Šta je novo?

NOVO: nVidia GeForce FX

Brutalan Zlica je napisao(la):
Vec danas su objavljeni preliminarni rezultati (ima i na benchu na vestima) po kojima je NV 30 brzi od Radeona 9700Pro za oko 30%. Jos dok se ispeglaju drajveri, cija je naredna revizija NV kartama donosila redovno dvocifreno ubrzanje, do vidjenja R300.
BTW za one koji ne znaju R350 je isto sto i R300, samo sa DDR2 memorijom i 0.13 mikrona, tj. 50-ak mhza visim radnim taktom.

Ti preliminarni rezultati su slike sa NVIDIJINOg standa gde su stavili slike(?!?!?!?) sa rezultatima u odnosu na TI 4600.Zasto li ga nisu uporedili sa
9700 pro,sta mislis, izasto nisu pustili testove na kompvima pa da se uvere prisutni ljudi.
ISto tako gresis kada mislis da prelazak sa 0.15 na 0.13 tehnolgiju donosi povecanje brzine sa 310 na 360Mhz,bice sigurno oko 450 averujem i 500 uz neko dobro hladjenje

Vec danas su objavljeni preliminarni rezultati (ima i na benchu na vestima) po kojima je NV 30 brzi od Radeona 9700Pro za oko 30%. Jos dok se ispeglaju drajveri, cija je naredna revizija NV kartama donosila redovno dvocifreno ubrzanje, do vidjenja R300.

BTW za one koji ne znaju R350 je isto sto i R300, samo sa DDR2 memorijom i 0.13 mikrona, tj. 50-ak mhza visim radnim taktom.

P.S. Max, nemoj se bojati onoga sto si vec nabrojao, vec se boj sto je R350 kompatibilan da radi kao MP, tj. sa vise jezgara. Ali to ce biti toliko skupo da ne vidim svrhu objavljivanja takve karte

Otprilike je to to! Ali malko si ga preterao, bice sigurno ubrzanje od 150mhz min! Ali no fear, jer znamo da NVidia za mesec-dva izblaci karte na duplo vecem taktu sa brzom memorijom i to je to :D.

BTW i nV30 ima MP podrsku! Mmmmm :D

MAD_MUzzY je napisao(la):
Otprilike je to to! Ali malko si ga preterao, bice sigurno ubrzanje od 150mhz min! Ali no fear, jer znamo da NVidia za mesec-dva izblaci karte na duplo vecem taktu sa brzom memorijom i to je to :D.

BTW i nV30 ima MP podrsku! Mmmmm :D

Fenomenalno. Jos samo da ustedim kintu za klimu ili frizider koji ce to da hladi? :D Ili ce zbog toga da naprave nvTower kucista gde ce biti dovoljno mesta za celu skalameriju za hladjenje? :D :D :D Boze sto me ovo sve vise i vise podseca na Voodoo 5 (a nvidia na 3dfx). Izgleda da ce i u ovoj prici..kraj biti vrlo tuzan. :D

Geforce nece izaci do februara a u februaru martu eto nesto novo od Ati:) Ej brutalan zica ako Ati iskombinuje 256bit bus sa 500Mhz chip/mem...znas sta ce novi geforce biti u poredjenju s tom karticom...
mmmm Nesto kao trident sa 1mb u poredjenju sa voodoo 5 64mb
:))

A znas zasto uporedjuju sa geforce ti 4600 jer bila bi bruka ako uporede sa Ati Radeon 9700Pro, razlika nekoliko fps. Jel to sve sto je Nvidia smislila a kasne realno 6 mjeseci?

Pustaju bullshit pricu o 48Gb/s uz kompresiju smijesno jer Ati HyperZIII radi mnogo bolje po tom proracunu 100gb/s po Ati medjutim ti ljudi ne pustaju bullshit kao Nvidia i jos se hvale s tim.

Nvidia nema podrsku Displacement Mapping directX 9.0 features, sta radi taj features, recimo gumu od auta prikazuje realno!
http://www.xbitlabs.com/news/story.html?id=1037838967

Ovo je potvrdila i Nvidia, sad je jasno zasto je Microsoft pri pisanju directx 9.0 uzeo Radeon 8500 karticu kao pokus gdje je sve simulirano.

