Šta je novo?

Nove informacije o Mac OS X Lion 10.7

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aiii... Lion 10.7 DP2 je tako žestoka krnjotka da mi je sad tek nejasno o čemu se ovde radi... Grafika mi nije radila propisno i internet nisam ni uspeo da pokrenem, a pošto vidim da se svi žale na ovo izdanje, odmah je palo brisanje istog.

No jedna stvarčica naizgled čini se da mnogo bolje ovde radi. Naime animatici prozora su brzi i tečni ko što je to bilo na Tigru otprilike... Mada, opet heh... možda me utisak i vara, obzirom da sam to mogao da isprobavam u 1024x768 i bez Quartz Extrema, a na ovoj rezoluciji inače sve leti bez problema...

Hmm, no videćemo... uskoro... ,)

Lion DP2 je mnogo bagovitiji u odnosu na DP1, bar je tako kod mene. Kod DP1 nisam ni primetio neki veliki bug, uglavnom sitna boranija, ali ovaj "napredniji" brlja za medalju.
Instalirao sam ga na xtern disk, poigrao sa par sati i obrisao ga.

Pa vidim ja da tu sve ne štima... I miš opet proklizava po starom... Err... Ne znam zašto ali mi grafika nije radila preko DSDT zakrpe, pa sam morao da pribegenem klasičnoj metodi. Ali moguće da je za to pre kriv bootloader, nego li sam Lion. Nego vidim da je iskočio update za DP2 u veličini od skoro 1GB, pa ko velim ajde da mu dam sportsku šansu još neko vreme...

Poslednja izmena:
Našao sam Lion.dmg... Da li ovo može da se nareže na disk i da se REMOTE instalacijom ubaci na MB AIR?

http://www.macrumors.com/2011/04/29/apple-tweaks-mac-os-x-lion-ui-in-response-to-criticism/

Vi koji ste videli Lion uživo pročitajte pažljivo i pogledajte slike.

Izgleda da Apple odustaje od prevelike šminke i vraća malo tradicionalnije UI koncepte.

Prva stvar je da ipak neće biti skrol barova koji nestaju (pitam se da li su i vratili smer skrolovanja), a druga stvar je da je redizajnirana kontrola za šaltanje u tab view-u. Sada izgleda kao segmentna kontrola iz leoparda u textured rounded stilu (sivi stil za one koji nisu upoznati sa cocoa)

Meni je od svega smetalo jedino skrolovanje, ali kad pogledamo realno, tako i treba da bude, ono shto sad koristimo je naopako zbog misha. Kada se koriste touch kontrole, skrol se ponasha isto kao na iPhoneu...

Šta ti je smetalo skrolovanje kad u meniju za to postoji opcija da staviš ovako ili onako...??? Može samo da ti smeta to što je default zapravo kontra od ovoga na šta smo navikli, ali opet... ovo što smo videli je preview a ne grand finale, tako da... ,)

Sto ne bi moglo :) Isto kao i Snow Leopard sto bi instalirao...

Šta ti je smetalo skrolovanje kad u meniju za to postoji opcija da staviš ovako ili onako...??? Može samo da ti smeta to što je default zapravo kontra od ovoga na šta smo navikli, ali opet... ovo što smo videli je preview a ne grand finale, tako da... ,)

Nisam ni znao da moze da se namesti pravac skrolovanja, onda mi ne smeta nista :d:d

Sto ne bi moglo :) Isto kao i Snow Leopard sto bi instalirao...

Pa ne znam da li bi taj fajl (lion.dmg) mogao da se instalira putem REMOTE-a, jer sam tako instalirao SLeopard!
I još nešto, kako se taj dmg reže na CD?
Samo ga stavim na rezanje ili ima neka posebna metoda, gde se taj .dmg konvertuje u neku drugu extenziju?

