Šta je novo?

Nove informacije o Mac OS X Lion 10.7

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Instalirao sam Lion na externi hard, i moram reci da se tesko moze primetiti da je beta verzija. Da li ste vi nailazili na neke bugove, posto razmisljam da instaliram lion kao primarni os na macbook? Novi features-i su i koncept kruzne veze osx-a i ios-a je odlicna zamisao. Launchpad i svi rezervisani pokreti lepo pristaju osx-u iako ne izgleda tako na prvi pogled. Mnogo je lakse kretanje kroz otvorene programe i dokumente. Svi folderi bi trebalo da budu organizovani kao ios folderi.

Resenje za Hackintosh ( nije testirano )

The trick is to use XPC boatloader from iPhoneTom.
Installation method:
1)Install XPC to a USB flash, copy DSDT to its folder
2)Mount 10.7 image
3)open /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/BaseSystem.dmg
4)Restore “Mac OS X Base System” to a partition
5)Remove “Packages” alias from System/Installation on that partition
6)cp -R /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/Packages /Volumes/Mac\ OS\ X\ Base\ System/System/Installation
7)Reboot, start XPC, go to Machine Settings, enter following data:
Board Serial: Mac-F4208DA9
Kernel Arguments: -v -s
You can add arch=i386
Choose installer partition, hit Enter
In singleuser mode:
mount_hfs /dev/diskXsY /tmp, where diskXsY – partition that has fakesmc.kext
chown -R root:wheel /tmp/fakesmc.kext
kextload /tmp/fakesmc.kext
umount /tmp
exit
Install Lion
then during the first boot repeat those actions in single user mode. When you get to the desktop, install fakesmc with Kext Utility.

Izgleda da može da se instalira i preko VM ili paraleldesktopa. Naravno, to nije to, ali koga zanima da vidi Liona ovo svakako može da posluži za prvo vreme dok se ne iznađe validno rešenje...

Мени се свиђа шта сам видео на сајту, побољшани gestures за Мекбук, много добра ствар
+1
Jedino mi nije jasno ubacivanje ovog Launchpad-a... Zar nisu do sad shvatili da svi koriste Quicksilver... Mission control deluje... zanimljivo i totalno nepotrebno. Mozda na nekom ogromnom monitoru ima smisla.

Ja ne koristim QuickSilver, a sumnjam da ga koristi većina. Dovoljan je stack sa aplikacijama i spotlight.

A Lunchpad mi ne koristi ništa. Stack i Spotlight su brži.

Dooyoo kod mene ne fercera ovaj XPC boatloader. Ovo je teška beta koliko vidim, iako to moram da priznam jako zanimljivo izgleda... Pa izgleda da je problem to što ovaj bootloader ne radi pod AHCI varijantom, već samo pod IDE, tek zbog toga kod mene nije hteo da butuje ni OS X, a ni instalaciju za isti... Sad ja sam sve to probavao u jako sitne sate, tako da nisam baš ima puno vremena da sve to skupa detaljnije ispipam, ali ako ovo neko bude još probao neka ostavi svoje utiske i zapžanja ovde...

Ajd' da jos jednom pitam posto vidim da ste iskulirali prethodno pitanje... Da li je neko razmisljao da ovaj beta lion stavi kao primarni mac os? Meni radi odlicno, a externi hard mi je suvise bucan da ga koristio cesce.

Ja ne mislim, još uvek je beta, a napunio sam sistemsku particiju podacima i neću da rizikujem upgrade.

A svako malo pojavi se vidljiv bug.

Samo mi je malo krivo što su uklonili boje iz ikonica u sidebar-u i u Mail-u. Kad pogledam toolbar u Mail-u moram da razmislim šta je nešto pre nego što kliknem. Bolje su bile klasične kapsulirane ikonice u bolji.

Ali lepa stvar, sa Mail-om, a i nagoveštaj približavanja Mac OS X-a iPad-u je ono što se desi kada je Mail u fullscreen-u i započne se nova poruka -> prozor za novu poruku iskoči odozdo kao na iPad-u (čak je i izgled prozora kao na iPad-u).

Performanse, optimizacija i resavanje memory leak problema kao i novi FS bi po mom misljenju trebali da budu cilj nove verzije.

