Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

ne, raspad je IP4(s) kad ga pustis sa 5 cm visine na neku tvrdu podlogu :)

Evo odgovora, meni je ispao sa metar vise puta, bez ikakve folije, nema ni ogrebotinu :) Ali ako je ispadanje telefona test njegovog kvaliteta, bolje kupi neki od 20e i ne misli :)

ajde za sekund se postavi u ulogu navijaca Nokie a ne Apple-a, vrlo bi me zanimala tvoja prica iz tog ugla :D

Bolje pitanje je koji je to razlog sto nisam "navijac" Nokie nego Applea ? Moj prvi i jedini telefon nije bio Appleov, tako da to nije nikakvo navijanje, navijaci su oni koji kupe Pezo jer su mu lepi farovi, a pojma nema ni sta je automobil, ni kakav on moze da bude, ista prica je i sa ovim. Onaj ko odabere Nokiu preko Androida ili IOSa jednostavno zna vrlo malo o telefonima, kao i onaj sto kupi Pezo ili Fiata, a obrati paznju koliko takvih ima :d Upravo iz tog razloga Nokia toliko dugo postoji iako im se telefoni nisu pomerili od pre 5 godina, i evo za 3 godine bice magicna 10. godina kada ce i raja ukapirati koji su krsh, tako da moze da se ocekuje propadanje firme oko 2015. godine. Isto se desilo sa Kodakom, gomilom automobilskih kompanija, elektronskih kompanija, kompanija koje su bile sinonim za foto i filmsku industriju. Vremena se menjaju, ako se ti ne promenish, propadash. To se trenutno deshava i sa Microsoftom, samo su oni mnogo jaki da bi se to tako brzo videlo...

ma OK Emix je malo pristrasan jer ima neke akcije kod Finaca ( :D ) ali priznaj da je pod "normalnim" dnevnim uslovima kvalitet slike na 808 stravicno blizu jednom EOSu..sto je fantasticno dostignuce za jedan telefon

Trebao bi bolje da prati berzu :d

Sto se tice primera i njihovog poredjenja, evo ti jednostavno objashnjenje zasto je to tako. Secam se davno jednog testa kada je izashao prvi 5D i uporedili su ga sa tadashnjim G Canonom, dal je bio G2 ili G3, i zamisli on je na onakvim cropovima u sred dana napravio ostrije fotografije :) Nubovi su se isto ovako sjatili i pravili zurku kako imaju bolji aparat za deseti deo para, ali objashnjenje je jednostavno. Prvo, to su cropovi jednog dela slike koji su eksponirani kako treba, drugo, amaterski fotoaparati imaju mnogo vece uostravanje fotografije unutar aparata od profesionalnih, tako da ovo sto vidis na 5DMKIII je u stvari 3x ostrije nego je namerno totalno neostro jer profesionalci vole da obradjuju fotografije, amateri koji kupuju male aparate i mobilne to niti rade niti znaju da rade, i zato su te fotografije uvek ostrije "kako izadju" iz aparata.

U savrshenim uslovima pod kontrolisanim svetlom gomila aparata razlicitih klasa ce medju sobom da pokaze vrlo male razlike, ali je problem u tome sto su takvi uslovi vrlo vrlo vrlo retki u realnom zivotu. To je veoma komplikovana stvar da se objasni, ali tu ima toliko parametara sto cini MKIII boljim da o tome nema sta da se prica, a ovaj test sa GSM arene daje potpuno pogresan utisak, pogotovo ako se ne razumesh u temu, pa dobijesh ovo sto Emix prica :d

Poslednja izmena:
Ja predlazem da se napravi veliki bench test kada se pojavi ova Nokia, prastari a520 [ili neki slican model] sa rucnim podesavanjima, canon sx130, neki Ixus, Canon S95, Moze i neki Oly, Fuji, Panasonic.. evo neka zeleni zub, driver, gizmo i emix :D odrade veliki test u razlicitim uslovima i sa vise kropova da bi se eliminisalo sve ovo sto je Driver nabrojao.

Na taj nacin bi to bio jedan od najboljih testova tog tipa, jedinstven u datom trenutku kod nas [a mozda i na Balkanu] a kapiram da bi izazvao ogromnu paznju :)

A mozemo za kraj da se pobijemo Emix i ja ili Emix sa ovom ekipom Nokijasa koja me ne gotivi, imam interpolaciju mase pa cu da vas razbijem kao Nokia 808 dslr od 5000e :d

Poslednja izmena:
Ja predlazem da se napravi veliki bench test kada se pojavi ova Nokia, prastari a520 [ili neki slican model] sa rucnim podesavanjima, canon sx130, neki Ixus, Canon S95, Moze i neki Oly, Fuji, Panasonic.. evo neka zeleni zub, driver, gizmo i emix :D odrade veliki test u razlicitim uslovima i sa vise kropova da bi se eliminisalo sve ovo sto je Driver nabrojao.