Pa na OS X su imidzi u dmg formatu, zar to nisi do sad provalio :) Sistem ih prepoznaje po defaultu, nema shta da se konvertuje, narezesh ga bilo kojim programom za rezanje, ili pomocu Disk Utility. Ako mislis da ga narezes na Windowsu, to ne znam kako i da li moze, i da li bi uopshte radilo jer mora da bude butabilan disk...

Poslednja izmena:
Samo Disk Utility, klikneš na Burn, otvara se prozor za izbor imidža i posle ti sve piše.

Mada ja ti preporučujem da ako hoćeš da se zezaš sa Beta verzijama operativnih sistema koristi USB fleš memoriju. Za Mac OS X je uber lako staviti instlaciju na fleš. Opet Disk Uitlity, klikneš na bilo šta s leve strane (osim na optiku) klikneš Restore i sve piše. A tako možeš da je staviš i na lokalnu particiju na hardu (odlično za hakintoš) ili na eksterni disk. Za instalaciju Lion-a je dovoljan fleš od 4 GB (za Snow Leopard 8 GB, verovatno je došlo do ovolikog smanjenja zato što Lion tokom instalacije nešto skida sa interneta ili je instalacija kompersovana pa je dekompresuje na instalacioni hard)

Poslednja izmena:
Pa na OS X su imidzi u dmg formatu, zar to nisi do sad provalio :) Sistem ih prepoznaje po defaultu, nema shta da se konvertuje, narezesh ga bilo kojim programom za rezanje, ili pomocu Disk Utility. Ako mislis da ga narezes na Windowsu, to ne znam kako i da li moze, i da li bi uopshte radilo jer mora da bude butabilan disk...

Upravo i mislim da ga narežem u Win7, jer kao što već pomenuh, imam MB Air (optical free :) )...
Ali ivan90bg izgleda da ima ideju :)

Samo Disk Utility, klikneš na Burn, otvara se prozor za izbor imidža i posle ti sve piše.

Mada ja ti preporučujem da ako hoćeš da se zezaš sa Beta verzijama operativnih sistema koristi USB fleš memoriju. Za Mac OS X je uber lako staviti instlaciju na fleš. Opet Disk Uitlity, klikneš na bilo šta s leve strane (osim na optiku) klikneš Restore i sve piše. A tako možeš da je staviš i na lokalnu particiju na hardu (odlično za hakintoš) ili na eksterni disk. Za instalaciju Lion-a je dovoljan fleš od 4 GB (za Snow Leopard 8 GB, verovatno je došlo do ovolikog smanjenja zato što Lion tokom instalacije nešto skida sa interneta ili je instalacija kompersovana pa je dekompresuje na instalacioni hard)

Da li vredi instalirati tu Beta verziju, jer sa flešom bih i mogao direkt na MBAir... Ostalo mi ne pomaže, osim REMOTE-a koji bi opet radio preko kompa (PC)... Moraću da pročačkam po netu da bih skontao, a dotle, ako imaš neki link za instalaciju sa fleša, daj ga :)

Pa ne treba ti nikakav tutorial za instalaciju sa flesha, sistem ga gleda kao jedan od drajvova pri bootu :) "Narezi" ga na USB isto kao sto bi narezao DVD, u Disk Utility najlakshe...

A sto se tice Bete, sama rech kaze u kom stadijumu je softver. Mozesh da ga instalirash i zezash se sa njim, vidish koje su razlike u odnosu na SL, a Lion ce izaci vrlo brzo tako da sve zavisi od toga koliko ti je bitno da imash 100% stabilan komp, da te nesto ne zezne kada ti najvishe treba :) Mene je na Macbooku zezalo vrlo brzo pa sam vratio SL, ne radi Greenpois0n recimo...