Potpuno tacno.

Umesto da porade na osnovama oni je*avaju ale i nabacuju jos jedan sloj sminke.

Tuzno je to sto Apple OS / Hardware ne prodaje core deo nego taj sloj sminke...

Generalno i to moram reći, ne dopada mi se način i put kojim su krenuli da slažu i ugrađuju elemente u OS X. Ako ovako nastave ispašće to na kraju jedan kupusarnik, svega i svačega i to uglavnom koliko vidim polovično ispeglanog ili nedorečenog...

nije lose posle dve tri godine Leoparda sesti za 10.4 - ja sam prvi rekao kako je 10.5 ******, kako su upropastili savrsen 10.4 ... ...

imao sam prilike da radim sa 10.4 skoro i ono je... pa mucenje (u najmanju ruku) :D

btw ne d'o ti bog da sednes za Windows 7 kupus posle 10.6 !!! ;) ono je: !@#$$^@$% :smash:

sa druge strane, najbolje mi je sto su ukinuli Serversku verziju !!!!!!!!!

znaci ima M$ da se n....... k...... ! ! !

---

ima stvarno dobrih komentara ovde ;) :wave:
quicksilver rula pre 4 godine i ima da rula narednih x godina (dok postoji tastatura) ;)

Poslednja izmena:
Objedinjavanje serverske i desktop verzije upravo potvrdjuje ono sto sam i pisao pre par meseci o OS X Serveru - to je skup proizvod koji nema prakticno nikakvu trzisnu zastupljenost osim u ekstremno retkim slucajevima gde macovi u lan-u jesu dominantna platforma (pretpostavljam u 0.001% slucajeva). OS X server se ocito izuzetno slabo prodaje te sa te strane i ne cudi sto apple radi to sto radi. Ni 'free' os x server (uslovno free, jer sa sobom povlaci preskup hardver) nece ama bas nista da promeni na ovom polju - i dalje ce harati windows i linux/bsd serveri.

Potpuno tacno.

Umesto da porade na osnovama oni je*avaju ale i nabacuju jos jedan sloj sminke.

ajde posto se i kutija pozivao na to kako mi je neko "objasnio" memory leak... i probleme sa performansama... samo da upitit na thread gde je to objasnjeno?

oko HFS se pisalo sve i svasta, slazemo se da treba nesto novo (mada ne znam zbog cega kad sve to radi savrseno, Mac OX X ima pretragu fajlova na nivou Viste em ranije, em na losijem FSu...)

Ni 'free' os x server (uslovno free, jer sa sobom povlaci preskup hardver) nece ama bas nista da promeni na ovom polju - i dalje ce harati windows i linux/bsd serveri.

meni znaci jer posle drndanja sa ubuntom Mac OS X server je pesme. nije jos uvek sve moguce kroz GUI ali u poredjenju sa ubuntom... :) :) :)

pre ili kasnije ce ga ispeglati toliko da nece biti potrebna "magija" i komandna linija ili da imas status gurua da bi mogao da podesis i odrzavas "server". protivljenje tome je razumljivo: nesto kao kada se brines da ce svo tvoje znanje i vreme koje si ulozio u ucenje odjednom da se ponisti. (mada uvek mozes da ides korak "dublje": da pises kod za user friendly serverski OS ;))

ajde posto se i kutija pozivao na to kako mi je neko "objasnio" memory leak... i probleme sa performansama... samo da upitit na thread gde je to objasnjeno?

oko HFS se pisalo sve i svasta, slazemo se da treba nesto novo (mada ne znam zbog cega kad sve to radi savrseno, Mac OX X ima pretragu fajlova na nivou Viste em ranije, em na losijem FSu...)

