Šta je novo?

Novi mac lineup!

Samo da se nadovezem na podtemu - mislim da sam definitivno odustao od WMM, iako mi njegov scroll mnogo znači u poslu. Probao sam razne programčiće za akceleraciju palvozubog miša, ali to samo malo popravi stvar. Ergonomija=0 jer je niskoprofilan, pa me od sapunolikog počela boleti ruka. Sad ću morati da trošim usb za micea. WMM sam otvarao, čistio i ocistio, ali sam ga ipak spakovao u fioku i mozda ću za koji dan da ga oglasim.

Da se vratim temi - novi MBP je izuzetno neprivlačan. Donji deo, tj tastaturu bih nekako i mogao da svarim (mada mi se ni ona nešto ne sviđa sa onim crnim tasterima), ali displej, sjaj i onaj crni flor oko ekrana - čak mislim da ni Acer ne pravi tako ružne stvari. Samo dva USB porta i dalje je dovoljno njesra, a tek ukidanje FW 400 (jeftino prodajem adaptere...šalim se. Nabavio sam jedan da bih iskoristio i FW800 port, ali on je sam dugačak 4-5 cm, pa još 3 cm fw utičnica na samom kablu - to viri skoro 10 cm od compa i stalno zapinjem o to čudo, jer mi je i miš sa te strane - blago levorukima).

Ali, zato je sada pravo vreme za nabavku poslednjih komada starog MBP po lepim cenama. Refurberish MBP od 2,4 Ghz košta 1.349$ ili oko 900 evrita. Odlična cena, a garancija je isto godinu dana, ali u USA. Neko reče da ima kumove tamo, pa neka razmilisli.

Bio je anti-glare i za stari MBP (verovatno za one koji se *****u, da odaberu glossy 🙂 ) i za iMac.

Ne znam sto je toliki problem ugraditi vise USB portova?
Što postavljaš pitanja a potom sam daš odgovor?
Njima je vaznije bilo da to *izgleda* (mada ni izgled nije nista spec) nego da to bude pre svega funkcionalno.
Tako je oduvek bilo sa Apple proizvodima, i neće se promeniti dok im prodaja ide ovako dobro. Paljevine i "urbani" tipovi neka kupuju Mac, a oni koji trebaju da rade nešto korisno na računaru neće trpeti Jobsov pristup "nemaš ti pojma šta ti treba, mi će mo ti reći šta ti treba."

Učini mi se da imamo sličan stav po pitanju novih Mac-ova. Potom zapitah sebe zašto uopšte napisah onoliko reči o proizvodu koji ima toliko osobina koje me nerviraju. Mac-ovi su oduvek bili u fazonu "form over function" i besmisleno je o tome više diskutovati pogotovu kada im prodaja ide ovako dobro.
Nothing personal.🙂

Pazi ja sam Mac user 🙂 na poslu imam MBP i rabim ga samo tako ali nisam u fazonu "Mac je savrsen, Mac je super" jer ima gomilu mana a najiritantnija stvar od svih je upravo ono sto si ti rekao - ako su oni zamislili da ti, recimo, ne treba desno dugme na misu, nece ga biti 🙂 A ti mozes da se ubijes posle...
I da stvar bude gora, dobar marketing ce to da pretvori u WOW feature koji ce gomila njih poput Kovaca da proglasi za revoluciju 🙂

Bio je anti-glare i za stari MBP (verovatno za one koji se *****u, da odaberu glossy 🙂 ) i za iMac.

Ma znam ja to, ako nista drugo na slicici je stari MBP 😉, ali je poenta da si onda mogao da biras a sada ti o prepametni SJ svodi izbor na samo jedno!

Mislim gledaj ti ovo, pa moj MSI (koji apsolutno nije nista posebno) nema ni priblizno ovoliki odsjaj a masine su nebo i zemlja
mbp_comparison.jpg

Poslednja izmena:
Samo dva USB porta i dalje je dovoljno njesra, a tek ukidanje FW 400 (jeftino prodajem adaptere...šalim se. Nabavio sam jedan da bih iskoristio i FW800 port, ali on je sam dugačak 4-5 cm, pa još 3 cm fw utičnica na samom kablu - to viri skoro 10 cm od compa i stalno zapinjem o to čudo, jer mi je i miš sa te strane - blago levorukima).

Ali, zato je sada pravo vreme za nabavku poslednjih komada starog MBP po lepim cenama. Refurberish MBP od 2,4 Ghz košta 1.349$ ili oko 900 evrita. Odlična cena, a garancija je isto godinu dana, ali u USA. Neko reče da ima kumove tamo, pa neka razmilisli.

