Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Brate mili koliko vi ovde lupetate pa to je za medalju, i to zlatnu. Niko link da postavi do neke slike telefona, nekog reviewa, nesto vezano za temu... ali zato zdusno diskutujete o stvarima o kojima nemate pojma.

Evo malo slika napravljenih sa n8:
http://thehandheldblog.com/2010/09/30/nokia-n8-review-camera-includes-75-camera-samples/

http://www.nokioteca.net/blog/2010/09/nokia-n8-vs-canon-ixus-130/

Evo jedan mali review:
http://www.allaboutsymbian.com/reviews/item/12149_Nokia_N8_part_1_hardware_and_m.php

Postavio si lik ka slikama koje su uslikane sa N8......bolje da nisi jer k800 izbacen 2006 ima mnogo bolju kameru a na tom linku lik prica da nije video bolju kameru.
Ima jos par telefona koji su neuporedivo bolji po pitanju fotografija tako da ti to i nije neki adut.

p.s. odmah da se razumemo, poredimo ono sto mozemo da poredimo a to je u ovom trenutku kvalitet i izgled fotografija. Da li je tel brzi, bolje lezi u ruci itd to ne mozemo da poredimo trenutno.

pa ne znam baš da li k800 ima bolju kameru. ovo čudo snima 720p video. k800 je više nekako konkurent n95, bar koliko sam ja tada gledao. a ove slike su bolje od n95.

pa ne znam baš da li k800 ima bolju kameru. ovo čudo snima 720p video. k800 je više nekako konkurent n95, bar koliko sam ja tada gledao. a ove slike su bolje od n95.

Video svakako nisam poredio ali kvalitet fotografija je bolji na k800. Veruj mi na rec. Al neka je i isti, pa neka je i losiji kvalitet al to su 4 GODINE.

ali ja ne vidim zašto tu kritikuješ nokiu, jer ni ostali mobilni telefoni drugih proizvođača ne prave bolje slike. ni najbolji telefon u univerzumu, iphone4 ne pravi bolje slike, a duplo je skuplji.

@markovski a jel ti imas iste ove slike uslikane sa k800 pa da mozemo da uporedimo sa n8 i da vidimo tu tvoju tvrdnju ?

@markovski
Da si rek'o da je kvalitet slike bolji na iPhone 4 (kao sto je recimo 'dokazao' engadget) pa da polemisemo. Ovako je jasno da si lupio i ostao ziv.

btw koji su to telefoni neuporedivo bolji po kvalitetu fotografije od ovog?

Tebi bi bilo bolje da se malo upoznas sa stvarnim svetom koji nije oslikan na americkim blogovima i mozda se iznenadis. U tom svetu Symbian se prodaje bolje nego iPhone i Android, a to je sve pre s^3.
Pa nije valjda da svi ovi ljudi grese:
http://mynokiablog.com/2010/10/01/nokia-n8-excitement-and-lines-around-the-world/

Probao sam i iOS doduse na iPadu ali mi se ne svidja cela iTunes prica, a nisam cuo za highend Android telefon kome baterija traje duze od dva dana bez dopune.
Nije Symbian najbolja stvar, ali Meego ce biti. ;)

Kad kazes da se upoznam sa stvarnim svetom na sta konkretno mislis? To za symbian da se prodaje bolje to stoji samo iz jednog razloga, a to je neobavestenost i zatucanost ljudi koji su navikli na nokiu sve ove godine ne spremni i bojazljivi za promenom. Dragi moj prijatelju ako je iko imao sve Nokia top modele to sam onda ja. Poslednja tri koja sam imao su n95 cim se pojavila ja je platio 700eur, pa n96 i na kraju n97. I sad kad ti meni kazes da ja nemam veze sa zivotom sta pricam, a ja do skoro furo sve ove nokia-e, sem n900. Eto sad sam presao na Android i posto si toliko pametan i upucen u ovu tematiku reci mi koje si ti modele nokia-e i androida imao pa da mozes da postavljas takve konstatacije. Da si iole probao taj iPad kako valja ne bi lupetao takve gluposti.
A da li ce Meego biti najbolja stvar to trenutno niko ne zna, a po najmanje ti.