Ja sam ostavljao linkove gde je bilo reci o tome da windows i linux imaju brzi graficki podsistem, za HFS je takodje bilo receno brdo stvari, a ja nisam pominjao memory leak-ove nego traljav memory management (sto se, jelte, opet vidi iz linka ka testovima koji sam bio ostavio). Memory leak-ovi kao takvi nisu krivica OS-a vec traljavih programera i pojavljuju se svuda.

meni znaci jer posle drndanja sa ubuntom Mac OS X server je pesme. nije jos uvek sve moguce kroz GUI ali u poredjenju sa ubuntom... :) :) :)

pre ili kasnije ce ga ispeglati toliko da nece biti potrebna "magija" i komandna linija ili da imas status gurua da bi mogao da podesis i odrzavas "server". protivljenje tome je razumljivo: nesto kao kada se brines da ce svo tvoje znanje i vreme koje si ulozio u ucenje odjednom da se ponisti. (mada uvek mozes da ides korak "dublje": da pises kod za user friendly serverski OS ;))

Eto kako mali Perica zamislja servere - da sve moze na dugme :) Odmah cu da ti kazem i iza toga stojim 10001% - to nikada nece da se desi.

Evo, imas windows server, tamo je sve tako kao sto ti prizeljkujes da bude na OS X, postoje prakticno gotovi 'templejti' da uradis gro stvari u 2 ili 3 klika, pa opet cim se izadje makar za mrvicu od zacrtanog pravca mozes da se 'slikas'. Ofc, to 'skretanje' se desava u prakticno 100% slucajeva. Uostalom isprobaj i sam, imas virtuelne masine pa klikci do mile volje :) Cak i neke od tih serverskih varijanti linuxa (recimo SLES) imaju u sebi skriptovane procedure koje na klik instaliraju koji god hoces daemon/servis.

Eh koliko si pogresio sto se tice 'ljubomore' i 'straha'.... ja bih bio najsrecniji da sve 'muzicke zelje' klijenata mogu da resim za minut ili dva, uz klik ili dva.... ali to, na moju ogromnu zalost, nikada nece biti stvarnost.

A kad vec spominjes struku odacu ti tajnu - ne, nije nikakav problem da se bilo sta instalira uz elementarnu dozu zdrave pameti i gugl, problem je da se instalirano odrzava u 'top formi' dugi niz godina, sa sto je moguce manje ispada i prekida u funkcionisanju. I to je uvek problem likovima koji misle da sve moze na klik ili dva - kad-tad dodje do problema a onda sledi nemocno gledanje i zbunjeno ceskanje po glavi. Ali to je vec neka druga prica :)

nije lose posle dve tri godine Leoparda sesti za 10.4 - ja sam prvi rekao kako je 10.5 ******, kako su upropastili savrsen 10.4 ... ...

imao sam prilike da radim sa 10.4 skoro i ono je... pa mucenje (u najmanju ruku) :D

btw ne d'o ti bog da sednes za Windows 7 kupus posle 10.6 !!! ;) ono je: !@#$$^@$% :smash:

sa druge strane, najbolje mi je sto su ukinuli Serversku verziju !!!!!!!!!

znaci ima M$ da se n....... k...... ! ! !

---

ima stvarno dobrih komentara ovde ;) :wave:
quicksilver rula pre 4 godine i ima da rula narednih x godina (dok postoji tastatura) ;)

Ja se evo družim sa tigrovima svaki dan (imam ih nekoliko instaliranih na poslu, kao i ubuntu uostalom) i ne osećam neki specijalno hendikep prilikom manevrisanja u odnosu na 10.5 ili 10.6, a bogami će to važiti i za 10.7 koliko vidim... Ponekad mi zafali samo quickview, kada listam gomilu nekih fotografija ili slika i to bilo sve... Stacks mi ne nedostaje uopšte, jer Tigar takođe može da gura Overflow koji ja inače koristim i na SL-u, dok recimo coverflow pogled uopšte ni ne koristim (mišljenja sam da on samo lepo izgleda i može da posluži fino kod nekih prezentacija, ali generalno je nepraktičan)... tako da to je to... Dakle ta tvoja spika ne pije vodu, osim ako se nisi zezao, pošto vidim da si okačio ovog smajlija na kraju komentara, pa ko velim možda je to sve skupa *******cija...

Ali ok, i kako god... ne slažem se sa tim uopšte. Kada je GUI u pitanju, mislim da svaki OS ima svoje prednosti i mane. Možda tu OS X prednjači u odnosu na druge po pitanju dizajna i elegancije, a što se ostalih stvari tiče to je već vrlo diskutabilno... Ali, opet kažem, te stvari su prilično individualne + navike kada pridodamo na sve ovo, rezultat je jasan...