The focus of our conversation with ATI was dealing with the misconceptions brought about by NVIDIA during the GeForce FX launch. ATI essentially feels that the RADEON 9700 is a more balanced solution than GeForce FX, which doesn’t have the bandwidth to perform many of the operations it’s boasting at an acceptable frame rate.

For instance, NVIDIA is proud to claim that GeForce FX boasts pixel and vertex shaders that go beyond DirectX 9.0’s specs, yet a 400-500MHz chip with 8 pixel pipelines running very long shaders would spend all of its time in geometry, bringing frame rate to a crawl. ATI feels that with RADEON 9700’s multi-pass capability, having native support for thousands of shaders is useless, as the RADEON 9700 can loopback to perform those operations. ATI ran a demonstration of a space fighter that was rendered using this technique.

As far as NVIDIA’s bandwidth claims of GeForce FX’s 48GB/sec memory bandwidth, ATI states that the color compression in their HYPERZ III technology performs the same thing today, and with all of the techniques they use in RADEON 9700, they could claim bandwidth of nearly100GB/sec, but if they did so no one would believe them, hence they’ve stood with offering just shy of 20GB/sec of bandwidth.

Sto ce reci u prevodu nova Geforce kartica u kombinaciji sa AA i AF je sporija od Radeon 9700Pro na default clocku.

Zao mi je ljudi ali treba sagledati stvari realno...

500Dolara u februaru martu geforce kartica koja u nekim situacijama nudi 5fps brze rendanje igre a u nekim situacijama sporija od Radeon 9700Pro ne vrijedi definitivno toliko kad se zna da ce u isto vrijeme Radeon 9700Pro biti oko 299 americkih dolara :) Pa sad uporedite.
U to vrijeme gledacemo 0.13 Ati karticu. Vec su razradili tehnologiju :)
po provjerenim informacijama.

MadTexel je napisao(la):
Fenomenalno. Jos samo da ustedim kintu za klimu ili frizider koji ce to da hladi? :D Ili ce zbog toga da naprave nvTower kucista gde ce biti dovoljno mesta za celu skalameriju za hladjenje? :D :D :D Boze sto me ovo sve vise i vise podseca na Voodoo 5 (a nvidia na 3dfx). Izgleda da ce i u ovoj prici..kraj biti vrlo tuzan. :D

Ova ti je bas odlicna,ali i nazalost po nvidiu skoro tacna:(

Freak_Power je napisao(la):
500Dolara u februaru martu geforce kartica koja u nekim situacijama nudi 5fps brze rendanje igre a u nekim situacijama sporija od Radeon 9700Pro ne vrijedi definitivno toliko kad se zna da ce u isto vrijeme Radeon 9700Pro biti oko 299 americkih dolara :) Pa sad uporedite.

Pa ti imas 9700 koji u nekim situacijama nudi 5fps vise od Ti4200, pa si je opet platio oko 3 puta vise. Previse si navijacki nastrojen, otprilike kao Ati verzija Magicka. Cela poenta je da mi njih pustimo da razvijaju tehnologije, a mi uzimamo ono sto nam se najvise isplati u zavisnosti od primene. Pogotovo sto se nemoze aplsolutno reci Nvidia je bolja u svemu ili Ati je bolji u svemu, vec u nekim stvarima je brzi jedan , a u nekim drugi, pa to daje odlicne mogucnosti za izbor.
A kao sto vec rekoh, PR odeljenjima nije za verovati, pogotovo kada komentarisu proizvod suparnicke firme. Otkud oni znaju kako ce da radi NV30? Ispasce situacija kao kada se John Carmack cudio sto radeon 8500 koji je arhitekturalno bolji, realno radi losije od GF3 u doom3 engineu. Nije sve u arhitekturi, dosta zavisi i od drivera, kada se karta pojavi, tek ce se onda videti kako to realno radi.

MadTexel je napisao(la):

E ako stvarno verujes u ovo sta si napisao ... ja nemam sta da ti odgovorim.
Ustalom, tebi si kao bas svi PCI slotovi popunjeni?