Svaki 15.4" MBP/PB-G4 ima dva USB 2.0 porta, ne znam odakle vam to da je Apple smanjio broj USB portova. Samo je 17-ica imala tri. Meni to u principu ne predstavlja neki problem - iza laptopa mi je USB hub koji je povezan na kabl, tako da sa leve strane imam slobodan USB port za flash drajv ili iPod, a pozadi su mi povezane periferije na Belikin USB Hub sa napajanjem (TV tuner, externi bluray drajv i hard).

Svaki 15.4" MBP/PB-G4 ima dva USB 2.0 porta, ne znam odakle vam to da je Apple smanjio broj USB portova. Samo je 17-ica imala tri. Meni to u principu ne predstavlja neki problem - iza laptopa mi je USB hub koji je povezan na kabl, tako da sa leve strane imam slobodan USB port za flash drajv ili iPod, a pozadi su mi povezane periferije na Belikin USB Hub sa napajanjem (TV tuner, externi bluray drajv i hard).
Ako računar platim 2000 USD/eura ne očekujem da mi nešto "u principu ne pravi problem." Za te pare, trebalo bi da sve bude perfektno.

O tome da masina ima dva USB porta znas pre nego sto das tih 2k eura tako da je izbor tvoj. Da je npr. situacija takva da dobijes masinu sa tri USB porta, a nakon toga jedan misteriozno nestane - to bi bio problem. Ovako je stvar tvoje procene da li je to masina za tebe. Iz tvog komentara ocigledno da nije, ali srecom izbor nije ogranicen samo na Apple - tu su na desetine drugih proizvodjaca.

PPC mašine su bile hard-core... Ovo je sve mekano.

Problem sa poslednjim generacijama PowerBook-ova je bio taj sto su jednostavno bili prespori... Ja sam imao 2 G4-rke na 1.67 i nista nije radilo na njima toliko sjajno - pocev od iLife-a koji se vucarao, pa do ozbiljnijih aplikacija. Prelazak na MBP sa C2D 2.33 je doneo ogroman skok po pitanju performansi.

Inace, poslednje serije G4 PowerBook-ova su imale gomilu hardverskih problema, pocev od slotova koji se odlemljuju usled zagrevanja, pa do ekrana na kome su bile vidljive interlejs linijice (PB G4 Hi-Res).

The special film also reduces the ultraviolet radiation emitted from the monitor by up to 70 percent, which means even less stress on your eyes. And it even controls the deterioration of your liquid crystal monitor by blocking out incoming ultraviolet light and by protecting it from scratches and dirt.

Lepo ja kazem, jos malo pa gamma zraci :d

Znam da ima dva usb-a - kažem da je njesra što je i dalje dva, što se nisu potrudili da stave još jedan. Makar. Ali zato ukinu fw400. Ovde ko god ima neki fw uređaj je baš na fw400 - verovatno 98% raznih diskova i kamera su na tom protokolu. Sad će pasti dranje za adaptere ili fw800/fw400 kablove. To ovde nisam video nigde, već sam naručivao adapter i zeznuo se. Kabl je bolje rešenje jer ne štrči izvan lapa kao kad staviš adapter.

Btw, Delimire pretpostavljam da je Belkinov usb hub kvalitetno rešenje?

Da, OK je posto dolazi sa strujnim adapterom, pa moze da napaja bilo koji uredjaj.

Stigli su novi mekovi i kod nas. Moram da priznam mnogo brze nego sto sam ocekivao. Pozitivna strana je sto su se priblizili cenama napolju. Na danasnji dan kurs dolara prema findomestik banci je 65.5 dinara za dolar

USA MBP = 130.934 din
Nemacka MBP = 151.655 din
Srbija MBP = 160.390 din

Sto je fantastican odnos ako uzmemo u obzir da je do pre godinu ipo dana kod nas bilo tacno duplo skuplje.

Poslednja izmena:
Како је Стева усрећио Индијце 🙂

Apple Redefines India's View of the MacBook
Apple has released its line of next-gen notebooks in India

India is now on the list of countries to see the new line of MacBooks from Apple, Tech Gadget reports. The new notebooks have had a great start in the States, so we expect to hear nothing but the best of Apple's “unibody” laptops in this territory as well.

The new MacBook and 15-inch MacBook Pro both have a precision unibody enclosure crafted from a single block of aluminum, resulting in thinner, more durable and astonishing designs. The new MacBook line, as most Apple fans should know, features the new NVIDIA GeForce 9400M, a revolutionary new 3D integrated graphics processor that features 16 parallel processing cores, and delivers up to five times the 3D graphics performance of previous MacBook and MacBook Air designs. Apple and NVIDIA have worked hard on this groundbreaking processor to make it the first to bring in the new MacBook family.

