Šta je novo?

Novi - Kablovski Internet

bluestar je napisao(la):
Ne znam da li ste primetili ali danas na veratovom sajtu je jedno 15 minuta stojalo (Umesto ovoga fast internet)

Internet u svakom stanu ...

jel misliš na ovo
http://vline.verat.net/srp/vline_usluge/

ne ali evo sada na naslovnoj stranici u vestima nesto pricaju o tome ...ali nije tako pisalo al ok valjda menjaju upravo..

Evo da se malo bedačite, kao i ja.
Ovo sam dobio od brata iz Sweiz.

samo da ti kazem da konkurencija cini cuda i da cu od februara za iste pare kao i sada imati 600 kbit/s. I sa ovih 300 kbit/s surfujem fantasticno, a ne znam sta cu raditi sa dvostruko vise propusnog opsega.

Swisscom massively increases ADSL bandwidths 02.12.2003

From mid-February 2004 Swisscom is to double the current ADSL bandwidths for residential customers. In addition, an offering with 2,400/200 Kbit/s (download/upload) will be launched. By the end of the year over 500,000 customers will be using ADSL and geographic coverage will be increased to 98%, which corresponds to some 4 million fixed network accesses.

The ADSL boom continues apace. The 500'000th access will be activated at Swisscom around the middle of December. This underlines ADSL's leading position among broadband Internet access technologies. Thanks to continued network expansion, high-speed ADSL connections can now be activated on 98% (previously 95%) of fixed network accesses. This means that a further 120'000 accesses are now ADSL-enabled. Coverage can be viewed at www.enter-adsl.ch.

More bandwidth means more speed when surfing the Internet
The bandwidths of the two current offerings for residential customers are to be doubled. Instead of 300/50 and 600/100 Kbit/s, ADSL customers can now surf at 600/100 and 1,200/200 Kbit/s. Existing customers will automatically receive the enhanced performance. The charges billed by Swisscom Fixnet Wholesale to the Internet providers will not be increased. In addition, an offering with 2,400/200 Kbit/s is to be introduced. The new bandwidths will be available for new and existing customers from mid-February 2004.

Preciousss je napisao(la):
Evo da se malo bedačite, kao i ja.
a koje su to "iste pare"? da se bedacimo kako valja i dolikuje kad ispadne da je 25€. :boom:

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

a koje su to "iste pare"? da se bedacimo kako valja i dolikuje kad ispadne da je 25€. :boom:

kako da ti kazem - pocni da se bedacis :brow:

Video sam neki sajt koji nudi dsl sa 16000 kbps sto je oko 2 mb u sekundi za 1700 mesecno. Setip je oko 3.500 dinara. Sajt je http://www.skydsl.co.yu/

Na kom principu radi sky dsl? Pretpostavljam da se ne koristi telefonska linija ni u jednom momentu kaosto je to kod satelitskog resivera gde je valjda potrebna za konekciju.

Pa taj SkyDSL bash ide preko recievera :) Kako si drugachije mislio, josh se zove 'sky' :) Imash prichu o tome u drugom threadu, zamisli u imenu mu pishe Skydsl :)

:) Zezaj, zezaj. Procitao sam sve na sajtu ubrzo posle mog malopredjasnjeg posta i sve mi je jasno. Ne isplati se jednom recju. A i na njihov forumu kazu korisnici da nisu bas zadovoljn, a da su ovi sto to vode malo neodgovorni.

da.. skroz smo neodgovorni....

problem je sledeci... ma koliko da je nesto u dobro, uvek ce se naci neko ko ce to da onako skepticno da oceni kao "nista nevalja",a pri tom nije ni prosao blizu toga, a kamoli probao....

www.skydsl.de

Nemcima je ovo skroz ok....

Znao sam da je neko clan ovog foruma. E dobro je da si se javio. Nemam svoje misljenje u vezi svega toga. Samo sam rekao na osnovu citanja skoro celog foruma nocas. Tj. ima nekih koji samo prave buku. Iz administratorskih postova zakljucio da skydsl nije neso narocito jer i dalje koristi telefon, za obicne korisnike tj. ove koji ne uzimaju one dodatke pada bzina download-a i sl. tako da je bolje da se saceka kablovski.

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

U pitanju je 40CHF iliti oko 25€.

Počni da se bedačiš!

evo email koji sam dobio danas:
----------------------------------------------------------------------------

Postovani gospodine,
Zahvaljujemo Vam se na interesovanju za usluge VeratNet-a. Trenutno nasa
kompanija nudi uslugu Stalni pristup Internetu putem koaksijalnog kabla -
staticka IP adresa, i to za korisnike KDS sistema SBBa. Cena za ovu uslugu
je :
Setup: 5.900 din
64 Kbps...4170 din
128 Kbps....7850 din
Cene su date bez poreza.
U nameri nam je da asortiman usluga prosirimo i molim Vas da pratite nas site
kako bi ste se obavestili o novim uslugama.
S postovanjem,

--
Vladimir Kosanovic
VeratNet
--------
89, Karadjordjeva street, Belgrade, Serbia & Montenegro
V-Line Department
International Carrier Sales & Services

Phone: +381 11 3065 427
Fax: +381 11 3613 941
Mobile: +381 64 2448 881
E-mail: [email protected]
Internet: http://www.verat.net

---------------------------------------------------------------------------

ni malo povoljno, ali radi se o statickoj IP adresi.........mozda spremaju neku varijantu i sa dinamickom IP adresom pa ce mozda biti bolja cena.....