<Mancha> je napisao(la):
Pa ti imas 9700 koji u nekim situacijama nudi 5fps vise od Ti4200, pa si je opet platio oko 3 puta vise. Previse si navijacki nastrojen, otprilike kao Ati verzija Magicka. Cela poenta je da mi njih pustimo da razvijaju tehnologije, a mi uzimamo ono sto nam se najvise isplati u zavisnosti od primene. Pogotovo sto se nemoze aplsolutno reci Nvidia je bolja u svemu ili Ati je bolji u svemu, vec u nekim stvarima je brzi jedan , a u nekim drugi, pa to daje odlicne mogucnosti za izbor.
A kao sto vec rekoh, PR odeljenjima nije za verovati, pogotovo kada komentarisu proizvod suparnicke firme. Otkud oni znaju kako ce da radi NV30? Ispasce situacija kao kada se John Carmack cudio sto radeon 8500 koji je arhitekturalno bolji, realno radi losije od GF3 u doom3 engineu. Nije sve u arhitekturi, dosta zavisi i od drivera, kada se karta pojavi, tek ce se onda videti kako to realno radi.

Potpuno se slazem. Ti4600 je u ne malom broju igara cak brzi od Radeona 9700 Pro (npr. Comanche 4)

Sto se tice primedbe zasto nisu dali ljudima kompove da se uvere, pa kako ce, kad karta jos nije ni u beta fazi ?

Potpuno se slazem. Ti4600 je u ne malom broju igara cak brzi od Radeona 9700 Pro (npr. Comanche 4)

Sto se tice primedbe zasto nisu dali ljudima kompove da se uvere, pa kako ce, kad karta jos nije ni u beta fazi ?

Ko igra comanche 4 ??? Cini mi se jako malo ljudi, ali da ne gresim dusu ima i njih sigurno koji je igraju.

U cemu je ti4600 brzi ?? Kada je sve na default-u, mozda u nekim testovima, ali cim se ukljuci AA i AF gf4 nema tu sta da trazi. r9700 nije nesto mnogo bolji od 4600ke, ali podrzava nove funkcije kao i dx9, a ima dosta bolji rad sa AA i AF sto je kljucno u pobolsavanju kvaliteta igranja. Probao sam i r9700 i na mom ubogom [email protected] sve sto sam probao (ut2k3, comacnche4, dronez...) radilo je u 30fps, a nekada i vise pri 1024x768@32bit, 16xAF i 8xAA, a mogu da se kladim da na mom procesoru nijedan sadasnji GF ne moze to da izvuce.

MAD_MUzzY je napisao(la):
E ako stvarno verujes u ovo sta si napisao ... ja nemam sta da ti odgovorim.
Ustalom, tebi si kao bas svi PCI slotovi popunjeni?

Bez obzira na broj slotova, ne zelim da potrosim slot-dva da bi tu stao hladnjak koji mora da bude ogroman jer je cip u startu (fabricki) overklokovan. I R9700 bi sigurno mogao da radi na visem taktu da su mu stavili toliki hladnjak. Ne, ne, nema nikakvih super-ultra-mega-turbo hladjenja i ostalih prica. Samo kartica koja moze da stane u slot i da zauzme jos malo mesta. Sve ostalo je "na misice" a ne prava novina.

<Mancha> je napisao(la):

Znas nemoj da govoris o igrama od koji fps zavisi od jacine procesora a ne od graficke!!!!!

Comanche 4, JKII...Mozes uvaliti i Geforce 15 neces imati vise fps nego max 5-6. To je dio gaming industrije koju ja zovem glupanderi....

Jarane ajde startuj Morrowind u 1024*768 AA4 AF 16 na svoj geforce pa mi se javi o frejmovima, vsyncON recimo na 85Hz refresh rate.

:) povece sadasnje geforce kartice umalo ti ne rekoh sta...

Da, 500 dolara za Geforce FX ne vrijedi. Ja ovdje ne uporedjujem geforce 4200 ili 4600 kojie nisu ni DX 8.1 kartice nego DX 8.0
Nego Radeon 9700Pro DX9.0 i Geforce FX DX 9.0 ima neke elemente DX 9.1, opet neki elementi iz DX 9.0 nedostaju a gore sam to napisao koji.
Nvidia se hvali sa 108 FPS u UT2003 1280*1024 32bit detalji max AA x2
AF 16X P4 3.06 HT
Kod mene sistem izbacuje do 85 sa P4 2.53 nema HT.
Isti rezim rada. Sto ce reci sa gore procesorom ladno 98-100.
Ovdje govorimo o 8FPS. I to na ultra verziji Geforce FX, ona druga je difinitivno sporija od Radeon 9700Pro. I govorimo o default clocku za Radeon 9700Pro. Znas sta jako smijesno i zalosno ako neka budala nasjedne i baci 500dolara.