A što se Quicksilvera tiče... heh... Kovač ako ovako nastaviš prozvaćemo te Silvester na kraju, heh! :d

Nije stvar u tome dal on rula ili ne, jer to je 3th party program, tako da je to u principu potpuno irelevantno kada je rеč OS X-u. Što se mene tiče, prvi ko bude osmilslio način i interfejs kojim će u potpunosti biti amputirana tastatura kod ovakvih stvari i to bude integrisao u sistem, napraviće vrlo verovatno i najbolji GUI. A što se tiče svih vas keyboard lovera, pa baš mi vas je žao... ali verujem da ćete naći već neku drugu zanimaciju za sebe vrlo brzo... :p

Poslednja izmena:
Evo, imas windows server, tamo je sve tako kao sto ti prizeljkujes da bude na OS X, postoje prakticno gotovi 'templejti' da uradis gro stvari u 2 ili 3 klika,

e to sam cekao :) tj. namerno precutao - i Microsoft je pravio tablete pre 10 godina pa je izduvao.
pravio je i MP# playere...

... ...

ja sam siguran da ce Apple pre ili kasnije da ispegla da i "serveri" rade na klik.

ono je jednostavno suludo, msm navikao sam da sve radim rucno ali jednostavno ta kolicina nekonzistentnosti izmedju razlicitih programa i taskova je jednostavno suluda! - neko to mora da dovede u red.

Microsoft provereno ne zna nista valjano da napravi (tj. cak ni da iskopira), Apple provereno pravi prave user friendly uredjaje. Videcemo jos... ;)

Dakle ta tvoja spika ne pije vodu, osim ako se nisi zezao, pošto vidim da si okačio ovog smajlija na kraju komentara, pa ko velim možda je to sve skupa *******cija...

nisam se zezao... nedavno mi je neko doneo 10.4 macbook i znam da mi je falilo gomila stvari - pocev od gesturesa, preko qiuckviewa do nekog zakucavanja sa mrezom (koje, jelte, jos uvek nije sredjeno :D)

u svakom slucaju, po meni se vidi napredak iz verzije Mac OS X, u novu verziju. u krajnjem slucaju, sve je lepo dokumentovano na wikipediji ;)

slazem se da tastaturu treba baciti u kantu sto pre ali QuickSilver je vrhunac iskoriscenja iste! :)

e to sam cekao :) tj. namerno precutao - i Microsoft je pravio tablete pre 10 godina pa je izduvao.

... ...

ja sam siguran da ce Apple pre ili kasnije da ispegla da i "serveri" rade na klik.

ono je jednostavno suludo, msm navikao sam da sve radim rucno ali jednostavno ta kolicina nekonzistentnosti izmedju razlicitih programa i taskova je jednostavno suluda! - neko to mora da dovede u red.

Microsoft provereno ne zna nista valjano da napravi (tj. cak ni da iskopira), Apple provereno pravi prave user friendly uredjaje. Videcemo jos... ;)

koje gluposti ti valjas...friendly...lol

jeste MS je failovo, to govori i broj prodatih Win7 licenci...

zato i ima 92% racunara sa njihovim OS-om, i naravno Xbox..ko to jos koristi...

Poslednja izmena:

... ...

A do pre 30 godina MS je imao nula posto trzista a apple koliko? 10%? 20%? 30?%? Promasujes paralele kovace.... serversko trziste nije ni blizu isto sto i desktop i/ili tablet.

Koliko se secam i o tome smo se detaljno ispricali pre neki mesec i zasto apple server + hardver ne mogu nikada da pariraju ni windowsu ni linuxu/bsd-u. Vrlo detaljno sam tada naveo zbog cega os x server nije, da tako kazem, ozbiljna all-around serverska platforma te zasto je upotreba istog krajnje ogranicena na pure mac mreze. Cak sam vrlo izricito naveo da ne vidim prakticno nikakav razlog da se doticna kombinacija softvera i hardvera koristi u bilo kakvom heterogenom okruzenju i izrazio sam sumnju u buducnost OS X servera. I evo sta cemo imati - OS X krece stopama ostalih clanova *nix baterije OS-eva, gde svaki od njih jeste i desktop i serverski OS, po potrebi i zelji. Nista cudno, jer to je i jedini nacin da serverski OS X prezivi.