Idi kupi neku nokiu sa dobrom kamerom da uslikas kako moj android piski po symbianu :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

A znaci idemo tri na jednog moze moze volim izazove hahaha:-devil-::-devil-:

ali ja ne vidim zašto tu kritikuješ nokiu, jer ni ostali mobilni telefoni drugih proizvođača ne prave bolje slike. ni najbolji telefon u univerzumu, iphone4 ne pravi bolje slike, a duplo je skuplji.
Kritikujem nokiju jer je to moje pravo. Imam pravo da iznesem misljenje koje je potkrepljeno dugogodisnjim iskustvom u mobilnoj telefoniji(deset godina ipak nije mali period). E sad, da, ostali proizvodjaci imaju telefone koji nisu top klasa i dugo najavljivani kao sto je N8... i to ih ima poprilican broj.
Drugo, znas i sam da iPhone nije najbolji telefon u univerzumu i nema potrebe da to nameces ovde jer vec postoji tema za tako nesto pa ko ima jace jagodice nek pobedi.
@markovski a jel ti imas iste ove slike uslikane sa k800 pa da mozemo da uporedimo sa n8 i da vidimo tu tvoju tvrdnju ?
Ne znam da li je to zvucalo ironicno posto i sam znas odgovor na to pitanje. Ako nisi uspeo da zakljucis da sam ja u Srbiji a da su slike tog momka slikane u Edinburgu na ne-znam-kojoj-lokaciji, pomoci cu ti...nemam iste slike. Ali imam slike u istim/slicnim uslovima sa istim/slicnim objektima i znam kakve su ispale. Pricam nesto kad imam argumente jer ne volim da "brbljam" u prazno. Postoji gore-pomenuta tema za to.
@markovski
Da si rek'o da je kvalitet slike bolji na iPhone 4 (kao sto je recimo 'dokazao' engadget) pa da polemisemo. Ovako je jasno da si lupio i ostao ziv.

btw koji su to telefoni neuporedivo bolji po kvalitetu fotografije od ovog?
Lupio nisam. Pricam na osnovu koriscenja par telefona koji su imali kamere i bili orijentisani ka fotografiji bas iz tog razloga sto nemam digitalni aparat pa mi je to bio imperativ pri kupovini. Pricam i na osnovu onoga sto vidim(vid mi je dobar a posedujem i kvalitetan monitor). A pricam i na osnovu mnogo tekstova koje sam procitao.
Bolji telefoni po pitanju fotografija su se k800, n95, se satio, iphone 4, samsung wave, samsung pixon... Da li treba jos da nabrajam ili da objasnjavam zasto su bolji? Imate testove pa izvolte.

Opet cu da se ogradim, pricam na osnovu fotografija koje je napravio N8 a prikazane na onom testu.

Tema jeste N8, ali posle ovoliko poruka Symbian vs. ostali (Android najviše) stvarno me zanima šta to može Android, a što ne može Symbian 9.4? Ozbiljno pitam, nije flejm poruka. Skoro sam kupio telefon, a pre toga sam se izigrao sa nekim Androidima (Galaxy I7500, HTC Magic) i nisam našao ništa što je tolika prednost aOS da bih dao bar 100 evra više za neki takav telefon. Ni vlasnici nisu mogli da mi kažu isto to. Dakle, interesuju me stvarno napredne mogućnosti koje Symbian 9.4 ne može da uradi. Nemojte navoditi šarene teme i lepe ikone, budite ozbiljni. Takodje, nemojte da navodite hardverke prednosti uredjaja kao softverske.

P.S. ako moderatori misle da ovo treba splitovati - ok.

[YOUTUBE]ylWpnHPco7o[/YOUTUBE]

Markovski, n82 je pobrisao patos s konkurencijom jos pre 3 godine tako da mani se price o SE kameri... cak i u review-u cuvenog nokia hejtera Eldara Murtazina.
A ovaj drugi lik koji se pojavio na temi posle trinaest ili tako nesto strana i vredja sve prethodne postere 'kao ne kace linkove' moze da dobije medalju za autistu godine.
Covece, N8 je najavljen jos pre hrista, svi ga cekamo ohoho dugo, Murtazin tuzen za ''kradju'' primeraka pre 3 meseca, pljuvacina po UI traje od kako se culo zan njega. I onda se pojavis ovde i nas ucis kako smo svi mi neobavesteni a ti si pametan!