Ati Radeon 9700Pro sa DDR II ima protok REALNI preko 60gb/s nije nvidijin imaginarni 48gb/s, naravno dodaj na onih 60gb/s kompresiju Hyper ZIII kod Ati kartice, to je ogromna cifra. Uz to dodaj GPU clock recimo 400Mhz.

Ja sam upravu kad kazem to je kao trident 1mb i voodoo 5 64mb
Znas koliko ce odnos te dvije kartice biti u AA i AF na max.

2X brza RAdeon 9700Pro 200%

Da li je neko igrao Rally novi od Microsofta!!!

Pa na svim web sajtovima Nvidia pusta demo te igre i hvali se.
Neki ljudi su nasli zavuceno za download do 200 i nesto mb sa Microsoft Site. Samo da mi je znati sto su ti pederi to sakrili.

Pokrenuo sam na 1280* 1024 32bit AA 2x AF 16, igra izgleda odlicno i pod Radeon 9700Pro radi perfektno i sigurno kvalitet slike mnogo bolji. Kad se startuje igra ima onaj logo Nvidia meant to play. I bet radi bolje na Radeon nego na Geforce FX.
Nekako se pokazalo da sve igre sa tim logom Radeon dere bolje :)

By the way Radeon 8500 cijepa tu igru 40-50FPS

Nemam ja nista protiv Nvidie, ali mrzi me kad neko laze i prodaje ljudima muda za bubrege sto realno nije, i jos nabija cijenu od 500dolara.

Sve kartice koje su izbacili od 3dfx vremena su jedno veliko smece.
Nisu imali konkurenta ta trzistu, s druge strane tu je gaming industrija koja je uglavnom sve svoje igre pisala za nvidia kartice.

Neko spomenuo drivere smijesno. Ne pise Nvidia dobre drivere koliko igre optimizuju za nvidiu. Dobili su konkurenta Ati gdje Ati Radeon 9700Pro cijepa Geforce kartice i u igrama koje apsulutno nemaju code za Radeon kartice sto je jako smijesno...

Joj Freak_Power kada te sada napadnuboom,ali i ako imam radeona 9700 pro a pre toga 8500 mislim da u praksi su oba proizvodaca najbolja i da te silne brojke mi ocima i ne vidimo sto rece Gedza izbi nam taj 3D mark lovu.E sada ja bi nesto i da naucim sta je to AA i AF.Dalje igra max payn mi nije radila na radeonu 8500 a neradi ni na 9700 ni na via ni na intel cipsetu:D :D :D A meni se bas igra.
P.S.Presao sam 16000 u 3d marku obecavam uskoru i 17000 samo jos par stvari da naucim.

Freak_Power, mislim da me ne razumes. Ne poredim ja moj ti4200 i tvoj radeon 9700, samo kazem da ta razlika u ceni ne vredi para, a da u zavisnosti od primene (ili od igre do igre) nije uvek toliko jaca koliko bi trebalo. I ne shvatam tvoju averziju prema NV30 koja se jos nije ni pojavila. Jedino objasnjenje je da koliko vidim volis da imas najjaci hardware koji je trenutno na trzistu, i pokusavas nama na forumu da dokazes da nisi bacio pare. I verovatno ti se ne dopada pomisao da bi moglo da se u skorije vreme pojavi nesto jace od onog sto trenutno imas, pa da ispadne da si dzabe dao pare za nesto sto vise nije top-of-the-line. Ja ne patim od toga da igram u 1600*1200 sa AF i AA, 1024 sa max detaljima mi je sasvim dovoljno, a vizuelno razlika nije tolika, kolika je u ceni izmedju moje i tvoje masine. Kada taj radeon bude imao pristojni odnos cena performanse, rado cu ga staviti u masinu, a do tada "navijam" iskljucivo za sto brzi razvoj tehnologije, a ne za konkretnu firmu, jer nijednu mi nije mama rodila, pa da se uzbudjujem sto ce NVidia ili ATI da izbaci nesto jace, pa ja da ga pljujem i dokazujem kako to nece biti bolje, ili kako ce to pojesti sve zivo. Kad se pojavi, videcemo, a i kad se pojavi, kupiti ga necu, vec cu se samo odusevljati onim sto moze da uradi, sve jedno ko ga je napravio.