Takodje probaj da shvatis da setovanje na klik znaci apsolutnu jedoobraznost sto u serverskom svetu nikako nije moguce. Jednostavno stvari ne funkcionisu tako. Najblize sto mozes da postignes je ugradnja nekoliko templejta i/ili niza wizarda, ali to vec sada imamo - windows server u putpunosti tako funkcionise kao i neke linux distribucije.

Poslednja izmena:
Hm... Osim sminke, ja licno ne vidim neka poboljsanja (a meni da znace nesto) osim ovog dela o full screen aplikacijama :) to je do jaja i to mi se veoma veoma svidja. Probacu ovu alfa/betu :) prekosutra da vidim kako to sljaka

Ajd' da jos jednom pitam posto vidim da ste iskulirali prethodno pitanje... Da li je neko razmisljao da ovaj beta lion stavi kao primarni mac os? Meni radi odlicno, a externi hard mi je suvise bucan da ga koristio cesce.

Naravno da ne:

While we would love to deliver a large series of benchmarks at this time for Mac OS X 10.7, the results being published are limited since Mac OS X 10.7 is currently an unfinished product and in particular there is one issue with this 10.7 build that limits its relevance. Whether this was an intentional move by Apple engineers to limit performance testing of the early developer preview build or is a bug, the Mac OS X 10.7 kernel in this build was not SMP-enabled. Thus, only one of the two cores for the Intel Core 2 Duo processor is being utilized under Mac OS X 10.7 for this build.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=apple_107lion_dp1&num=1

Uspešno podignu Lavić, mašina iz potpisa…

Cela suština je u bootloaderu. Jednostavno vrteo sam se u krug bukvalno čitav dan dok nisam konačno nabaso na jedan koji je proradio kako treba. Koristio sam 2 fleša, jedan od 1GB na koji sam bacio bootloader dok je na drugom od 8GB postavljen instalacioni paket.

Metod:

Instalacija za Lava se mora prepakovati da bi cela stvar funkcionisala i to na sledeći način.

1. Restore “Mac OS X Base System” na flaš ili particiju
2. Kopiraj Packages iz Mac OS X Install ESD /root na particiju gde je postavljen Mac OS X Base System i to u System/Installation folder (obrisati prečicu odatle ili jednostavno kopirati preko nje).

3. U System/Library/Extensions kopirati fakesmc.kext
4. Iz terminala popraviti permisije:

sudo chown -R 0:0 fakesmc.kext
sudo chmod -R 755 fakesmc.kext

(opciono može i keš)

sudo kextcache -m /Volumes/Mac\ OS\ X\ Base\ System/System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /Volumes/Mac\ OS\ X\ Base\ System/System/Library/Extensions

5. Skinuti bootloader (Xite.dmg) - Link:
6. Formatizovati fleš putam alata koji je verujem dat u paketu (nisam siguran koristio sam drugi paket za to) u fat32 (ako sve prođe kako treba fleš drajv će biti preimenovan u EFI FAT32)
7. Kopirati u /root (Efildr20 i efi folder)
8. u folder xpc smestiti DSDT i obrisati odatle settings.bin kako bi ste pravilno postavili parametre za svoju ploču i sistem
9. Zapišite sve parametre iz System profilera za svoju ploču. Osnovno što vam treba je prva strana:

Primer:

Model Name: Mac Pro
Model Identifier: MacPro3,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.2 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 2 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 800 MHz
Boot ROM Version: MP31.005D.B00
SMC Version (system): 1.30f3
Serial Number (system): G88421B809S

10. reboot
11. Pokreni bootloader i prtisni M (ukoliko neko dobije samo crni ekran neka osveži sliku pritiskom na W ili promeni rezoluciju na D ili U)
12. Upiši parametre za svoju mašinu i postavi kernel flag -x (safe mode)
13. Pokreni instalaciju i instaliraj Lavića
14. Nakon završene isntalacije butuj SL i u kopiraj na particiju gde je Lav podignu u /S/L/E fakesmc.kext i drajvere za audio i grafiku

15. Popravi permisjie:

sudo chown -R 0:0 ime drajvera
sudo chmod -R 755 ime drajvera

reboot

16. Konačno butuj Lavića

Samo da prijavim... kod mene je na prvom butovanju sve radilo, znači i grafika i zvuk. Koristio sam za audio ALC8xxHDA.kext i AppleHDA.kext (10.6.2 verzija) a ko nema okrpljen DSDT, moraće da instalira i HDAenabler pride… Grafika mi je okrpljena preko DSDT-a tako da mi za to nije trebao nikakav poseban drajver.