Hm, na PTT-u su cene za kablovski net sa statickom adresom (pravna lica) ovakve: 64kbps = 3.000din, 128kbps=5.500din, 256kbps=10.000din itd. Svi paketi su flat i dodeljuje se potreban broj statickih ip adresa.

ona ponuda sa pochetka topica je za dinamichke adrese,i josh uvek na mailove odgovaraju sa tim drugim stvarima,jer josh uvek oni ne zhele da se to prochuje,zato strpite se malo i videcete na veratovom sajtu

Zar infrastruktura KDS-a (kablovsko-distributivnog sistema, ne PTT-a!!!) nije objedinjena u smislu da sada ja, ako sam korisnik, lupam, Radijus Vektora i nisam zadovoljan uslugom koju mi pruzaju, mogu lepo da ponistim ugovor i prebacim se na Telefoniju, ili vec neki drugi cable provajder? Nesto sam citao u novinama u tom fazonu, ne znam koliko je to proverena informacija, doduse logicna je skroz i trebala bi da postane praksa, pre ili kasnije. Ja licno nemam cable, ali kapiram da bi objedinjen sistem KDS-a svima olaksao stvari sa izborom provajdera, ako (kada) postoji (bude postojao).

Infrastruktura nije objedinjena. Mreza jednog kablovskog operatera je potpuno nezavisna od mreze drugog ili bilo kog kablovskog operatera.

mislim da je to ona cena samo za firme a da jos nisu poceli sa prodajom kablovskog interneta ali mislim da sam nacuo da ce uskoro ADSL da se pusti u prodaju i da ce svako ko ima telefon moci da uvede ADSL i da je to ustvari SMIN 2 faza.

bluestar je napisao(la):
mislim da je to ona cena samo za firme a da jos nisu poceli sa prodajom kablovskog interneta ali mislim da sam nacuo da ce uskoro ADSL da se pusti u prodaju i da ce svako ko ima telefon moci da uvede ADSL i da je to ustvari SMIN 2 faza.

Mislim da to nije tako jednostavno; čini mi se da je preduslov za uvođenje ADSL postojanje ISDN linije ali nisam siguran. Koliko znam smin 2. faze jeste da se uvede postpaid plaćanje za sve provajdere, tačnije da se usluga koja postoji na 041 prebaci na nove 042 beojeve pa možeš da biraš: prepaid (lokalna tarifa) ili postpaid (lokalna tarifa + troškovi provajdera).
Ipak sećam da sam pre recimo 5 meseci slušao jednog od vlasnika Sezama na nekoj emisiji na RTS-u gde je govorio o ADSL-u, ali uopšteno. S obzirom da u gradu ima dosta dial up provajdera koji nemaju mogućnost da ponude kablovski internet, logično je očekivati da oni počnu da se bore za uvođenje ADSL kako u budućnosti ne bi ostali bez klijenata.

pa nije ADSL - Asymetric digital serial Line moze da uvede bilo ko ko ima telefonsku liniju (naravno podrazumeva se da nije dvojnik i da nije na PCM-u)

Uvodjenje ADSL-a najvise zavisi od Telekoma Srbija pa se zato i sa time odugovlaci naime SMIN - Serbian Multiservice Information network je u svom projektu imala i neki deo koji se bavi ADSL-om.

A meni je skoro jedan covek iz telekoma rekao da upravo probaju ADSL na nekim lokacijama. Samo se jos ne zna da li ce Telekom ponuditi ADSL provajderima da oni prodaju ili ce telekom da udje na to trziste. Ako udje telekom onda ce postojati samo jedan operater i nece biti konurencije kao u slucaju SMIN-a.

Tako da je bolje za nas korsisnike da daju provajderima pa da se oni krljaju oko cena ADSL-a. I nadam se da ce uskoro ADSL moci da se dobije i u Srbiji.

U svakom slucaju ADSL ili CABLE (mozda i wirelles) su mogucnosti ako zelite da imate vezu sa interentom 24h. Mislim da ce cene kad tad a verovatno u nekom skorom periodu da budu veoma povoljne.

cao!

a koja je brzina ADSL-a u odnosu na cable?

Dosta veca koliko znam preko telefonske parice moze da bude i do 100 Mbit-a mozda gresim ali ADSL ide od 256k pa navise eno u Madjarskoj imas pakete za "studente" od po 2 i 4 Mbit-a za neku malu paru

eh....da nam je ADSL........mislim da cemo mi jos dugooooo da se vozimo na dial-up ;)

Sto se tice brzine DSL-a, ona zavisi od udaljenosti korisnika od (digitalne) telefonske centrale. U principu, max bandwidth je oko 8Mbps downstream i 640kbps upstream za udaljenost od oko 1.800m. Sto veca udaljenost to manja brzina. Krajnji limit je oko 5.400m. Dakle potreban uslov je da posedujete telefonsku liniju na digitalnoj centrali.
Kod kablovskih modema, stvar je malo drugacija, ali nikako nepovoljnija. Ovde se ukupan bandwidth deli medju korisnicima na istom "access pointu". Taj bandwith iznosi 30-40Mbps po 6Mhz-nom standardnom TV kanalu, a kanala moze biti i vise. Od "access pointa" do provajdera je optika, tako da tu nema zime. Kroz kablovski modem, dakle, moze da se propusti i citavih 40Mbps jer svi korisnici "slusaju" isti kanal, a sam modem odredjuje koji paketi su za njega (slicno kao kod Entherneta).

ADSL brzine su:

(od 128 kb - do 512 kb u UPLOADU)
(1 Mb do 6 Mb u Downloadu)
Uvek ali uvek je razlicita brzina Uploada u odnosu na download. Bas zato se i zove ASYMETRIC DIGITAL SERIAL LINE.

Druga DSL tehnologija poznatija kao very high bit-rate DSL (VDSL) je vidjena kao sledeci korak a opet za kucne korisnike.
Tako sada postoje neki provajderi na zapadu koji nude VDSL sa neverovatni bandwidthom od 52 mb u sekundi.

Nazalost VDSL veza kod nas ce verovatno nikad da dodje zato sto je to potpuno drugaciji nacin realizacije sto bi zahtevalo da provajderi smestaju svoje servere po svim telefonskim razdelnicima u srbiji.

Ali mislim da ce ADSL da postane veoma realan i to u skorije vreme.

I korisnici ce kao sto sam vec rekao imati izbora
CABLE ili ADSL onaj ko ne moze vise da se strpi neka kupi sada neku budjavu opremu za wirelles i neka se poveze ili na verat ili na tehnicom.

opsssss ....potpuno si upravu ...valjda sam napravio lapsus :( valjda zato sto je bilo 5 ujutru :)

Zna li neko:

1) Koja kablovska je dostupna u Zemunu u krugu Prvomajska-Ugrinovacka-Save Kovacevica-Novogradska, i kako ona stoji po pitanju neta?

2) Na istom mestu, imam broj na 316-... (digitalna centrala) ali imam, kako neko rece nabudzenog dvojnika (ako se ne varam - semipermanentna linija) veza mi je od 7200 do 14400 bps koji god modem da stavim. Ne pomazu ni skroz hardverski (USR 36.6k flesovan na 56k, na ISA slotu; pokusao sam i eksterni Lasat 36.6k). Vidim da je uvedeno jos dosta linija, prijatelj je imao broj na 6 i dvojnika pride i skoro je dobio novi broj isto na 316-... s tim da ne mogu da saznam kako mu radi net, osim da nosim svoj komp kod njega (mrzi me). Pomislio sam da mozda sad ima sanse da dobijem celu liniju. :) Ima li neko slicnog iskustva? Da li je neko, slucajno ili namerno, zivkao PTT da se raspita?

[email protected] je napisao(la):
Zna li neko:

2) Na istom mestu, imam broj na 316-... (digitalna centrala) ali imam, kako neko rece nabudzenog dvojnika (ako se ne varam - semipermanentna linija) veza mi je od 7200 do 14400 bps koji god modem da stavim. Ne pomazu ni skroz hardverski (USR 36.6k flesovan na 56k, na ISA slotu; pokusao sam i eksterni Lasat 36.6k). quote]

Ugradjen ti je PCM isto kao i meni i preko 14400 se neces nikada zakaciti bez obzira na modem. Da bude jos veci maler ja imam dve linije u stanu i obe su PCM :cuss: Jedna je bila od pocetka kada su je uveli, a druga je bila dvojnicka i otkako su mi skinuli dvojnika uveli su mi PCM i na drugoj. Sansa da te skinu sa PCM-a je skoro nikakva jer lopovi navodno nemaju tehnickih mogucnosti. Ja sam barem 5 puta pisao zahtev u zadnjih godinu ipo i uvek sam dobio negativan odgovor. Mozda ako nadjes neku debelu vezu, ali mislim da i od toga nema nista. Najpametnije ti je da se nakacis na kablovski ili wireless net ili da eventualno probas da dobijes ISDN. A za vreme besplatnog GPRS-a mozes i na taj nacin da ides na net. Ja ga barem przim non-stop.
Inace imam i SBB kablovski ali su toliko skupi da ih ne uplacujem duze vreme. Pre neki dan sa hteo da raskinem ugovor i oni su mi rekli da je bolje da sacekam jer ce vrlo uskoro imati flat pakete za oko 1500 dinara mesecno. Eto lepa vest za vlasnike SBB cable neta

Nazad
Vrh Dno