Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Ne stari se ne produžava.
Nije isti sistem kao kod produženja kartice za ebanking.
Prednost traženja novog je da stiže za par dana od podnošenja zahteva.
"Obnova" preko poreske podrazumeva da će stići u neko doba, po Marfijevom zakonu u najgore moguće doba.

Meni su iz našeg servisa za Intraster kase rekli kakva je procedura: PU šalje obaveštenja 90-60 dana pre isteka BI (bezb.elementa) , BI je za ove kase u obliku SIM kartice, podnosi se zahtev za novi BI preko Poreske ali taj novi BI Poreska izdaje najranije 30 dana pre isteka starog, pre toga ne može. Podiže se taj novi BI kad stigne u Poresku, nosi se sa kasom u servis gde ga oni ugrade a stari BI mora da se vrati Poreskoj upravi.

Istina, i za to vreme dok je u intrasteru po zakonu moras zatvoriti radnju jer ne mozes nista da kucas, katastrofa!

Gde je navedeno koliko traje bezbednosni element, vidim na netu da piše od 1 do 4 godine, od čega to zavisi?!

Gde je navedeno koliko traje bezbednosni element, vidim na netu da piše od 1 do 4 godine, od čega to zavisi?!
Na fizičkoj kartici je u donjem levom uglu odštampano sitnim slovima Važi do. Takođe i u ESF/TaxCore stoji u listi pametnih kartica kada koja je registrovana pa se prema tome može odrediti u koje vreme je otprilike i uzeta.

Poslednja izmena:
BI u obliku SIM kartice važi 3 godine. U samoj kasi, bar ovoj mojoj Intraster a verujem i ostalima, ima u opcijama: Pomoć/Test ili tako nešto-Bezbednosni Element i izbaci (odštampa) podatke o njemu gde piše i do kada važi.

Kod nas u KV (verujem da je tako i kod ostalih) serviser podize bezbednosni element kod Poreske ugrađuje u kasu,koja mora fizicki da se odnese u servis. Za sat dva zavrsava posao dobijamo potvrdu o promeni a on vraća stari BE Poreskoj

Da li je dozvoljeno da ja samostalno bez servisa izvadim BE kad budem radio zamenu? Vidim da ima onaj pečat gore, ali koliko znam kasa ne bi trebala da je zaštićena na taj način, već upravo sa BE.

Poreska uprava ti ne brani, ta plomba je tu čisto zbog servisera i relikvija prošlosti.
E sad koliko čuh na IntRasteru je i licenca vezana za BE pa serviser mora u bazi dodeliti novu. Takođe vezano za IntRaster, oni nemaju slot po miniSi standardu već koriste manji tako da kartica mora dodatno da se skrati na odgovarajuću dimenziju.

Samo da javim da je danas istekao BE, i u Intrasteru zamenjen BE i dobili smo novi pin, sve trajalo mozzda nekih 45 minuta, sto je odlicno.
U 9am su sve kase, na sve 4 lokacije proradile (Logik KasaF + FP700-MX-LAN).
Mislio sam da ce biti horor, ali ispade ok na kraju...

EDIT: ko koristi istu, ne zaboravite da promenite PIN na novi, u programu, inace nece da stampa fiskalni.

Pozdrav, dali je neko sam menjao BE na int raster kasi? Servis hoce da mi naplati 4800din za ovu zamenu? Hvala

Najviše što sam video do sada je 6900din, vađenje starog, ubacivanje novog, korisnik doneo u servis BE i kasu, tako da je tw tvoja cena u proseku.
Mi u firmi nismo naplaćivali zamenu, čak smo i podnosili zahteve i preuzimali ih iz poreske besplatno, nije imalo smisla, ljudi plaćaju pretplatu već 3 godine.
Doduše to su pretežno android uređaji i PC pa je zamena brza, na Int Rasteru ipak treba rasklopiti kasu, seći BE na nestandardni format, sreća pa ih nemamo.

Hvala na brzom odgovoru. Meni je knjigovodja podneo zahtev i licno mi doneo BE. E sad pisali ste da treba nesto da se posalje int rasteru zbog licence, ai posle ugradnje BE?

Ja sam zvao int raster i oni kazu da nije dozvoljeno samostalno da se menja BE. I meni istice za malo više od mesec dana i ja bih rado sam zamenio. Koliko može biti komplikovano otvoriti tu kasu, izvaditi stari element i na osnovu toga iseći novi i vratiti?! Buni me samo što je kasa pečatirana, da ne bude posle da neće hteti da mi aktiviraju taj BE u njihovom sistemu.

@Machor samo bočno priđi ključem pa prstom odvrni, tako nećeš skinuti plastelin. Otvara se vrlo lako, ali pošto se plastike preklapaju žabicama, upotrebi neku karticu i polako idi okolo. Bezbednosni element se seče na Micro sim i tu preporučujem da iscrtaš po Mini sim sa Micro otvorom pa presecaš po spoljašnjoj strani. Poželjno je da ne zatvaraš, probaš prvo kako naleže i imaš neku turpiju za nokte ili šmirglu radi rafinacije ivica.

Pozdrav, dali je neko sam menjao BE na int raster kasi? Servis hoce da mi naplati 4800din za ovu zamenu? Hvala
U mom servisu su mi zamenu BE za Intraster kasu naplatili 3.600 din.
Isto, knjigovođa nam podigao novi BE u PU pa sam nosio kasu sa njim u servis.

Stari BE mora da se vrati u PU, iz ne znam već kog razloga...

Ja sam zvao int raster i oni kazu da nije dozvoljeno samostalno da se menja BE. I meni istice za malo više od mesec dana i ja bih rado sam zamenio. Koliko može biti komplikovano otvoriti tu kasu, izvaditi stari element i na osnovu toga iseći novi i vratiti?! Buni me samo što je kasa pečatirana, da ne bude posle da neće hteti da mi aktiviraju taj BE u njihovom sistemu.
Neznam zasto bi bilo zabranjeno da se zameni BE jer nemam nikakav ugovor sa serviserom. Nekada si bio pod ugovorom pa je servis sve radio. BTW ja ni nemam taj pecat na tom sarafu desno...

Problem je ako Int Raster vezuje LPFR licencu za serijski broj bezbednosnog elementa, ali to mora da odgovori neko ko se bavi Int Radter kasama.

U prevodu.Sistem je napravljen za uzimanje novca.
Ogroman pasivan prihod za servisere kineskih digitrona od 20 e na kontejner iz Kine.

Jel su rekli da ce biti sve besplatno.
Prvo su uvalili internet,pa licencu za lprf i sad zamenu Bezb.elementa.
To to je kao da zamenis karticu u mobilnom i uzmeš 4000.

600-700 din je mesečno "licenca" lpfr za kinesku int raster.

U Arandjelovcu, servis poruci BE, ode u KG po njega, zameni BE, stari vrati u KG. Cena te usluge je 5000 din. INT raster je inace serviserima preporucio cenu zamene BE 4.320,00din. Ali vidim da se razlikuje cena od servisa do servisa.

U prevodu.Sistem je napravljen za uzimanje novca.
Ogroman pasivan prihod za servisere kineskih digitrona od 20 e na kontejner iz Kine.

Jel su rekli da ce biti sve besplatno.
Prvo su uvalili internet,pa licencu za lprf i sad zamenu Bezb.elementa.
To to je kao da zamenis karticu u mobilnom i uzmeš 4000.

600-700 din je mesečno "licenca" lpfr za kinesku int raster.
Licencu plaćamo 5040 din, jednom godišnje.
Sledeće nedelje se kasa nosi za Beograd na zamenu BE.

Licencu plaćamo 5040 din, jednom godišnje.
Sledeće nedelje se kasa nosi za Beograd na zamenu BE.
Neki servisi pored licence naplaćuju i uslugu održavanja, tako da ispada još skuplje. A i sama ta licenca za LPFR, kakvo održavanje oni imaju oko LPFR-a da mora toliko da košta?!

Mi plaćamo 1.200 din mesečno servisu za "održavanje" LPFR-a...

Sa cim opravdavaju ovoliku cenu usluge, tj. sta nude za tih 1200 din. mesecno?
Ništa, jedino što su dostupni ceo dan ako ima neki problem sa kasom.

Takva stavka je bila još kod kupovine nove fiskalne Intraster kase pre 3 godine-plaća se cena kase plus mesečni račun za "uslugu održavanja LPFR-a". I u ostalim servisima je tada bila slična priča, a verujem i sada.

Obično u to ulazi trošak koji se plaća proizvođaču kase, tehnička podrška servisa i kod mnogih rezervna kasa u slučaju kvara.

Da, ta zamenska kasa u slučaju kvara je u suštini jedino što stvarno nude. Meni to nije odgovaralo, ali sam pristao jer se bližio krajnji rok za zamenu kasa, a ja nisam mogao da uzmem kasu direktno od int rastera. Int raster je naplaćivao samo održavanje lpfr-a. Nakon nekih godinu dana plaćanja preko ovlašćenog servisa, hteo sam da se prebacim u int raster, da im plaćam samo lpfr. Medjutim ovi iz Int Rastera me otkačili sa nekim izgovorom da ne žele da otimaju mušterije svojim saradnicima. Jedva sam našao neki drugi servis koji naplaćuje samo lpfr i prebacio se kod njih.

Imate Maxel na Crvenom Krstu (u belim vojnim zgradama), s likom može da se dogovori plaćanje samo Intrasterovog LPFR-a mesečno, nešto tipa 300 dinara.
Problem je samo nahvatati ga da je u ofisu (češće je radnja zamandaljena nego što je u otvorena - obično ga viđam da je tamo u večernjim satima).

Da, ta zamenska kasa u slučaju kvara je u suštini jedino što stvarno nude. Meni to nije odgovaralo, ali sam pristao jer se bližio krajnji rok za zamenu kasa, a ja nisam mogao da uzmem kasu direktno od int rastera. Int raster je naplaćivao samo održavanje lpfr-a. Nakon nekih godinu dana plaćanja preko ovlašćenog servisa, hteo sam da se prebacim u int raster, da im plaćam samo lpfr. Medjutim ovi iz Int Rastera me otkačili sa nekim izgovorom da ne žele da otimaju mušterije svojim saradnicima. Jedva sam našao neki drugi servis koji naplaćuje samo lpfr i prebacio se kod njih.
Koliko sada placas mesecno? Koji servis je u pitanju?

Vrh Dno