Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

ne stigao je do 10 miliona... sam Anssi Vanjoki je rekao da uprkos tome sto je n97 bila veliki promasaj u pogledu sf i user exp... ali da su prezadovoljni brojem prodatih primeraka i zaradom od n97...

Hm, piše (bar ovo što nalazim) da se očekuje 10 milion N97 ili da su 5800 i N97 zajedno prodate u preko 10 miliona (tekstovi iz 2009.). Imaš li neki link?

Definitivno ne piše nigde, a cifra je stvarno impresivna da bi bila propuštena. Zato mislim da nije dostigla 10 miliona, ali, ako je stigla blizu, i dalje je sjajno uspela na tržištu.

:d pa imas izjavu bivseg nokia CEO, ne znam de tjes bolju potvrdu :d a cifra od 10 miliona uopste nije impresivna u danasnje vreme kada se iphone prodaje ko alva :d

Gde je ta izjava? Ovaj link gore ne sadrži nikakvu cifru, a opet kažem da bi pisalo na sve strane da su prešli pomenutu cifru, bar jednom u prvih 5-10 stranica na Google. 'De nije impresivna brojka za flagship model sa takvom cenom i uz sadašnju konkurenciju?

evo 1. dobra stvar koju sam pročitao na cafemobil.hr , PNHT već uveliko "radi na N8", tako da je za tel. već hacknut (ne znam kojom metodom , tj. da li flash ili nešto dr.) bez obzira što se broj aplikacija za S^3 još uvek meri tek desetinama.

Haknut je firmver (štagod to tačno značilo, valjda su prošli zaštitu fw fajlova), ali nema konkretne primene, jer rompatcher ne radi i nema načina da se koriste zakrpe, pa je u ovom momentu i dalje svejedno za nas obične korisnike.

naravno da je trenutno svejedno :),loše je to što su svi izgledi da će (bar meni) veoma dugo biti "svejedno" obzirom na cenu telefona, teško da ću se odlučiti da ga kupim i kada (ako) bude bio 300,350e...jer je vrlo verovatno da će za te pare, tada, (2011, 12) moći da se kupi i mnogo bolji tel.(možda i iste firme!?) koji nema famoznu N oznaku. Šta znači N oznaka kod Nokie: Ne kupuj ! Neopravdano preskup tel. ! :d

Navukli smo vas + nasumičan broj.

Gde je ta izjava? Ovaj link gore ne sadrži nikakvu cifru, a opet kažem da bi pisalo na sve strane da su prešli pomenutu cifru, bar jednom u prvih 5-10 stranica na Google. 'De nije impresivna brojka za flagship model sa takvom cenom i uz sadašnju konkurenciju?
U linku je deo izjave, gde tadasnji CEO Nokie, kaze da je postignut plan ( za koji je davno objavljeno da je bio 10 mil)... sto se tice izjave konkretno, rekoh ti, kucaj Anssi Vanjoki keynote i nadji gde prica o n97...

Vidi se da ne pratis stanje u mobilnom svetu... 10 mil je davno prestalo da bude impresivna brojka kada se gleda ukupna prodaja... ako pogledas podatke za iPhone kroz istoriju i uporedis 3GS i n97 koji se vremenski poklapaju i naravno, uzmes u obzir pozitivni hype oko iPhone-a i visestruko vetji negativni hype oko n97 onda ti je jasno zasto je nokia kao svetski lider preskocila da objavi da je prodala toliko primeraka... prosto, ispali bi smesni, kao sto su ispali smesni sa podatkom od 2 miliona primeraka za 3 meseca u odnosu na iPhone...

danas su stvari jos gore, pa se prodaje 3 miliona za jedan mesec...

Uz to, n97 je toliko imao losu reputaciju da je prakticno marketing posle Bozica prestao... a 2 meseca kasnije CEO Nokie prica o promasaju sf ali i neocekivano velikom uspehu sto se tice prodaje i zarade...

toliko o tome, nema potrebe bespotrebno itji u off...

stvarno nemam ništa protiv Nokie (pa koristim Nokia fon!) ali f**k N series i njihove cene, šta je to kao rezervisano za one koji imaju para...onda bi ispravan naziv bio T (Tycoon) series :mad:
svaka čast na toj kameri, ali sve ostalo je sasvim prosečno i nedovoljno da prodaju 3.5" amoled za 5 glava, garant. da će se do marta 2011 spustiti na 300e, ako ništa primaraće ih konkurencija, ili da spuste cenu ili da naprave model za šire potrošačko tržište...baš kao varijanta sa N97 i 5800xm.

pa ovo je samo model da premoste i konsoliduju se... Kamera je key feature... to je ono sto prodaje telefon... sve ostalo je dovoljno dobro... a cena je morala da bude takva... margin mora da se povetja na sve nacine...

jedino sto je dobro za nokiu u ovom periodu je sto imaju odlicnu ponudu u budget segmentu, doduse, uz smanjen ppu i sto tje ovi poceti da zaradjuje...

nebo, shvatili smo jos davno da ti ne das preko 300e za telefon...