Sve radi ko sat, osim verovatno sleep funkcije koja mi ne radi ni pod SL-om, i restarta… Kameleon je rešavao problem restarta, a ovo je drugi loader, pa ću verovatno morati da nabacim i neki kext dodatno za to ili da se još malo pozabavim DSDT-om…

Elem, to vam je to ljudi… ;)

Pa sad ko voli nek izvoli i javite utiske…

Ja verovali ili ne, još nisam stigao da sve ovo pažljivije pogledam... Vidim da malo brlja nazive jer za moju mašinu piše da je macbook pro na prvoj strani, ali zato dalje u profajleru stoji sve kako treba, pa cenim da je ovo da bootloadera, a i nije bitno pošto je ovo ionako beta...

Bitno je još reći za kraj, da kameleon ne može da ga butuje ni posle uspešne instalacije. Tako je barem kod mene...

Pozz :wave:

Prilozi

• Screen-Shot-2011-03-02-at-7.44.jpg
    Screen-Shot-2011-03-02-at-7.44.jpg
    153.1 KB · Pregleda: 90
  • Screen-Shot-2011-03-02-at-7.44.39-PM.jpg
    Screen-Shot-2011-03-02-at-7.44.39-PM.jpg
    162.9 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
ja sam isto skinuo ovaj preview i sutra cu da ga stavim na MacMini...

E ovo je zanimljivo... Instalirao sam evorestart fix i to mi je završilo posao što se toga tiče, ali izgleda da barem kod mene u ovom momentu ne funkcioniše speedstep, jer vidim da prijavljuje na butovanju da ne može da pokrene lpc... međutim bez obzira na to native sleep mi funkcioniše, zbog čega sam jako srećan!!! :D

To praktično znači da barem kada je moja ploča u pitanju, stvari malo bolje stoje u odnosu na SL već sada u startu i u okviru ove bete... Što se ostalih stvari tiče, maaalo sam samo pogledao sve to skupa. Dopadljivi su animatici. Sada se recimo ikonica za video fajl transformiše u QT player kada se klikne na istu. I tako ima nekih još sličnih unapređenja sitnih, prozori su i dalje seckavi u animaciji, što znači da to ništa nisu pipali (šteta), a sam izgled prozora malo je doteran i sad je sve potpuno boardless, iako je ovaj pogled praktično eliminsan zajedno sa plavom pilulom gore desno na rubu prozora. S druge strane ne vidim baš jasno čemu će to specijalno koristan da nam bude default All my files pogled u finderu. Kad to čovek pogleda prosto se zapita u momentu: šta je ovde pisac želeo da kaže??? Dakle ili je ovo totalno ne dovršeno ili je meni nešto promaklo, tek ja ne vidim čemu sve to... Takođe su caption (semafor) dugmići malo manji, pa je potrebno više pažnje da se određeno dugme nabode, što svakako nije fensi, dok su recimo klizači u prozorima totalno štrih (jednobojno) sivo obojeni. Iako se radi o sitnici, eto moram da kažem da mi se nekako to ne uklapa baš najbolje u celinu... Prosto, sam malo zapanjen činjenicom da je plava boja praktično u potpunosti eliminisana. Znači plavih digmića više nema... Jedino je file meter traka još plava, tačnije bledo plava... Launchpad je teška beta koliko vidim, pun je bagova i potpuno je nedovršen. Trebalo mi je malo vremena dok sam skontao kako da obrišem nešto odatle... Inače kad smo kod njega, iritantno je to što mu je ikonica postavljena fiksno levo uz finder bez mogućnosti pomeranja u doku. To praktično znači da je stack sada na potpuno drugoj strani i svakao ne pri ruci... ali ok, beta je beta... verovatno će ovu mogućnost kasnije ubaciti... QT player, malo šta može da pokrene u ovoj 10.1 verziji a i generalno koliko vidim ništa tu nije specijalno unapređeno. Mail je sipatično unapređen, sada je pregledniji i podeljen u tri zone praktično, takođe je i Address book malo ušminkan (izgleda ko rokovnik). Ostalo još nisam stigao da pogledam detaljnije...