Poslednja izmena:
Prva stvar je da ipak neće biti skrol barova koji nestaju (pitam se da li su i vratili smer skrolovanja)

Pa ok, to i nije toliko bitno... Mada mi to izgleda kao pokušaj sličan poput onoga koji je prezentovan u poslednjem Ubuntu 11.04 a gde je skrol potpuno pojednostavljen, stanjen i izmešten uz samu ivicu prozora. Što se tiče strelica za gore i dole... heh... ponekad se pitam čemu one uopšte i mogu da posluže još danas... Dakle što se mene tiče, mogu slobodno da ih otpišu! ;)

Izašao novi build - 11A444d.
Instalirao neko?
Ima li promena?
Ja sam skinuo, ali me mrzi da ponovo instaliram Lava, kad bude final onda ću da vidim šta ću, za sada me koncepcija nešto mnogo ne privlači.

Ja sam upravo updejtovao sa 11A430e na 11A444d... Nisam primetio neku specijalno razliku, osim što se igraju sa ovim dugmićima... Sad više nisu klizači već obični dugmići, koji kad se kliknu potamne... ne izgleda mi baš nešto fensi to, al ok...

Drugo nisam stigao da isprobam sleep, ali mislim da to radi jer mi je radilo sa predhodnom verzijom, a takođe bi trebalo da uklonim drajver za grafiku, pa da vidim hoće li se pokrenuti ista sada preko DSDT-a... Ovaj predhodni Build iz nekog razloga nije hteo da pokrene grafiku preko DSDT-a. Trenutno se evo mlatim da ponovo skinem kompletan updajte i izčupam iz njega instalaciju za Safari, jer je isti prso ko zvečka posle prvog downloada koji sam napravio u njemu... Izgleda da je taj deo još uvek bagovit, u predhodnoj verziji Safari koliko mi se čini nije ni imao ovaj deo završen, tako da...

Inače fino je zamišljen taj deo... Sada kada se klikne na download dugmence iskoči popup balon u kome su prikazani fajlovi koji se skidaju. Nešto slično prozorčiću koji izbacuje coversutra prilikom promene pesme, samo što je ovaj bele boje... (nešto su se napržili na ovu belu boju izgleda, heh) :d

Poslednja izmena:
Inače fino je zamišljen taj deo... Sada kada se klikne na download dugmence iskoči popup balon u kome su prikazani fajlovi koji se skidaju. Nešto slično prozorčiću koji izbacuje coversutra prilikom promene pesme, samo što je ovaj bele boje... (nešto su se napržili na ovu belu boju izgleda, heh) :d

Pa to je retro izgled. U Leopardu su zacrnii dosta stvari (stacks, quick look), u snow leopardu još više (dock menije, quick time), a sada se polako vraćaju na belo.

Ma nemam ništa protiv toga, samo bilo bi lepo kada se već igraju sa time da otvore mogućnost izbora. Znači crni meni-bar gore u kombinaciji sa ovim normalnim prozorima i crnim za preview i sve to isto samo u beloj varijanti. Mislim da bi to mogli stvarno da urade obzirom da su krenuli da izbacuju i uređaje u dve varinate (crnoj i beloj).

Inače kada je ova mlečno bela u pitanju, deluje na momente malo čudno. Recimo staks je transparentan ali još uvek u crnoj boji, a ostale su stvari bele, hmm... Pa cenim da bi to recimo sve malo lepše izgledalo ako bi bilo jedinstveno u boji, tj. i staks i preview i meni i dock, sve komplet u jednoj boji (beloj ili crnoj), a ne ovako...

Poslednja izmena:
Kako beshe ono, da je Henry Ford pitao kupce shta zele, rekli bi mu "brzeg konja" :)

Dati mogucnost da menjash svaku glupost u sistemu ga samo komplikuje i povecava i sistem i settings, i bash je pozitivna osobina to shto gomilu stvari nameste za tebe, da ne moras da mislis. Evo banalan primer wallpaper, i na L i na SL i na Lionu, prvi defaultni wallpaper je ubedljivo najbolji/najpregledniji/najugodniji, sve sam probao ali se uvek vracao na default :)

Kako beshe ono, da je Henry Ford pitao kupce shta zele, rekli bi mu "brzeg konja" :)