Ja da se dodam pa da pitam cemu uopste AA u 1600*1200 ? Isprobavo sam sa svim setovanjima AA u toj rezoluciji i razlike su kozmeticke. AA vredi samo u nizim rezolucijamatipa 6400 ili 800*600 (mozda i 1024 na vecim monitorima) da se isprave iskrzane ivice.

Sto se AF-a tice on se vidi samo u fps-ovima i to tek kad se obrati paznja i zadubi u daljinu. Sta ce meni to ? U fpsu ? Naravno da je bolje ako karta moze i to super da odradi ali ne vidim zasto bi to iko ukljucivao u toj rezoluciji ? Ja i na Ti4200 mogu 95% igara da igram u 1600 ili bar 1280 sa 4x AF i Quincunx AA-om i bas me boli uvo da to ukljucujem. Razlika se ne oseca.

Kad se te stvari ukljuce tek je tada R9700 brzi 100%. Bez toga on je brzi svega 10-25% sto naravno nije malo, ali je daleko od cifri kojima vi baratate od 300%. I to samo u najreprezentativnijim igrama sa dobrom optimizacijom.

Sto se tice Comanche-ja i primedbe ko igra Comanche ja nisam to rekao radi te igre, vec sam je uzeo kao primer da nije svaki endzin svake igre optimizovan, vec daleko od toga. Ta razlika izmedju 4600 i 9700 se vidi u 15-ak igara, dok su u ostalim isti ili je cak 4600 bolji (bilo zbog doradjenosti drajvera bilo zbog ciste optimizacije za nvidiju od strane nekih proizvodjaca igara)

100% mislim isto kao i ti Brutalan Zlica. Mislim da je ovo jako dobra tema za polemisanje.
Kokose, AA ti je antialiasing tj eliminacija stepenica:) AF je anisotropic filtering - bitno poboljsava kvalitet slike, tako kazu.
E sad ono sto je jako vazno a ja sam nekoliko puta predlagao Max-u je da se odradi jedan cpu-scaling. Ima na netu ako nadjem postovacu, a mozete i sami da nadjete:)
Dakle o cemu se radi:)
Pa radeon kao i gf4 zahtevaju procesore preko 2GHz i to je sustina. Ako neko hoce radeta da stavi na koper 1GHz ili atlona 1.4, 1700 xp dzaba, onda boolje da uzme gf4 jer razlike nema!
gf4ti4600 moze da se pazari za ~240$ leadtekov (dakle vrhunski odradjena karta) a atijev rade kosta ~360$. Ovde govorimo o 50% skupljem proizvodu koji da bi pokazao sta i koliko moze zahteva 2GHz+ procesore, a to je onda bas mnogo para.
Sledeca stvar koju mi je rekao jedan frik sa kojim se dopisujem a inace je iz kanade i spada u ultra/mega/power gamere je da je rade9700 odlican ako ceo dan sedite i vrtite 3dmark i quake, komanci, i ostale test programe.ALI od 10 igara njemu 4 ne rade i to je ono krucijalno u celoj prici(bar za mene). Eto Kokosu ne radi max pein na primer. Mom drugu ne radi kolin2, na rtcw pucaju texture, ispadaju boje i slicno.
Bilo kako bilo rade je napumpan raznim stvarima koje su u domenu buducnosti. Tu je i dx9. Pitanje je - kome to treba DANAS? Vidim neki misle da je nV zatecena. Ja uopste ne mislim tako. nV daje trzistu ono sto se trazi i iskoriscava, ne potpuno ali mnogo vise nego sto to nudi radeon. KAd dodje vreme nV ce izbaciti dx9.1 kompatibilnu karticu i cao amore. nV ne mora da napravi mnogo brzzu karticu. 20% je dovoljno pa plus ispeglani drajver pa plus vivo cip(meni licno ViVo znaci) i eto dobitne kombinacije.
Meni licno ne pada na pamet da dam 2 x gf4ti440 leadtek za jednog radena 9700.
nemoje mi samo reci da se svi igrate u 1600 16x aniso?:)
evo nasao sam jedan od testova..
http://www.tomshardware.com/graphic/02q3/020819/radeon9700-25.html

poz

MadTexel je napisao(la):
Bez obzira na broj slotova, ne zelim da potrosim slot-dva da bi tu stao hladnjak koji mora da bude ogroman jer je cip u startu (fabricki) overklokovan. I R9700 bi sigurno mogao da radi na visem taktu da su mu stavili toliki hladnjak. Ne, ne, nema nikakvih super-ultra-mega-turbo hladjenja i ostalih prica. Samo kartica koja moze da stane u slot i da zauzme jos malo mesta. Sve ostalo je "na misice" a ne prava novina.