Price o malo MHz procesora i malo RAM-a su irelevantne jer N8 ne tera Android. Rak rana Nokie je UI iako mnogi smatraju da to nije bitno, real world kaze drugacije.

@Caesar
Hvala sto si mi objasnio tvoju poziciju, sada sam siguran da nema svrhe raspravljati sa tobom jer si mnogo bolje obavesten. ;)

@manve
Ja pokusavam da na temi budem kostruktivan. Temi sam se vratio kad su se pojavile nove informacije, posto se jel n8 poceo isporucivati pre par dana.
Temu su dugackom 13 strana napravila potpuna lupetanja (Symbian/Nokia vs Android/Nokia mora da usvoji Android) nekih korisnika na poslednjih nekoliko strana.
Sto se tice titule autiste godine prepustam je tebi jer je svojim stavom nedvosmisleno zasluzujes. :wave:

Evo jos linkova:
http://mynokiablog.com/2010/10/02/video-nokia-n8-review-from-mobile-tech-review/

Poslednja izmena:
Price o malo MHz procesora i malo RAM-a su irelevantne jer N8 ne tera Android. Rak rana Nokie je UI iako mnogi smatraju da to nije bitno, real world kaze drugacije.

prvi deo tvog posta nisam stavio u citat namerno jer se ograđujem od svakog upuštanja u polemike na ovom forumu...mislim da smo svi tu kako bi razmenili neka iskustva a to ko je koliko obavešten, stručan i uopšte kompetentan da daje mišljenja (na to svako, uostalom ima pravo) zaključićemo sami iz njegovih postova...
Što se tiče N8, ram-a i proc. ništa nemam protiv slabijeg proc. koji ce glatko da "tera" os, UI je i po meni stavka po kojoj se ne donosi sud o telefonu, ali svakako prija kad tel. ima lep UI...
Nokia 5800 je osvojila tržište odnosom cene i onoga šta dobijaš za tu cenu ! btw. u to vreme je knkurencija bila mnooogo slabija, a galvni kokurent aOS. se tek pojavio! Na žalost čini mi se da kod N8 nije takav slučaj, tj. da je ciljna grupa viša klasa, a ne vidim dovoljno aduta za to...kamera od 12 Mp nikako nije dovoljan razlog da dam 400 + e za taj tel.! Više bih voleo da su stavili kameru od 5 Mp, a displey od 3.7"...ali to je samo moje mišljenje. :)

@markovski, slike izgledaju predobro ! Ili sam se ja već navikao na loše kamere novijih mob. tel. da mi nešto što bi trebalo da bude sasvim normalno izgleda super dobro :D, sve u svemu iako mi kamera nije presudna kod telefona "koji mogu sve što i laptop" ne bih se žalio ako fon može da napr. ovakve slike - digit. fotoap. nepotreban u tom slučaju ;)

Poslednja izmena:
e jos cu da cujem da n95 ima bolju kameru od n8...

ljudi, ja opet citiram nokiu: its not the technology, its what u do with it. realno nokia se malo upustila i u razvoj nauke ulazuci u ovaj cellscope, sto je realno jako pohvalno, jer sutradan ovakvi pionirski poduhvati mogu direktno voditi do otkrica koje ce bas vama ili nekom vama jako bliskom spasiti zivot, pa vi vidite sta vam je bitnije, da li to iii tih 60 fps skrol spida, i koju cete kompaniju da podrzite.

Poslednja izmena:
9 mpix, 16:9 (12mpix su 4:3)

Tema - outdoor/night: Prva bez zuma, druge dve full zoom. Izrazito jako kontrasvetlo (reflektori).

Tema - meso na stolu: Prva bez zuma, druge dve full zoom. Na prvoj dnevno svetlo, bez blica, druge dve potpuni mrak kluba uz "šetajuće osvetljenje" (ljubičasti i roze tonovi).

