PIV 3.06 za nekih 900MHz nominalno brzi od Athlona 2800+. Isto tako je glupo govoriti o tome kojoj generaciji pripada ova ili ona gr. kartica. Cinjenica je da je 9700Pro trenutno najbrzi, a veoma je verovatno da ce u februaru iduce godine GForceFX preuzeti primat, pod uslovom da u medjuvremenu ne izadje R350, pa cak i onda....a videcemo vec!

Najvecu konfuziju upravo stvara ogormna vremenska razlika izbacivanja ovih dveju karti.

Vocko, malko bolje pogledaj stanje stvari, i ono sta su pricali za 9700 pa ces videti da gresis.

Ja nemam sta vise da dodam, osim da cekamo februar. Mada ... nesto mi govori da ce ova karta mnooogo ranije izaci.

.

R9700pro je izbacen na trziste kao karta koja je trebala da maksimalno ponizi TI4600,kao karta iste generacije.po toj logici i 9500pro treba da bude karta takodje sledece generacije jel ima istu arhitekturu kao 9700pro samo sto ima nizi klok.

Aponen je napisao(la):
Sta nije u redu sa ovom slikom?

ili je do tvog citanja,ili bas ne vidis dobro!!!

NV30 ce pojesti radeona 9700pro......pa ce sledeci radeon pojesti nv30 itd,ali ima jedna druga stvar ja sem u 3d marku ne vidim razliku izmedu 9700 i 8500,kada ce izaci igre gde ce se to videti????
Da nema nas "ludaka"propali bi oni ko grcka!:D :D

Svi zaboravljate jednu cinjenicu,a to je cena.NV 30 ce biti brzi od 9700pro,ali i skuplji jedno 100-200e.E,sad da li ce vredeti te pare videcemo kada izadje.

p.s.Ovakvi hvalospevi su bili i za matrox parheliu i znate sta se dogodilo:(

p.s.Ovakvi hvalospevi su bili i za matrox parheliu i znate sta se dogodilo:( [/B][/QUOTE]

Daleko je Nvidia i NV 30 ispred Parhelie,ali da ih je ATI stisnuo JESTE bogami zestoko.
Malo navijam i za Ati-ja jer je Kanadska a ne Americka firma(znam da je glupo ali sta cu kad sam takav)

Malo navijam i za Ati-ja jer je Kanadska a ne Americka firma(znam da je glupo ali sta cu kad sam takav)

Da znas da jeste glupo...

I can't believe...

Ne mozete govoriti da je kartica u nekoj generaciji.. a neka u drugoj... Postoji nVidia-ina generacija kartica... i ATI-jeva. Nekada se one poklapaju, nekada ne.... Kao sto je GF4Ti bio dugo brzi od R8500 *koji u poccetku zbog drajvera nije mogao ni GF3Ti500 da presisa*, tako je sada R9700... brzi od Ti4600
Pa niko nije pljuvao atija i govorio da je u problemima, zbog toga sto postoji neki Ti4600 o kome tad niko nije ni sanjao *bio je preskup*..., a dugo vremena bio najbrze resenje na trzistu... Pored firminih generacija... postoje i Direct X generacije... pa je tako DX8 generacija i jedan R8500 i R9000, a i nVidia ima dve DX8 generacije - GF3 i GF4Ti...

Normalna stvar! Ono sto me vise brine, jeste kako ce nVidia postici dovoljno jevtinu proizvodnju *nizak shkart* nV30-ica, da ne bi bili na gubitku... Vidis, MS je procenio da ce izdrzati sa XBox-om u pocetku, pa ce kao igre da im donesu profit... I dan danas, XBox samo stvara gubitke za MS... To je jedina stvar zbog koje se brinem... A ATI ne mora ni da radi nista sa arhitekturom... Samo cepnu R300 u 0.13 mikrona, stave takt od 550 MHz *imaju manji broj tranzistora*, DDRII memoriju na 256-bitnoj magistrali i CAAAO!!! Ima da bude 50% brzi od nV30!! I toga se plasim - ali i ne.

Kao vlasnik i postovalac ATI-ja, zestoko navijam da nVidia uradi nesto sa ovim, ne tako sjajnim NV30. Konkurencija mora da postoji.
Ono sto je ocigledno iz preliminarnih karakteristika i performansi NV30 je da je nVidia uhvacena na spavanju i da je na brzinu morala da napravi nekoliko zestokih kompromisa u arhitekturi cipa. R300 je tehnoloski napredniji i ako bi radio na istoj brzini kao NV30, bilo bi svacega. U svakom slucaju.. razocaravajuce za idolopoklonike nVidie, "muzika za usi" ljubitelja ATi-ja.

Vec danas su objavljeni preliminarni rezultati (ima i na benchu na vestima) po kojima je NV 30 brzi od Radeona 9700Pro za oko 30%. Jos dok se ispeglaju drajveri, cija je naredna revizija NV kartama donosila redovno dvocifreno ubrzanje, do vidjenja R300.

BTW za one koji ne znaju R350 je isto sto i R300, samo sa DDR2 memorijom i 0.13 mikrona, tj. 50-ak mhza visim radnim taktom.

P.S. Max, nemoj se bojati onoga sto si vec nabrojao, vec se boj sto je R350 kompatibilan da radi kao MP, tj. sa vise jezgara. Ali to ce biti toliko skupo da ne vidim svrhu objavljivanja takve karte

Nazad
Vrh Dno