Under-the-hood changes also include LEDs to light up the new MacBooks' displays instantly, as well as a backlight for the keyboard, in Apple's new consumer MacBook. Both the new MacBook and MacBook Pro feature a new smooth glass Multi-Touch trackpad, which gives users almost 40 percent more tracking area than before, making it even easier to use Multi-Touch gestures like pinch, rotate and swipe. New gestures allow users to activate Exposé or to switch between applications at the touch of a fingertip, while the entire trackpad surface is now the button. Users can easily enable multiple virtual buttons (such as right-clicking) in software.

The new MacBook family uses up less power, thanks to the LED-backlit display. This new addition also helps MacBook stay green, as it eliminates the mercury found in industry standard fluorescent tube backlights. Needless to say, the image rendered is also crisper than ever. The glass covering the display is also free of any Arsenic.

In conclusion, the new MacBook delivers the top three features that MacBook customers requested from a new MacBook – an all-metal enclosure, high performance 3D graphics and LED-backlit displays. Adding this to the low entry price of just $1,299, MacBook is sure to be a winner in India. The MacBook Pro, boasting more enhancements, starts at $1,999.

The thinnest of the MacBook family, the MacBook Air, has also been refreshed, adding NVIDIA's GeForce 9400M integrated graphics, but keeping the entry price of $1,799 (HDD version).

Apple-Redefines-India-039-s-View-of-the-MacBook-2.png

http://news.softpedia.com/news/Apple-Redefines-India-039-s-View-of-the-MacBook-96411.shtml

P.S.
Моја подвлачења и подебљања 😛.

Poslednja izmena:
Мала допуна

Stigli su novi mekovi i kod nas. Moram da priznam mnogo brze nego sto sam ocekivao. Pozitivna strana je sto su se priblizili cenama napolju. Na danasnji dan kurs dolara prema findomestik banci je 65.5 dinara za dolar

USA MBP = 130.934 din
Nemacka MBP = 151.655 din
Srbija MBP = 160.390 din

Sto je fantastican odnos ako uzmemo u obzir da je do pre godinu ipo dana kod nas bilo tacno duplo skuplje.

Класична грешка 🙂. Не упоређују се цене у САД и $ са онима у Србији и Европи, већ у Србији са ценама у Европи и €.
Америчке компаније по правилу све скупље продају у Европи (класична пљачка на курсним разликама јер је производња и овако у НР Кини) 😡.

За оријентацију користити цене из Немачке:
http://www.notebook.de/apple-macbook-13-zoll-alu-mit-20-ghz-g-916/
http://www.notebook.de/apple-macbook-pro-154-zoll-mit-24ghz-g-642/

1 година гаранције... за такав "квалитет" и цену :wall:.

Класична грешка 🙂. Не упоређују се цене у САД и $ са онима у Србији и Европи, већ у Србији са ценама у Европи и €.
Америчке компаније по правилу све скупље продају у Европи (класична пљачка на курсним разликама јер је производња и овако у НР Кини) 😡.

За оријентацију користити цене из Немачке:
http://www.notebook.de/apple-macbook-13-zoll-alu-mit-20-ghz-g-916/
http://www.notebook.de/apple-macbook-pro-154-zoll-mit-24ghz-g-642/

1 година гаранције... за такав "квалитет" и цену :wall:.

Nije greska dao sam poredjenje i sa USA cenama i sa EU cenama. Pa ko sta voli 🙂

^^ uz te cene koji korisnici imaju u DE i US, podrska koju uzivaju kao potrosaci Apple proizvoda je nemerljiva sa ovom koji ljudi sa Apple prozivodima *nemaju* u RS, tako da odnos "duplo" je jos uvek blaga rec.

Drugo, ni na jednom amercikom pa i Apple proizvodu necete naci "Made in" vec samo "Assembled in China", carine zato ostaju svuda osim u Singapuru i Hong Kongu da ne objasnjavam sada zasto.

Glossy Vs. matte - detaljna diskusija sa rezultatima D2 kolorimetar kalbracije:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1017&message=27069124

Milan je mislio prevashodno na Apple misa ali svejedno kad smo krenuli da pricamo o misevima...

plz iskuliraj... :smoke: nisam mislio na Apple misa vec da nije potrebno izdvojiti jedan USB port za misa ako imas BlueTooth...

a sto se tice akceleracije pazi sad ovako: posle xx meseci na Mac-u kad uzmem Windows misa ne mogu da ga kontrolisem!
onda odem na 10 dana i ne koristim Mac misa vec Windows i sednem za Mac i - sta je ovo?? kako to mis blesavo radi? 😀

sve je stvar navike... i moj buraz se zali sto mis radi krsh na Macu a pored njega mu stoji PrC - da se navikne na Mac bilo bi mu vise nego ok (ako neko oce da flame-je - PrC mu sluzi za igre... jos je mali :d).