Tema - pivo i rokenrol: Potpuni mrak Arene vs. kljakavo osvetljenje štanda na Beer Fest-u.

Koga zanimaju detalji, nek' gleda EXIF. Nisu loše slike, stvarno ...

@El Toro Loco
Ti si pravio ove slike? Ako jesi reci koju o telefonu...

uh, odlicne slike.. jel bilo samo stisni i slikaj ili si podesavao nesto?

btw, sta sve netje ljudi pisati... k800 pravi bolje slike od n8 :d

Kad kazes da se upoznam sa stvarnim svetom na sta konkretno mislis? To za symbian da se prodaje bolje to stoji samo iz jednog razloga, a to je neobavestenost i zatucanost ljudi koji su navikli na nokiu sve ove godine ne spremni i bojazljivi za promenom. Dragi moj prijatelju ako je iko imao sve Nokia top modele to sam onda ja. Poslednja tri koja sam imao su n95 cim se pojavila ja je platio 700eur, pa n96 i na kraju n97. I sad kad ti meni kazes da ja nemam veze sa zivotom sta pricam, a ja do skoro furo sve ove nokia-e, sem n900. Eto sad sam presao na Android i posto si toliko pametan i upucen u ovu tematiku reci mi koje si ti modele nokia-e i androida imao pa da mozes da postavljas takve konstatacije. Da si iole probao taj iPad kako valja ne bi lupetao takve gluposti.
A da li ce Meego biti najbolja stvar to trenutno niko ne zna, a po najmanje ti.

Idi kupi neku nokiu sa dobrom kamerom da uslikas kako moj android piski po symbianu :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Kakav fanboyizam na delu :p
Posto vidim govoris da je HTC sa Androidom presisao Nokia-u cak i na ovim nasim prostorima, moracu malo da te razocaram sa ovom bench anketom

http://forum.benchmark.rs//showthread.php?t=226179

Dakle Symbian skoro pa duplo vise zastupljen, a jos vecu tezinu ima to sto nemaju samo HTC uredjaji Android (citaj-Samsung) :smoke:
I to kod korisnika Bench foruma koji ne spadaju bas u obicnu kategoriju, a ti se eto ubi da nam pokazes da Symbian i Nokia kod neobavestenih casual usera imaju najvecu prodju, sto naravno uopste nije tacno i vidi se i iz prilozenog ;)
Mogu jos i da ti kazem da sam se po Beogradu nagledao fensi riba koje koriste Tattoo pa cak i Blackberry - mora da su i one odlicno obavesene o prednostima Androida i RIM-a nad konkurencijom :p
BTW kako Nokia-i opada popularnost moze se videti i kroz skoriji podatak sa jednog popularnog mobilnog glasila da se na Ovi store registruje oko 200000 korisnika dnevno, prava sitnica :D

E sada malo o Nokia N8

Telefon ima procesor na 680mhz jer mu bolji nije ni neophodan :smoke:
Nije Symbian Android pa da mu treba Snapdragon na 1 giga koji jos zna da stuca na cak i na Desire kada se stavi animated wallpaper i jos ponesto
Symbian je hardverski dosta laganiji i moze da funkcionise odlicno na prilicno skromnom hardveru - dobar primer ti je krs modela iz 2nd i 3rd series
Sam Symbian 3 izgleda sasvim korektno, jednostavno i elegantno, uopste ne vidim po cemu je to Android i to sa Sense UI pride toliko bolji sto se estetike tice
Symbian 3 je open source sada, a uskoro ce za izgled GUI-a biti zaduzen QT koji ce dobiti i potpuno novi oblik u verziji 4 - i to je buducnost sto se tice Nokia-e
Maemo niko nije ubio vec je taj MeeGo koga pominjete nastao tako sto su se spojili Mobilin i Maemo projekti, cisto da se zna
Inace, cisto sumnjam da ce furati MeeGo na telefonima, kao sto rekoh izgleda da buducnost lezi u open source modelu Symbiana i Qt-a, a MeeGo mu vise dodje neko Nokia-ino experimentisanje sa tablet uredjajima i prenosnim gadgetima koji su takodje postali trendy (ko je rekao Ipad? :d)
Drugo N8 ima hdmi prikljucak sto konkurencija nema, ono izvadis mobilni iz dzepa ustekas na TV i gledas film, naravno u HD
Takodje i odlicnu kameru, a verovao ti ili ne ja licno znam par ljudi koji mobilne telefone uzimaju samo zbog kamere
Kada tome dodas novi otvoreni Symbian koji je prilagodjeniji hardveru na kome radi vise nego Android i slobodan SDK, pa i tu treba ocekivati i novi talas besplatnih aplikacija na Ovi store koji ce, imam utisak, dobro uzdrmati Android Market eto zasto ce se izgleda Nokia vrlo brzo vratiti u trku, narocito sto ce znatan deo Symbian korisnika biti zainteresovan da proba i novu platformu
Sve u svemu N8 ima da se prodaje kao alva, kako stvari stoje :smoke:
Malo poduzi post, ali kolicina gluposti i neobavestenosti koju vidim prosipaju Android fanboyevi na zadnjih par strana je prosto neverovatna :eyebrows:

