Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Juče ceo dan nisam imao internet. DP-25MX. Wi-fi konekcija.
LPFR status
Fajlovi: 18
Stanje: Povezivanje
Ništa se ne menja na ekranu već pola sata, šta treba uraditi dalje?

Probaj na kasi da odradis azuriranje. Vise puta power taster pa 8 pa 6.
Trebalo bi ako radi internet pisace ti da nema azuriranja. Ako ti izbaci greska veze jos uvek nisi na netu.

Izbacuje grešku. Wi-fi test pokazuje da jesam na netu. Bukvalno pored kase stoji laptop koji je konektovan na isti Wi-Fi i sada sam njega stavio u režim "mobile hotspot" i konektovao kasu na PC umesto direktno na Wi-Fi i sve je odmah poslao.
Do prekjuče sam bio na SBB-u gde sam se bez problema konektovao direktno na mrežu, a od juče sam na MTS-u gde sprovodim ovu gimnastiku sa PC hotspot-om jer neće direktno. Kada direktno pokušavam da pošaljem izlazi poruka: SLANJE "POA" i ništa se ne dešava, a preko laptopa(hspota) samo SLANJE i odmah sve odradi.

Imam fiskalni račun čiji je QR kod nečitljiv. Postoje neke bele vertikalne linije, a milimetar-dva sa leve strane se nije ni odštampao.
Pročitah ovde za deo sajta Poreske uprave, gde može da se proveri račun, unosom tekstualnih podataka sa računa. Mislio sam da na taj način dođem do računa, pa da od linka napravim QR kod, koji ću posle da skeniram.
Međutim, dobijem poruku da račun nije pronađen.
To je bio uvod, a sada pitanje :)
Da li računu može da se pristupi odmah nakon kupovine ili je potrebno da prođe neko vreme?

Gotovo skoro uvek odmah, jedino kad nema interneta kasni ali to se retko dešava. Tamo gde si kucao PFR broj računa, proveri O i 0 (nula i slovo o), često se tu greši.

Šta je trenutno najjeftinija moguća opcija za izdavanje fiskalnih računa?

Štampalo bi se nekoliko računa sedmično, 1 artikl.

Što jednostavnije, što jeftinije. Štampanje na laser, koji već postoji na tom računaru.

Portal poreske uprave pa besplatno, be, lpfra i esira, sve ručno. Imaš i Esir aplikaciju za mobilni.
Sve ostalo je ili kupi uređaj uz manju pretplatu, ili plaćaj 10ak evra mesečno za softversku licencu.

• Like
Reagovanja: PJ
To je samo za online prodaju?
Meni je potrebno za neposrednu posetu kupaca tj korisnika usluge.

Na kojoj adresi je taj portal?

Pa klaičan SUF:
Ubaciš BE predhodno u čitač.
A što se tiče isključivo online pa moglo bi se reći da je tako, nemaš LPFR, samim tim nisi pokrio slovo zakona da maloprodaja mora da ima makar jedan LPFR po maloprodajnom objektu, teoretski problem. Isto važi za andorid ESIR aplikaciju.

Mimo toga ispod 600din sa PDV-om ne znam za kasu koja ima manje održavanje, plus kupiti uređaj.
Softver za win sam pomenuo to je opet 10e cifra neki prosek pa na gore zavisno od želja, retko šta uključuje i LPFR i radi iole kako treba za manje pare.

DP25MX:

Kako da promenim ime ranije unesenog artikla?
Kada idem na:
4 Programiranje > 1 Artikli > Šifra + 2x Total
i pokušam promenu, ne daje mi mogućnost već izbacuje sl. poruku:

"ART imaju promet"

Kako da to bypass-ujem?
Probao sam bezuspešno i preko "ECR Tool MX".

*** već sam uradio.
Valjda nema veze jer ja ionako manuelno pravim dnevne izveštaje preko softvera.

Nema veze. Na kraju dana uradi svoj izveštaj.
Ovaj izveštaj je bio neophodan, jer ne možeš u jednom izveštaju da imaš isti ID artikla, a različite podatake za taj artikl. Jedino cena može da se razlikuje.

Pozdrav,
Pausalac sam i imao bih potrebu da izdam fiskalni racun fizickom licu u inostranstvu za usluge koje mu vrsim (lakse mu je tako da izvrsi uplatu preko PP nego da fizicki ide do banke, nije ni bitno...).
Uobicajno nemam tu potrebu, radim sa pravnim licima pa samim tim i ne posedujem fiskalnu kasu.
Citao sam da moze da se izda i elektronski fiskalni racun putem aplikacije ESIR ali za sam pocetak toga trebao bih da napravim profil na servisima za fiskalizaciju i zatrazim bezbednosni element (valjda?) na e Porezi, ali tamo ne vidim opciju za tako nesta.
Da li bi neko ko je u slicnoj situaciji kao ja mogao da mi objasni proceduru i sta treba da uradim da ovo bude u skladu sa zakonom?