U linku je deo izjave, gde tadasnji CEO Nokie, kaze da je postignut plan ( za koji je davno objavljeno da je bio 10 mil)... sto se tice izjave konkretno, rekoh ti, kucaj Anssi Vanjoki keynote i nadji gde prica o n97...

Vidi se da ne pratis stanje u mobilnom svetu... 10 mil je davno prestalo da bude impresivna brojka kada se gleda ukupna prodaja... ako pogledas podatke za iPhone kroz istoriju i uporedis 3GS i n97 koji se vremenski poklapaju i naravno, uzmes u obzir pozitivni hype oko iPhone-a i visestruko vetji negativni hype oko n97 onda ti je jasno zasto je nokia kao svetski lider preskocila da objavi da je prodala toliko primeraka... prosto, ispali bi smesni, kao sto su ispali smesni sa podatkom od 2 miliona primeraka za 3 meseca u odnosu na iPhone...

danas su stvari jos gore, pa se prodaje 3 miliona za jedan mesec...

Uz to, n97 je toliko imao losu reputaciju da je prakticno marketing posle Bozica prestao... a 2 meseca kasnije CEO Nokie prica o promasaju sf ali i neocekivano velikom uspehu sto se tice prodaje i zarade...

toliko o tome, nema potrebe bespotrebno itji u off...

Ne pratim. Možda zato i previše verujem tekstovima koje pročitam. A pročitah da je Motorola prodala 1,2 miliona Droid modela, a na 1 milki su rastrubili na sva zvona izjave kako je prodaja fantastična i kako ih je taj telefon vratio u život i igru na tržištu.

Takodje nadjoh i ovo (podaci za ceo svet)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_mobile_phones (lista nije najsvežija, ali bolju nisam našao, a i mislim da je dovoljno dobar orijentir)
http://www.digitalone.com.sg/features/article/13265/8 (ići unazad, usput pogledati i datum članka)

Gledajući ovo, ako približno 10 miliona komada nije dobra cifra za flagship u društvu pretežno low-budget modela, moram da pitam koje tržište ti pratiš i kako? Na drugom linku stoji da je 3GS prodat u ukupnoj cifri od 8,4 miliona. Zašto se, pored toliko negativnih reakcija, Nokia ne bi pohvalila da je nadmašila tu cifru? Nema logike. Ne osporavam tvoju stručnost, ali ovde baš nisam ubedjen u to što pišeš. Uljudno molim za argumente, a ne za linkove ka tekstovima koji ne odgovaraju na pitanja uopšte.

I opet da kažem, toliko sajtova sa vešću da je inicijalno N97 prodat u 2 miliona primeraka, pa onda da "samo što nije dostigao 10 miliona", a nijedna jedina vest, sem što je CEO Nokije dao izjavu "N97 has been a tremendous success when it comes how much did we ship and how much money did we collect" iz koje ja treba da zaključim cifru (jedini klip gde pominje n97). Nije li malo indikativno? Ne pratim tržište mobilnih telefona, pa ne znam. Ti pratiš, daj mi nadji nedvosmislenu i jasnu potvrdu, da piše ili izgovara neko relevantan "N97 je prodat u tačno ili više od 10 miliona primaraka".

Izvinjavam se za threadjacking, ali me sada stvarno interesuje.

Poslednja izmena:
Ma ljudi pasce cena za mesec-dva, pa bukvalno svaki telefon koji je ikada izasao na trziste je u pocetku bio nerealno skup. Sto se naseg trzista tice sve ce zavisiti od 'alavosti preprodavaca i ponude operatera

evo 1. dobra stvar koju sam pročitao na cafemobil.hr , PNHT već uveliko "radi na N8", tako da je za tel. već hacknut (ne znam kojom metodom , tj. da li flash ili nešto dr.) bez obzira što se broj aplikacija za S^3 još uvek meri tek desetinama.