Na taj nacin bi to bio jedan od najboljih testova tog tipa, jedinstven u datom trenutku kod nas [a mozda i na Balkanu] a kapiram da bi izazvao ogromnu paznju :)
Sama činjenica da bi to bi test kamere mobilnog telefona naspram klasičnih fotoaparata je pobeda za taj telefon nad svim ostalim telefonima.

Što se tiče rezolucije ekrana i gustine piksela:
iPhone 3GS 320x480 @3.5" ~ 165 ppi
Nokia 808, E7, X7-00 360x640 @4" ~ 184 ppi

Niko živ nije obraćao pažnju na gustinu piksela dok Apple nije napravio 640x960 na 4" i nahajpovao kao jedan od aduta ip4.

Možda ovo nije pravi smer za unapredjenje kvaliteta kamera u mobilnim telefonima, ali se nadam da će makar da izazove druge proizvodjače na počnu sa svojim rešenjima. Živela konkurencija.

Kad izbace WP PureView telefon bice pun pogodak. Ne sumnjam da ce do tada poraditi na dizajnu i vestije prikriti mehanizam kamere. Uvek sam voleo da imam dobru kameru na telefonu a medju danasnjim smartphonovima nema nista sto je vredno, da ne pricam da prakticno ne postoji ni jedan sa xenon blicem

Pa ti vidi šta će da ostane od Nokie!

Krece prodaja uskoro, na Amazon-u 699$ ;)

E ovo je meni znacajnije unapredjenje od foto funkcije :)

Mada steta sto je drugi klip 360p mada ne znam kako je izrendan :D, postoji 480p sony sd ntsc sa ovim kvalitetom : Audio: 256 Kbps, 48,000 Hz, 32 Bit, Stereo, AAC a lupam velika vecina hd/full hd [meni poznatih iz vegasa :D] ima 192kbps kvalitet zvuka.. dakle i ne mora da bude hd.

A i ovaj drummin' video je mogao malo da bude duzi i da lik malo divlja sa duplom pedalom i cinelama, to ume propisno da degradira zvuk.. ali i ovo je odlicno :)

Ne volim kada ljudi snimaju koncerte ali sada ce ti full hd snimci konacno imati dobar zvuk. Naravno mislim na snimke sa mobilnih.

Vec vidim potencijalnog kupca ove Nokie, jedan ortak npr koji svira sve i svasta, znacila bi mu ovakva kamera i odlican audio kvalitet, hebe mu se za os ali tu je problem cene.. valjda ce primetno pasti, makar u divljoj prodaji.

Poslednja izmena:
ma hoce, bice za pola godine 300 evra :)

Test 808 u uslovima niske osvetljenosti, konkurenti su digitalni fotoaparati i SGS 3

808-lowlight-flash.jpg

808-lowlight-auto2.jpg

ISO test

ISO 400
808-lowlight-iso400.jpg

ISO 800
808-lowlight-iso800.jpg

ISO 1600
808-lowlight-iso1600.jpg

Poslednja izmena:
Kakvi narkomanski akvareli :-D

kad je visok ISO i ovakvi uslovi veliki objektiv dodje do izrazaja, al to su extremne situacije :)

Polozaji tela su isti na svim snimcima, znaci u istoj milisekundi su okinula sva cetiri aparata.

ono što meni nije jasno je kako su ovi ljudi na plaži u istom položaju pri svakoj iso vrednosti? moraš da slikaš tri puta za tri razlilčite iso vrednosti ili ne? ono mora da je slikana slika, ali mora

edit: post iznad....

Poslednja izmena:
Ma 100% je odstampana slika i okacena na zid, pa onda slikano... Bar ja ne vidim drugo logicno objasnjenje :)

Ovo je uslikana fotografija/slika, a ne trenutak na nekoj plaži.

Snimljeno kamerom 808:

Audio kvalitet je... no comment :,,:

Bas zbog svega ovoga je mnogo veliki bedak sto su ugradili displej ovako jadne rezolucije, posebno za danasnje standarde.. ovo je prakticno savrsena multimedijalna masina ali je veliki propust sto displej nije 480x800, makar pentile, sta fali. Mislim ovakva kamera i audio kvalitet i igraju na kartu savrsene multimedije i pure view tehnologije a displej im je poor view :d Na jednoj strani porede fotke sa dslr aparatima a pikselizacija displeja je i vise nego ocigledna..:trust:

Nema veze, bar znamo da ce pure view i ovakav audio kvalitet biti na WP8 telefonima ;) Samo da ne propadne taj os..