Dati mogucnost da menjash svaku glupost u sistemu ga samo komplikuje i povecava i sistem i settings, i bash je pozitivna osobina to shto gomilu stvari nameste za tebe, da ne moras da mislis. Evo banalan primer wallpaper, i na L i na SL i na Lionu, prvi defaultni wallpaper je ubedljivo najbolji/najpregledniji/najugodniji, sve sam probao ali se uvek vracao na default :)

Ti si izgleda navikao da sve koristiš po defaultu i da vrlo malo (ili skoro ništa) ne misliš kada je Apple u pitanju... To samo pokazuje da ti je pogled na stvari prilično zamaskiran i skučen od gloamznog Apple logo-a koji si očigledno posadio sam u svojoj glavi kao totem kome ćeš da se klanjaš... nažalost...

Pa nisam siguran da ti je ta analogija na mestu u ovom slučaju, a i nekako ne mogu da se otmem utisku da si me razumeo u potpunosti... Pre svega ja volim da mislim svojom glavom... I da, Henry Ford nije pitao kupce za mnoge stvari, ali Henry Ford nije ni proizvodio auta u jednoj boji, a i da jeste, siguran sam da bi ih manje prodao nego što je inače... Psihologija boje je vrlo moćna i diskutabilna stvar i to svakako ne treba zanemariti ni u kom slučaju! A što se tiče interfejsa koji gura OS X. OK, je... ali posle sto godina dosadi... Uostalom niko ne očekuje od Applea da otvori ovaj deo na način kako je to urađeno u Linixu ili Windowsu, već pre svega da oni to urade sami i da jednostavno ponude makar dve varinate (svetlu i tamnu) čime bi praktično finije uklopili interfejs prozora i dizajn panela koji oni sami inače guraju u posledenje vreme (mislim na crne i bele ramove oko panela, a od nedavno i pojedine uređaje u crno-beloj varijanti)... Dakle, ovo što ja imam na umu nije nekakvo bezvezno trabunjanje, već jedan prilično jasan a moglo bi se reći i ozbiljan idejni koncept, za koji zaista ne vidim baš mnogo razloga zbog čega ne bi mogao da bude usvojen i realizovan danas i u ovom trenutku... Šta više, verujem da se on itekako razmatra ili čak da se već razmatrao unazad par godina... (pa i na Applovom sajtu glavni meni gore više nije u svetlo sivoj boji druže)

To je prvo... A drugo, to nema nikakave veze sa komplikovanjem sistema... Šta se tu komplikuje? To što bi sistem u ovoj varijanti imao par sličica više ili to što bi instalacija bila teža koji megabajt više?!? Ne znam šta drugo zaista... Ionako u system prefereces panelu u delu za personal taman ima jedno prazno mesto koje bi moglo fino da se iskoristi za ovo, heh... :p

Što se tiče wallpapera, stoji da je Aurora super wall, ali ima i drugih koji su jednako dobri... Osim toga to je stvar ukusa, a ti default wallpaperi su inače preterano izreklamirani, tako da su malo i dosadili... barem meni! Evo recimo ja ne koristim i nikada nisam Auroru zbog ljubičaste boje, a i zato što mojim očima daleko više prija da pozadi stoji nekakav harmoničan u boji produbljeni pejsaž sa većom dubinskom oštrinom, neko li nekakva manje ili više mutnjikava flat pozadina... Time se praktično dobija efekat pogleda kroz prozor dok se gleda u monitor, a i samo oko se previše ne ulenjuje, već suptilno upošljava da prati najfinije detalje... Bilo bi verujem još bolje i prijatnije, (naravno ne u svim situacijama) da je pozadina i animirana, ali ne ide da sada širimo priču ovde i o tome...

Poslednja izmena:
Vlado, džabe pišeš... Inače, postoji i plava verzija Aurora wallpapera. Jedan od najdražih wallpapera (koji dolaze sa sistemom) je onaj iz Tigra. :) Baš sada ga koristim.