To i mene nervira, mada je nVidia jasno rekla sa sistem hladjenja prepusta proizvodjacima[kao i do sada] i logicno je ocekivati da ce slabiji modeli imati manji hladnjak tj. taman toliki da zauzima jedan slot.

Ljudi, stvarno se primate... Evo Mancha je lepo objasnio. Cak i ja, koji sam ozloglaseni nVidievac, planiram da mozda uzmem Radeon 9700 Pro jer eto, meni AF dosta znaci u igrama kao sto su UT2k3, i igram u 1024 sve igre, poneke i sa 2x aniso... Za to mi definitivno treba R9700Pro jer na Ti440/4600, ne moze da radi kako treba i oni koji kazu da moze - LAZU, jer snize detalje u igri, i onda kao radi... Ne, zelim apsolutni maksimum koji igra pruza, AF 6x ili 8x *64 tap*, i eventualno SS AA 2x ili 4x. ***a, volim da izgleda lepo. I zelim da platim 250-260 evra za Radeon 9700 ako mi jedan lik ispuni obecanje... E sada, sto se tice tih svadji nV vs. ATI, nemaju svrhe... Freak jednostavno treba da shvati da i nVidia nije mala maca, te ta pljuvanja da nisu izbacili nista dobro jos od prvog GeForcea odaju malo iskompleksiranu stranu coveka koji je oduvek navijao za slabijeg protivnika, a sada je doslo i njegovih pet minuta. OK, neka je, i treba, ali nVidia nece tako lako popustiti...

Bolje da nisi izbacio to jer to je zalostan rezultat.
A sad da se obratim onom gore sto se smije sto sam rekao za doom 3.
Doom 3 je radjen u openGL, i u openGl mogu se implementirati stvari kao sto su pixel shader 1.4 itd sto je J.C. uradio

Mogu, ali nisu. OGL 1.4 ima samo Vertex sahader i oni su imlementirani u DOOM3. Za PixelShadere ce se morati sacekati OGL 2.0
Sto se tice GFFX-a, po prvi put nVidia nije izbacila nesto sto je nadjebalo citavu konkurenciju. No to je i bilo za ocekivati posto sve vise i vise hardver mora da se povinuje softveru, odnosno API-jima, te proizvodjaci GPU-ova ne mogu filozofirati oko ekstenzija koje rade samo na njihovim proizvodima. Interesantno je da se nVidia jos uve tvrdoglavi i da su odustali od imlementacije DisplacementMappinga, jer ga je smislio i sa Microsoftom realizovao Matrox (sta ti je sujeta!).
U svakom slucaju jos cemo se nacekati do konkretnih GFFX kartica (CeBIT 2003), a do tada sve sto imamo su predrasude koje se donose na osnovu nVidiainog pR materijala (prema kome je svojevremeno nForece2 oduvavo VIA-u, iako se u realnosti pokazalo da su razlike izmedju konkurentskih cipsetova minorne) Uostalom da im ide sve glatko GFFX bi odavno bio prikazan na Benchmarku. zar ne? Onos to je interesano jeste da nVidia svojim anporima da se usavrsi 130nanometarski proces, cini besplatnu uslugu ATi-ju koji ce doci i na gotovo pokupiti know-how, koji su u TSMC-u (proizvodjaci cipova) stekli zahvaljujuci radu na pripremi procesa proizvodnje GFFX-a. Hteli to priznati ili ne ATi-je u ovom momentu u znacajnoj prednosti u odnosu na nVidiau! I ako je! Zasluzili su!

Prvo pozdrav mom kolegi Nedeljku:wave;
I jos jedan wallpaper:)

Nedjo je napisao(la):

Nema sumnje Geforce FX u vecini bench ce biti marginalno brzi od Ati Radeon 9700Pro, kad dodje u pitanje AF i AA taj dio je vrlo questionable?
Sve je to ok sto se tice Geforce i Nvidie da oni izbacuju na trziste graficku kou cemo moci recimo uzeti za 10 dana. Medjutim mi ovdje imamo 3-4 mjeseca cekanja, a to je mnogo na polju PC industrije. Ati uveliko moze tape out bilo kakav gpu koji su zamislili, medjutim vrlo je vjerovatno da ce izbaciti pojacano model r300 sa istim chipep, vjerovatno ce dici clock za VPU na 400Mhz i DDr na 400-500 dovoljno da presisa Geforce karticu u svakom benchu i vjerovatno 256mb ram, jer pokazalo se da i 128mb nije dovoljno npr UT2003 gdje kad se ukljuci AF 16x i AA 4x ili 6x manjak memorije cini svoje.

DisplacementMapping je vrlo cool stvar, i gledao sam nekoliko demos sa matrox sajta features koji moze biti vrlo koristan, kao sto rekoh prije recimo guma od auta se moze prikazati 100 real znaci da pravi vide sare na gumi, brazde itd.
Ovo je Ati implementirala u r300 samo oni to zovu Trueform 2.0.
Nvidia nije, a ja mislim iz razloga da 125miliona tranzistora nije bilo dovoljno za takvo nesto, imajuci u vidu da su implementirale neke directx 9.1 stvari. Malo smijesno jer nije izasao ni directx 9.0, medjutim ocito su dobili zeleni signal od Microsofta i vjerovatno ce podrzati.

U svakom slucaju za mid end i low end sisteme u januraru februaru znaci 1.0 pa do 1.8 1.9 procesore idealna kartica Geforce 4ti 4600
Za sisteme preko 2.0 pa do 3.0 sta vec bude idealna kartica Radeon 9700Pro jer kostace sam 299 dolara naspram 500$ koliko ce biti Geforce FX a razlika 'almost none'.

U svakom slucaju moja sljedeca graficka je r400 tamo negdje na jesen iduce godine, u medjuvremenu gledacemo r350 sto me uglavnom ne interesuje. Meni je dovoljno 100FPS ne treba mi 112 :)

Broz je napisao(la):
Prvo pozdrav mom kolegi Nedeljku:wave;
I jos jedan wallpaper:)
Vec ga imam!
VELIKI POZDRAV kolega! :wave; cheers

P.S. Max, nemoj se bojati onoga sto si vec nabrojao, vec se boj sto je R350 kompatibilan da radi kao MP, tj. sa vise jezgara. Ali to ce biti toliko skupo da ne vidim svrhu objavljivanja takve karte

Sta ce, da izbace R9700MAXX sa 256MB memorije od 2.8ns i kulerima od bakra...? Koliko ce to struje zahtevati, koliko prostora u kucistu i koliko ce kostati? Hm... ne bih se time zamarao, ati ni sam nema nameru to da radi... Pre ce uzeti 0.13 mikrona, koje je u TSMC-u nVidia razradila ili razradjuje sa nV30 (time je nVidia ucinila uslugu ATI-ju), napraviti chip na 500+ megahertza, staviti cenu kao G F X 5800 Ultra ili nizu, i oduvati nVidiu iz visoke kategorije...

byMaX je napisao(la):
Sta ce, da izbace R9700MAXX sa 256MB memorije od 2.8ns i kulerima od bakra...? Koliko ce to struje zahtevati, koliko prostora u kucistu i koliko ce kostati? Hm... ne bih se time zamarao, ati ni sam nema nameru to da radi... Pre ce uzeti 0.13 mikrona, koje je u TSMC-u nVidia razradila ili razradjuje sa nV30 (time je nVidia ucinila uslugu ATI-ju), napraviti chip na 500+ megahertza, staviti cenu kao G F X 5800 Ultra ili nizu, i oduvati nVidiu iz visoke kategorije...

Apsolutno si upravu, nemaju potrebe za to. 0.13 tech DDR II sve to na 500/500 i to je vise nego dovoljno da oduva Geforce FX za nekih 30-50% ako ne i vise.
Sto se tice dual VPU moguce da vidimo workstation karticu na tom principu i koja ce naravno kostati 1000 dolara, ali to je za profesionalnu upotrebu i ima ko kupiti, kompanije kojima takve stvari trebaju itd...

...ali to je za profesionalnu upotrebu i ima ko kupiti, kompanije kojima takve stvari trebaju itd...

I entuzijasti puni love.

Za te stvari ATI ima FireGL seriju i ne verujem da ce sam sebi uskakati u usta!

Nazad
Vrh Dno