Šta je novo?

Nokia Normandy

ja se na google play nisam pojavio mesecima. izuzetno mi ne treba :) sve dobre stvari sto sam nasao nasao sam na amazonu.

Amazon App Store jeste ok alternativa, ali je samo to - alternativa. Odlično je što sam tamo džabe uzeo gomilu aplikacija i "kupio" kreditima one najbolje što koristim, ali Google Play Store je i dalje daleko bolje rešenje sa mnogo boljim izborom aplikacija, boljom preglednošću, kao i načinom funkcionisanja. Mnogi developeri i odbijaju da postave svoje aplikacije na Amazon. Ne bih se ja oslanjao samo na Amazon App Store.

Kad sam pre mesec dana dobio 5$ na poklon od Amazona nisam znao na šta da ih potrošim, pošto mnoge popularne aplikacije koje sam želeo da kupim ne postoje na toj prodavnici (praktično nijedan launcher, mnogi popularni vidžeti, popularni muzički plejeri, nema praktično ni jedne aplikacije koja zahteva root...)
Verovatno će ljudi sa xda brzo da provale kako da ubace Play prodavnicu na ovo

Pre su svi kmečali ako im je telefon bio made in hungary, i govorili da su lošiji od onih iz njemačke i finske.

Taj fazon :d A u oglasima se sa velikim slovima navodilo poreklo tj zemlja proizvodnje.

I danas vidjam "original finski" na oglasima.

Poslednja izmena:
@Gizmo
Hahaha džabe si se mučio :p

Barem će drugi imati koristi od teksta :d

Drugi pretezno nece imati potrebe za citanjem, mada newcomer-a ce biti uvek. :)

lep je tekst, ali nije mi doneo nista sto ja vec ne znam, posto pratim android od 1.5/6 verzije.

elem, u tekstu se samo potvrdjuje ono sto sam pricao- da android nema pravi multitasking. cim on ubija aplikacije, to nije multitasking. kad sam ja jednu aplikaciju pokrenuo, ona ima da mi radi dokle god je ja ne ugasim, a ne dokle sistem ne odluci da je ugasi. meni ne treba da mi sistem odlucuje o tome koja mi aplikacija kad treba, to radim sam.

stvarno se ponekad pitam zasto ne izdaju dve edicije androida- advanced i dumb edition. advanced korisnici da rade sta oni hoce, da upravljaju sa svojim sistemom kako oni hoce, da pale i gase sami aplikacije, a dumb korisnici koji mentalno nisu makli od nokie 3310 neka pale automatiku.

ovo mi dade ideju, odoh da vidim da ki postoji neki nacin da zabranim sistemu da mi ubija aplikacije, tj. da mu iskljucim taj ram management.

Popali na winu dosta aplikacija, popuni kompletno ram i swap(ili kako se već zove na winu) pa vidi da li će da ubije neki program.

Mobile os i desktop os se dosta razlikuju po načinu korišćenja. Desktop os obično ima nekoliko aktivnih aplikacija vidljivih na ekranu, dok mobile os ima samo jednu. Zbog toga se pozadinske aplikacije zamrzavaju, ali ostaju u memoriji. Android ne ubija aplikacije, već im kulturno kaže da zauzimaju memoriju koja treba korisniku i aktivnoj aplikaciji i daje im šansu da snime svoje stanje i tek tada ih ukloni iz memorije. Kada korisnik ponovo zatraži neku od uklonjenih aplikacija, Android će ih ponovo pokrenuti i reći im da vrate snimljeno stanje. Od aplikacije zavisi kako će se vratiti u prethodno stanje ili će da krene od početka.
Za razliku od desktop os-a, Android aplikacije imaju više ulaznih mesta i neki delovi aplikacije (background services) mogu i dalje da rade dok je ostatak ugašen.
Swap nije rešenje jer aktivne aplikacije mogu biti u swap fajlu i kada nestane baterije podaci koje je aplikacija imala u tom trenutku su nepovratno izgubljeni.

Da li si svestan kako bi se vukao Android da je odradjeno tako kako si ti zaplanirao? Prepunis RAM on swapuje i vuce se kao prebijen.

dzaba se cimate, vidite da po njemu multitasking znaci da aplikacija treba da radi sve dok je on sam ne ugasi..

Pa i nije multitasking, ako program koji ostaviš u pozadini da nešto radi - ne radi.

Da nesto radi ? Pa ako ga ostavis da nesto radi sigurno ga android nece gasiti

Poslednja izmena:
Objasni ti to njemu. Ostavim Showbox da skida, otvorim u browser da pogledam sta mi treba, vratim se za cca 4 minuta - SB ubijen, pokreći ponovo; Ostavim ES explorer da kopira preko LANa, proverim na Planplusu sta mi treba i izadjem - ES prestao da radi. Ostavim kameru da snima video, neko me pozove, kamera pukla i nije sačuvala snimak. Itd. itd.

