Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Isto je i meni trazilo, sertifikat je 8 znakova a onaj fajl za sertifikat je zapamtio samo je trazio sifru i PAK.

Kako ste uspeli da ugovorite samo plaćanje LPFR licence direktno s IntRaster-om?
Meni su odgovorili da ne rade tako već isključivo preko distributera.

Promenili su politiku jer su shvatili da su zagrizli više nego što mogu da postignu, ljudi očekuju tehničku podršku, servisnu intervenciju i to nisu mogli da pruže sa svojim ljudstvom bez distributera, otud ne šire priču direktnog rada sa strankama trenutno.

• Like
Reagovanja: uji
Tvrde da su odlučili da outsourcuju sve i da im taj vid saradnje više ne odgovara odn. preostale krajnje korisnike će uputiti na servise.

Izgubio sam fiskalni račun a trebao mi je da izvršim povraćaj sredstava od osiguranja (pregled, dobrovoljno zdravstveno). Da li mogu od klinike da tražim kopiju fiskalnog računa, koliko je to njima lako da urade, i da li ta kopija ima jednaku "težinu" kao i original, da mi ne prave problem u osiguranju?

Izvaditi kopiju je jednostavno ako znaš datum kada je račun izdat. Kopija bi morala da bude validna jer sadrži podatke sa kojima je lako proveriti validnost.

Imam skeniran račun, poslao im, ali traže original. Sad ostaje da klinika prihvati da izda kopiju. Da li je neko tražio kopiju i da li je uspeo?

Kopije bi trebalo da se izdaju kroz portal poreske a i kroz samu kasu.
E sada drugo je ako nece neko da prihvati kopiju iako je definisano da je to kopija originala tako i pise na samom racunu kada se izda.

Imam skeniran račun, poslao im, ali traže original. Sad ostaje da klinika prihvati da izda kopiju. Da li je neko tražio kopiju i da li je uspeo?
Original ostaje tebi. Ne daj ga nikom.
Možeš im odneti lično, da se uvere pa neka ga sami iskopiraju.

Da li pričamo o fiskalnim računima koji idu od prošlog aprila (2022.) ili su u pitanju oni stari fiskalni?

@uji

Našao sam sve, uneo podatke, lepo prikazano, otvorio i taj žurnal, ali ne vidim opciju nigde da štampam? Probao sam da uradim screenshot, ali je štampa loša.

@zamzung Novi je "e-fiskalizovani" račun, februar ove godine. Ja bi njima taj račun dao, ne treba meni to ni za šta, nego sam ga izgubio :) pa sad tražim način da napravim kopiju.

Čim ima QR kod, to je original. Niko nije u obavezi šta štampa neki poseban format.

Evo ideja za bolji kvalitet štampe. Instaliraj aplikaciju Moj Račun, skeniraj QR kod na tom tvom skenu. Ako uspeš da skeniras, Moj račun će povući žurnal sa poreske uprave i onda možeš da ga exporutujes u PDF. Štampaj na A4 formatu. Reci da su ti tako izdali kopiju, jer je štampa na A4 formatu potpuno validna.

Sama klinika na osnovu broja može da ti izda kopiju, samo ako tamo naiđeš u vreme kada radi neko ko zna kako se pravi kopija. Ili mogu da ti izdaju kopiju sa poreske uprave, opet na A4.

Da li neko ima problem sa fiskalnim kasama Galeb?
Ukratko pokušam da otkucam fiskalni i počne da vrti "Molimo Sačekajte" do beskonačnosti i ne izbaci racun, moram onda izvršiti restart kase kako bih otkucao račun...

Da imam to na jednoj od dve kase. Nikad da odnesem u servis da je zamene…

Da li mogu da dođem do "kopije" računa preko neta ukoliko nemam podatak "Brojač računa", a imam "PFR broj računa", "PFR vreme" i "Iznos računa"?!

Problem je što smo "zagubili" 10-ak računa sa pumpe, a treba da ih priložimo uz fakturu i specifikaciju (na kojoj imam tri podatka a nemam četvrti), pa da ne cimam ljude sa pumpe bez potrebe ako mogu to sam da odradim...

@outlaw

Citat sa linka gore:
Уколико опције провере рачуна путем QR кода или УРЛ адресе нису доступне, купац и даље може да провери рачун тако што ће на званичној страници Пореске управе (https://suf.purs.gov.rs/verify/) унети ПФР број рачуна, Бројач рачуна, укупан износ рачуна и ПФР време. Након тога, потребно је унети Captcha код и кликнути Пошаљи.

Da, znači moram da imam i podatak "Brojač računa" :(

Da, znači moram da imam i podatak "Brojač računa" :(
Moraš. Možeš samo da uzmeš neki opseg koliko je ukupno izdatih (prodaja, avans, refundacija) / (kroz) promet prodaja (PP).
Edit: obrnutom logikom zapravo, ali to je poenta.

Kako sam i pretpostavio, račun koji sam preuzeo sa portala poreske uprave su okarakterisali kao kopiju, pa mi traže original. Verujem da je ovo kršenje nekog zakona, zna li neko na šta mogu da se pozovem?

Samo krotko. Traži od klinike da ti izda kopiju i udari pečat na izdatu kopiju.
Ja bih bar tako uradio.
Ako imaju sa tim problem i dalje, neka to reše sa klinikom.

@zamzung ovo je odlična ideja, sa pečatom. Ako i to ne urodi plodom, nažalost neće sa klinikom imati problem nego sa mnom, jer sam ja račun platio, i meni je trebalo da izvrše refundaciju jer klinika nije u okviru njihovih partnera sa kojima već sarađuju.

Kako sam i pretpostavio, račun koji sam preuzeo sa portala poreske uprave su okarakterisali kao kopiju, pa mi traže original. Verujem da je ovo kršenje nekog zakona, zna li neko na šta mogu da se pozovem?

Možeš da se pozoveš na član 5 Zakona o fiskalizaciji koji definiše šta sve mora da sadrži fiskalni račun. Nije navedeno u kom formatu se isti štampa.

Taj ko ti je odbio račune verovatno očekuje da dobije slip na termo papiru, a postoje pravna lica koja uopšte ne poseduju termalni štampač, a svakodnevno izdaju račune u elektronskom obliku ili štampaju na A4 formatu.

Samo krotko. Traži od klinike da ti izda kopiju i udari pečat na izdatu kopiju.
Ja bih bar tako uradio.
Ako imaju sa tim problem i dalje, neka to reše sa klinikom.
Ako uopste imaju pecat, Klinika moze da refundira tvoj racun pa da ga ponovo izda.

Ako uopste imaju pecat, Klinika moze da refundira tvoj racun pa da ga ponovo izda.
U tom slučaju na računu neće biti odgovarajući datum. To bi moglo da napravi problem sa osiguranjem, jer koliko sam razumeo, predmet je već predat.

Na strani https://www.purs.gov.rs/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html?position=13 vidim da je Geneko SuperCashPlus akreditovan.
Zanima me feedback od korisnika ovih kasa u modu fiskalnog štampača, gde se račun kuca u starom softveru koji ne mora biti akreditovan.
Da bih isto uporedio sa sličnim režimom rada kod IntRaster kasa preko UnionHTTPkreatora. Takođe ako neko zna još neke kase koje nude ovu mogućnost neka podeli info i utiske :)
Ima li u međuvremenu neko iskustvo s ovim uređajem u modu fiskalnog štampača?

Ne radi kako takav, isključivo kao klasična kasa, kupi klasičan termalni printer, ne treba ti nešto ovakvo, znači Epson, Samtec, Sunlux...
Supercash kasa ima dobar printer, meni je štampao po pola miliona računa bez problema, ali nemaš auto kater, sporiji je od namenskih termalnih printera, prosto nema razloga da kupiš tu kasu naspram pomenutih. LPFR u kasi ne možeš da iskoristiš sa računara tako da nema razloga razišljati o ovome.

@Astmario da li se pojavilo neko jeftino rešenje da HCP Secunda pretvorimo u klasičan termalni štampač?

Ja sam namestio naš Samtec kao mrežni štampač i sa svih računara šaljemo na isti uređaj. Realno, ozbiljan printer sa Secundu, ali stoji, skoro nova, žao mi da je bacim :D

Koliko ja znam ne, cela priča je bila vezana za njihov ESIR, zamenu softvera/preradu kase koju nisu radili preko servisne mreže već se slalo njima direktno i nije bilo isplativo, ne vidim da tu uslugu uopšte imaju u ponudi sada, ali sa HCP-om i nemam komunikaciju, nisam sarađivo sa njima od uvođenja nove fiskalizacije.

Da li bi neko iz servisa mogao da nam pošalje listu delova koji su isti kod kasa DP-25(stara) i DP-25MX(nova) ?

Vrh Dno