Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Odlicne snimke u 720p pravi, to se mora priznati. Uporedjviao sam sa iphone 4 snimcima na youtube, i mogu reci da mi se cini da n8 pravi bolje. Samo je velika steta sto ga symbian pokrece. Ne znam zasto im je toliko tesko sa se oproste od tog symbiana, kad je on prakticno vec 3 godine marginalan phone os i to verovatno i njima jasno. I mnogo ce im vise napora i truda trebati da skpe nesto od njega, nego da naprave skroz novi sistem.

Ja sam iskreno zamolio nekoliko strana ranije da mi neko napiše konkretne i važne prednosti Androida, na primer, u odnosu na Simbijan, niko se nije javio, pa ću da ponovim. Dakle, šta može Android, a da simbijan ne može? Bez neozbiljnih odgovora kao što je "lepa tema i glatke animacije u 60 fps", ako su to važne prednosti onda bolje ćutite. I ne navodite hardverske osobine kao osobine softvera.

Simbijan se pravi bez UI, zato su ranije postojale UIQ i S60 verzije, a sada je S60 5th (9.4) i S^3 (osnova je ista, zato S^3 pokreće i 5th aplikacije).

A ovo za marginalan sistem može samo pristrasna i neupućena osoba da izjavi. iOS se pojavio sredinom 2007, Android prošle godine., a zaleteo se tek početkom ove. I neko napiše da je simbijan marginalizovan već 3 godine, a ti telefoni su na svetskom nivou najprodavaniji pametni telefoni. facepalm.

Moram ovde da se slozim sa RabojNickom. U pravu je. Mislim, koristeci ovu Nokiju 5800 vec nekih 1,5 god. moram priznati da nisam naisao ni na kakvo ogranicenje prilikom koriscenja iste. Sve sto mi je palo na pamet, mogao sam da uradim. Da gledam i editujem office dokumente, da gledam pdf dokumente (i prepisujem iz istih na ispitima :D)..da koristim internet i SMB protokol za povezivanje telefona u kucnu mrezu..da gledam filmove na mojim starijim televizorima koji nemaju HDMI, vec samo kompozitni video, da koristim blic kao osvetljenje nocu kada se vracam kuci..da koristim jedan od boljih navigacionih programa sa odlicnim mapama za nasu zemlju..o kvalitetu zvuka necu ni da pricam..e sada, jedini razlog koji ja mogu imati za zamenu telefona sa nekim Androidom poput ovog novog Desire Z-a ili Nokie N9 je cista dosada i neka zasicenost izgledom ovog telefona i Symbiana. Ali to su dakle samo neki kozmeticki razlozi.

Vec sam govorio da kvalitet neke platforme ne cini samo korisnicki interfejs ili nesto trece, vec je to upravo broj aplikacija koje se mogu naci za istu i koje dalje prosiruju funkcionalnost same platforme. U tom pogledu svi popularniji OSovi, poput iOS-a, Androida, Symbiana, Maema, i nadam se MeeGoa su, pa isti.

Da, broj aplikacija za 9.4 je relativno mali i nije mi jasno zašto je tako. Mnoge postioje za S60v3, ali ne i za v5. Najbolji primer je CorePlayer čiji programer vrti 2 godine priču o v2.0 koja će da podržava i S60v5, a još ništa. Hvala patosu, pa je skoro "sredjen" SmartMovie, a tu je i yxPlayer, kakav-takav, ali radi. Ali sem video plejera, svega drugog ima u sasvim dovoljnim količinama i za sada sve radi baš kako treba.

A za Simbijan može da se programira u nekoliko jezika i razvojnih okruženja: C++ (skoro bilo koji IDE), Qt (Eclipse i Visual Studio integracija i standalone), Java, Python, čak mislim da sam negde video i neku Pearl aplikaciju.
Kad pogledaš druge: Android - java, iOS - ne znam ni sam, ali po priči jedan jezik i jedno razvojno okruženje, WM - visual C++ i C#, valjda. Ironično je da za teranje java aplikacija na Androidu treba poseban "emulator", a pravi java-emulator treba za WM, a i tada ne radi sjajno i ima limite koje ne možeš da zaobidješ.

Poslednja izmena:
Ono sto ja primecujem kao najvecu prednost Androida (2.1, 2.2) u odnosu na Symbian S60 5th jeste brzi (stvarno brzi) i stabilniji rad-nekako je mnogo bolji osecaj koristiti Android.. Mislim da Symbian definitivno gubi trku sa Androidom (narocito u izdanjima Androida 2.1 i 2.2), daleko od toga da je Symbian neupotrebljiv OS (ima izuzetno veliki broj korisnih aplikacija i nista mu ne hvali sto se toga tice)-ali ovi drugi mnogo mnogo brzo napreduju

Posto je ovo anketa iz marta, bilo bi dobro napraviti ponovo istu anketu, cisto da vidimo razvoj situacije, verujem da je odnos sada vec dosta drugaciji.

Sudeci pa izvestaju sa Gartnera (od 12. avgusta) Symbian je jos uvek najzastupljeniji smart phone OS worldwide, zapravo ima vise nego duplo veci postotak nego Android :smoke:
Ne vidim zasto bi bilo drugacije i u Srbiji narocito zasto sto je Nokia veoma popularan brend u Evropi ;)

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1421013

Ako Nokia N8 prodje dobro a stvari deluju povoljno, Nokia se vraca u sedlo ;)
Ako vec treba da se marginalizuje neki OS onda je to definitivno Windows Mobile - taj OS ima niche etiketu vec skoro 10 godina :d, doduse sada dolazi i WM 7 ali cisto sumnjam da ce napraviti neki radikalan zaokret

Upravo u tom izvestaju se vidi koliko Android raste i kako je za 1 godinu napravio pravi bum medju mobilnim OS... Mislim da je najzasluznije za popularnost samog Android-a upravo njegova otvorenost i sistem se nalazi na ogromnom broju uredjaja razlicitih proizvodjaca

Ja mislim da je Android postao toliko popularan, ne samo zato sto je otvoren, vec upravo zato sto je dosao kao neko osvezenje i ljudi su hteli da probaju nesto novo.

Bez uvrede ili želje za flejmom, ali Google odlično razvija Android i deli ga za džabe (i SDK za njega) i to je njegova prednost. Na proizvodjačima uredjaja je praktično samo da napišu drajvere za ugradjene komponente i završe posao. Svaki proizvodjač telefona bi bio lud da plati za dozvolu za neki OS pored Android. Nokia ima Symbian i nemaju razloga da ga napuste. Dobra strana toga je što je Android naterao Symbian foundation (da ne kažem Nokiju) da otvori svoj OS zajednici.

I to je druga strana medalje..tacno je da si za Symbian morao da placas licencu, pa onda i licencu za preuzimanje odgovarajucih sertifikata ako si programer i zeleo si da distribuiras tu svoju aplikaciju dalje. Sve bi to doduse i ostalo da nije bilo Androida ili nekog drugog otvorenog OSa.

@RazbojNick: U svemu se slazem sa tvojim postom... Inace Google (a i drugi) ne samo sto odlicno razvijaju Android, vec i sam Android ima vec ogromnu zajednicu (ovo vise zahvaljujuci tome sto je Android zasnovan na Linux-u) koja takodje vrsi stalno neka unapredjenja, posto je Android otvoren i tako vrlo brzo napreduje. Takodje ljudi koji razvijaju Android su veoma dobro uklopili Javu i napravili stvarno odlican SDK (i plugin za Eclipse) i odmah su dobili ogromnu bazu Java programera u startu kojima nije trebalo puno vremena da se prilagode nekim specificnostima programiranja za Android.
Dok se Nokia malo uspavala u zadnjih dve-tri godine i nije nudila neke novine u svojim proizvodima. Iskreno nadam se da ce uraditi nesto na bolje sa Symbian-om jer samo konkurencija omogucava konstantno unapredjivanje proizvoda (sta bi se desilo sa Android-om kada bi izgubio konkurenciju)

Ima tu jedna kvaka vezana za Andorid. HTC recimo placa M$u za svaki proizvedeni Android telefon. Oracle je tuzio Google, zbog dalvika i njegove implementacije virtuelne masine. M$ je tuzio Motorolu vezano za telefone sa Androidom. Apple je tuzio HTC opet vezano za Android (mada verovanto vise vezano za Sense UI).
Poenta je da je Android samo prividno besplatan, a u buducnosti bi moga i da bude bas skup.

@bata87: Upravo tako. Ja bih želeo da vidim na svojoj sveže nabavljenoj X6 home screen kakav imaju C6-00 i N97, mada to sada nadomešćujem sa Orange Tsunami + Tornado HS. Ali ne mogu da me ubede da to ne može da se uradi. Jednostavno neće, jer je to "eksluziva" koja će da proda N97.

Ono što fali Nokiji je suštinska nadogradnja OS na objavljenim uredjajima (poredjenja radi, WM: 2003SE>5>6), a ne samo sitna peglanje i podešavanje ispod haube, već i malo vizuelnih unapredjenja i ergonomije korišćenja (mada često ni za ovim nema puno potrebe, a ni mogućnosti).

@Skaarj: Pusti to, uvek neko nekoga tuži, nema proizvoda koji nije povukao neku tužbu. A kad postane skup, napustiće ga ili će opet da plaćaju licencu. Ovo će im onda samo biti grejs period.

Poslednja izmena:
Sudeci pa izvestaju sa Gartnera (od 12. avgusta) Symbian je jos uvek najzastupljeniji smart phone OS worldwide, zapravo ima vise nego duplo veci postotak nego Android :smoke:
Ne vidim zasto bi bilo drugacije i u Srbiji narocito zasto sto je Nokia veoma popularan brend u Evropi ;)

Ne mislim u Srbiji nego na Benchu odakle je ova prva anketa i preuzeta pa bi sa tim i poredio. U srbiji generalno ima procentualno vise Symbiana nego na benchu ali smatram da je ono sto se desava na benchu pokazatelj toga kako ce se situacija u celoj zemlji nadalje odvijati.

^Ih, da je tako, pola Srbije bi imalo neki Quad, 4-8 GB RAM, GTX285 i Chieftec/Corsair napajanje od 600-750W :)

Ima tu jedna kvaka vezana za Andorid. HTC recimo placa M$u za svaki proizvedeni Android telefon.
HTC je pristao da placa M$ samo zbog toga da ne bi izgubio partnera od kojeg dobijao mnogo vise(ne zaboravi da HTC plasira najveci procenat M$ VM uredjaja-mada ce to sada postati LG, jer se HTC od tada mnogo okrenuo Android-u), jer u vreme kada je M$ tuzio HTC Android je bio tek na pocetku, pa je bio veoma rizican za tada ne veliku kompaniju HTC
Oracle je tuzio Google, zbog dalvika i njegove implementacije virtuelne masine.
Oracle je tuzbom samo pokazao da je kupio Sun (a samim tim i pravo na Javu) i tim cinom pokusava da stavi do znanja ostalim kompanijama da se u buducnosti on mora pitati za Javu. Medjutim Android je nastao kada je Sun bio nezavistan i Javina VM je bila totalno otvorena (i danas je jos uvek) pa samim tim Google sa svojim advokatskim timom sigurno dobija :) ovo vise dodje kao reklama
M$ je tuzio Motorolu vezano za telefone sa Androidom.
medjutim Motorola je odgovorila da ce se svim sredstvima braniti na optuzbe od M$-a (M$ trenutno nista drugo ne preostaje nego da gleda kako ovi (Motorola i Android grabe USA trziste punom parom i tuzaka redom ;) ), a da li ce se odbraniti ostaje da se vidi...
Apple je tuzio HTC opet vezano za Android (mada verovanto vise vezano za Sense UI).
Apple ko i M$ tuzi sve i svakoga.. Vole ljudi da budu u novinama :D

Poslednja izmena:
Kada te svi tuže mislim da nešto dobro radiš, pogotovo kada su ti to konkurenti. Microsoftu je samo to i preostalo, nikoga više nije briga za WM.

GSMArena je sve presisala, objavili su test fotke ali nisu objavili koje su sa kojeg uredjaja. Sada ljudi u komentarima pokusavaju da pogode. :)

http://www.gsmarena.com/nokia_n8_vs_samsung_pixon12_vs_sony_dsc_hx5v-review-519.php
Pa nekom logikom obelezili su A,B,C i poredjali slike iznad A Nokia N8,B Samsung Pixon12,C Sony DSC-HX5v Cyber-shot.:wave:
Inace na ovom testu po meni su na oba mobilna aparata odlicne slike i veoma dobro pariraju Sonyevom foto aparatu.

Poslednja izmena:
za dvegodine ce ovaj mobilni da bude 80 evra po oglasima, a moci ce vise nego dobro da zameni digitalni fotoaparat. meni i n95 savrseno vrsi posao sada, n8 bi mi bio overkill :d

Pa nekom logikom obelezili su A,B,C i poredjali slike iznad A Nokia N8,B Samsung Pixon12,C Sony DSC-HX5v Cyber-shot.:wave:
Inace na ovom testu po meni su na oba mobilna aparata odlicne slike i veoma dobro pariraju Sonyevom foto aparatu.

Zar niste procitali da je to Blind test? :)
Sve slike su pomesane i svako bira koja mu se najvise svidja u komentarima. Sutra ce objaviti koja slika kome pripada.

Onaj Murtazinov "test" je pravi primer kako broj prevrnutih telefona po rukama ne čini automatski nekoga stručnjakom. Čovek je čuo za neke pojmove u fotografiji, ali uopšte ne razume tematiku niti je u stanju da vidi bilo šta na snimljenom.
Ovakvu količinu gluposti na jednom mestu nisam skoro pročitao.

Edit: Po onim semplovima na Gsmareni, najbolje su slike pod C, naročito ISO400 i 800. Ono što je zanimljivo je da se ideja "najboljeg", gledano po komentarima, toliko razlikuje od čoveka do čoveka...

Poslednja izmena:
Treba imati u vidu da je ovo tek rana tj pocetna verzija softvera i da ce svakako biti i update-ova za isti
Treba se setiti kako su na pocetku izgledali Cupcake i G1 telefoni :smoke:

a sta ce da bude ako se slucajno ispostavi da posetioci proglase slike sa n8 najboljim? ispada onda da je soni k800 najbolji digitalni fotoaparat posto on pravi bolje slike od n8 :d

A šta je sa ostatkom telefona imam osećaj kao da čitam o kameri a ne o telefonu, svi se uhvatili samo kamere.

Nisam mislio na tebe, nego uopšteno. Inače k800 i njegove slike mu dođe nešto kao i nokia je nokia.

Onaj Murtazinov "test" je pravi primer kako broj prevrnutih telefona po rukama ne čini automatski nekoga stručnjakom. Čovek je čuo za neke pojmove u fotografiji, ali uopšte ne razume tematiku niti je u stanju da vidi bilo šta na snimljenom.
Ovakvu količinu gluposti na jednom mestu nisam skoro pročitao.
izlgeda da nisi upucen... Eldar kaki po nokii gde god da stigne jer ga je nokia odsekla skroz... nije da je strucnjak za fotografiju ali ovde je jasno da namerno trazi bilo sta kako bi popljuvao n8... i nokiu samim tim...

Ono što je zanimljivo je da se ideja "najboljeg", gledano po komentarima, toliko razlikuje od čoveka do čoveka...
bilo bi cudno da nije tako...

A šta je sa ostatkom telefona imam osećaj kao da čitam o kameri a ne o telefonu, svi se uhvatili samo kamere.

To sam i ja isto hteo da kažem. Jak smartfon ako se čitava diskusija vodi oko mogućnosti ugrađene kamere.

Nazad
Vrh Dno