Da li si svestan kako bi se vukao Android da je odradjeno tako kako si ti zaplanirao? Prepunis RAM on swapuje i vuce se kao prebijen.
da li si ti svestan da ja kao napredan korisnik neću dozvoliti da mi se tako nešto desi, da prepunim ram. znam koliko koja aplikacija troši rama i izračunam šta sve mogu, a šta ne.

ima da se pokreće aplikacija koju ja želim, kad ja želim i da radi dok je ja ne ugasim. neće meni sistem da pali/gasi aplikacije kako se njemu ćefne, nego kako mu ja kažem. želim apsolutnu kontrolu.
dzaba se cimate, vidite da po njemu multitasking znaci da aplikacija treba da radi sve dok je on sam ne ugasi..
ja počinjem da se plašim da ti stvarno ne možeš da razumeš, a ne samo da se praviš da ne razumeš, a to je onda ozbiljan problem. multitasking je kada ja pokrenem aplikaciju, pa pokrenem još jednu, pa još jednu. i kad koristim treću ova prva je otvorena, ne uspavana/ubijena šta god. multitasking NIJE kada ja otvorim više aplikacija, pa se vratim na ovu koju sam prvu otvorio, a on mi je ponovo pali jer je bila ubijena/ uspavana/ šta god.
Pa i nije multitasking, ako program koji ostaviš u pozadini da nešto radi - ne radi.
ovo, ali ja stvarno ne znam na koji način više da objasnim pošto ostali sagovornici kao da su prvi razred osnovne škole ili žele da se predstave kao takvi.
Da nesto radi ? Pa ako ga ostavis da nesto radi sigurno ga android nece gasiti
misliš? pa upravo o tome pričamo, kako android gasi aplikacije! MA ZAŠTO on meni da gasi nešto što sam ja ostavio da mi radi. da sam hteo da ugasim sam bih ugasio. ko je kome ovde gospodar, moj telefon meni, ili ja njemu? ko treba da radi šta mu se kaže, ja ili on? android će meni da odluči da li mi neka aplikacija treba ili ne? o čemu mi pričamo?
Objasni ti to njemu. Ostavim Showbox da skida, otvorim u browser da pogledam sta mi treba, vratim se za cca 4 minuta - SB ubijen, pokreći ponovo; Ostavim ES explorer da kopira preko LANa, proverim na Planplusu sta mi treba i izadjem - ES prestao da radi. Ostavim kameru da snima video, neko me pozove, kamera pukla i nije sačuvala snimak. Itd. itd.
evo konkretnih primera? gde je tu multitasking? ja ga ne vidim...

stavim torrent da skida, surfujem, ostavim tab, pogledam kasnije, torent i dalje skida, upalim clanak, koji stoji od jutros, na istoj je strani, torent se skinuo bez problema, jedan od mailova i dalje tamo gde je ostao juce upaljen, strip u komiku stoji na 54. stranici gde je ostavljen pre 3 dana, mx plejer pusta video od mesta gde je prekinut, dva browsera konstantno upaljena danima, na istim stranama....

ja počinjem da se plašim da ti stvarno ne možeš da razumeš, a ne samo da se praviš da ne razumeš, a to je onda ozbiljan problem. multitasking je kada ja pokrenem aplikaciju, pa pokrenem još jednu, pa još jednu. i kad koristim treću ova prva je otvorena, ne uspavana/ubijena šta god. multitasking NIJE kada ja otvorim više aplikacija, pa se vratim na ovu koju sam prvu otvorio, a on mi je ponovo pali jer je bila ubijena/ uspavana/ šta god.

ja izgleda drvetu pisem, al ne vredi...

Poslednja izmena:
stavim torrent da skida, surfujem, ostavim tab, pogledam kasnije, torent i dalje skida, upalim clanak, koji stoji od jutros, na istoj je strani, torent se skinuo bez problema, jedan od mailova i dalje tamo gde je ostao juce upaljen, strip u komiku stoji na 54. stranici gde je ostavljen pre 3 dana, mx plejer pusta video od mesta gde je prekinut, dva browsera konstantno upaljena danima, na istim stranama....

ja izgleda drvetu pisem, al ne vredi...

Plus 1.. Ali ja imam 2gb rama tako da ne znam. Mozda vama baguje na mobovima sa 512mb

Sve što si naveo kod mene radi bez problema na Nexusu. Osim snimanja, jer mi se nije dogodila takva situacija kod Nexusa (kod LG Optimus 3D mi se snimanje videa pauziralo, ali nije prekidalo i gubilo). I kod moje devojke koja koristi ZTE sa 512MB RAM ShowBox bez problema skida video u pozadini. Koji telefon ti imas?

Ed, ako nakon mog vrlo detaljnog objašnjavanja ovde i Gizmovog članka tebi i dalje nije jasno... Šta više reći.

Poslednja izmena:
Osim torrenta, sve drugo NE MRDA, STOJI u stanju u kojem je ostavljeno, ne napreduje u nekom svom zadatku, jer mu nije ni zadato. MX plejer NASTAVLJA kad ga PONOVO POKRENEŠ, ne radi u pozadini dok si u drugom programu (bar zvuk da se čuje).

Nije da se meni svaki put desi ovo što sam napisao, ali dovoljno je često (možda i više od 50% slučajeva) da ne bude bezbedno za korišćenje. Radi li npr. YT u pozadini? Ne. Rade audio plejeri, to je jedino sigurno. Ne znam da li bi radilo neko kompajliranje/pakovanje arhive/neki proračun ako bi se ostavio u pozadini dok se telefon aktivno koristi za druge zadatke.

Koji telefon ti imas?
LG O4X HD, 1GB RAM

Poslednja izmena:
^ Zvanična YT aplikacija ne radi u pozadini zato što to Google ne dozvoljava (ne gledaš reklame). Alternative postoje i rade besprekorno.

Ne znam da li bi radilo neko kompajliranje/pakovanje arhive/neki proračun ako bi se ostavio u pozadini dok se telefon aktivno koristi za druge zadatke.

Naravno da radi. Često otpakujem ZIP u pozadini dok radim nešto drugo.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam YT nema opciju da radi u pozadini i to je do samog programa.. Razbojnik koji mob imas ?

Nazad
Vrh Dno