Interesantno je da je konačno mouse support malo popravljen. Miš mi je funkcionisao ko sat bez ikakvih dodatnih pomagala, čak nekako preštro i pomalo presenzitivno je reagovao, pa sam ubacio čisto ovaj microsoftov drajver za miša da vidim dal to nešto menja, ali kažem radio je fino i bez toga... Za ostalo ćemo tek videti... Sve u svemu, začin C, heh! ;)

Poslednja izmena:
E ovo je zanimljivo... Instalirao sam evorestart fix i to mi je završilo posao što se toga tiče, ali izgleda da barem kod mene u ovom momentu ne funkcioniše speedstep, jer vidim da prijavljuje na butovanju da ne može da pokrene lpc... međutim bez obzira na to native sleep mi funkcioniše, zbog čega sam jako srećan!!! :D

To praktično znači da barem kada je moja ploča u pitanju, stvari malo bolje stoje u odnosu na SL već sada u startu i u okviru ove bete... Što se ostalih stvari tiče, maaalo sam samo pogledao sve to skupa. Dopadljivi su animatici. Sada se recimo ikonica za video fajl transformiše u QT player kada se klikne na istu. I tako ima nekih još sličnih unapređenja sitnih, prozori su i dalje seckavi u animaciji, što znači da to ništa nisu pipali (šteta), a sam izgled prozora malo je doteran i sad je sve potpuno boardless, iako je ovaj pogled praktično eliminsan zajedno sa plavom pilulom gore desno na rubu prozora. S druge strane ne vidim baš jasno čemu će to specijalno koristan da nam bude default All my files pogled u finderu. Kad to čovek pogleda prosto se zapita u momentu: šta je ovde pisac želeo da kaže??? Dakle ili je ovo totalno ne dovršeno ili je meni nešto promaklo, tek ja ne vidim čemu sve to... Takođe su caption (semafor) dugmići malo manji, pa je potrebno više pažnje da se određeno dugme nabode, što svakako nije fensi, dok su recimo klizači u prozorima totalno štrih (jednobojno) sivo obojeni. Iako se radi o sitnici, eto moram da kažem da mi se nekako to ne uklapa baš najbolje u celinu... Prosto, sam malo zapanjen činjenicom da je plava boja praktično u potpunosti eliminisana. Znači plavih digmića više nema... Jedino je file meter traka još plava, tačnije bledo plava... Launchpad je teška beta koliko vidim, pun je bagova i potpuno je nedovršen. Trebalo mi je malo vremena dok sam skontao kako da obrišem nešto odatle... Inače kad smo kod njega, iritantno je to što mu je ikonica postavljena fiksno levo uz finder bez mogućnosti pomeranja u doku. To praktično znači da je stack sada na potpuno drugoj strani i svakao ne pri ruci... ali ok, beta je beta... verovatno će ovu mogućnost kasnije ubaciti... QT player, malo šta može da pokrene u ovoj 10.1 verziji a i generalno koliko vidim ništa tu nije specijalno unapređeno. Mail je sipatično unapređen, sada je pregledniji i podeljen u tri zone praktično, takođe je i Address book malo ušminkan (izgleda ko rokovnik). Ostalo još nisam stigao da pogledam detaljnije...

Interesantno je da je konačno mouse support malo popravljen. Miš mi je funkcionisao ko sat bez ikakvih dodatnih pomagala, čak nekako preštro i pomalo presenzitivno je reagovao, pa sam ubacio čisto ovaj microsoftov drajver za miša da vidim dal to nešto menja, ali kažem radio je fino i bez toga... Za ostalo ćemo tek videti... Sve u svemu, začin C, heh! ;)

super, napokon !! izludjuje me mis -.-

fercera lepo na macbook pro 13 unibody. doduse, regularno sam skinuo developer verziju direkt od apple jer mi je partner apple certified developer

posebno mi se dopada rad u full screen, jako korisno u photoshopu

vnugo nije htelo na najnoviji macmini... :/ ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno