Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Sve u svemu, zeleo bih da uzivo isprobam ovo "cudo". A kako stoje stvari sa aplikacijama? Da li moze da se meri sa apps store-om ili marketom?
S^3 tera sve S^1 (S60 5th) aplikacije bez dodatnih napora korisnika.

Garmin, here I come!

^Američko tržište. I pritom i dalje nije na prvom mestu Android, nego RIM (BB).

Svetsko tržište posle 2. kvartala 2010. godine:
Smartphone_share_current.png

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1421013

A čak i da (kad) A prestigne Sym, ne vidim nikakav razlog da taj OS nastavi da postoji. Izgleda da mnogi ne kapiraju da je konkurencija uvek dobra za korisnike. Sećam se kad smo se Filipenko i ja raspravljali o HD-DVDD i Blu-Ray, čovek je navijao za BR k'o sumanut, ja govorio da treba da postoje oba, kao što su preživeli DVD-R i +R, pa će ih sjediniti u jedan uredjaj vremenom. Evo mu ih danas jevtine BR pločice i rezači, jedno 3-4 godine posle te priče.

Naravno konkurencija je uvek zdrava ( i to vazi u svim sferama zivota :) )..

Ih, odma' smo digli ruke uvis od sreće :smoke:

Pa onda treba da se radujete sto je dosao N8 :smoke:

ma sve trčim da ga kupim !...ja sam (pre)zadovoljan kad/ako neki od tih telefona postane moje vlasništvo i god. dve nakon zvaničnog izalska istog! može i polovnjak ne gadim se ako je o.k...inače sama pomisao da dam za tel. 300 ili 400 i više evra mi se nikako ne sviđa, ma kolko ti telefoni bili "moćni" i popularni nekako sam sigurniji ako za te pare kupim lap npr. C2D, 15.6" itd. to ipak 80% vremena stoji kući, tj. na sigurnom!

^Američko tržište. I pritom i dalje nije na prvom mestu Android, nego RIM (BB).

Svetsko tržište posle 2. kvartala 2010. godine:
Smartphone_share_current.png

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1421013

A čak i da (kad) A prestigne Sym, ne vidim nikakav razlog da taj OS nastavi da postoji. Izgleda da mnogi ne kapiraju da je konkurencija uvek dobra za korisnike. Sećam se kad smo se Filipenko i ja raspravljali o HD-DVDD i Blu-Ray, čovek je navijao za BR k'o sumanut, ja govorio da treba da postoje oba, kao što su preživeli DVD-R i +R, pa će ih sjediniti u jedan uredjaj vremenom. Evo mu ih danas jevtine BR pločice i rezači, jedno 3-4 godine posle te priče.

Lol, a sta da hddvd nije postojao uopste? Br bi ranije postao standard i pre bi pocelo sve u vezi sa njim i sve bi se brze odvijalo. Hddvd je samo smetao i usporavao to sve a na kraju crko tako da mi nije jasno kako mislis da je postojanje hddvda nesto pomoglo trzistu, bas suprotno.

Da li razumes koncept konkurencije, ona mora da bude bolja ili jeftinija a ista, hddvd nije nista od toga, vec je samo usporio standardizaciju a sa tim i padanje cena BRa.

Potpuno ista prica sa ovom nokiom. Za iste pare mozes da kupis bolji fon sa boljim sistemom, a postojanje ovoga samo ometa napredak najboljih jer uvek ce biti gomila onih koji ce ga kupiti jer je Nokia 3210 bila vrh.

Evo ga ovaj beznadežan slučaj i njegovi zaključci
facepalm.gif

Za iste pare mozes da kupis bolji fon sa boljim sistemom, a postojanje ovoga samo ometa napredak najboljih jer uvek ce biti gomila onih koji ce ga kupiti jer je Nokia 3210 bila vrh.

Pojam "bolji sistem" je prilicno siroke prirode tako da treba konkretno da definises po cemu je to Symbian tako kapitalno losiji od konkurencije
Nedovoljno lepe animacije i prelazi i slicne bezvezarije koje nemaju nikakvu tezinu se ne racunaju ;)
BTW za iste pare NE mozes da kupis telefon sa boljom kamerom i hdmi izlazom nego N8 koja pride uz to ima i odlican hardver :smoke:
Lepo je sto pominjes kupovinu po inerciji, Nokia ovo ono, a treba da napomenem da je Iphone apsolutni sampion toga, narocito u USA gde je fazon otprilike e vidi ga ima Iphone hocu i ja :eyebrows:

Poslednja izmena:
Vidim dosta njih spominje taj hdmi, pa me zanima za šta bi vi to koristili i gde bi to koristili?

Recimo, ja često priključim fotoaparat na TV kako bih mogao da pokažem slike i filmove sa nekog putovanja ili gde već odem. Ili ponesem sa sobom filmove (na dovoljno prostranoj kartici/memoriji) i gledam na drugom mestu gde računar nije povezan sa TV. I na sadašnjem telefonu imam TV out, doduše, nemam još kabl, ali ću ga nabaviti baš u gorenavedene svrhe.

Poslednja izmena:
Ja cesto koristim tv-out kada odem u zavicaj da mojima pustim neke snimke i slike na tv-u.

Ja koristim redovno tvout na mom fonu kada odem u vikendicu :)

Pojam "bolji sistem" je prilicno siroke prirode tako da treba konkretno da definises po cemu je to Symbian tako kapitalno losiji od konkurencije
Nedovoljno lepe animacije i prelazi i slicne bezvezarije koje nemaju nikakvu tezinu se ne racunaju ;)
BTW za iste pare NE mozes da kupis telefon sa boljom kamerom i hdmi izlazom nego N8 koja pride uz to ima i odlican hardver :smoke:
:

ja se slazem sa mladenijusom, donekle...mozda mozes da kupis fon koji ce imati jaci proc. veci displey...ali sta je sa onima kojima je vazna dobra kamera (koja ce vrloverovatno moci u potpunosti da zameni digit. fotoap. i to 1.put na nekom mob.. tel.) !? btw. ja sam 1. do sada 100 x rekao da su mi npr. odvratne boje (bar vecina) u kojima se N8 pravi, ali ima taj tel. svojih aduta, ne brini!

Poslednja izmena:
Ja koristim redovno tvout na mom fonu kada odem u vikendicu :)

haa dečače, tu smo te čekali : indirektno si priznao da na svom telefonu "gajiš bezobrazne" avi. datoteke, kojima u toj vikendici pokušavaš da zavedeš kojekakve poštene devojke ;), ne zaboravi samo da taj tel ima i ugrađen gps prijemnik!, pa gledaj da zaobiđeš one kojima tata radi u bia :p

Poslednja izmena:
N8 je jedini i pravi naslednik N82, po pitanju kamere. N82 daje bolje slike neko kršware samsung aprati. Meni je simbi i u 9.3 verziji bio sasvim ok sistem. Nije imao lagove kao na n82 sa 9.2, baratao je odlično sa 16GB karticama, nikada se nije zaglupeo itd. Sada furam Android i svijda mi se, ali mi fale poneke opcije sa Simbija. No i to se da ispraviti...

[YOUTUBE]-VPxntuYwVA[/YOUTUBE]

Interaktivni review. P.S: Izaberite Suzy :d

N8 je jedini i pravi naslednik N82, po pitanju kamere. N82 daje bolje slike neko kršware samsung aprati. Meni je simbi i u 9.3 verziji bio sasvim ok sistem. Nije imao lagove kao na n82 sa 9.2, baratao je odlično sa 16GB karticama, nikada se nije zaglupeo itd. Sada furam Android i svijda mi se, ali mi fale poneke opcije sa Simbija. No i to se da ispraviti...

Nokia N8 vs samsung S8500 wave video comparasion:

http://www.youtube.com/watch?v=X5P3jFpUR3g&

framerate nije dobar na ovom snimku, n8 ima tečniji video od wave, konverzija ga je ubila, mada wave ima naglašene boje oči da ti isteraju što ja u principu volim

Po onom gsm arena testu N8 mi se još manje sviđa (iako mi se ni nije nešto sviđao). Otprilike test ide:
browser je loš - ima dobru kameru
tastatura je loša - ima dobru kameru
symbian touch sucks - ima dobru kameru
OVI je loš - ima dobru kameru
Neke nelogičnosti u UI-u - ima dobru kameru

I meni izgleda Wave bolji. Razlika se vidi, mada je trebalo da podele po horizontali (jedan aparat ispod drugog, a ne jedan pored drugog).

symbian ima operu mobile koja je svetlosnu godinu ispred bilo čega na tržištu, ko će još koristiti ugrađeni browser? nikako da je dovedu na prokleti android da mogu kao čovek da surfujem :(

symbian ima operu mobile koja je svetlosnu godinu ispred bilo čega na tržištu, ko će još koristiti ugrađeni browser? nikako da je dovedu na prokleti android da mogu kao čovek da surfujem :(

kako bre android da nema operu, baš sam sinoć probao touchscreen na tattou-u i otvorio par str. baš iz opere koja je pre-install na fonu (e sad ne tvrdim da je to opera mobile, a ne opera mini!?), pre će biti ova druga ?

Opera Mini je u pitanju... Ok je to sto Opera štedi MB, ali po meni je na primer Dolphin bolji browser u odnosu na Operu Mobile, ali svako ima nekog svog favorita ;)
edit: Ako gleda neko seriju 'Dexter', da li je ono Dexter nosio u zadnjoj epizodi N8 :)

Poslednja izmena:
JESTE :D N9. Prva sezona je promovisala motorolu, a kada je serija dobila na popularnosti, Nokia je ponudila "ponudu koju ne mogu da odbiju". Do kraja serije će se nokia telefoni pojavljivati u istoj ;)

Vrh Dno