Ako sam dobro razumeo S60 5th aplikacije su kompatibilne i sa novom platformom ;)

nebo, shvatili smo jos davno da ti ne das preko 300e za telefon...

pa sve dok za 500e mogu da kupim (i kupio sam prošle god,baš za okruglo 5 glava imaš u konf.iz potpisa) pristojan laptop, a da ne govorimo o tome kakva konf. može da se sastavi za tu cifru malo mi je glupo da dam tolike pare za stvar koja prvenstveno služi za telefoniranje i slanje sms...a pritom je verovatnoća de se izgubi, ispadne itd. bar 50x veća, ne poričem pritom prednost smartphone-a u odnosu na "stare" telefone i ne osuđujem ničiju odluku da plati tel. i 1000e, to je stvar ličnog izbora, nego iznosim svoje mšiljenje o ceni N8.tj.o onome šta nude za tu cenu.(po meni bi bilo o.k. ovo: 1h Suzzy + N8 = 500e) ;)

@mladenius, nisam siguran da će moći baš sve ali kao što je većina s60V3 mogla na s60V5 mislim da će tako biti i sa ovim...u sv. sl. cenim mišljenje dr.Gopacica, jer je čovek napisao 1. cooked fw, za S60v5, pre nego što su uopšte i postali popularni, odmah ga stvaio na net i izašao u susret svakom ko je hteo da izvuče max. iz svog fona i da ne ostane u granicama onoga što je "fabrički preporučeno kao najbolje" :d

btw. ako su symb. ,aos itd. open source platforme, zašto se sajtovi tipa ipmart i sl. etiketiraju kao "piratski",mislim koja je onda to open source platforma gde se svaka bolja aplikacija plaća !?

Poslednja izmena:
Moracu da proverim jos pricu o kompatibilnosti aplikacija ali oni linkovi koje sam gore ostavio pokazuju novi put kojim ce se Nokia kretati a to je koriscenje Qt-a kao osnove za pisanje aplikacija
Negde mora da se presece i dobro je sto stvari krecu od nove tacke jer je realno S60 platforma vec zastarela - Symbian 3 jeste kompatibilan sa S60 5th aplikacijama ali cim bude bilo dovoljno aplikacija koje su portovane na novu osnovu to ce biti tacka za sav dalji razvoj - dakle nove verzije Symbiana i MeeGo eventualno koje ce biti pride kao slag na tortu kompatibilne izmedju sebe sto se tice aplikacija
Sto se cene tice, ma bice to sigurno prihvatljivije cifre cim se telefon pojavi kod provajdera a hoce sigurno
BTW konstatacije da Nokia ima losiji hardver ne piju bas vodu, telefon ima zasebni graficki cip i odlican ARM procesor iako on radi "svega" na 680Mhz - zaboravlja se to da je Symbian dosta optimizovaniji od Androida i da moze da radi i na dosta skromnijim resursima :)

Poslednja izmena:
btw. ako su symb. ,aos itd. open source platforme, zašto se sajtovi tipa ipmart i sl. etiketiraju kao "piratski",mislim koja je onda to open source platforma gde se svaka bolja aplikacija plaća !?
Pa, Open Source ne znači freeware. Po toj logici, za Windows ne treba da postoji nijedan freeware program. Cena i otvorenost koda 3rd party software nema nikakve veze sa licencom i cenom OS na kojem radi. IPM i sl. podpomažu širenje lečenih aplikacija...

Po meni N8 treba da dobije MeeGo kad se pojavi. hardver je dovoljno jak i ima sve elemente. Ako za N900 najavljuju MeeGo, bio bi previše loš potez da ga N8 ne dobije. Symbian treba da ostane na nižoj klasi telefona, do 250-300 evra.

Za Qt: S^3 nema 1 razlog da ne pokreće 9.4 aplikacije. Sve što je potrebno su runtime biblioteke i voilà. Ponoviću, osnova S 9.3/4 i S^3 je ista. S^3 je unapredjeni S60 5th interfejs sa istom bazom proširenom nekim opcijama. Za Sym9.4 S60 5th imate Qt 4.7.0 runtime fajlove da instalirate i koristite aplikacije pisane u Qt (npr. AntSNES), a koje ne koriste hardverske prednosti N8 i budućih telefona. C++ aplikacije sa 5th će da rade na N8, samo neće koristiti npr. GPU, jer nisu tako napisane. A nove će se kodirati u Qt.

Poslednja izmena:
Pa, Open Source ne znači freeware. Po toj logici, za Windows ne treba da postoji nijedan freeware program. Cena i otvorenost koda 3rd party software nema nikakve veze sa licencom i cenom OS na kojem radi. IPM i sl. podpomažu širenje lečenih aplikacija...