Poslednja izmena:
jes ti gledao displej pa vidis da je pikselizacija ocigledna? ja u svoj 24" full HD monitor(1920x1080) gledam sa duplo vece daljine nego u telefon, a taj monitor ima otprilike duplo manji ppi nego ova 808(ako ne i vise)..ako ti je 24ka u full HD rezoluciji pikselizovana onda svaka cast tvome oku sokolovom :)

Pa meni je pikselizacija prisutna i na N8 modelu a taj displej je 3,5'' a 808 4'' :) Uzmi gledaj malo ove silne klipove, pa kada se pojavi beli casovnik npr na crnoj pozadini, wildfire fazon :d

I nemoj opravdavati ovaj nebulozan potez Nokie, ovo nije symbian od 200e nego multimedijalna masina, pure view al zato poor view displej, veliki promasaj po mom misljenju u sustini mi je, pored symbiana, to najveca mana ovog modela.

nije moguce bilo staviti vecu rezoluciju jer je Symbian ne podrzava, a PV tehnologija trenutno moze da radi samo na Symbianu

ne znam o kakvom casovniku pricas, kod mene je digitalni :D u svakom slucaju to su sitnice u odnosu na mogucnosti telefona...

http://www.gsmarena.com/nokia_808_pureview-review-776.php

Final words

The Nokia 808 PureView is getting a lot of attention - if nothing else, the Finns have sparked people's curiosity to unprecedented levels. This review is just the latest in a series of articles we've posted to try and cover every aspect of the most impressive cameraphone we've ever seen.

The camera is of course the single most prominent feature of the 808 - both in terms of physical appearance and level of interest. It beats every other phone camera at still photography and the flexibility offered by the camcorder is unmatched. And don't forget the zoom - the zoom alone is reason enough to want to buy one.

In good light you can stand next to someone with a DSLR and keep your chin up. And with its xenon flash, the PureView comes out smiling even in most low-light scenarios.

The Symbian experience is light years ahead of what it was on the 5800 XpressMusic. The OS has caught up to the competition with the numerous UI and usability updates, and it's lightweight enough so even the 1.3GHz single-core processor of old architecture delivers a fast, fluid experience.

There are a couple of things to consider though. Symbian is good now, but users have already moved on and the developers followed (not that devs ever got too enthusiastic about it). Apps are the single most important feature of a smartphone ecosystem today and Symbian is lagging behind in that department with no chances to catch up.

The other issue is physical dimensions - the 808 PureView is very thick and quite heavy, probably more so than many people are willing to accept.

Still, back in the day, the Nokia N8 sold 4 million units in under a year, so it's not impossible for the 808 PureView become one of the company's bestsellers, even with all those Lumias around.

The Nokia 808 PureView is a unique device, one that has virtually no alternative. What we can do instead is list the phones people will probably buy after admiring the 808's camera, but deciding against it for reasons like comfort and practicality.

Millions of people already own an Apple iPhone 4S or a Samsung Galaxy S III and their cameras are good enough for the casual consumer. Plus, those people will be unlikely to leave their cushiony ecosystems.

The Sony Xperia S tries to bring back the old glory of the 12MP shooters. Though the jump from 8MP to 12MP seems tiny after seeing the PureView 38MP photos, it's still 50% more pixels. The Xperia ion is also an option with the same camera, but bigger screen.

If you're in a part of the world where it's available, you might want to look at the HTC Titan II. It has double the megapixels with a 16MP camera, but Windows Phone 7.5 is in the same boat as Symbian. Not to mention that the image quality isn't as good as the high resolution might make you believe.

apple-iphone-4s-new.jpg
samsung-i9300-galaxy-s-iii-ofic.jpg
sony-xperia-s-ofic.jpg
htc-titan-ii-real.jpg

Apple iPhone 4S • Samsung I9300 Galaxy S III • Sony Xperia S • HTC Titan II

As a phone, the Nokia 808 PureView could be the swan song of a platform worth many glorious chapters in smartphone history. There may be still a few more Symbians to come, but who will remember them over this unique gadget?

As a sign of things to come, the 808 PureView signals something brighter. PureView, combined with the purchase of Scalado's impressive camera technologies, point to a Nokia that will continue to dominate the phone photography field.

Couple that with Nokia's knack for sturdy, well-designed hardware and the exciting Windows Phone 8, and the company suddenly looks a lot more likely to claw its way out of the slump.

The Nokia 808 PureView will have a prominent place in the Nokia Hall of Fame. We're likely to see a ton of short films and music videos shot with the 808 (like we did with the N8), which will keep the phone in the public eye.

So hats off to the Finns - there are no two ways about it. With the Microsoft deal a gamble that's yet to pay off, with plenty of people unable to get over the way MeeGo was treated, with a market obsessed with software and apps, you'd think they'd have other things on their mind than developing what's probably the most revolutionary technology this industry has seen for quite some time. Madness? This is Nokia.

Poslednja izmena:
Vrh Dno