Ti si izgleda navikao da sve koristiš po defaultu i da vrlo malo (ili skoro ništa) ne misliš kada je Apple u pitanju... To samo pokazuje da ti je pogled na stvari prilično zamaskiran i skučen od gloamznog Apple logo-a koji si očigledno posadio sam u svojoj glavi kao totem kome ćeš da se klanjaš... nažalost...

Upravo obrnuto. Sledece godine ce biti 30 godina kako aktivno i svakodnevno koristim kompove, i radio sam (za pare) verovatno svaki posao u vezi njih osim samog programiranja, dobro znam shta znachi stabilan sistem, stabilan hardver, kvalitetan softver bez toga da sam budzio sistem mesec dana i poznajem svaku njegovu biblioteku, jer to nema veze sa onim chemu komp sluzi vec sa necijim nezavrshenim poslom. Odavno sam shvatio da me ne interesuje da ja glumim R&D koji je bio losh za neki hardver ili softver, vec zelim da dobijem konkretan, jednostavan i stabilan sistem koji ce da mi radi POSAO, hocu da instaliram sistem i krenem da radim, a ne da moram dva dana da konfigurishem sve da bi uopshte imalo smisla, i da se gubim u beskonacnim opcijama.

Poenta svega na ovom svetu je balans. Najbolji softver nije onaj koji ima najvishe opcija u settingsu, ili najvishe opcija na ekranu, to je verovatno najgori softver, a upravo su kompanije koje prave softver te koje ce odluchiti gde je granica. I to uopshte nema veze sa ukusom, wallpaper ne stoji tu da bi mi ulepshao sobu, vec da bi bio ugodan za ochi posle 12 sati rada, i da bih imao pregledan desktop ma koliko ikona imao i gde one bile. Predugo se bavim dizajnom i estetikom, fotografijom, pa mislim da mogu sa sigurnoshcu da kazem shta je ugodno za ochi i shta je pregledno, a u OS X nema nishta slichno ili bolje od Aurore, ukljuchujuci i pokusaje da pronadjem nesto bolje van sistema...

I opet cu da se vratim na automobile, ti bi verovatno i njihov izbor nazvao "stvar ukusa", ali to je pogreshno isto kao i za vecinu stvari na ovom svetu.

Poslednja izmena:
izgleda da su smilovali >.>

u Lionu napokon rade misevi kako bi trebalo da rade !

Guy: Apparently it’s been fixed in Lion DP2+. My SideWinder X5 works as intended, no skip.
P.S.: I’m on a Hackintosh.

Dae: I can confirm this. Tested with Razer Imperator.

link

Inace, kada izlazi Lion? Hvala.

Samo neka konacno nameste da su folderi po default-u prvi na listi...

Ako je nekome bas stalo da sminka OS X ima Magnifique, pa nek se igra...

E sad sto te nema out of the box... ne znam ali meni bas odgovara. Mozda jeste par slicica, ali par slicica ovde, par slicica tamo... I eto ogromnog broja realno nepotrebnih slicica koje mi inace samo komplikuju zivot (da ne pominjem realno nepotrebne dugmice na tastaturi). "Single button" sale na racun OS X korisnika imaju svoju osnovu, ali kad racunar shvatimo kao alat i taj "single button" zavrsava posao, prilicno rasterecuje ako uz njega nema jos dva-tri koji su tu malo "obogate" user experience.
Sve je stvar licnog ukusa i stava. Ja sam planirao da OS X obrisem sa MBPa, ali nisam, i to bas najvise zbog tog "Single button-a"...

Jedina stvar koju treba osavremeniti jeste Finder, sve druge aplikacije koje menjaju Finder, kao PathFinder npr., nisu dovoljno agilne koliko sam Finder. Drugo, za Finder je vezano jako mnogo stvari.

Čime si hteo da zameniš OS X?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno