Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

"In good light you can stand next to someone with a DSLR and keep your chin up. And with its xenon flash, the PureView comes out smiling even in most low-light scenarios."

"The Symbian experience is light years ahead of what it was on the 5800 XpressMusic. The OS has caught up to the competition with the numerous UI and usability updates, and it's lightweight enough so even the 1.3GHz single-core processor of old architecture delivers a fast, fluid experience."

Sve je receno!

Ono sto mene totalno fascinira je koliko dobre slike 808 pravi u mracnim uslovima, kao i audio kvalitet koji snima uz video zapis. Tesko je poverovati.

I odlican test moram da dodam, ovako se radi jedan detaljan i objektivan test. Vidi se da su bili impresionirani telefonom.

Poslednja izmena:
Svaka cast Fincima, ali me cudi da ovu tehnologiju nisu ugurali u novi flagship win telefon i vikali na sva usta.
Ovo je prva stvar Finaca posle ko-zna-koliko koja je privukla ozbiljnu paznju...

kao sto vec rekoh ovo moze da radi trenutno samo na Symbianu, i ne samo trenutno nego ko zna kad ce Win moci da gura ovo a i Android(tu bi trebao neki octacore sigurno)

kao sto vec rekoh ovo moze da radi trenutno samo na Symbianu, i ne samo trenutno nego ko zna kad ce Win moci da gura ovo a i Android(tu bi trebao neki octacore sigurno)

Sve je to ok, al onda nek srede symbian da podrži neku veću rezoluciju, pošto ekran na n8 izgleda gore nego na mom zte blade-u

sa koje daljine gledas u telefon? Evo bas sam sad primakao ekran bukvalno na 15 cm od oka i ne vidim piksele ni na digitalnom ni na analognom satu, white on black najveci kontrast boja...

hmpf.... aj sad nemoj ne vide se pixeli... ja sam na retina displayu uočavao pixele, a ti ne vidiš na tom drljavom od n8. pixeli su ko cigle na njemu.

Skoro zasnah za ovo cudo, trzistu je stavrno falio neki mob sa extra kamerom, verujem da ovaj moze da napravi prasinu,
vidicemo sta ce da nam donese iphone 5, nadam se neku ovakvu kameru...

sumnjam da ce u iducih bar godinu dana neki telefon sa drugim OSom imati i pribliznu kameru ovom..postoje tehnicke prepreke za to, jedino da naprave novi OS samo za PV tehnologiju..ed svaka ti cast ali evo pozvao sam jos jednu osobu koja nije mogla da uoci to, ako ces slikacu ti drugim telefonom (koji ima 5 MPx) i zoomiracu bas da vidimo koliko treba da budes primaknut :)

sa koje daljine gledas u telefon? Evo bas sam sad primakao ekran bukvalno na 15 cm od oka i ne vidim piksele ni na digitalnom ni na analognom satu, white on black najveci kontrast boja...

Au brate, pa gleadm kod kolege skoro svaki dan, ima crnu pozadinu, vidi se zrnasto. Gledam u telefon kao i u svaki drugi. Lepo sam uporedio sa ZTE Blade-om (ista velicina ekrana)

Jel se ista zna o tome kad ce domaci operateri imati u ponudi ovu nokiu? Ovo je zaista brutalan fon, i da kosta jedno 300e uzeo bih ga kao sekundarni fon bez blama. A da sam casual user, tipa ip 3gs mi zavrsava posao, pre bih presao na ovu nokiu nego na 4s. Kakva retina, kakve ifart-olike milonske app sprdacine, ovo je ozbiljno:

Link

Fotka je u 38mpx, tj rezolucija 7152x5368. Downloadujte fotku i smanjite je u 5000x3753 na oko 19mpx, i fotka izgleda neverovatno ostro za jedan smartphone. Van bilo kakve konkurencije. Takva ostrina na 19mpx. A kolko vidim iz testa gsm arene sve joj lepo radi, kvalitet zvuka u sluskama, gps, ekran, itd. Ovaj Belle symbian mozda nema ifart 100 miliona aplikacija, ali sasvim korektno radi, tj iznenadjujuce da na single core fonu onom brzinom ulazi u galeriju i zumira fotku od 38mpx-a bez stucanja. Svasta...

Evo, ja kao jedan od vecih hejtera kazem respect.

Ali ako se WP telefoni sa ovom kamerom ne budu dobro prodavali kapiram da ce Nokia bankrotirati.. Iskreno, SGS III u kucistu Hox-a sa pure view kamerom, mislim da ne bih zalio 1000e za taj fon i ne bih ga menjao 5 godina mada bi me Android banda uslovila nekim apdejtom jer nemam dovoljno jak hardver :d

tj iznenadjujuce da na single core fonu onom brzinom ulazi u galeriju i zumira fotku od 38mpx-a bez stucanja. Svasta...

zato sto je Belle pravljen za telefon, isto tako nekad je Amiga na 3 puta slabijem hardveru imala bolju grafiku i zvuk od PCa(pogotovo dok se nije pojavio cuveni Sound Blaster), pa je PC nadvladao zbog podrske MSa i lose poslovne politike Amige...

zato sto je Belle pravljen za telefon, isto tako nekad je Amiga na 3 puta slabijem hardveru imala bolju grafiku i zvuk od PCa(pogotovo dok se nije pojavio cuveni Sound Blaster), pa je PC nadvladao zbog podrske MSa i lose poslovne politike Amige...

Pa nisu valjda WP, Android i ostali pravljeni za kravu, nego isto za telefon... :D Samo je cinjenica da su neki bolje a neki slabije optimizovani.

androidi se vrte i na tabletima itd. + su radjeni za gomilu uredjaja, Belle samo kod Nokia telefona

^Izmraci me za LG 4X.. :d

Video ga i malo cackao danas u Mediamarktu u Berlinu. Opsti utisci:

- iako je i sam ostatak fona (sem kamere) dosta debeo, ispupcenje kod optike nije strasno kao na zvanicnim slikama kako se cini, mada je i dalje moje misljenje da su mogli zveknuti vecu bateriju i udebljati ceo fon, ali ga uciniti i uniformnijim

- fotke ne mogu da se slikaju u nekom burst mode-u, tj. nekako mi je minimalna pauza predugacka (licno me zabole za ovo, ali ovakav fon bi tu stavku trebalo da ima bolju i izvinjavam se ako je ima a ja to nisam skontao)

- imam osecaj da ce se materijal oko kamere posteno izlizati tj. pohabati i to brzo, usled spustanja na kojekakve povrsine a i te ispupcenosti

+ ekran iako relativno niske rezolucije stvarno izgleda lepo i pri normalnoj udaljenosti ociju od njega (dakle, nisam se pribijao uz ekran i zurio kao *****) nema govora o pikselizaciji, a prikaz slike je super, nemam zamerki

+ Belle na 808-ci radi sjajno: zere jedne laga nema

+ iako ovo i ne moram da pominjem, slike i video na ovom cudu su zlo i naopako; par min pre njega sam isprobao isto i na LG 4X i bio odusevljen, da bih zatim video i kod 808, a onda namerno isprobao i S3: PV 96 poena, S3 87 poena, 4X 86 poena (numericke vrednosti sam odokativno dodelio da sto revnosnije prenesem utisak o nekom rasporedu i pozicioniranju ovih modela medju sobom)

Toliko od mene. Jos da dodam... Cena je ipak preko svake mere. 569€. S3, 1X i 4X su po 30ak evra skuplji u proseku, a mnogo su kompaktnije i kvalitetnije celine koje ne zaostaju sa kamerom za PV toliko koliko ona zaostaje za njima po vecini ostalih parametara...

lolface.png
570 €, mislio sam da samo kod nas deru.

I ja mislio in Germanija jeftinije kad ono... :D
Ali njima je to oko pola prosecne plate a kod nas 3 plate = 808, G3, HOX...

Ali je zato kod nas zelja za preskupim telefonom 3x veca nego kod njih :d Pa makar nemao leba da jedes :)

^ +1 Prodaju se bubrezi, dizu se krediti, zene tatine cerke... ovo ono :d

Poslednja izmena:
nemojte baš sad tako.... ni njima ne cvetaju ruže... kapitalizam je to bato teški... muka živa... ono što nas polako hvata jer smo bili slabi da se odupremo i propali... za šaku dolara...

Toliko od mene. Jos da dodam... Cena je ipak preko svake mere. 569€. S3, 1X i 4X su po 30ak evra skuplji u proseku, a mnogo su kompaktnije i kvalitetnije celine koje ne zaostaju sa kamerom za PV toliko koliko ona zaostaje za njima po vecini ostalih parametara...

telefona sa "gomilom aplikacija" i losom kamerom(a kamera kod S3 je u odnosu na 808 isto kao VGA u odnosu na S3) ima milion a obrnuto ima samo 808

Kojom crnom losom kamerom? :) Nema sanse da poredis tako, SGS III ima losiju kameru od 808 ali i dalje jednu od najboljih kamera i dovoljnu za vecinu korisnika ali zato 808 hardver i os[sve osim kamere] zaostaju jedno 3, 4godine za SGS III a znas koliko je to dug period u IT danas :)

Kojom crnom losom kamerom? :) Nema sanse da poredis tako, SGS III ima losiju kameru od 808 ali i dalje jednu od najboljih kamera i dovoljnu za vecinu korisnika ali zato 808 hardver i os[sve osim kamere] zaostaju jedno 3, 4godine za SGS III a znas koliko je to dug period u IT danas :)
Sa osvrtom na to da hardver samo po sebi ne znači ništa.

Stvarno bih želeo da mi neko objasni svrhu 4x ili čak 2x procesora na mobilnom telefonu. Jedino što mi pada na pamet jeste pun HD video, ali 808 pušta 1080p sa jednojezgarnim 1,3 Ghz procesorom, i to bilo koji, ne samo onaj koji snimi (testirala GSM arena). GUI radi glatko, kao što prijavljuje Mironiko, a da je iko uzeo bilo koji Belle OS telefon u ruke i sam bi se u to lično uverio.

1 GB RAM je svakako dobrodošlo, ali daleko od toga da je 512 MB nedovoljno (bar na Symbian nije). Moj prastari telefon sa najviše 50tak MB slobodne memorije ima problem samo pri surfovanju sa punim stranicama.

Mogu da se složim da je 640x360 realtivno malo za 4" (iako nije premalo), ali Belle je nastavak Symbian^1 koji ne razvlači sliku, pa aplikacije ne bi bile preko celog ekrana, već u jednom delu. Vlasnici E6 (640x480) imaju taj problem. Dobila bi se veća detaljnost, ali bi korišćenje softvera bilo barem ružno, ako ne i upropašteno.

Poslednja izmena:

ako cemo realno SGS3 kamera je na nivou N82 (i to je pitanje) a kad se ona pojavila? Hardver je potpuno nebitan ako OS radi dovoljno brzo i na slabijem hardveru.

Nazad
Vrh Dno