Trebalo bi da zatrazim bezbednosni element (valjda?) na ePorezi, ali tamo ne vidim opciju za tako nesta.
Za svaki promet na veliko dovoljno je da izdaš fakturu (u konkretnom slučaju *dvojezičnu) i potpišeš je kvalifikovanim elektronskim potpisom iz lične karte u Adobe Reader-u ili još lakše, upotrebom elektronskog potpisa u klaudu na eUpravi uz ConsentID. Na ePorezi, prva stavka ESF i tu ulaziš na servise za elektronsku fiskalizaciju gde poručuješ bezbednosni element, koga ubacuješ u čitač i sa njim izdaješ fiskalne, a koji ti je potreban samo za evidentiranje pazara i bezgotovinskih uplata na račun preduzetnika od strane fizičkih lica po osnovu pruženih usluga, odnosno prometa robe. Pošto si paušalac, koristiš oznaku A - nije u pdv-u.
* Zakon o deviznom poslovanju zabranjuje promet deviza između rezidenata, a istim je predviđeno i da ne možeš da ih podigneš sa računa, osim kad ih pravdaš nalogom za isplatu putnih troškova i u cilju korišćenja u inostranstvu (radi swift transfera ka drugom inostranom privrednom subjektu ili licu, plaćanja karticom na stranim pos terminalima ili internetu, odnosno podizanju sa inostranog bankomata).

Poslednja izmena:
1. ePorezi aplikacija
2. PGJO prijava, tu unosiš registraciju maloprodajne delatnosti, pri registraciji biraš opciju INTERNET PRODAJA
3. 1 dan nakon podnošenja PGJO prijave dobićeš novu stavku, ESF, tu ćeš podneti zahtev za izdavanje bezbednosnog elementa
4a. Račun možeš izdati putem SUF portala ako uzmeš fizički karticu iz poreske uprave i ubodeš je u čitač kartica
4b. ili putem besplatne ESIR aplikacije za android ako uzmeš digitalni sertifikat, ali aplikacija je poznata po tome da na masi uređaja ne radi
4c. iznajmiš jednokratno neki softver da izdaš taj 1 račun

Sve devizne uplate se kucaju u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NBS na datum uplate.

Nisam siguran da sam razumeo. Inostrani klijent zeli da plati kao fizicko lice, sa svog privatnog PP, na moj preduzetnicki racun povezan sa biznis PP nalogom. Ako sam dobro shvatio u tom slucaju, ja nekome kao fizickom licu u inostranstvu moram da izdam fiskalni racun.
Pa sada opet ponavljam pitanje, kako najlakse to da uradim u skladu sa pretpostavkama iz prethodne poruke?

Izvinjavam se. Sa novom fiskalizacijom postoji obaveza izdavanja fiskalnog računa stranim fizičkim licima. Obrisao sam poslednje dve poruke, da ne prave konfuziju.

Pozdrav ljudi, koja je najbolja opcija od fiskalnih za e-commerce, online prodaju, ( ~100 računa mesečno) da li je najbolje kupiti kasu, plaćati nekome pretplatu online, ili je sasvim dovoljno i jednostavno koristiti besplatno rešenje poreske uprave ESIR ?

Zavisi čime se baviš, ukoliko je usluga, onda ti je možda i besplatno rešenje poreske dovoljno.

Ako imaš proizvode onda je malo nezgodno jer se stalno mora prekucavati naziv, cena i podaci o proizvodu, nemaš bazu artikala, bazu komitenata, mogućnost vođenja lagera i slične opcije.

Kasu ne bih razmatrao u tvom slučaju, vezan si za računar, bolje softversko rešenje svakako.

Namenski softver za e-commerce nema smisla za 100 računa, to uzimaju firme koje imaju veći broj računa pa je potrebna automatika za izdavanje fiskalnih računa vezanih za porudžbine sa sajta, ako nemaš 20-30 dnevno suludo je bacati novac na automatizovano rešenje.

Hvala!
Jedan proizvod u 5 boja je u pitanju , znači 5 proizvoda samo, počeću sa besplatnim rešenjem onda pa ću videti za dalje

Kupiti kasu, bez diskusije.

Kada izdaš fiskalni na TaxCore portalu, imaš opciju za slanje/štampu u dve varijante kao klasičan ili u formi fakture (kako ga na primer štampaju u TopShop radnjama). Stoga, takve račune možeš da šalješ mejlom i ti si svoju obavezu ispunio.

Vrh Dno