Poslednja izmena:
E da
Vidim tvrdi se i da K800 ima bolje slike od N8 :smoke:
Super brate, mogu ja da tvrdim i da je Zemlja ravna ploca ali dok ne prilozis dokaze svojim tvrdnjama dzaba pozivanje na visedecenijsko iskustvo i slicne otrcane fraze koje se obicno potezu u nedostatku konkretnih stvari - to je ono, treba da znaci da ti verujemo samo na rec?
Aha vazi ;)

ne na rec nego na visedecenijsko iskustvo :d

inace slazem se sa vetjinom sto si napisao ali gresis za meego... sto se tice hdmi ok je ali pored dlna je proslost...

Slazem se sa iznetim stavkama..mislim u sustini, priznajmo, Symbian 3 ce imati istu funkcionalnost kao i Android i ostali OSovi..na stranu njegov UI (takav je kakav je)...ako cena bude stvarno konkurentna, prodavace se on dosta dobro, nevezano za to sto je to Nokia..uostalom ima i podrsku za Qt framework...podsecanja radi isti ce biti dostupan i za Meego, koristi se i na Linuxu, a postoje neke indicije i da ce ga biti i na Androidu. Sto nagovestava mogucnost univerzalnih aplikacija koje ce deliti samo Ui Os-eva...
Sto se Meega tice, i on je open source, to takodje ne treba zaboraviti, i cini mi se, da ukoliko se dobro pozicionira, da moze dobro da prodrma trziste mobilnih Os-ova

Poslednja izmena:
Cisto da ne ispadne da sam ja neki Nokia fan iako su mi zadnja tri telefona bila Nokia :d
Meni se Android takodje svidja i imao sam prilike da poprilicno rabim HTC Magic, medjutim vise mi leze telefoni sa fizickom qwerty tastaturom pa sam se odlucio prilikom kupovine telefona za E71 i mogu reci da sam veoma zadovoljan, sve sto mi treba radi odlicno iako je u pitanju Symbian :d
Takodje, veoma mi se svideo RIM kod Blackberry-ja, jednostavan i funkcionalan i nekako je lep utisak kada ga koristis, ali opet ne odgovara mi telefon koji mora da bude vezan za odredjene servise kako bi pravilno funkcionisao
Postoji kategorija korisnika koja jos uvek preferira fizicku qwerty tastaturu i za njih je izbor jasan - ili neka Kupina :D ili Nokia E71 ili E72 koja je trenutno mozda i die beste u ovoj kategoriji
Android u toj bransi ima da ponudi samo Motorola Milestone koji je jednostavno preskup u odnosu na ono sto nudi i konkurencija :)

Jel na ovom symbianu rade aplikacije sa verzije 5?

Pa ima na nekom video klipu na youtube-u test 3 razlicita navigaciona softwarea na ovoj Nokiji N8..jedan od njih je bio i ovaj Garmin koji koristimo i mi na s60v5(ista verzija 5.0.0.50).. Pretpostavljam da postoji odredjena kompatibilnost.

Nazad
Vrh Dno