Po meni N8 treba da dobije MeeGo kad se pojavi. hardver je dovoljno jak i ima sve elemente. Ako za N900 najavljuju MeeGo, bio bi previše loš potez da ga N8 ne dobije. Symbian treba da ostane na nižoj klasi telefona, do 250-300 evra.
.
o.k.ovo za open source i freeware si razjasnio, platforma jeste op.sourc. a to da li će neko tražiti novac za app koju je napisao je već druga stvar...btw.šta su "lečene apps" ?

e to što kažeš za MeeGo, vrlo je verovatno da će isti vrlo brzo biti portovan na N8,ako tel.već ispunjava hardw.zahteve...zato me malo nervira što Nokia ovaj tel. reklamira kao tinejdž. komercijalu,(samo iz boja koje su ponudili jasna je ciljna grupa kupaca) a tzv."preporučena cena" izlazi iz tih granica i ulazi u biznis klasu tel. kao da ni sami nisu sigurni gde da svrstaju taj telefon.

e to što kažeš za MeeGo, vrlo je verovatno da će isti vrlo brzo biti portovan na N8,ako tel.već ispunjava hardw.zahteve...zato me malo nervira što Nokia ovaj tel. reklamira kao tinejdž. komercijalu,(samo iz boja koje su ponudili jasna je ciljna grupa kupaca) a tzv."preporučena cena" izlazi iz tih granica i ulazi u biznis klasu tel. kao da ni sami nisu sigurni gde da svrstaju taj telefon.

Moram da ti razbijem snove :p Da bi Meego bio portovan na N8 to mora da uradi sama Nokia..zasto, pa zato sto mora da zameni bootloader, koji je kriptovan i koji nije open source...tako da od toga slabe vajde

Cena je takva kakva je, jer je to telefon N serije koja je high-end kod Nokie i samim tim upada u tu cenovnu diferencijaciju

btw.šta su "lečene apps" ?
One kojima je davan koks, hors, exeri, shrooms, krek, dops, hajdučka trava, bomba, korov, medikament od strane samostalnih nadrilekara ili pak timova specijalista nalik ovima što otvaraju tegle sa slatkim od firmvera itd, kapiraš već.

+ 1, b'ateee, :), kako ne bih skapirao kad si mi tako već lepo objasnio , "kok, hors, hajdučka trava...i vrh: tegla sa slatkom od fw-a" :d :d :d

Da, na jos par review-a se zale na default browser
Tacnije zakuca se kada se ode na neke stranice kao sto je npr engadget.com
Verovatno ce biti ispravljeno kroz update softvera a dotle tu je i Opera Mini ili Mobile ;)

ja ni na jednom uredjaju ne koristim ugrađen browser. za symbian postoji opera mobile koja je po meni najbolji browser ikada za mobilne uređaje. sva sreća pa će uskoro i za android... ko od vas koristi internet explorer u windowsu da čujem? :) doduše linux mi je došao sa fajerfuksom pa ga koristim otb

Pa ono u pravu si - doduse nadam se da su na ovom testiranju obrisali kes iz oba browsera, ovako cini mi se da je kod Nokie bio obrisan kes a kod Desire ne pa je zato tako velika razlika? Mozda i gresim ;)
Meni se doduse ne svidja sto kada je telefon u portrait modu stoji ona t9 tastatura a kada okrenes telefon pojavi se standardni qwerty za landscape?
WTF? Nadam se da ovaj t9 u portrait modu sa onim prevelikim tasterima moze da se iskljuci tj da i tu stoji obican qwerty
Takodje ne svidja mi se sto je baterija u kucistu, a malo je glupo je sto nema fizickih dugmica za javljanje i prekidanje poziva i to bi otprilike za mene bio spisak mana koje sam uocio do sada
Svakako nije najbolji telefon na trazitu ali kamera i video mogucnosti jesu, plus je tu i USB on the go i BT 3.0 sto je cool :)

Poslednja izmena:
ja ni na jednom uredjaju ne koristim ugrađen browser. za symbian postoji opera mobile koja je po meni najbolji browser ikada za mobilne uređaje. sva sreća pa će uskoro i za android... ko od vas koristi internet explorer u windowsu da čujem? :) doduše linux mi je došao sa fajerfuksom pa ga koristim otb

IE je najkorisceniji browser za download drugih browsera :)
I sta fali Androidovom default browseru?

Nazad
Vrh Dno