10x delimire za info o "target over ethernet"! :wave:

Evo malo vijesti:

Hereafter are details and information we noticed after having tested the MacBook Pro for several days

Heat release and fans
In standard usage, meaning no 3D request or tasks requiring CPU/GPU to be fully loaded for a long period, the MacBook Pro enclosure remains "cold", even if you are charging your battery. The bottom part of the new enclosure does not have the tendency to heat up as with the previous model, this is linked to the new design.
When launching CPU-demanding application (PowerFractal for 10 minutes), the temperature of the CPU quickly increases (test performed with the 2.8 GHZ Core 2 Duo model) and Hardware monitor indicates something interesting regarding the CPU cooling procedure: Fans keep spinning at 2000 rpm, till the CPU temperature reaches 105°C, then their speed increases gradually till 3600 rpm, one can hardly hear them. Then the speed is adjusted in order to maintain the CPU temperature just below 100°C. In such conditions, do not think of having your notebook on your knees, the enclosure is really hot.
Despite this high CPU temperature, we have used the notebook for more than 1 hour without any problem.
In summary, in normal usage, the new MacBook Pro is quieter and colder than the previous models.

Trackpad
Its usage is just dead-easy and should not disturb you at all. In addition, if you were used to let one of you finger on the click button, with the new trackpad, the managing system takes it into account and does not react, except you press the glass pad for a real click.
The multi finger gesture is quickly acquired and you become addicted to this new function. When clicking, you will hear a sound much louder than with the previous model.
However, the thin space below the trackpad has rather sharp edges and one can scratch (without any damage) its palm or hands.

Keyboard
We find it more comfortable than the one from the previous MBP model, even though many users liked the all-Alu feeling brought by the previous keyboard.
Concerning the keyboard backlighting, its management is not very precise, and it is turned on in lighting conditions which will not required it. It might be due to the sensor not properly calibrated or to its location (near the iSight) which decrease its sensitivity.

GPU
In standard usage, the GeForce 9400M is more than enough power, and there is no noticeable slow down when using iApps. Except if you want to play recent or Open GL-demanding games, you will not really need to switch to the GeForce 9600M GT.

Sound
It is overall much better than in the previous MacBook Pro, more powerful and with improved bass-rendering with its new sub-woofer. However, despite its higher quality, it comes from a notebook, so it can not be compared to any dedicated sound system.

Display
We will not discuss further the mirror-effect and its brightness as we already did it. But the image provided by this display is simply gorgeous, and makes color jumping out of the screen. The visible angle is also excellent and colors remain identical depending on your location when looking at the screen.

Manufacturing The new MacBook Pro simply looks gorgeous, on all sides, the “finish” of the notebook is simply beautiful, perfectly well designed and executed. As we already mentioned it before, the only negative point is this thin space below the trackpad with rather sharp edge. Beside this point, the overall notebook looks solid, rigid, built to last. The display part is more rigid than in the past.

Battery lifetime
The battery is now a 4600 mAh unit instead of a 5500 mAh with the previous MBP model. When using the new MBP for a standard usage on the GF 9400M, the battery will last more than 4 hours, especially if you slightly decrease the brightness of the display 3-4 levels below the max. It will add 20 minutes battery lifetime without altering the quality of the display rendering.

Магла, овај Ваздух 🙂 у новом издању

New MacBook Air now shipping
Mobility
By Joshua S. Hill
Wednesday, October 29, 2008 12:27

A fortnight ago Apple announced at its “Spotlight Turns to Notebooks” event that the MacBook Air would be getting an update. Several media reports suggest that the new Air models are now shipping. The notebooks received upgrades such as the Nvidia 9400M graphics system, options for 120 GB HDD and 128 GB SSD drives, the addition of a mini DisplayPort and a CPU bump.

The Macbook Air sells from $1800 with a 120 GB hard drive, 2 GB memory and a 1.6 GHz Core 2 Duo processor. An upgrade to a 128 GB SSD and a 1.86 GHz CPU is priced at $700.

http://www.tgdaily.com/content/view/39959/149/

Novi Macbook je sjajan, evo ga jedan na testu, uskoro ide i tekst o njemu 🙂

pa znamo da je sjajan kada ima glossy ekran 🙂

http://www.appleinsider.com/article...ng_on_quad_core_desktop_chips_from_intel.html

"Apple, Acer, Hewlett-Packard and Dell have already decided to launch products based on these CPUs."

There will be a total of three new chips, according to the report, including the Core 2 Quad Q8200 (2.33GHz/4MB L2), Core 2 Quad Q9400 (2.66GHz/6MB L2) and Core 2 Quad Q9550 (2.83GHz/12MB L2), which will cost $245, $320 and $369, respectively, in lots of 1000.

uz to spominje se i Snow Leopard za početak 2009:

http://www.appleinsider.com/articles/08/11/19/apple_may_release_snow_leopard_early_next_year.html

Nazad
Vrh Dno